icon

Ja už neviem čo ďalej, manžel ma obviňuje, že nechcem pracovať

katarina644
20. aug 2018

Ahojte, pisem hadam prvy krat tu. Spolu sme zobrati jedenast rokov, ale dohromady sme spolu uz patnast rokov. Mame dievcatko ( desat rokov), chlapec (bude mat osem rokov, zle mu vychadzaju roky). Chlapec sa narodil s kopou diagnoz, ked sa narodil bol modry, do troch rokov stale v nemocniciach, cvicenie vojtovky atd. Na materskej s oboma som bola osem rokov. So synom na predlzenej materskej zo zdravotnych dovodov. Chodi uz do normalnej skoly, aj ked ma fyzicky hendikep hlavne s fyzickou a plucami ( to je asi to najdolezitejsie). Ide do druhej triedy. Prvak sme si riadne vytrpeli, kedze bol druhy rok medzi detmi. Este skolu ako tak vydrzal, aj ked na poslednych hodinach spal na lavici, co zatial pani ucitelkam nevadilo. Druzinu sme si riadne odplakali, aj ked som chodila pre nich o pol druhej. Nevladal druzinu, unaveny a podobne. Cize druhy rok som nezamestnana. Chcem ist do roboty, len neviem ako krpec bude zvladat skolu, do toho dcere budu musiet vytahovat zlcnikove kamene, cize zo skoly bude zase dva mesiace doma. Nemam ju pri kom nechat, ak by som isla do roboty, mama rakovina posledneho stadia, po zlomenine nohy druhy krat. Manzel mi vykrikuje, ze sa mi nechce do roboty, ale ked poviem, ze budem musiet len do obchodu, on sa o deti nestara (myslim ucenie a podobne). Vybavujem si opatrovatelsky ku mame, ale musela som si podat odvolanie, lebo mi to neschvalili. Nenavidi moju mamu, aj ked neviem preco, lebo nasi viacej pomahaju ako jeho otec (kedze mama im uz zomrela). Nadava mi do lenivych a podobne, ale predstavit si, ze co bude s detmi, ako budem s nimi chodit po doktoroch, co s nimi, ked budu chori, on to robit nebude, ucit sa s malym nebudem. Mam hrozu. co mam robit. dakujem.

namornicka
22. aug 2018

@susu29 ty akože funguješ aj okolo manzelovych rodičov, navyše každý v inom byte? A manžel si relaxuje? To som snáď zle pochopila.

blairgossip
22. aug 2018

@katarina644 A preco mu toto vsetko nepovies? Ze dobre idem do prace a ty sa staraj o vsetky deti?

mircalla
22. aug 2018

@galioska ved si to moze vyskusat ako sa vie postarat o deti, ak bude aj ona pracovat. ale ona sa do prace podla nechysta ani ani ked deto budu mat 20 - moj nazor.
Deti maju 10 a 8 rokov, nie su to ziadne babetka uz.

mircalla
22. aug 2018

Ja som musela ist do prace, ked mala moja dcera pol roka. Proste som musela, bolo to hrozne, ale keby som rozmyslala, co bude ked....nejako sa to vzdy vyriesilo. Pri synovi som bola doma 2,5 roka. 10 rokov je skratka moc, podla mna to prehanas a vopred hladas co bude ked ochoreju.....mas z toho hrozu....ja si myslim, ze to je v tvojom nastaveni.

galioska
22. aug 2018

@mircalla tak jedno z nich ma diagnozy plus sa tam stara o niekoho este starsieho... ja makam od 9m mojho do 2 rokov kojeneho syna, sme v zahranici na deti sami a preto sa viem vzit do jej situacii, kebyze mam este tolko starosti navyse tiez neviem ci by som to dala, tazko pisat ani jedna nemame obute jej topanky a kazda sme ina, chlap ma v rodine pomahat je clenom aj otcom!

bluerose
Autor odpoveď zmazal
dai
22. aug 2018

@bluerose ahoj. Neviem ako dlho ste tam boli, teda ja len na pracovne cesty niekolkokrat - vzdy na tyzden vramci ktoreho kolegynky pozyvali aj k nim domov a 2x s muzom na mesiac na dovolenku - nezila som tam. Ale teda s kolegynami sme sa na tieto temy vela rozpravali. Ano, su doma kratko, ano - davaju deti do jasli - tu zacina uz ale - aj tam maju problem dieta do dobrych jasli dostat, cize casto nastupuju sukromne ak to neide tak casto cely 1 plat ide na opatrovatelku ( ano idu do prace aby si ju udrzali ale uz aj tu vidim rozdiel vo vnimani sr a fr zien - slovenka do prace ide len ak je vo vyraznom pluse - ak by mala dat plat za opatrovatelku tak radsej zostane doma aj ked hrozi ze o pracu pride ). Co pozeram tak deti vo fr su menej rozmaznane a viac posluchaju ako deti v sr - asi prave preto ze ich rodicia nenosia na rukach ale deti sa zaclenuju do rodiny ( o to sa snazim aj ja a beriem si priklad prave od nich ).
Co sa tyka pomoci v domacnosti - gazdinku ma v ba vela pracujucich zien - ak mozem - mna vychadza upratovanie (1× do tyzdna ) asi 120 euro a zehlenie ( 1x do tyzdna) cca. 40 euro - cize oboje pod 200 euro mesacne - myslim ze rodina zarabajuca priemerne ba platy si toto tiez m9ze dovolit...

abbey1
22. aug 2018

Ja sa vyjadrím len k ihriskami v Paríži. My sme ich teda našli a využívali dosť a ani jedno nebolo platené. Vybavené boli super, ohradené, mäkké podlažie, lavičky.

marusia12
22. aug 2018

S takýmto mužom by som sa rovno rozviedla a neriešila.

majka1891
22. aug 2018

Dievčatá a to ze ísť robiť na polovičný a dcéru čaká operácia žlčníka to mi nájdite v SR takého zamestnávateľa ktorý to akceptuje. Každý chce takého robotníka zamestnánca ktorý riadne chodí do práce ona môže byť len rada keby si nájde niečo pri zdravých deťoch a nie pri komplikaciach plus s jej mamou a takým mužom..... Nie sme v jej situácii ale to je pravda ze s mužom by som za točila tak ze by bol zelený.... Najprv manželská poradňa, ale veľa sa rozprávať prehodnotiť to.. Jedna žena musí mať aj hrdosť a nielen za to ze zvláda domácnosť a prácu panebože... Nie sme všetky tak nastavene nemôžeme sa porovnávať keď sa rozhodli mat deti tak deti majú byť na prvom mieste a autorka nepíše nič také ze by im exekútor kopal na dvere a ze by nevyzili z výplaty od manžela.. Také veci ako práca na doma neexistuje nič slušne nič na com sa dá zarobiť... Dnešní muzi neocenia prácu v domácnosti ani plne hrnce a ani prázdne gule aj tak jej manželovi asi také nestačí a ma predstavy že jeho deti sú zdravé a ma svoj vlastný svet... Ona sa takto pri nom len zničí a doplatia na to deti.... Nech sa uvedomí že tie deti sú spoločné a on si od robí v robíte možno osem hodín ale jeho žena 24 plných..

dai
22. aug 2018

@majka1891 ona nema male deti - deti maju 8 a 10 rokov... podla tvojej teorie by mala byt doma cely zivot kazda zena co porodi🙂
Na doma existuje vela prac - prekladanie, analyzy, uctovnictvo, programovanie - jasne ze k tomu treba ale bud vzdelanie alebo poriadnu prax - najlepsie oboje - a zarobis velmi pekne... pripadne mozes sama podnikat ( casto sa tu na podnikateliv nadava - cize to je asi podla vacsiny velmi jednoduche a super vynasajuce a podnikatelia nic nerobia😉)
Vies, dnesni muzi neocenia plne hrnce tak ako vacsina zien neoceni ze chodia do prace a zarabaju - tiez zeny chcu aby sa muz zucastnoval aj na domacnosti, vychovaval etc....

marika142
22. aug 2018

@katarina644 on s vami doma nebyva ked nevie kolko starosti s detmi mas ? Nieje to pekne, ked ti vycita taketo veci a nadava ti do lenivych, ked doma nepohne ani prstom, podla toho co pises. Skusila by som mu nechat deti na dva- tri dni nech vidi, co to je :D Skus si teda zatial najst pracu z domu.

mircalla
22. aug 2018

@majka1891 Vascina zien robi a stara sa o deti, je to uplne normalne. Zena, co je doma robi 24 hodin, neprehanaj. Ja ked som bola na MD som mala ovela viac casu ako ked som este chodila do prace. Teraz netvrdim, ze jej manzel je ok, ale mozno je ozaj cas sa zamysliet nad tym, ci je ok byt 10 rokov doma s tak velkymi detmi

majka1891
22. aug 2018

@dai nemám takú predstavu, len proste mi to príde tak ze on ma svoj svet a predstavy a možno by stačilo keby si ju viac váži.

dai
22. aug 2018

@majka1891 no ano... ale o respekt sa neda zial poziadat, ten si treba vybudovat:-/ a kedze nevieme ako to u nich realne doma funguje tak nevieme ani kto ma na tejto situacii aky podiel viny. V kazdom pripade porovnavat den matky co je sama doma a ma velke deti s dnom pracujucej matky je o nicom. Ja za seba - dovolila som si luxus byt 1 rok sama doma ked mi syn nastupil do skolky - nebolo to planovane ale kedze moja pozicia zmizla zo slovenska hladala moja firma pre mna pracu - moj syn bol pravidelne chory ako kazde dieta co nastupi do kolektivu - Ale - ja som prezila asi ten najpohodlnejsi rok mojho dospeleho zivota - cvicila som, zdravo jedla, vsetko stihala - totalne lazo plazo ( dcera bola vtedy 1vacka a syn cerstvy skolkar - cize s nimi bolo prace kopu - ale proste cely den veget - upratat a navarit zaberie hodinu, najviac 2 - zvysok je pre teba a tvoje zaluby... a to verim ze by vacsina muzov so zenou rada menila ) beriem ze starat sa o blizkeho v terminalnom stadiu je zaberak - ako som ale pisala zial to zvladaju aj ludia pracujuci lebo musia☹

susu29
22. aug 2018

@namornicka Sme v tom spolu s mm, doteraz to bolo tak, ze ten jeho relax som mu neodopierala, lebo ma fyzicky aj casovo narocnu pracu a vsetko som zvladala, kym som doma.
Islo len o to, ze som mu vysvetlovala, ze o isty komfort pride, ze toho nebudem tolko stihat a to bude aj na ukor jeho pohodlia, deti a starostlivosti o jeho rodicov, aby si to plne uvedomil a zvazili sme dobre, ci do prace nastupit, ci nie. Ono aspon moj chlap je v tomto dost "spomaleny", aby si uvedomil veci dopredu, on je skor typ "teraz sa tym nebudem zaoberat, ked to pride riesim".

rainee
22. aug 2018

@bluerose no presne tak,tam je systém úplne iny. Ženy sa môžu vrátiť späť do práce aj skôr a bez problémov vedia dieťa umiestniť do jaslí alebo platiť opatrovateľku. A môžu si vybrať na aký úväzok nastúpia. U nás jasle de facto ani nemáš, čo som pozerala súkromné berú vacsinou od 2r, štátne škôlky úplne plne,tam za chvíľu asi budú brať len predškolákov,lebo len vramci našej mestskej časti neprijali 700deti,už ani 4r pomaly neberú, len ak tam majú surodenca.My sme si tiež ledva stihli vybaviť súkromnú za 350€,takže vacsina môjho platu pôjde na škôlku. Ale zas lepšie ako byť s dietatom doma bez príjmu. Každý robí čo môže. Je pravda že na ženu čo je dlhšie doma sa pozerá pomaly ako na asocialku, len často nemá inú možnosť

bluerose
Autor odpoveď zmazal
bluerose
Autor odpoveď zmazal
bluerose
Autor odpoveď zmazal
tykat
22. aug 2018

@katarina644 ...ved najdi si pracu, nastup do nej a uvidis...odist z prace mozes kedykolvek. Pocas choroby dietata ma rodic narok na ocrku (aj manzel). Proste ked budes zamestnana tak to budete riesit spolu. resp. povies mu staraj sa, js musim ist do prace. Vsetko ostatne co sa da odburaj, domace prace si tiez podelte, vozenie k dr. a na kruzky tiez. Budes v praci 8h tak ako muz...za rok sa to utrasie.

bluerose
Autor odpoveď zmazal
fefe123
22. aug 2018

@bluerose len ono všade ten homeoffice nejde... ak robí na linke, presťahovať časť výrobnej linky je nemožné a zamestnávateľovi ten človek chýba..... žiaľ, aj to je realita, to už nie je otolerancii a to nechcem zamestávateľov nejak obhajovať...

paprika28
22. aug 2018

Ahojte baby neviem či to sem patrí ale opýtam sa,s bývalým som rozvedená už 4roky mám 2deti 11 a9 ročne platí na ne každý mesiac spolu 100 e podala som na zvýšenie alimentov podľa vás to je reálne že mi to súd uzná? Ďakujem vopred za odpovede.

bluerose
Autor odpoveď zmazal
siska53
22. aug 2018

@tykat prosim.ta! Ocr! Ja som rada,kde som,ze mi to akceptuju..aj moje PN..:/. A pomoc muza?? Kde sa.da,poslem.s.detmi k lekarovi mamu (vlastne len logopedia),inak hladam skore rannne alebo neskore poobede terminy,aby som co najmenej vynechavala.. moj muz na 95%nemoze..a to mam este stastie,ze si platime to poondiate sukromne zdravotnicke centrum (nastastie s prispevkom.zamestnavatela,inak by sme.si to nemohli dovolit)..
@dai a @mircalla pri chorom dietati ako ma.ona si neviem.predstavit,ako to ma zvladat.. ine je mat zdrave dieta a aj to je tazke, ked musite behat po lekaroch - mam ich zdravych,akurat ocne, orl, ortopedia,logopedia, okre.ortopedie su vsetky ostatne 4x do roka a logopedia 2x do mesiaca,plus so sebou behacky.. no mat dieta este s vaznejsimi problemami..uf.. zial.my asi podpriemerne zarabame, lebo na pani v domacnosti nemame ani nahodou,tie peniaze zial idu na opatrovanie muzovho otca,kedze tento stat,radsej nenapisem.aky,sa nevie postarat o svojich ludi,ktori cely zivot poctivo pracovali a zdiera aj ich deti s malymi detmi,lebo im.musia platit drahe opatrovatelske sluzby..

majka1891
22. aug 2018

@dai ved určite sa nedajú rodiny a dní matiek a manželov porovnávať... Ako takisto ako sú ženy na materských tak aj muži bývajú bežné na materskej a ženy makaju.. Všade je niečo.. A ďalšia vec je aj to bývať v byte a bývať v dome so záhradou a domácimi zvieratami a robiť s dobytkom, v sade makať.. Každá si tu napíšeme svoj názor a každá mame svoju pravdu... Ale stále platí to ze tie deti sú spoločné tak by s nimi mal vedieť robiť aj on... Hlavne nech nájdu spoločnú cestu a riešenie

fefe123
22. aug 2018

@bluerose veď ja to chápem, že to majú mamičky ťažké... možno by skôr bola možnosť zamestnať sa na jednu pozíciu na pol úväzku s nejakou inou mamičkou a striedať sa, ak by boli deti jednej choré, druhá by zatiahla a opačne

namornicka
22. aug 2018

Zakladateľka sa odmlčala, čo nie je veľmi fér, keďže ostatné sa snažia poradiť a diskutovať. Bolo by dobré možno objasniť veci a otázky vyplývajúce z debaty, pretože takto môžeme iba hádať.

mircalla
22. aug 2018

@siska53 Tento stat ti dava viac ako ine staty, ci sa tyka dlzky RD a moznosti ostat doma.