icon

Ja už nevládzem

25. jún 2022

Ahojte,prišla som sa tu viacmenej vyzalovat a vyplakať,lebo fakt nemám komu.Pred piatimi rokmi som sa vydala a prišla som bývať do manzelovho bytu.Moj muž má toho času 16 ročného syna z prvého manželstva,keď sme sa brali mal 11.So svojou prvou ženou sa rozviedli pre jej neveru.Vztah máme ako rodina pekný.No teraz ani neviem.Za tých 5 rokov som 4 krát potratila, momentálne idem do 6.mesiaca.Mam rizikové tehotenstvo.Nevykonavam už toľko domácich prác ako oredtym.,lebo niektoré veci robiť nemôžem.Snazim.sa aby bolo navarené, upratané ,vyprate a to aj je.Len nie úplne do hĺbky dôkladne.Ked prosím manžela o pomoc,tak sľúbi a nič z toho.Chodi do práce a je to aj rybár.Vsetok voľný čas venuje tomu .Dnes opäť aj so synom odišiel na celý víkend na ryby.Uz som to nezvládla a vybuchla som,pohádali sne sa strašne.Vraj domácnosť je zanedbaná,lebo nič nerobím,on potrebuje po práci aj relax.Zeny za celý jún napríklad nebolndima ani jeden víkend a po práci chodí ešte na ryby.Pride niekedy o 22:00.Vycitala som mu to,,e potrebujem proste pomoc,on že nie,,e on ženské veci robiť nebude.A ak sa mi nepáči že chodí na ryby,tak začne chodiť do krčmy.On vie,že títo je môj najväčší strach,lebo detstvo aj prvý partner ktorého som mala ešte ako maturanta bol alkoholik.Otec pil ceky život.On tiež v prvom manželstve z ktorého na toho syna tak dosť popíjal,a

Strana
z3
gucciok85
26. jún 2022

@melanta ja to nevidím tak tragicky.
Ona je urazená, že muž jej nepomohol, tak spravila scénu a teraz ju trápi, že muž je urazený aj jeho chlapec lebo povedala to co nemala.
Nech ide na ryby. Aspoň bude mať kľud.

elizabet173
26. jún 2022

@gucciok85 áno, brala si ho s tým, že má syna, ale upratovať po 16 ročnom? Ani by ma nenapadlo. A upratovať, lebo si manžel želá mať všetko tip top, ale ničoho sa nedotkne? Áno, je to jej rozhodnutie, že to robí, že pristala na tento model rodiny. Na čo sa vydávala? Určite nie na to, aby robila full servis dvom mužom, ktorí ju berú len ako chuderu, ktorá má variť, upratovať a nepindať. Toto ti príde ako pekné spolužitie v manželstve? Toto je aká vyhliadka do budúcnosti? Jej dieťa bude brať toto spolužitie ako normu, čo tiež nie je výhra. Veľmi jej želám, aby dokázala zmeniť najprv sama seba a tým trochu donútila k zmene aj muža a jeho syna, ale pochybujem, že sa jej to podarí, lebo by už dávno niečo zmenila. Minimálne by sa nesnažila za každú cenu splodiť dieťa za takýchto okolností, aj keď jej túžbu po dieťati chápem. Ak sa nič nezmení, čaká ju smutný život, kde jedinou radosťou bude len dieťatko, ku ktorému sa ešte jej muž môže správať všelijako.
A vôbec nie je problémom to, že muž ide na ryby a že je urazený, ide o celkový model fungovania ich manželstva. Muž bude po narodení dieťatka vyžadovať ten istý poriadok, navarené, postarané o syna a on bude v ťahu na rybách, ona bude padať na hubu, úžasná perspektíva

lujza123
26. jún 2022

Ešte k tomu 16 ročnému chlapcovi. Moja babka vždy tvrdila ze keď bola ona mladá žiadna puberta neexistovala. Teenageri museli už normálne fungovať, pomáhali s domácnosťou, hospodárstvom, mladšími súrodencami a mnohi už aj popri skole pracovali a prispievali do rodinného rozpočtu takže na nejakú "pubertu" nebol čas.

Dnes co sa v mnohých rodinách deje to je otras. Vychováva sa generácia egocentrickych a lenivých tupcov. Upratovať izbicku 16 ročnému? Už pred 10 timi rokmi si ju mal vedieť upratať sám. Za dva roky je plnoletý, ma byt pripravený na život, mal by sa vedieť o seba postarať, vedieť si oprat, upratať, navarit, zarobiť si nejake svoje peniaze. A koľko je takých co v tomto veku nevedia nič, len naťahovať ruky a daj, daj, daj. Odmalička vychovávany ako princovia a princezné za ktoré bude mamička ešte aj jedlo žuť a zadok im utierať hádam do 20 tky.
A potom sa divia ze decko ledva dokončí školu, večne nezamestnane lebo nikto takú hnidu v práci nechce, doma v deckej izbičke zakonzervovane do 30 tky

elizabet173
26. jún 2022

@lujza123 tisíc lajkov za tento príspevok 👍, ja keď úplne nesúhalsím s tým, že puberta neexistovala, ale decká vedeli, čo to je úcta k rodičom. A nie, naši rodičia nás nebili, babky už vôbec nie, tie na nás ani nezvýšili hlas, ale vedeli sme odkiaľ pokiaľ. Potom tu denne pribúdajú príspevky, že muž iba leží s mobilom v ruke, fláka sa, doma sa ničoho nechytí. Prečo by sa vlastne mal, keď vyrastal v niečom úplne inom?

miminka91
26. jún 2022

@elizabet173 to mas pravdu, kedysi bola ucta k starsim a tak vseobecne samozrejmostou. Taka bola vychova, teraz je to uplne niekde inde a vela krat to vidno aj pri tych najmensich detoch ako hnusne sa spravaju k svojim rodicom

mikadooo
26. jún 2022

Nemôžeš sa nechať hospitalizovať? Tam sa o teba postarajú a muž nech žije na treske s rožkami a vo vlastnom bordeli 🤷. Ak sa ti niekto o psíka postará. Predtým ste neriešili, že on nebude robiť ženské práce? Alebo by som varila proste len párky a hemendex, žiadne vývarovne... Pár týždňov to prežijú, hlavne nech je bejby v poriadku. Podľa mňa máte ale už teraz to nie dobre nastavené, ty vlastne bývaš u neho a on ťa berie ako neplatenú kuchárku, upratovačku a milenku...? Neviem, či to časom nebude len horšie a horšie. 😕. Po MD/RD plánuješ pracovať, či starať sa o domácnosť? Lebo ak b), tak potom by som to brala, ako sa k tebe správa a tie 3m by som proste prežila nejak na polotovaroch, kým bude bejby na svete, no a potom bude kľud, zas bude mať kto robiť "ženské práce". A po 16-ročnom by som neupratala. Maximálne by som mu jeho bordel nahádzala do izby a zavrela dvere.

lujza123
26. jún 2022

@elizabet173 jasne ze bola puberta, len to nikto tak neprezival a neospravedlnoval hlúpe chovanie tým, ze ved ma chúďatko pubertu.

Mne moja mama tak upratovala izbu že vyhádzala všetko zo skrine a mohla som ukladať.

Ináč poznám dosť takychto manželstiev (hlavne staršie ročníky) co majú rozdelené "muzske" a "ženské" prace ale teda majú aj hospodarstvo/záhradu čiže maka aj ten chlap a dokážu sa zastupit v čomkoľvek keď jeden nemôže.
A toto začína v detstve, keď dieťa vie ze je súčasťou rodiny a je zvyknuté ze robia a pomáhajú si všetci tak nebude v dospelosti spekulovat ako tento muž ktorý sa venuje len sebe a svojmu relaxu.

77daniela77
26. jún 2022

Suhlasim s tym ze im navarit len tak bodaj bolo,chlapcovu izbu si nevsimat a vobec nepratat,pripadne mu tam nahadzat veci ak necha mimo izbu,a ked vypadnu tak ty si dopraj kvalitnu stravu aby ste boli s dietatkom zdrave,chod vonku a nakup si vyzivne veci.Rozmyslaj co dalej,ake mas moznosti,ci uz k rodicom a kedy odist,lebo s tymto chlapom sa budes pravdepodobne len trapit.....

elizabet173
26. jún 2022

@lujza123 je úplne normálne, že v každej rodine je to ináč, je rozdiel, či žijú v paneláku alebo v rodinnom dome s veľkou záhradou, kde pestujú ovocie a zeleninu, majú domáce zvieratá....či majú jedno dieťa, alebo tri, či neopatrujú svojich rodičov...v akom zamestnaní jeden či druhý pracuje a pod. variant sú stovky. Ak dieťa nejakým spôsobom nie je postihnuté, nie je najmenší dôvod, aby sa od útleho veku nezapájalo do domácich prác, samozrejme podľa jeho veku a schopností, Mal by sa do nich zapájať každý člen domácnosti, tak ako by mal každý mať priestor na oddych a svoje koníčky. O tom rodina predsa je.

janickacrazy
26. jún 2022

Veď popros lekára svojho, že sa necitis dobre, nech ťa pošle do nemocnice na týždeň -dva. Keď vie, čo máš za sebou, tak hádam nebude proti. Aspoň si oddýchneš. A neupratuj 16-rocnemu izbu. To ako prečo? Nemá ruky? Nech tam má bordel, aký chce. Môj syn, keď mal 16 rokov sa mi narodilo bábo, on mne pomáhal s malým, postaral sa oňho komplet, keď som potrebovala ísť do nemocnice napr. Izbu si upratujú naše deti od 3 rokov sami. Nerob zo seba slúžku. Odkladaj si peniaze. Uvidíš po pôrode, ako to bude. Ale nemyslím si, že dobre.

evuska135
26. jún 2022

@spadnutaslivka ja mam otca alkoholika takze o tom mi nemusis hovorit.
Ano vzala som si mojho muza aj s jeho chybami, osobne neznasam chlapov tutkov, vadia mi vyslovene dobri chlapi, co na vsetko pritakavaju zene. Mala som aj muza ktory mi stale nosil kvety a bla bla a napokon sa z neho po 6r vyklul totalny agresor s tym ze nemal problem na mna dvihnut ruku. Presla som si kadecim. Tiez nebol vyslovene alkoholik, ale rad si vypil a hral hrdinu, podobne ako moj muz. On ked si sem tam vypije (neni alkoholik!) tak proste vykrikuje kadeco, aj to co nechce. Ale zas je taky ze nikdy mi nepovie nic ked si idem nieco kupit, povie,ved si to kup a tiez nebol ani bohac ani nic. U nas je hlavne problem to ze sme obaja vybusni. Obaja sa hned vytocime a kricime a ja som zas taka ze budem rypat a kricat,je mi jedno.
A mozno keby nas prvorodeny syn nebol problemovy bolo by vsetko inak (stale sme na prahu diagnozy autista alebo nie) a ver ze toto by asi zatriaslo kazdym vztahom, praca s nim je narocna a dava zabrat obom a preto tir hadky, chlapi to zvladaju tazsie 🤷‍♀️

janickacrazy
26. jún 2022

@evuska135 uff, pri takom dieťati sa hádať a kričať je veľmi nerozumné, také deti potrebujú v prvom rade kľud, nie takého stresy

evuska135
27. jún 2022

@janickacrazy ..ked ma clovek toho dost a ma pritom este aj dalsie dieta tak niekedy sa to proste neda zvladat, ale to pochopi len clovek co ma take dieta. Zatial to autizmus nieje, kedze ma netypicke spravanie.
A nabuduce komentujte prispevok pani a nerieste do coho vas nic

janickacrazy
27. jún 2022

@evuska135 mám dve deti ZTP a pri jednom sme tiež mali podozrenie na autizmus, takže viem, aké to je a rozhodne sme sa s mužom kvôli tomu nehádali a ani náš vzťah to neovplyvnilo v negatívnom smere, ale tak každý sme iný, čo už

spadnutaslivka
27. jún 2022

@evuska135 prepáč, ale to, že tu človek nepíše všetky svoje problémy, neznamená, že žiadne nemá. Ale sú páry, ktoré sa pri problémoch zomknú a sú páry, ktoré to rozdelí.

elizabet173
27. jún 2022

@evuska135 tebe nevadí, že si muž sem tam vypije, no mne by to vadilo veľmi. Nie sme abstinenti, ale pohár, maximálne dva vína, alebo piva, prípadne drink a dosť. A to rýpanie a kričanie k ničomu nevedie, iba k zlej atmosfére, my to neznášame a to nemáme ani zďaleka na všetko rovnaký názor. Ty píšeš, že keby si dlhšie hľadala a spoznávala mužov, tak by si dieťa nemala ani do 40. Vieš, každá z nás má iné priority, jedna chce dieťa čím skôr a za každú cenu, iná chce mať pekný vzťah, na dieťa si radšej počká aj do tej 40. (nie je to môj prípad), Je to na každej, pre čo sa rozhodne, nechcela by som žiť tak, že robím mužovi upratovačku, kuchárku, opatrovateľku detí a poskytujem mu sex a on sa v duchu rehoce, ako si to super vedel zariadiť. A možno by si bola prekvapená, akými problémami sme si prešli my, práve tu sa ukázalo, že je to muž, o ktorého sa môžem oprieť, ktorý ma podrží, keď to potrebujem a samozrejme ja jeho.

janababana
27. jún 2022

Uprimne… z tvojich slov mam pocit, ze pri takomto muzovi nikdy nebudes stastna. Ty ani ziadna ina, lebo jeho spravanie je toxicke ci pre mlady vztah alebo pre zacinajucu rodinu. Je skoda, ze nemas kam ist, pretoze asi nemas dost sil povzniest sa nad jeho reci (a kto by mal, najma v tehotenstve) a hlavne musis chranit seba a svoje dietatko pod srdcom. Je nesmierne dolezite aby si bola v klude, psychicky ale aj fyzicky. Viem, o com hovorim.

evuska135
27. jún 2022

@janickacrazy no kazdy sme ini. Ja zial neviem ovplyvnit to aby sa moj muz nerozculoval, aj ked mu to poviem xy krat.
Jednoducho tazka povaha, ktora nepripusti rady..

evuska135
27. jún 2022

@spadnutaslivka
No kazdy mame ine vlastnosti, inak riesime problemy. My sme si presli krizou, ale ustali sme to a zivot ide dalej, pohadame sa, potom je to zase ok a fungujeme dalej.
Ja do muzovej hlavy nevidim, ja mu nemozem kazat ako sa ma s vecami vysporiadat, ked to sam nevie a je to asi pre neho tazke.

evuska135
27. jún 2022

@elizabet173 ja som poznala vela chlapov a fakt 90% z toho pilo. Sme obaja z vychodu, tu sa pije stale. Aj ja si sem tam vypijem, ked je cas, takze nerobim z toho tragediu.
Ja ked som spoznala svojho muza videla som v nom zachrancu, cloveka co ma podrzal, cloveka milujuceho atd nebrala som si ho preto ze som chcela deti🤦‍♀️
Zas nevravim ze nespravi nic, len je to ako vela chlapov, ma rad si vylozit nozky, podriemkat, vypit pivko. Ale vyslovene je to o tom ze ulohy musim zadelit lebo sam od seba malo co urobi

elizabet173
27. jún 2022

@evuska135 každá z nás je zvyknutá zo svojej rodiny na niečo iné, netvrdím, že som vo svojom okolí muža, ktorý pije v živote nevidela. Ale nepil môj otec, ani jeden ani druhý dedko, ani brat, nepije ani môj syn, ani partner a jeho deti. Ani jeden zo spomínaných nie je abstinentom, ale nikdy som nikoho z nich nevidela opitého, všetci tak pohár, maximálne dva vína, či pohárik, dva tvrdého. Tiež som mala šťastie, že v našej rodine na nerozdeľovala práca na mužskú a ženskú, takže vedel variť aj otec, mama s ním prerábala dom a pod. Otcovi nerobilo problém ani oprať, ožehliť, upratať, keď bola mama po operácii, robil to sám. Preto som hľadala muža, ktorý by mal alkohol ako príležitostný doplnok života, nie jeho zmysel a práce v domácnosti by mu neboli cudzie.

akbara77
27. jún 2022

Somara si si vzala, somara máš.

evuska135
28. jún 2022

@elizabet173 no ja som hladala a takeho som nenasla 😃dokonca som poznala takych co nevedeli varit alebo boli proste tupci. Muz je zase zakecany, vsetko vie vybavit, neboji sa, vie varit ked poviem ze chod tam dvihne sa a ide bez slov. To ze nevie upratovat mi nevadi, lebo fakt nepoznam takeho co by to v domacnosti robil. Je pracovity zarobi peniaze a to je dost dolezite pre zivot, to ze ma nejake hlupe vlastnosti sa da prekusnut.

xeonela
28. jún 2022

@evuska135 a tak nemusi byt vsetko tip top ale aj to, ze ma proste zaujem sa ceni. Niekto je na nieco ine ako na upratovanie, no podla mna ta pomoc a zvlast ak je zena na rizikovom tehotenstve by mala byt tak nejak samozrejmostou

evuska135
28. jún 2022

@xeonela ako toto ano to by si mohol vstupit do svadomia ze treba akosi poct sam. Mne niekedy prislo, ze moj to horsie zvaladal ako ja. Mne bolo strasne zle, zla nalada, vraj 4m sa so mnou nedalo zit co som si ja az tak nemyslela 😂

Strana
z3