Javia záujem starí rodičia o vnúčatá?
Ahojte, ako to prosím máte zo starými rodičmi ? Javia záujem o svoje vnúčatá? Ja mám svoju rodinu ďaleko,ale vždy keď ma moja mama prázdniny a dá sa jej tak si ich vezme robí v
školstve, ale svokrovci žijú od nás 10 km, svokor ma 51 rokov a svokra 56 rokov obaja pracujú na ranné, ale teda u nich nevidím nejakú snahu, keď majú narodeny Vianoce a sviatok tak kúpia darček, ale pre mňa je to nepodstatné skôr by som prijala keby nám pomohli tým že si zoberú občas deti na postraženie a ani spať tam nemusia stačí keď ich len postrážia a nič, pre nich je to len robenie policajtov keď sú tam, napísala mi to a mňa to tak zabolelo, iné vnúčatá mať už nebudú majú iba syna môjho manžela a ten sa už na nich úplne kašle on popri práci ešte aj študuje externe vysokú školu a mne svokra zavolá či ma ukončené predmety a to je všetko, hlavná vec že pred kamarátkami a pred ostatnou rodinou hovorí ako si vždy priala že bude mať plný dvor deti a teraz sa jej to splnilo na vnúčatach a potom mi napíše toto že robia len policajtov a to mi máme deti ako med, najstarší ma 7 rokov ten tam už nechce chodiť kvôli týmto rečiam lebo počul ako babka hovorí že si budú maximálne brat len dve deti, a tvrdí ako nevládze a každú chvíľu niekde s kamarátkami po výletoch…
@kavasmliekom čo sa týka výletu cestujeme každú chvíľu a voláme ich vsade…
Teraz sa nechcem vyslovene zastávať svokrovcov, že sú bez chyby. Ale máš 4 malé deti, neviem či to boli reťazového materské, ale vychádza mi to tak. Ale máš malé dieťa, ktoré dojčíš, nechodíš do práce. Nevieš si to úplne podľa mňa predstaviť mať 51 a 56 rokov, odrobiť 8-9 hodín s cestou do práce, prísť a ešte sa starať o deti, ktoré nie, nie sú samostatné, 5 a 7 ročné deti nie sú samostatne, a určite nie v cudzom prostredí, kde nie sú doma, treba im viacej asistovať, ukazovať čo kde majú a podobne. Niektorí ľudia to vedia lepšie s väčšími deťmi, už keď sa budú s nimi dať viesť lepšie rozhovory, dlhšie sa zabavia s nimi. Áno, pamätáš si detstvo u babky, ale to naozaj väčšinou si pamätáme tie neskoršie obdobia, zo škôlkarskych sú to útržky, ale buď boli na dôchodku, alebo in ostávalo pár rokov odrobiť a koniec. 51 ročná že a ešte musí odrobiť tak minimálne 15 rokov, aby sa dožila dôchodku, popritom si možno chce nájsť čas aj na seba, a pokiaľ nemá vzťah s malými deťmi, chápem, že sa nechce o ne samé starať. Nenarušila by som si vzťahy s nimi len kvôli tomu, že sa ti nepáčia, že si vyberajú, ako budú a kedy budú tráviť čas s vnúčatami, hlavne keď teraz si doma. Ale pôjdeš do práce, možno sa vám ich pomoc aspoň s 1-2 deťmi zíde vtedy oveľa viacej
A načo potrebuješ odkladať deti k babke, keď si doma na rodičovskej?
časy sa zmenili, tak ako veľa mladých nechce deti, tak aj starí rodičia nechcú deti varovať a nikto s tým nič nespraví, ja svoje vnúčence milujem a sme s manželom s nimi často na výletoch sami aby si mladí oddýchli, berieme ich kedy potrebujú, ale na stretnutie s priateľkami keď som ich doviedla lebo chceli vidieť moje priateľky s ktorými občas idem aj na dovolenku, tak boli kamarátky naštvané na mňa, proste nechcú deti v našej spoločnosti a na dovolenke už vôbec
@kavasmliekom raz za 2 mesiace je časté ? 🤣 na deň ani nie spať ?
Ja sa nepýtam ako často, ale načo? A áno, aj raz za 2 mesiace je niekomu veľa
@la_dolce_vita presne tak. O mňa s bratom babka veľký záujem nemala, o deti maminej mladšej sestry mala obrovský. Prísť ku nám 5 minút pešo bol problém, ísť za nimi autobusom plus pešo plus navarene v taške nebol problém. A moja mama si to poriadne uvedomila až keď sa sama stala babkou. Ona aj teta majú odlišné spomienky na svoju mamu.
My 50tnicky este pracujeme, mame konecne cas na seba, svoje aktivity, konicky, priatelky, partnera atd.atd. a bohuzial aj menej energie. Pisem za seba. Rada budem pomahat mladym, ale nie na ukor seba a partnera, aj ked to znie sebecky. Nebudem sa im ani vnucovat, aby som bola otravna premudrela svokra, to nechcem.Ty si tu pomoc aj vyziadas? To by mi asi nedalo odmietnut...
@alenka58 to že sa starí rodičia nechcú postarať o vnúčatá nie je nejaký novodobý výmysel 21.storočia. Len taký príklad z našej rodiny, moja prababka mala, okrem dedka, dve deti po 40ke, tak vekový rozdiel medzi vlastnými deťmi a vnúčatami bol minimálny. Dedko s babkou svojpomocne stavali dom, a deti nosila babka k svojim rodičom denne pešo cez lúku 5km tam a 5km späť. Hoci sme bývali na blízku, mňa ako pravnučku videla za rok a pol jediný raz. Pričom druhá prababka sa mi v detstve veľa venovala. Aj všetci starí rodičia nezávisle od toho či pracovali či nie
@la_dolce_vita raz príde deň keď budeš chcieť vnúčatá a oni si ta nebudú pamätať. Lebo budu mat svoje aktivity, kamaratov, atď.atd. a budeš urazena.
@katica06 presne tak, mne raz hovorila mama, ze jej mama/moja babka, na dochodku este brigadovala a bavilo ju to, sama odchovala 4 deti a vyjadrila sa, ze radsej jej da peniaze ako strazit vnucata. My sme so sestrou chodili k jednej pani, cudzej, cize uz za socializmu boli opatrovatelky. Matka otca bola zena v domacnosti, tam snaha bola, ale vnucat 9. Cize pomoc len prilezitostna.
Tak aby som dala veci na priamu vec voláme ich stále niekde, či na výlet prechádzku, do kútika na kávu, všade možné sa s nimi chváli, posiela fotky ukazuje ako ich veľmi Ľubi, ale keď raz za čas tak si ich nevedia zobrať :/
@markusrasford ale no... este vnucata nemam a ked to bude aktualne, urcite urobime kompromis, aby bola obojstranna spokojnost, ale je predsa normalne mysliet aj na seba.. Netreba to hrotit, ze ma nebudu poznat. Urazena nebudem, som tolerantna a nevynucujem si pozornost od inych.
@la_dolce_vita keď si potrebujem niečo doma porobiť, upratať tak v tedy áno, ale to je naozaj raz za čas
@la_dolce_vita nehnevajte sa ale raz za čas čo s tým ma že nemajú na seba čas ? Ja im ich nevnucujem každý víkend a ani každý druhý víkend a ani tretí
Ale načo si ich majú zobrať? Kde potrebuješ ísť? Čo potrebuješ riešiť? Ak k lekárovi, nech si manžel vezme voľno, bude s deťmi, kým ty vybavíš, ak na nákupy, tak staršie vedia poslúchať, malé do kočíka. Urobíte si popri tom výlet. Keď oddýchnuť, tak proste ste si mali dať pauzu od deti a nie vykrikovať to rodičom, oni vám sviečku nedržali 🙈
@autorka zial nic s tým neurobíš. A nie, nie je to ôk. Ja mam pomoc ako potrebujem a beriem to úplne normálne, lebo aj ja pomáham, na oplátku, ako potom potrebujú oni (a ešte len potrebovať budú, ale to samozrejme potom beru ako tvoju "povinnost", lebo ta predsa vychovali)
Len čakám kedy ti tu "tradicne" napisu, ze načo si si robila deti, keď sa ti o ne majú starať ini... chorá toto doba.
Ved ja ta chapem, pisala som uz, ze ja by som urcite ziadost o pomoc neodmietla. Nedalo by mi to. Ale chapem aj svokrovcov. Treba si uvedomit, ze je to iba na ich dobrej voli, nie je to povinnost.. proste nie je.
Uvedom si, ze to nie je ich POVINNOST. Je to dobra vola, venovat sa vnucatam ked oni sami chcu. Takze darmo tu budes "kopat nozickami" ze preco si ich neberu, nech si ich beru castejsie, oni ich nechcu strazit a podobne. Ze ci ich nevedia mat u seba a pod. A preco sa nezaujimaju, nestaraju. Proste sa s tym zmier, ze jednoducho je to takto. Ako som uz pisala, nie kazdy ma k malym detom vztah, aj ked su z rodiny.
Ja si myslím, že tam bude problém aj medzi tebou a svokrovcami... niekedy si nevesta nevie nájsť spoločnú reč so svokrovcami, takú nejakú nenútenosť... oni sa radšej neangažujú a žijú si svoj život a vás takisto nechávajú žiť...
Tak asi nemajú vzťah k deťom až taký..nenut ich keď nechcú..
mne by tiež najradšej sesternica hadzala stále deti na krk ale som jej povedala vedeli ste si spraviť máte sa vedieť aj postarať..
Si sklamaná, že ti nepomáhajú tak, ako si ty predstavuješ, resp. ako si si naplanovala. A možno ešte do toho manželove stresy zo skoly. Ze ani ten nemôže tolko byť s rodinou, ked musi aj nad knihami sedieť. Ale to je tvoj problém, nie ich.
Začínajú sa nám tu množiť prípady babičiek, ktorým deti boli strážené, ale oni svoje vnúčatá už postrážiť odmietajú.
Nie je to vecou povinnosti, je to záležitosť budovania vzťahu - tráviť čas s tými, ktorých milujeme.
Niekde som zachytila tvrdenie, že starí rodičia, ktorí nemajú záujem o vnúčatá, nejavili záujem ani v prípade svojich vlastných detí. Niečo na tom bude.
@murko14 ja som zase zachytila, ze v mnohych pripadoch, ked sa babky isli potrhat s pomocou vnucat, na stare kolena skoncili v ustave, alebo osameli, lebo vnucata uplne na nich zabudli, takze aj tak
Máš tri malé deti, som vydedukovala, takže poslať ich tam všetky 3 je ozaj pre niekoho dosť. Aj pre mne by bolo.
A zas vyberať ktoré môže a ktoré je, je tiež blbé.
Vzťah si nevynutis, asi preto mali len jedno dieťa. Zrejme ani k.nemu nemali vzťah.
Nechápem prečo toho 7 ročného nezoberu, ved je to ich vnúča, rodina..každá pomoc sa ráta pri malých deťoch. Ja nechápem tieto novodobé rodinné vzťahy..
@cafelatte najcastejsie to nechapu to, ktori nemaju svoj vlastny zivot a ich zmyslom zivota su deti a potom vnucata, potom to nechapu ti, ktori este nie su starymi rodicmi, a nechapu to rodicia deti, s ktorymi im ini nie su ochotni pomahat
@darmasiswa ja si myslím, že vždy je to iba o povahe, vzťahoch a očakávaniach. Ja som dcére pomáhala vychovať prvých 6-7 rokov vnuka 24/7, vzťah mám s ním pekný, ale má už 13 rokov a úplne iné záujmy, ako sedieť pri mne. A keď budem fakt stará, tak bude mať svoju rodinu. Pomôžem, koľko chcem a nemám očakávania, že deti sa o mňa starú budú starať 24/7. Doopatrovala som svoju maminku, viem čo to je. Vždy je o to vzájomnej tolerancii, komunikácii a hlavne pomôcť toľko, aby som sa nevzdala vlastného života, a potom byť na "staré kolena" ofučaná.

@kavasmliekom to s tým wc nemusí byť výhovorka...môže mať niekto takýto blok