icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Povedali by ste rodičom, že robia rozdiely medzi vnúčatami?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 12:26

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod.
Z dôvodu ochrany súkromia zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám autor poskytol a súhlasil s ich zverejnením. Ďalšie detaily k situácii nemáme k dispozícii.
Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.

Už dlhší čas mám pocit, že moji rodičia robia rozdiely medzi vnúčatami. Moje dieťa majú radi, to nespochybňujem, ale pri dieťati môjho súrodenca sú úplne iní. Viac ho vyhľadávajú, častejšie si ho berú k sebe, pomáhajú cez prázdniny, viac mu volajú, kupujú mu darčeky len tak a celkovo je vidieť, že k nemu majú bližší vzťah.

Najskôr som si hovorila, že to možno len preháňam alebo som citlivá, ale začína si to všímať aj moje dieťa. Pýta sa ma, prečo starkí volajú častejšie jemu, prečo s ním chodia na výlety a prečo u nás to tak nebýva.

Nechcem rodičom vyčítať, koho majú radšej. Zároveň ma však bolí pozerať sa na to, ako moje dieťa začína vnímať, že nie je na rovnakej úrovni ako druhé vnúča. Bojím sa, že ak to otvorím, rodičia sa urazia a vzťahy v rodine sa ešte zhoršia. Ak budem mlčať, možno sa to bude len prehlbovať.

Neviem, či im mám povedať, ako to vnímam, alebo to radšej nechať tak.

A: Áno, povedať im to otvorene 👍

B: Nie, nechať to tak a neriešiť 💙

C: Skúsiť to riešiť opatrne a nepriamo 😄

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Povedali by ste rodičom, že robia rozdiely medzi vnúčatami?
biba_18
Dnes o 12:28

A. veci sa majú riešiť, a nie tancovať okolo toho ...

anonym_38db8a
Dnes o 12:30

Kazdy clovek ma urcite preferencie, prichadza to prirodzene, sedi tam "chemia" povaha dietata, funkcnosti, aktivita, mobilita a empatia... toto sa neda "vyzadovat rovnako" pre vsetky deti bohuzial, sme ludia a robit veci "nasilu" co tym ziska tvoje dieta? Babka si ho vzala, aj ked ho tam nechce... co s nim bude robit? Stale ho napominat a kyslo sa tvarit, lebo je tam len, lebo "mama chcela"... toto sa vynutit neda... vies si v case, co idu starky s druhym dietatom, spravit vlastny super program s dietatom, co ostalo doma... Vies keby bol zivot fer, bolo by to skvele, ale tak to nikdy nebude... Cim skor to dieta pochopi, tym lepsie, dolezite je, aby sa doma, u rodicov, citilo milovane... vies sa porozpravat s rodicmi/svokrovcami, samozrejme, ze vies, pripomen im, ze to tvoje dieta mrzi, ale nevynutis nic a do konfliktov by som nesla. Ono to stve teba viac, ako tvoje dieta - ktore vobec nevie - ze tam ten druhy vnuk bol, co tam robil, co dostal...

anonym_aaa4c8
Dnes o 12:33

Neriesila by som to. Pretoze ak to aj povies, osobne si nemyslim, ze sa nieco zmeni - ak z hocijakeho ineho dovodu preferuju viac kontakt s druhym vnucatom. Co teraz budu nasilu lietat okolo Tvojho?
Nevieme ani ako si rozumiete ako rodiny vzajomne, ake vztahy tomu predchadzali, ako daleko byvate, to druhe vnuca - nebolo nahodou prve v rodine? Atd atd. Proste osobne si myslim, ze ked s tymto vyrukujes, i tak sa nic nezmeni. Ty budes za ziarlivku a na smiech a dieta si nepomoze nijak.... Ale to je len moj nazor.

anonym_798ceb
Dnes o 12:38

B

Nerieš. Niektoré veci si nevynútiš. Čo tým získaš? Budú si tvoje dieťa brať nasilu? Aj to bude tvoje dieťa vnímať, že to nie je úprimné… Nechaj tak, vysvetli mu to nejako citlivo a primerane veku a vynahraď mu to ty.

anonym_16aadc
Dnes o 12:40

nevsimla si si, ci nerobia rozdiely aj medzi tebou a surodencom?

anonym_829673
Dnes o 12:41

Sama som si tým prešla, ako aj moji rodičia. Môj starký bežne chodil k mojej tete - maminej sestre, ku nám ani len dvere neotvoril že ako sa máme .
Bývali sme na rovnakej ulici domy oproti sebe.
ale aj tak hlasujem za B. Neriešiť.

kratucka
Dnes o 12:43

Samozrejme, ze to treba otvorene povedat a porozpravat sa o tom!

anonym_b6733b
Dnes o 12:44

Ja by som to nebrala tragicky
Viac si rozumejú s druhým vnucatom pre niečo
A to oni musia vedieť
Zbytočne nerozprávaj svojmu dieťaťu čo robia s tým druhým a hotovo
Nedonutis ich

anonym_9b58f4
Dnes o 12:49

Moji svokrovci nie len,ze robia rozdiel medzi vnucatami a pravnucatami ale aj medzi ich detmi. Uz neriesim,lebo aj ked sme nieco povedali nebola to pravda a boli sme najhorsi. Svokrovci idu k jednemu dietatu tam vysedavaju aj pol dna a druhe nepridu pozriet,aj ked byvaju vedla seba ,lebo vzdy je uz vela hodin,uz bude prsat,uz vela svieti slnko,uz musia ist domov,uz neviem co. Vzdy vyhovorky. Ale nasla som jedno pozitivum v tom. Mam pokoj. Nechybaju nam. Nenutim ich. Rozhodli sa ist touto cestou tak nech idu.

anonym_19e09e
Dnes o 13:15

@pytame_sa_za_teba ja by som im to do ksichtu šplechla. Nejakú poznámku v štýle,: Miško sa ma včera pýtal, prečo babka s dedom brávajú na výlet len Ferka a mňa nie? Nech si s tou informáciou urobia čo chcú, ale povedala by som.

anonym_8b90d4
Dnes o 13:17

Neriesim. Same deti si spravia obraz...
Zazila som to sice aj ja ako vnučka že stari rodičia robili rozdiely. Teraz to zaživaju aj moje deti.

ivik4
Dnes o 13:53

A

simca06022011
Dnes o 13:57

povedat to mozes, asi by som to nadhodila ako temu napr iba s mamou, ale necakala by som zmenu, skor si pohorsis. nejde ani o obraz, urcite tam je dovod preco sa deje co sa deje, kazdy inklinujeme k nikomu viac, alebo mame pocit ze ten jedne potrebuje viac pozornosti atd. Vela veci sa neda vynutit a "presne rozdavat" kazdemu. Ani merat sa to neda...

anonym_a6aaf7
Dnes o 14:41

všetci tu na MK hlásaju pravdu , čistý stôl , neklamať, neohovárať, a teraz odrazu "nerieš" ?
ja by som povedala, jeden slušný ale jasný rozhovor, nejaké reálne rozdiely-dôkazy, ale čo s tým urobí druhá strana je potom ich charakter , už by som to prudko neriešila

sara07
Dnes o 14:47
@anonym_a6aaf7

všetci tu na MK hlásaju pravdu , čistý stôl , neklamať, neohovárať, a teraz odrazu "nerieš" ?
ja by som povedala, jeden slušný ale jasný rozhovor, nejaké reálne rozdiely-dôkazy, ale čo s tým urobí druhá strana je potom ich charakter , už by som to prudko neriešila

@anonym_a6aaf7 budme realisti, nezmenia sa ,

lucimichi
Dnes o 14:47
biba_18
Dnes o 14:52
@sara07

@anonym_a6aaf7 budme realisti, nezmenia sa ,

@sara07 tak sa nezmenia. ale prečo si to nechávať pre seba? 😏

anonym_e6c1d3
Dnes o 17:17

Úprimne by som im povedala ako to vidím a poprosila ich či by to mohli zmeniť. Ale je prirodzené že vždy je jedno vnúča obľúbené. Moja dcéra je napríklad obľúbenec mojich rodičov, sadli si povahovo. Asi ani mňa v detstve nemali tak v obľube ako majú teraz ju.