Ja už neviem čo ďalej, manžel ma obviňuje, že nechcem pracovať
Ahojte, pisem hadam prvy krat tu. Spolu sme zobrati jedenast rokov, ale dohromady sme spolu uz patnast rokov. Mame dievcatko ( desat rokov), chlapec (bude mat osem rokov, zle mu vychadzaju roky). Chlapec sa narodil s kopou diagnoz, ked sa narodil bol modry, do troch rokov stale v nemocniciach, cvicenie vojtovky atd. Na materskej s oboma som bola osem rokov. So synom na predlzenej materskej zo zdravotnych dovodov. Chodi uz do normalnej skoly, aj ked ma fyzicky hendikep hlavne s fyzickou a plucami ( to je asi to najdolezitejsie). Ide do druhej triedy. Prvak sme si riadne vytrpeli, kedze bol druhy rok medzi detmi. Este skolu ako tak vydrzal, aj ked na poslednych hodinach spal na lavici, co zatial pani ucitelkam nevadilo. Druzinu sme si riadne odplakali, aj ked som chodila pre nich o pol druhej. Nevladal druzinu, unaveny a podobne. Cize druhy rok som nezamestnana. Chcem ist do roboty, len neviem ako krpec bude zvladat skolu, do toho dcere budu musiet vytahovat zlcnikove kamene, cize zo skoly bude zase dva mesiace doma. Nemam ju pri kom nechat, ak by som isla do roboty, mama rakovina posledneho stadia, po zlomenine nohy druhy krat. Manzel mi vykrikuje, ze sa mi nechce do roboty, ale ked poviem, ze budem musiet len do obchodu, on sa o deti nestara (myslim ucenie a podobne). Vybavujem si opatrovatelsky ku mame, ale musela som si podat odvolanie, lebo mi to neschvalili. Nenavidi moju mamu, aj ked neviem preco, lebo nasi viacej pomahaju ako jeho otec (kedze mama im uz zomrela). Nadava mi do lenivych a podobne, ale predstavit si, ze co bude s detmi, ako budem s nimi chodit po doktoroch, co s nimi, ked budu chori, on to robit nebude, ucit sa s malym nebudem. Mam hrozu. co mam robit. dakujem.
@rainee napisala som ze zeny na materskej su flakaci?🙂 pocit rypnut si je silny, ze? Mala som podriadenych v nemecku a niektori by si v sr nezarobili ani na suchy chleba - taki neschopni - nesmela som ich ale prepustit lebo odbory - o tom pisem... a zarabali kralovsky ☹
Inak som sama na materskej tak klud😉
Je pravda, ze v Nemecku su viac chraneni a myslim, ze vo Francuzsku su odbory este silnejsie. Pamatam sa, ze ked chceli rusit pracovne miesta vo Francuzsku a v ramci firmy ich kvoli uspore presunut na Slovensko - to bol boj, zrusenie pracovneho miesta tam trva 16 mesiacov, takze sa od toho odstupilo. Suhlasili by iba v pripade, ak by presunuli Francuzov na ine pozicie.
Ale v podstate nam to moze byt jedno, u nas su podmienky take, ake su. Za seba hovorim - ano, mame nadstandardne dlhu Rd, takze kto chce a moze si to financne dovolit, moze sa fakt dlhy cas venovat dietatu/detom. Ale po troch rokoch zrazu obrat o 180 stupnov - z plnej starostlivosti o dieta zrazu pracovat v lepsom pripade 8 hodin, v realite casto 9 a viac. Toto vidim ako problem. Proste bud - alebo. Nic medzi tym. Skratene uvazky, pripadne praca z domu, su ako "hladanie ihly v kope sena", aspon mimo Ba. Tuto vidim obrovske rezervy oproti zapadu. Ja pevne dufam, ze sa to casom zmeni. Chcem verit, ze moja dcera to bude mat lahsie a bude moct jednoduchsie sklbit rodinu a karieru.
@vienala S tymi skratenymi uplne suhlasim, ale da sa najst, i ked tazko. Niektore firmy ale aspon maju home office. Mne idema mala do statnej skolky, celkom to bude zabava, pretoze som v praci minimalne do piatej, Takze budem chodit skor a dorabat po veceroch ci skor po nociach z domu. Ono zatial sa to vzdy nejako zvladlo. A presne ako pises - v realite 9 a viac, nastasie tie nadcasy mozem robit a vzdy som robila z domu.
@mircalla ja to budem mat podobne. V septembri nastupujem do novej prace. Uz na pohovore sme sa rozpravali, co a ako v pripade nadcasov. Hned som im povedala, ze nakolko mam tri deti, potrebujem byt osem hodin v praci a pripadnu pracu navyse spravim vecer z domu. Tvarili sa, ze s tym nemaju problem, tak dufam, ze to tak bude.
Nejako nerozumiem tomu, ze mnohe dievcata na fore pisu, ze su ochotne pracovat len osem hodin, ze nadcasy iba v pripade, ze im to zaplatia. Ja som vazne hladala po vsetkych firmach v okoli, kde je skutocne pracovna doba osem hodin a padla. Nakolko v kazdej z tychto firiem mam niekoho znameho, pytala som sa na to. A nenasla som ani jednu firmu, kde by to tak bolo. Normalne som bola rozhodnuta, ak by mi niekto povedal, ze uplne v pohode po 8 hodinach ide domov, tak zoberiem v tej firme aj pracu, ktora by mi mozno az tak nevyhovovala, ale s benefitom osem hodinoveho pracovneho casu.
K tym ciastocnym uvazkom - pomaly sa to rozhybava. Ja som teraz rok pracovala na polovicny uvazok. Neverila som, ze nieco taketo najdem aj v nasom meste. A stalo sa, bola som stastna. Ale, zial, malo to svoju cenu. Uz som to tu na fore pisala, predo mnou tu pracu robila baba na plny uvazok a teraz po mne tiez. Ja som byvala v praci 4,5 hodiny a ked som nestihala, dorabala som z domu. Ale teda pracovala som takym tempom, ze ani na wc som nemala cas si odbehnut. Po roku som si povedala, ze staci, i ked mi to bolo velmi luto, bol tam fajn kolektiv aj praca bola zaujimava. Takze to je jeden priklad skrateneho uvazku na slovensky sposob. Ale nelutujem, chcela a potrebovala som v tom case skrateny uvazok a aj som ho mala. Z pohladu sklbenia prace a rodiny je to velmi prijemna moznost. Len to malo tu cenu, co som spominala vyssie. Nevadi, Slovensko je na dobrej ceste, uz len vyladit detaily treba 😂
@vienala Tak drzim palce. U nas skrateny tiez nehrozi, a keby aj hrozil, tak ti toho daju tolko, ze proste nestihas a robis viac ako ten pol uvazok
@elistek13 Neviem, u nas to absolutne nezavisi od toho, kolko je kto vo firme (ak neratam skusobnu). Kazdy ma zopar HO v mesiaci, zavisi od sefa. Plus viac HO sa prihliada na vzdialenost od pracoviska, deti atd, vzdy sa da dohodnut. Mame ludi, co su dokonca permanentne len na HO
Čo sa týka zahraničia, je to aj o nastavení spoločnosti, rodín, ľudí, žien. U nás je materská 3 roky a väčšina ľudí odsudzuje tie, ktoré sa vrátia skôr. V často spomínanom Francúzsku je to pár mesiacov (neviem presne koľko, 4-6) a kto je viac tak je považovaný za "flákača", mám tam kamošku a veru si to o nej jej francúzska svokra myslela keď bola s malou 1 rok 😀 Každý berie za samozrejmé to svoje a to cudzie je už považované za zvláštne. Minule som sa práve rozprávala s jednou francúzskou, ktorá je vydatá na Slovensku, má malé dieťa a bola s ním doma tuším 15 mesiacov. Hovorila, že keby žila vo Fr, len by bežala do roboty po pol roku, že proste by jej ani nenapadlo urobiť inak, že bola nastavená (tak ako všetky jej kamošky) že práca, práca a práca. Tu na Slovensku si tú materskú dopriala dlhšiu a že bola rada, že našla takýto kompromis, že si trochu ten čas s malým užila dlhšie, že našla akoby aj iný rozmer života ako len práca. Ale že až 3 roky sa jej zdá veľa, že by aj vypadla z odboru a tak.
@dai my sme mali cez miestnt urad,ale boli tam nejake podvody zo strany tych agentur,tak MU stopol vyplacanie prispevku tym agenturam a mozu robit uz len ako samoplatci. Lebo prispevok je viazany na agenturu,nedostane ho opatrovany a memoze ho pouzit pre opatrovatela,ktoreho si zosenie hoc aj sam..
@dai a dakujem inak.. no hladali sme, co sa dalo, aj svokra, aj my.. nejak prezivame..len fakt kym aspon urad prispieval a my sme mali aspon ako-rak to pokryte,bolo fajn, aj ked sa aj tak dopalcali dost,no bez ich prispevku je to este horsie a prosto nevieme nikoho najst .vzdy su to len zaskoky na kratku dobu.. a ta pani z DD je len na 5hodin cez prac tyzden za tu zvyhodnenu cenu. .. ostatne sme samoplatci.. len ma stve,ze poctivo robili cely zivot.. my robime tiez a..vsetci radsej idu opatrovat do Rakuska,lebo lepsie zarobia..
@siska53 A preco je Ados o nicom? Zatial nerozumiem, kto-co poskytuje, len aby som sa dostala trosku do obrazu. My sme este nic v tomto smere nezacali riesit, svokor vie diagnozu len par dni a ku svokre opatrovatelku nechcel, kym ako-tak vladal on.. buduci tyzden by som to chcela pobehat, tak aspon ma zaujima preco ados radsej nie. Dakujem.
@cacianka ja hlavne vobec nerozumiem, kto je kto a kto to zastresuje a financuje. Z Ados mam skusenost akurat jednodnovu, tiez prisla pani a svokre skontrolovala ranu po operacii a svokrovi, zobrali krv na potrebne vysetrenia. V oboch pripadoch prisla domov a na "pokyn" obvodneho lekara.
@katarina644 tak to je potom smola ze ste si s takym clovekom vobec zalozili rodinu, nikdy sa od neho pomoci nedočkate.
@susu29 je to len na par hodin a teda to,co oni poslali,boli velmi zvlastne zeny,zvacsa Romky, tiez zeny,ktore viac kecali ako robili... Kazdu chvilu ina.. my sme spokojni neboli,asi sme mali smolu.. ale to je jedno,aj agentur je malo,zvlast takych,kde ti urad prispeje.. ale hadam.vy budete mat viac stastia ako sme mali my.

@lanczi 🙂 mne sa najviac paci to ze nie kazdy ma bunky na ucenie... ako ja vnimam to ze mame kazdy inu inteligenciu, inak lahko sa nam uci... v kazdom pripade mam pocit ze svet polyhistorov uz davno skoncil - moja dcera musi zamakat v matike, ostatne ma zadarmo, moj syn dostal od boha matiku ale chudak pri pisani a citani preziva muky - jasne ze aj syn aj dcera ak chcu studovat budu musiet zvladnut aj to naco nemaju bunky - ergo, budu musiet zamakat - kde chyba nadanie nastupuje praca... ale beriem ze nie kazdemu sa chce pracovat v uceni - s priemernou inteligenciou aku ma vacsina ludi s urcitou mierou prace sa v pohode da zvladnut vacsina odborov - a tu nastupuje zial lenivost, chybajuca vnutorna motivacia etc. ... nazyvajme prosim veci pravym menom.
A k mircalle - skor si myslim ze ona je oslahana realitou - nema to lahke a aj tak nevyplakava ale pasuje sa so svojim zivotom a robi z neho maximum... a taketo zeny jednoducho vyplakavacom a hladacov vyhovoriek preco sa veci nedaju moc nemusia kedze ich nadstavenie k zivotu je hladanie ciest ako sa da...