icon

Je bezpečné zveriť dieťa starým rodičom na výlet?

20. máj 2025

Ahojte myslite ze je v poriadku báť sa dat 20 mesačne dieta do auta starým rodicom? Chcú s nou ist niekam von na výlet, doteraz s nou boli iba dva krat sami na ihrisku inak žiadne stráženie kocikovanie sa nekonalo. Velmi im nedôverujem, mame na výchovu uplne odlišne názory, obmedzila som trochu aj kontakt kvoli nevhodným poznámkam a urážkam na moju výchovu. Su fajčiari, fajcia doma aj v aute, prítomnosť deti im v tomto neprekáža preto nechodíme na navstevy. Velmi neviem ako im to povedat aby sli radsej autobusom alebo niekam bližšie k domu nechcem zase spory, oni sa na vsetko urazia a ja som unavena z dotahovaciek. Nevravim ze su zlí starí rodicia s vnucatom maju dobry vzťah vzdy sa na nich vnuca tesi no predsa sa bojim. Mal to niekto podobne?
Dakujem za názory

katrin21
20. máj 2025
@ella1234

@michaela329 no hlavne 4 mesacne lezi. 20 mesacne skace, beha, vymysla, clovek musi byt nonstop v strehu. A ten kto uz sice svoje deti odchoval rychlo zabudne ake vedia byt batolata vynaliezave 🥹

@ella1234 maju 55r,nie 70, preboha zeny!

ella1234
20. máj 2025
@katrin21

@katrin21 co ma s tym vek spolocne? Nedoveruje im, nie je jej to komfortne, nerespektuju ju, maju rozdielne nazory. Ty jej napises ze prehana? Ved ich nepoznas tak co o nich vies? Jej prva otazla je formulovana predsa ci je v poriadku sa bat dat dieta tak male na výlet. Ano je to v poriadku a ma pravo slusne to odmietnut.
Zato ze vychovali jej muza tak to neznamena automaticky ze to su super rodicia a stari rodicia. Dieta ma 20 mesiacov, pochybujem ze vie rozpravat. Mozno ked bude mat 5 rokov tak je to zas ina situacia.

autor
20. máj 2025
@katrin21

Podla mna prehanas...poziadaj ich aby nefajcili,ale inak im nebran. Vztah so starymi rodicmi je pre dieta nenahraditelny a to aj preto,ze u nich platia ine pravidla! A je to tak ok..
Neboj, tvoju vychovu to nijako nenarusi, je to len obcas. Vychovali ti muza., alebo su to tvoji rodicia.. maju 55r su totalne mladi..

@katrin21 samozrejme som rátala aj s možnosťou ze to beriem zle preto som sa pytala na názor pretože nemam nadhľad a celkovo som voči ním uz zaujatá kvoli predošlým konfliktom, dakujem za odpoved

autor
20. máj 2025
@ella1234

@katrin21 co ma s tym vek spolocne? Nedoveruje im, nie je jej to komfortne, nerespektuju ju, maju rozdielne nazory. Ty jej napises ze prehana? Ved ich nepoznas tak co o nich vies? Jej prva otazla je formulovana predsa ci je v poriadku sa bat dat dieta tak male na výlet. Ano je to v poriadku a ma pravo slusne to odmietnut.
Zato ze vychovali jej muza tak to neznamena automaticky ze to su super rodicia a stari rodicia. Dieta ma 20 mesiacov, pochybujem ze vie rozpravat. Mozno ked bude mat 5 rokov tak je to zas ina situacia.

@ella1234 ja som čakala aj take reakcie 🙂

ella1234
20. máj 2025
@katrin21

@katrin21 a mimochodom ani to ze u nich platia ine pravidla nie je ok. Teraz sa nastavuju dietatu pravidla a hranice v tomto obdobi. To co plati u rodicov ma platit aj u starych rodicov.
Nie ze u starych rodicov toto mozes a u rodicov sa potom hadz o zem lebo zrazu to nesmies a mama sa moze potom aj zblaznit.

autor
20. máj 2025
@ella1234

@ella1234 neter rozprávať vie a z toho co mi vravela sestra tak okrem toho ze prisla mala z víkendu od babky a dedka zafajčena tak jediný program bola zmrzlina a pustili telku

katrin21
20. máj 2025
@ella1234

@ella1234 zeny alw ved sa vzite trochu aj do tych rodicov...nedoveruje len preto,ze fajcia? Mozno su inak zodpovednejsi a mili stari rodicia... ja man 48r a 55 je nic...keby mali nejake obmedzenia v pohybe,alebo vazne zdr.problemy,alebo boli alkoholici,tak to beriem..ale inak ist na vylet je uplne ok.

Prosim ta, kazdy psycholog ti povie ze je ok, aby u statych rodicov to bolo trosku volnejsie...mala si starych rodicov? Boli ako tvoji rodicia? Pochybujem...proste trosku nadhladu a dovery nezaskodi.

betulinka1
20. máj 2025

Moj chodil s dedom kade tade ale teda az okolo 4 rokov. A to teda ho aj strážil kolkokrat, ked bol chory ale naco by ho trepal niekam na vylet…20 mesačnému staci ihrisko.

petulda333
20. máj 2025
@ella1234

@katrin21 a mimochodom ani to ze u nich platia ine pravidla nie je ok. Teraz sa nastavuju dietatu pravidla a hranice v tomto obdobi. To co plati u rodicov ma platit aj u starych rodicov.
Nie ze u starych rodicov toto mozes a u rodicov sa potom hadz o zem lebo zrazu to nesmies a mama sa moze potom aj zblaznit.

@ella1234 moje deti maju u babky dovolene dost vela,doma nie. A predstav si,ze na zem sa nehadzu. Chapu ako to je. A vzdy to tak bolo,ze babky rozmaznavaju

autor
20. máj 2025
@ella1234

@ella1234 jasne ved keby boli normálni ja nemam nic proti tomu ze u babky si da kolac alebo pojde jeden den spat neskôr, toto su skor take principiálne veci ktoré su pre mna zasadne a proste im nedôverujem ohľadom mojich deti

petulda333
20. máj 2025
@katrin21

Podla mna prehanas...poziadaj ich aby nefajcili,ale inak im nebran. Vztah so starymi rodicmi je pre dieta nenahraditelny a to aj preto,ze u nich platia ine pravidla! A je to tak ok..
Neboj, tvoju vychovu to nijako nenarusi, je to len obcas. Vychovali ti muza., alebo su to tvoji rodicia.. maju 55r su totalne mladi..

@katrin21 suhlasim,ze vztah so starymi rodicmi je prospesny,je iny. No autorka pise,ze oni bez fajcenia nebudu,neter chodi od zafajcena a smradlava. Takym by som dieta nedala

katrin21
20. máj 2025
@anonym_autor

@ella1234 neter rozprávať vie a z toho co mi vravela sestra tak okrem toho ze prisla mala z víkendu od babky a dedka zafajčena tak jediný program bola zmrzlina a pustili telku

@petulda333 presne! Dieta dobre vie,kde co plati....mam to tiez vyskusane .
Autorka: ale ved nemusia robit nonstop dietatu program... to sa ani nema.. ani doma... ma sa aj nudit...vtedy ide na rad kreativita,fantazia... a na vylete na ktory sa pytas by bol duplom predsa nejaky program.
Ja si neviem predstavit,ze by mi dcera ci zat nechceli dat dieta,lebo mi neveria.... hovorim, ak ti nie su asociali a su vo veku,ze stihaju, preco nie? 55r je ozaj mlada babka a dedko,plni sil este.

autor
20. máj 2025
@petulda333

@ella1234 moje deti maju u babky dovolene dost vela,doma nie. A predstav si,ze na zem sa nehadzu. Chapu ako to je. A vzdy to tak bolo,ze babky rozmaznavaju

@petulda333 mne nejde ani tak o to rozmaznávanie, rozumiem ze u babky ma byt sranda a dobre, len si nie som istá ze keby maju dcéru v aute tak si tam nezapalia

ella1234
20. máj 2025
@katrin21

@ella1234 zeny alw ved sa vzite trochu aj do tych rodicov...nedoveruje len preto,ze fajcia? Mozno su inak zodpovednejsi a mili stari rodicia... ja man 48r a 55 je nic...keby mali nejake obmedzenia v pohybe,alebo vazne zdr.problemy,alebo boli alkoholici,tak to beriem..ale inak ist na vylet je uplne ok.

Prosim ta, kazdy psycholog ti povie ze je ok, aby u statych rodicov to bolo trosku volnejsie...mala si starych rodicov? Boli ako tvoji rodicia? Pochybujem...proste trosku nadhladu a dovery nezaskodi.

@katrin21 este raz opakujem co s tym ma vek spolocne? Ved si to neber osobne nikto su nehovori ze v inom veku a ina generacie je nevladna a neschopna. Ja mam 70 rocnu babku a postara sa, da pozor, predvida situacie.
Toto je konkretny stav autorky tejto temy ze starym rodicom nedoveruje tak asi jej nejaka intuicia nasepkava ze s vyletom a s opatrovanim proste este nie je stotoznena.
Nikto tu nepise ze zamkni sa pred nimi, ukonci kontakt a vnucku uz nikdy neuvidite.

autor
20. máj 2025
@katrin21

@petulda333 presne! Dieta dobre vie,kde co plati....mam to tiez vyskusane .
Autorka: ale ved nemusia robit nonstop dietatu program... to sa ani nema.. ani doma... ma sa aj nudit...vtedy ide na rad kreativita,fantazia... a na vylete na ktory sa pytas by bol duplom predsa nejaky program.
Ja si neviem predstavit,ze by mi dcera ci zat nechceli dat dieta,lebo mi neveria.... hovorim, ak ti nie su asociali a su vo veku,ze stihaju, preco nie? 55r je ozaj mlada babka a dedko,plni sil este.

@katrin21 keby slo o svokrovcov s radosťou im dam aj polročne, su to skvelí starí rodicia len su daleko

katrin21
20. máj 2025
@petulda333

@katrin21 suhlasim,ze vztah so starymi rodicmi je prospesny,je iny. No autorka pise,ze oni bez fajcenia nebudu,neter chodi od zafajcena a smradlava. Takym by som dieta nedala

@petulda333 tak dala by som si to aki podmienku. Fajcenie neakceptujem ani ja.

autor
20. máj 2025
@ella1234

@katrin21 este raz opakujem co s tym ma vek spolocne? Ved si to neber osobne nikto su nehovori ze v inom veku a ina generacie je nevladna a neschopna. Ja mam 70 rocnu babku a postara sa, da pozor, predvida situacie.
Toto je konkretny stav autorky tejto temy ze starym rodicom nedoveruje tak asi jej nejaka intuicia nasepkava ze s vyletom a s opatrovanim proste este nie je stotoznena.
Nikto tu nepise ze zamkni sa pred nimi, ukonci kontakt a vnucku uz nikdy neuvidite.

@ella1234 ja sama sa necítim dobre v ich prítomnosti, mam stres ked tam musime ist na navstevu, ked maju prist oni k nam, je mi zle uz len ked vidim ze mi píšu. Je to síce nepekne ale ja som ten vzťah takým neurobila

katrin21
20. máj 2025

Hmmm tak to uz si musis ty zvazit, su to tvoji rodicia , ty ich poznas, ci okrem toho fajcenia ostatne ok... fajcit pri detoch ozaj nie.....ja mozem len veeobecne reagovat. Dovody poznas len ty

ella1234
20. máj 2025
@petulda333

@petulda333 ale ved rozmaznavanie je super a krasne. Ona pise ze ju nerespektuju.
Ale veelmi vela ludi v rodinach robia take ze a maminka ti toto nedovoli, mama je zla, babka je lepsia a podobne…

autor
20. máj 2025

Kontakt a ako take vztahy udržujem iba kvoli detom

autor
20. máj 2025
@ella1234

@petulda333 ale ved rozmaznavanie je super a krasne. Ona pise ze ju nerespektuju.
Ale veelmi vela ludi v rodinach robia take ze a maminka ti toto nedovoli, mama je zla, babka je lepsia a podobne…

@ella1234 presne mama je taka, neteri stale vtlkala nepriamo do hlavy ze druha babka je zla a vzdy ked bola príležitosť ked bola rodina na navsteve sa pytala neteri ci pojde druhej babke a ona povedala ze nie tak mama sa z toho tešila ze druhu babku nema rada a ona je naj

ella1234
20. máj 2025

Ja ta uplne chapem…mam tiez v rodine takych ludi co ma nerespektuju a tiez si hryziem do jazyka len preto aby deti mali kontakt a zazitky a rodinu atd.
Ale zas co sa tyka bezpecnosti a zdravia hlavne take ze fajcenie dietatu pomaly do tvare tak to sa moze urazit kto chce ako chce.

selena_luna
20. máj 2025

Ja by som nedala. Aj kvoli tomu fajceniu ( a tam sa neda nemaju co "zhodnut" to nie je nazor, ale vedeckymi studiami podlozeny fakt preboha) aj kvoli tomu, ze im skratka nedoverujes a oni ta nerespektuju. Proste 20 mesacne je male dieta.ak sa necitis dobre sctou myslienkou, tak to nerob. A este si aj poporode, no posledna vec co treba je dovliect domov nejake sopliky... drz sa vytrvaj. Tvoje dieta, tvoje pravidla.
( ja inak tiez nedavam deti na prespavacky alebo dlhsie vylety. 2-3 hodinky pokocikovat, ihrisko ok, ale neverim ze by deti zvladli tak ako chcem)

simca06022011
20. máj 2025

No.. kedze su to tvoji rodicia, tak treba si proste otvorit usta, povedat ze ti to fajcenie prekaza a hotovo. Pre deti to nie je vhodne prostredie.
Inak by mi nevadilo nic dalsie, ak dobre soferuju, nemaju problem.. ok.. aj ked napr moje dieta taketo male so starymi rodicmi v aute nechodilo.. a to mali napr. moji rodicia 50. 20mesacna dcera nebola ani sama bez rodica aspon jedneho prec :D ako pokocikovat, prejst sa, na zahradu ano.. ale vozenie kade tade som ju nedavala.
A inak aj neskor sa budes bat, vzdy som trpla ked isla dcera na prazdniny v lete ako to zvladnu v horucavach a tak, ked chodili po vyletoch... predsa vek, najma svokrovcov. Ten strach neprejde podla mna vobec, najma pri tom co sa deje na cestach. Ja som sa tak nebala ani ked mi isla predskolacka do tabora na tyzden, ako ked mi dieta islo 100km autom do zoo a na kupalisko s babkou = a to mala dcera viac, 5 rokov mozno aj viac :DD

zuzikak
20. máj 2025

20 mesacne ? to je pre pana krala kolko zas ? Ved sa prosim ta vyjadri, ze ma takmer rok a pol. Take male dieta si chcu vziat na vylet na kolko ? Ako daleko ? To ho bude babka prebalovat ? Ak je ochotna prebalovat a krmit tak vsetka cest. Rokov nemaju vela, takze verim, ze to s dietatom zvladnu, ked sa starali a vychovali teba. Na druhej strane je este malicka. Ja by som pocuvala svoju intuiciu a do auta by som nedala. Verim, ze na ihrisku alebo v blizkom parku by jej vylet stacil. Rodicom vysvetli, ze je este malicka a na vylet im ju das, ked bude starsia a bude si aj z vyletu nieco pamatat, bude sa vediet vyjadrit a povedat ti zazitky. Ked bude vacsia, das im ju aj na cele leto. Ja by som bola velmi nervozna nevediet a nevidiet ako sa moje dieta ma, ked je take male hoci su to moji rodicia. (hovorim zo skusenosti - moje deti maju uz 11 a 13 a starych rodicov si uzivaju az-az ale nie samostatne od 2 rokov a rozhodne to ich vztah nijako nepoznacilo). To fajcenie by mi vadilo lebo ten smrad dycha aj to dieta.

petulda333
20. máj 2025
@zuzikak

20 mesacne ? to je pre pana krala kolko zas ? Ved sa prosim ta vyjadri, ze ma takmer rok a pol. Take male dieta si chcu vziat na vylet na kolko ? Ako daleko ? To ho bude babka prebalovat ? Ak je ochotna prebalovat a krmit tak vsetka cest. Rokov nemaju vela, takze verim, ze to s dietatom zvladnu, ked sa starali a vychovali teba. Na druhej strane je este malicka. Ja by som pocuvala svoju intuiciu a do auta by som nedala. Verim, ze na ihrisku alebo v blizkom parku by jej vylet stacil. Rodicom vysvetli, ze je este malicka a na vylet im ju das, ked bude starsia a bude si aj z vyletu nieco pamatat, bude sa vediet vyjadrit a povedat ti zazitky. Ked bude vacsia, das im ju aj na cele leto. Ja by som bola velmi nervozna nevediet a nevidiet ako sa moje dieta ma, ked je take male hoci su to moji rodicia. (hovorim zo skusenosti - moje deti maju uz 11 a 13 a starych rodicov si uzivaju az-az ale nie samostatne od 2 rokov a rozhodne to ich vztah nijako nepoznacilo). To fajcenie by mi vadilo lebo ten smrad dycha aj to dieta.

@zuzikak 20m ma takmer 2r. 😉

evcagabi
20. máj 2025

Pises, ze im nedoverujes. Osobe, ktorej by som nedoverovala by som nikdy nedala dieta strazit na 5min nieto este vylet

autor
20. máj 2025
@selena_luna

Ja by som nedala. Aj kvoli tomu fajceniu ( a tam sa neda nemaju co "zhodnut" to nie je nazor, ale vedeckymi studiami podlozeny fakt preboha) aj kvoli tomu, ze im skratka nedoverujes a oni ta nerespektuju. Proste 20 mesacne je male dieta.ak sa necitis dobre sctou myslienkou, tak to nerob. A este si aj poporode, no posledna vec co treba je dovliect domov nejake sopliky... drz sa vytrvaj. Tvoje dieta, tvoje pravidla.
( ja inak tiez nedavam deti na prespavacky alebo dlhsie vylety. 2-3 hodinky pokocikovat, ihrisko ok, ale neverim ze by deti zvladli tak ako chcem)

@selena_luna a ako vysvetlíš ze nedáš deti na prespavacky alebo niekam kde nechces? Ci u teba stačí nie a hotovo? Neurazia sa a nevyčítajú ti to?

autor
20. máj 2025
@zuzikak

@zuzikak s ihriskom som uplne v pohode ved nemusi byt mala iba s nami, na fajčenie maju názor ze aj my sme vyrastali v dyme a tu sme takze tam nehrozí debata

selena_luna
20. máj 2025

Tak mama stale basni o prespani, ale poviem ze proste nenecham ich v dome ktory nie je bezpecny pre deti ( nezabezpecene strme schody, ostre a tazke predmety v dosahu a pod) a samozrejme nafajcene vsade. Proste nie. A uz to ani nevysvetlujem. Proste len odmietnem.