icon

Je bezpečné zveriť dieťa starým rodičom na výlet?

20. máj 2025

Ahojte myslite ze je v poriadku báť sa dat 20 mesačne dieta do auta starým rodicom? Chcú s nou ist niekam von na výlet, doteraz s nou boli iba dva krat sami na ihrisku inak žiadne stráženie kocikovanie sa nekonalo. Velmi im nedôverujem, mame na výchovu uplne odlišne názory, obmedzila som trochu aj kontakt kvoli nevhodným poznámkam a urážkam na moju výchovu. Su fajčiari, fajcia doma aj v aute, prítomnosť deti im v tomto neprekáža preto nechodíme na navstevy. Velmi neviem ako im to povedat aby sli radsej autobusom alebo niekam bližšie k domu nechcem zase spory, oni sa na vsetko urazia a ja som unavena z dotahovaciek. Nevravim ze su zlí starí rodicia s vnucatom maju dobry vzťah vzdy sa na nich vnuca tesi no predsa sa bojim. Mal to niekto podobne?
Dakujem za názory

deedol
20. máj 2025

nedala by som dieta k ludom, co pri nom budu fajcit (vnutri, v aute...). proste nie.

prasiatko30
20. máj 2025

Ja by som im doeta nedala ale nie koli tomu ze maju 55 ale koli tomu, ze veselo fajcia aj v pritomnosti drti a nedaju si povedat

lily246
21. máj 2025

Autorka, prečo sa bojíš, že sa urazia? No a čo? Ofučia sa, budeš mať kľud a potom sa odfučia. Stoj si za svojím bez obáv. Si rozumná žena, že nedáš dieťa bezohľadným fajčiarom, tak sebavedomo voči nim vystupuj.

bubuzu
21. máj 2025

Ja mám akurát 20 mesačnú a má obe strany starých rodičov skvelých, ale nedala by som im ju. Behá hore dolu, ešte stále dá kedeco do úst, pobehuje s plnou pusou a rehoce sa na tom. Zároveň ešte na odrážadle kedykoľvek spadne či nedhadne svoju rýchlosť, výšku stola a bachne sa. Kľudne vybehne na cestu keď je rozjašená. Je iné, keď sme na návšteve a oni sa bavia a ja dávam pozor, ako ich nechať dávať bacha čelý čas samých. Nemajú na to už podľa mňa kapacitu ani zvyk. A to je fakt sekunda a už má ruku v hovienku.

zuzinka888
21. máj 2025

Ja by som to asi riesila spolocnym vyletom a nechala ich starat sa a ja by som bola tsky "nenapadny" dozor. Nsozaj je take tazke povedat rodicom- mami mate tu velmi nafajcene, otvorim okno popipade vyvetrajte si?? Myslim ze rodicia tie vylety maju "zidealizovane". Teda neviem aka je tvoja mala ale ja som velmi rada ze obdobie 2 rokov je za nami- " bezdovodny" plac, histericke vylevy, ci odmietamie spoluprace a ta tvrdohlavost a vzdor. Presne si pamatam ake vycerpavajuce boli vylety v tomyo obdobi. Vzdy sa 💩💩 v tu najnevhodnejsiu chvilu. Zaspala 10 minut pred cielom( takze namiesto krasnej prechadzky bol rev zobudeneho dietata). Nervozita z cestovania. A ako bonus- sa trepes do zoo pozerat slony a ju nezajjima nic ine ako pes na vocke ci vsegky kamienky a vetvicky a zvierta ignor. Myslim ze mozno staci jeden vylet a mali by dost.

0kristina0
21. máj 2025

Nedala by som ju kvoli cigaretam. Robia z tvojho diedata pasivneho fajciara. Zdravia dietata mi je prednejsie. Uz len to, ze musia pachnut ako popolnik, zasmradene ruky, ktore si urcite po kazdej cige neumyvaju, fuuuj.

autor
21. máj 2025
@katrin21

@petulda333 presne! Dieta dobre vie,kde co plati....mam to tiez vyskusane .
Autorka: ale ved nemusia robit nonstop dietatu program... to sa ani nema.. ani doma... ma sa aj nudit...vtedy ide na rad kreativita,fantazia... a na vylete na ktory sa pytas by bol duplom predsa nejaky program.
Ja si neviem predstavit,ze by mi dcera ci zat nechceli dat dieta,lebo mi neveria.... hovorim, ak ti nie su asociali a su vo veku,ze stihaju, preco nie? 55r je ozaj mlada babka a dedko,plni sil este.

@katrin21 ked su plní síl preco boli s malou vonku prvý krat s ako vyše jeden a pol ročnou? Preco neprišli kočíkovať ked naozaj bolo treba a potrebovala som to po porode alebo ked som bola tehotna a chorá a staršia by to vtedy urcite ocenila

autor
21. máj 2025
@zuzinka888

Ja by som to asi riesila spolocnym vyletom a nechala ich starat sa a ja by som bola tsky "nenapadny" dozor. Nsozaj je take tazke povedat rodicom- mami mate tu velmi nafajcene, otvorim okno popipade vyvetrajte si?? Myslim ze rodicia tie vylety maju "zidealizovane". Teda neviem aka je tvoja mala ale ja som velmi rada ze obdobie 2 rokov je za nami- " bezdovodny" plac, histericke vylevy, ci odmietamie spoluprace a ta tvrdohlavost a vzdor. Presne si pamatam ake vycerpavajuce boli vylety v tomyo obdobi. Vzdy sa 💩💩 v tu najnevhodnejsiu chvilu. Zaspala 10 minut pred cielom( takze namiesto krasnej prechadzky bol rev zobudeneho dietata). Nervozita z cestovania. A ako bonus- sa trepes do zoo pozerat slony a ju nezajjima nic ine ako pes na vocke ci vsegky kamienky a vetvicky a zvierta ignor. Myslim ze mozno staci jeden vylet a mali by dost.

@zuzinka888 sestra ked povedala ze ci nemôžu otvoriť aspon okno povedali ze je precitlivelá a ze oni su tam doma a je im zima, ja tam preto nechodím. Lenže sestra fajčí pri nich vnútri iqosku oni normalne a jej deti su meter vedľa

mandzula
21. máj 2025

Ak znie otazka, ci by som dieta dala rodicom do auta, odpoved je ano, ak do auta, kde pri nom budu fajcit, tak nie. Rovnako by som nechodila do zafajcenej domacnosti. Toto je jedna z veci, kde ustupok proste neexistuje.

autor
21. máj 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 ano pre mna je ťažké im hocico povedat, nikdy som nemohla za nimi prist a nieco povedat, ked sa ozvem vzdy som za debila keďže názory mame uplne odlišne a oni ma budu presviedčať aj o benefitoch fajčenia a mna to vytáča. Tam žiadna rozumná debata nie je mozna. Minule po mne mama nakricala pretože som povedala ze údeniny su karcinogen.
Inak dcéra je velmi dobre dieta v tomto, von by sla aj s bezdomovcom rada chodi vonku. Cestovanie je horšie v aute musime byt dvaja a venovať sa jej pripadne jej pustiť rozprávku, od malicka vrestala v autosedacke

zuzinka888
21. máj 2025

Tak ak su vztahy take zle- nedala by som. Mrzi ma to vzdy ked pocujem ze vztahy su" take onake". Ja napriklad si "uzivam" hlasky co mozem teraz rodicom vratit- co som pocuvala ako decko. Co vam tu "vybuchlo". Smrdi tu ako "v opicarni" ked dezinfikuje octom, doma je navarene- ked ideme k lekarovi -do mesta a zahlasi ze ide kupit pod zub. Nikdy sa neurazi a vzdy sa zasmejeme.

autor
21. máj 2025
@lily246

Autorka, prečo sa bojíš, že sa urazia? No a čo? Ofučia sa, budeš mať kľud a potom sa odfučia. Stoj si za svojím bez obáv. Si rozumná žena, že nedáš dieťa bezohľadným fajčiarom, tak sebavedomo voči nim vystupuj.

@lily246 dakujem, pretože som z nich uz zdeptana ako vsetko robim zle a najradšej by som sa s nimi ani nekontaktovala, ja poviem ze fajčenie detom škodí a oni mi povedia ze nie, za vsetko iba ohovaraju a pozerajú iba na seba

autor
21. máj 2025
@zuzinka888

Tak ak su vztahy take zle- nedala by som. Mrzi ma to vzdy ked pocujem ze vztahy su" take onake". Ja napriklad si "uzivam" hlasky co mozem teraz rodicom vratit- co som pocuvala ako decko. Co vam tu "vybuchlo". Smrdi tu ako "v opicarni" ked dezinfikuje octom, doma je navarene- ked ideme k lekarovi -do mesta a zahlasi ze ide kupit pod zub. Nikdy sa neurazi a vzdy sa zasmejeme.

@zuzinka888 aj mna mrzí ze mame take vzťahy, sestra ma s nimi vzťah dobry pretože je rovnaký sebec, fajčiar a je jej jedno ci da dvojročnému lizatko alebo klobásu lebo ved aj my sme tak vyrastali a “nic” nam nieje. Ja bohuzial sa neviem pretvarovať

autor
21. máj 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 lenže oni nevedia o tom co vsetko si ja myslím, to je problem ze som miesto toho aby som vybuchla a vsetko im povedala tak som sa stiahla a obmedzila kontakt. Oni sa vzdy tvária ze sa nic nestalo

lily246
21. máj 2025

Kľud, robíš to správne, naďalej si stoj za svojím. Popracui iba na svojom zmierení sa s tým, že im deti nebudeš nikdy dávať, iba von na ihrisko keď budú väčšie, ak nebudú súhlasiť, ich problém. A ty buď v pohode aj keď sa zdujú, povedz si vždy, že to robíš pre zdravie svojich detí. Keď je niekto tak hlúpy vo veku 55 rokov, už ho nikdy nezmeníš. Som vďačná za každú ženu, čo je schopná vymaniť sa zo zlých rodinných návykov a nepokračovať v nich pri svojich deťoch.

autor
21. máj 2025
@lily246

Kľud, robíš to správne, naďalej si stoj za svojím. Popracui iba na svojom zmierení sa s tým, že im deti nebudeš nikdy dávať, iba von na ihrisko keď budú väčšie, ak nebudú súhlasiť, ich problém. A ty buď v pohode aj keď sa zdujú, povedz si vždy, že to robíš pre zdravie svojich detí. Keď je niekto tak hlúpy vo veku 55 rokov, už ho nikdy nezmeníš. Som vďačná za každú ženu, čo je schopná vymaniť sa zo zlých rodinných návykov a nepokračovať v nich pri svojich deťoch.

@lily246 dakujem, musim popracovať aj na tom nech sa necítim vinna ze chcem pre svoje deti lepsie detstvo 🙂

katty123456
21. máj 2025

Ked sú to tvoji rodičia aký problém?povedz im na rovinu a buď si z toho niečo vezmu alebo nie..žiadne vymýšľanie chorob..mk to za teba nevyriesi

katrin21
21. máj 2025

To ja neviem, reagujem na vek,ze to nie je vela... ostatne je skor o vztahu ako takom asi
..ja ich nepoznam,takze ti neodpoviem preco..
Ale sú typy ľudí ktorí milujú kočíkovanie a miminko ako napríklad ja a potom sú typy ktoré chcú byť až zväčším dieťaťom ktoré behá s ktorým sa dá už niečo zažiť🤷‍♀️🤷‍♀️, môže to byť teda aj tým ja neviem

majusik1304
21. máj 2025

Určite daj ba svoj inštinkt. Nedala by som dieťa niekomu komu nedôverujem ani na ihrisko pred blok, nie to ešte na výlet.... Veď ked chcú ísť na výlet, choď aj ty d nimi... A 20 mesačné je naozaj maličké, nedala by som im môj najväčší poklad.... A ked boli s nim až 2 krát vonku. Za mňa je to málo!!!

katrin21
21. máj 2025

Ok, tak ked je to tak ako pises,tak nedaj, je to na tebe...
Keby išlo o svokru tak pochopím že je trošku problém im to povedať ale keďže ide o vlastných rodičov tak tým by som to povedala úplne na rovinu že jednoducho pokiaľ sa nevedia vzdať toho fajčenia tak nie a hotovo vôbec si nič nevyčítajú.
Ja síce ako som písala Som za to aby deti boli zo starými rodičmi ale tak môžeš ísť na výlet spolu s nimi aby si si dieťa vedela ustrážiť a môžete si ho viesť vy v aute a oni nech idú vo svojom a strávíte spoločný čas to by mohol byť taký kompromis

dory11
21. máj 2025

Nie nedala by som za takých okolností manžel je fajčiar ale ani raz v živote si nedovolí zapáliť cigaretu keď kocikoval malú áno sme boli všetci v aute keď ide sama auto občas si zapáli ale výnimočné ale vždy ide sám za ďalšie je bezpečnosť dieťa či dodržiavajú to čo o bezpecno vozeni dieťa v aute robíte a do drziavate vy ( v našom prípade je to že sedačka musí byť správne nie len umiestne v aute ale aj dieťa v neje teda (bez bundy , nie v hrubom svetri /nohaviach ,že sa pasy doťahujú ,protismere dieťa v aute )mám 4 ročnú a zo svokrovcami išla v aute raz a naposledy keď mala 3,5 som dovolila do susednej dediny keďže nedodržali pravidlá spola ( zle pripútaná , + z jedneho bodu vramci obce išla. Mimo sedačku ). Ďalšie je to že vás nerešpektujú ako matku dieťa keďže nerešpektuje vašu výchovu

dory11
21. máj 2025

Nedaj sa stoj si za svojim čom si presvedčená že je správne keď sa im nepáči nemusia chodit bodka

panickadada
21. máj 2025

Alebo sa presťahovať blízko k svokrovcom a máš od nich pokoj

kavasmliekom
21. máj 2025

Áno, "mami, prepáč, ale vadí mi že fajčiť v byte, že to musíme dýchať a že nám potom smrdí všetko od vlasov, po oblečenie, kočík, deti...keď vyvetrate a prestanete fajčiť vo vnútri, aj v aute, kľudne vám deti dam aj na noc. Teraz nie, nehnevajte sa"

lavender94
22. máj 2025

Ja som dala 15 mesačnú našim na dve noci na výlet. Ale ona na nich bola zvyknutá už od bábätka, takže to pre ňu nebol stres. To je dosť podstatné. A ona si to veľmi užila, presne pre to, že na to obe strany boli pripravené. U teba to dosť pravdepodobne skončí katastrofálne. Ked s ňou doteraz trávili minimum času, tak je dosť možné, že to nedopadne dobre. Nerešpektujú tvoju výchovu, čo by podľa teba spravili, keby zacne plakať? Nebude tam nikto koho pozna aby ju utešil. Otocia to a vrátia ti ju s otráveným výrazom v tvári, alebo ju nechajú tak a ty ju budeš potom dávať týždeň dokopy. Keď chcu nech s ňou trávia čas viacej a potom, keď budeš mať istotu, že to zvládnu. K fajčeniu sa ani nevyjadrujem, to je čisté no go. Aj my sme doma fajčiari, ale pred dieťaťom sa striktne nefajčí a ten kto to nehodlá rešpektovat či už mňa alebo aj u seba doma, tak s ním ani nedebatujem.

autor
22. máj 2025
@dory11

Nie nedala by som za takých okolností manžel je fajčiar ale ani raz v živote si nedovolí zapáliť cigaretu keď kocikoval malú áno sme boli všetci v aute keď ide sama auto občas si zapáli ale výnimočné ale vždy ide sám za ďalšie je bezpečnosť dieťa či dodržiavajú to čo o bezpecno vozeni dieťa v aute robíte a do drziavate vy ( v našom prípade je to že sedačka musí byť správne nie len umiestne v aute ale aj dieťa v neje teda (bez bundy , nie v hrubom svetri /nohaviach ,že sa pasy doťahujú ,protismere dieťa v aute )mám 4 ročnú a zo svokrovcami išla v aute raz a naposledy keď mala 3,5 som dovolila do susednej dediny keďže nedodržali pravidlá spola ( zle pripútaná , + z jedneho bodu vramci obce išla. Mimo sedačku ). Ďalšie je to že vás nerešpektujú ako matku dieťa keďže nerešpektuje vašu výchovu

@dory11 mne by tiez nenapadlo si zapáliť v prítomnosti dieťaťa, ci v kociku alebo ked kráča vedľa mna. No oni to berú ako bežnú vec, sestra tiez fajčí pri deťoch preto mozno moje názory su pre nich cudzie a vadne. Neviem preco je take ťažké sa nejak prestriedat, jeden kocikuje/ hra sa a druhý si ide zapáliť dalej niekam k popolníku alebo von z domu

autor
22. máj 2025
@lavender94

Ja som dala 15 mesačnú našim na dve noci na výlet. Ale ona na nich bola zvyknutá už od bábätka, takže to pre ňu nebol stres. To je dosť podstatné. A ona si to veľmi užila, presne pre to, že na to obe strany boli pripravené. U teba to dosť pravdepodobne skončí katastrofálne. Ked s ňou doteraz trávili minimum času, tak je dosť možné, že to nedopadne dobre. Nerešpektujú tvoju výchovu, čo by podľa teba spravili, keby zacne plakať? Nebude tam nikto koho pozna aby ju utešil. Otocia to a vrátia ti ju s otráveným výrazom v tvári, alebo ju nechajú tak a ty ju budeš potom dávať týždeň dokopy. Keď chcu nech s ňou trávia čas viacej a potom, keď budeš mať istotu, že to zvládnu. K fajčeniu sa ani nevyjadrujem, to je čisté no go. Aj my sme doma fajčiari, ale pred dieťaťom sa striktne nefajčí a ten kto to nehodlá rešpektovat či už mňa alebo aj u seba doma, tak s ním ani nedebatujem.

@lavender94 keby chceli ja nemam problem dat im malu hocikedy na ihrisko, ale naco cestovať autom ked mame plno ihrisk v okoli. tiez stale ťahajú so sebou moju sestru s detmi a dcéra od nich vzdy ochorie.

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Áno, "mami, prepáč, ale vadí mi že fajčiť v byte, že to musíme dýchať a že nám potom smrdí všetko od vlasov, po oblečenie, kočík, deti...keď vyvetrate a prestanete fajčiť vo vnútri, aj v aute, kľudne vám deti dam aj na noc. Teraz nie, nehnevajte sa"

@kavasmliekom dakujem za tip

autor
22. máj 2025
@majusik1304

Určite daj ba svoj inštinkt. Nedala by som dieťa niekomu komu nedôverujem ani na ihrisko pred blok, nie to ešte na výlet.... Veď ked chcú ísť na výlet, choď aj ty d nimi... A 20 mesačné je naozaj maličké, nedala by som im môj najväčší poklad.... A ked boli s nim až 2 krát vonku. Za mňa je to málo!!!

@majusik1304 je to veru malo hlavne ked mama nechodila do prace vyše roka a za malou prisla pár krat, trochu sa s nou pohrala v obývačke, posťažovala sa preco ide spat akurat ked prisla ona na navstevu(vedela kedy ide spat a prisla aj tak tesne pred). Ale zase so sestrinymi vnúčatami trávi podstatne viac času. Ale so sestrou si rozumie tak chapem ze je to tým

dory11
22. máj 2025

Proste tiež nefajčím v mojej rodine fajčí dedo .môj brat aj jeho frajerka,moja sestra aj jej priateľ , z manželovej rodiny fajčí môj muž , svokro , mužov ujo , ale ani jeden nefajcia v prítomnosti ani jedného dieťa vždy idú ďalej .a vedia aký má na to názor .
Unas je to podbne z alkohol neznáša keď sa pije v prítomnosti deti .
Repstive nezaujíma ma že pijú ale nie keď ma niekto na starosť môj dieťa ani len pohár piva proste nie unas je toto problém