icon

Je chudoba na Slovensku len ilúziou?

samo789
24. sep 2025

Ako moze byt na Slovensku chudoba, ak Modry konik vravi opak ???

Ked clovek nazrie do diskusii na Modrom koniku, vyzera to, akoby niektore slovenske domacnosti zili v uplne inej realite nez ta, o ktorej sa bezne hovori v mediach. Najdes tu prispevky, kde sa opisuje rodinna dovolenka za 15 000 eur, akoby to bola samozrejmost. Inde sa spomina najom alebo hypoteky, ktora vychadza aj na 1 200 eur mesacne, k tomu potraviny pre rodinu za dalsich 1 200 eur mesacne. V diskusiach o energiiach sa objavuju cisla, ktore dosahuju 300 eur mesacne, pricom niektori spominaju jednorazove nedoplatky za plyn az vyse tisicky. Deti navstevuju drahe kruzky , jazdenie na konoch ci hokej, kde rodicia platia aj200 az 250 eur mesacne za jedno dieta. Ak sa niekto rozhodne poslat potomka na vysoku skolu do zahranicia, uvadzaju sa rocne naklady pokojne az do 20 000 eur. Len na bezny chod domacnosti, ked sa scitaju tieto maximalne cisla, to robi zhruba 3 700 az 4 000 eur mesacne, co znamena vyse 45 000 eur rocne, a to este bez luxusnej dovolenky a zahranicneho skolneho. Ked sa tieto polozky pridaju, dostavame sa k cislám okolo 60 000 az 80 000 eur rocne...

V tych istych diskusiach zeny uvadzaju, ze rodinne prijmy mozu dosahovat aj 4 000 eur mesacne, co by pre vacsinu obyvatelstva posobilo ako nedosiahnutelny sen. Ked sa na tieto najvyssie sumy clovek pozrie naraz, vychadza obraz domacnosti, ktore utracaju tolko, ze otazka chudoby na Slovensku sa zda byt vzdialena realita. Realne vacsina ludi zije s ovela nizsimi vydavkami a prijmami. No pri citani Modreho konika sa naozaj moze zdat, ze namiesto chudoby zije cast Slovenska v uplnom luxuse.
Tot moj pohlad na Modry konik po par dnoch studovania

Strana
z4
kiki68
24. sep 2025

@samo789 vies, ze kopec z tych bab nezije na SK? A dalsie ziju mozno v BA, alebo maju firmy atd. Nie kazdy sa ma zle. Nie, chudobu nevidiet na nejakom fore. To je dost zle sa pozerat cez nejaku platformu na realitu zivota. Ale zas vidis tu aj kopec ludi, co maju velke problemy

anonym_5e6aad
24. sep 2025

@samo789 A čo je na tom divne? Veď jasne ze niektorí zarobia tisice mesacne a niektorí do 1.500€ cela domácnosť. To je ta rôznorodosť. A väčšinou sa pochvália ti čo majú viac ako ti čo počítajú každé euro, niektorí si aj vymýšľajú, netreba brat internet vážne. A hneď máš vysvetlenie prečo

anonym_41dc7f
24. sep 2025

Niektore uzivatelky sa asi potrebuju pochvalit.
No asi si prehliadol vela prispekov a diskusii o tom, ako zeny s detmi nemaju kde ist. Ziju z jedneho platu bud muzovho alebo jej.
Otazky typu ako usetrit, ako vyzit z par eur, to sa tu takisto objavuje dookola.
Vela ludi neprispieva ani bohatych ani chudobnych. Tazko urobit prieskum z tejto vzorky.

gas1201
24. sep 2025

to je to čaro internetu a anonymity. plus my zároveň už nežijeme v socializme (aj keď sa pomalými krokmi približujeme) že každý si bude rovní. niekto podniká, niekto si nájde majetnú polovičku, iní zdedia pozemky, budovy a xy ďalších prípadov.
ja sa tu väčšinou prídem pobaviť a ak mám pocit že viem nejak prispieť zmysluplne tak sa zapojím. ale určite to tak neprežívam 🙂

samo789
autor
24. sep 2025
@anonym_41dc7f

Niektore uzivatelky sa asi potrebuju pochvalit.
No asi si prehliadol vela prispekov a diskusii o tom, ako zeny s detmi nemaju kde ist. Ziju z jedneho platu bud muzovho alebo jej.
Otazky typu ako usetrit, ako vyzit z par eur, to sa tu takisto objavuje dookola.
Vela ludi neprispieva ani bohatych ani chudobnych. Tazko urobit prieskum z tejto vzorky.

@anonym_41dc7f ibaze taketo prispevky boli prevazne anonymne, a tam tazko povedat ci sa niekto zabava alebo je to realita

anonym_be6b8c
24. sep 2025

vela ludi zije mimo SR, tam to nie je az taka vzdialena realita, keby sa dala anketa a ludia by hlasovali uz by to take vesele s tymi cislami nebolo, chvalit sa tu niekto, ze robi ako "debil" a z vyplaty aj tak zivori nikto nebude, samozrejme treba mat aj nadhlad a urcite sa tu nakdu aj zeny, ktore trepu..

anonym_41dc7f
24. sep 2025
@samo789

@anonym_41dc7f ibaze taketo prispevky boli prevazne anonymne, a tam tazko povedat ci sa niekto zabava alebo je to realita

@samo789 ja neprispievam do takych diskusii a tiez by mi mozno niekto neveril ako si zijem 😃

januska12323
24. sep 2025

A tie témy kde sa ženy pýtajú ako ušetriť na strave lebo im to nevychádza, kedy príde rodičák lebo iný príjem nemajú, kde kúpiť lacné oblečenie pre deti... Tie nečítaš?

anonym_899507
24. sep 2025

@samo789 Mam znamu,dcery mama ktora sama ma prijem okolo 5000v jej muz raz tolko,cize zalezi co robis a ake mas povolanie.Zapadny kraj.Moje seti chodia do sukromnej skolky a su to povatsine dobre nabaleni rodicoa,Keuzky a tak

zuzanita1609
24. sep 2025

Ty si tu nejaký "bludny Samoholanďan" (tie tvoje témy sú také vytáčania schopné 😁)a máš za úlohu byť nejakým "konikovskym svedomím",či pozorovateľom? Alebo len chceš zbytočne rýpať,aby si si pokecal? 😏

samo789
autor
24. sep 2025
@kiki68

@samo789 vies, ze kopec z tych bab nezije na SK? A dalsie ziju mozno v BA, alebo maju firmy atd. Nie kazdy sa ma zle. Nie, chudobu nevidiet na nejakom fore. To je dost zle sa pozerat cez nejaku platformu na realitu zivota. Ale zas vidis tu aj kopec ludi, co maju velke problemy

@anonym_be6b8c
@kiki68 trebarz ja mam susedov nieco ako mega podnikatelov, maju 3 firmy a kadeco ine, ale ziju priemerne, skromne, casto stretam susedu v obchode ako kupuje neznackove veci a dokonca v zlave, chodia na dovolenky ale bezne krajiny ako tureco a podobne. pritom vsetci o nich vedia ze maju desiatky zamestnancov a techniky za miliony euro. .. tak mitak pride divne ak sa na modrom koniku objavi zrovna zienka ktora ma potrebu sa tym pochvalit alebo ked aj vymyslene napisat. ked trebarz o nich viem ze by to nikdy neurobili.

anonym_874362
24. sep 2025
@zuzanita1609

Ty si tu nejaký "bludny Samoholanďan" (tie tvoje témy sú také vytáčania schopné 😁)a máš za úlohu byť nejakým "konikovskym svedomím",či pozorovateľom? Alebo len chceš zbytočne rýpať,aby si si pokecal? 😏

@zuzanita1609 tiez mam taky pocit. Zrazu sa tu zjavil a kazdy den xy "filozofickych" diskusii.

samo789
autor
24. sep 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 ale kdeze, ostal som tak sa iba nudim a zacal som skusat navnimat taku tu inu oblast spolocenskeho diania 🙂

samo789
autor
24. sep 2025
@januska12323

A tie témy kde sa ženy pýtajú ako ušetriť na strave lebo im to nevychádza, kedy príde rodičák lebo iný príjem nemajú, kde kúpiť lacné oblečenie pre deti... Tie nečítaš?

@januska12323 no popravde zatial som sa nedostal vsade, ale urcite si najdem cas. ved tu tem pribuda denne snad dve stovky, kto by to stihal. a som tu par dni , a zasa nie uplne do vsetkeho mam chut kecat, su veci o ktorych nemam sajnu.

earlgrey
24. sep 2025

Tak sa pochváľ aj ty, ako si na tom? 😉

samo789
autor
24. sep 2025
@earlgrey

Tak sa pochváľ aj ty, ako si na tom? 😉

@earlgrey ja som to uz spominal uuuuplne detailne v jednom mojom prispevku kde som hladal vztah🙂

zuzanita1609
24. sep 2025
@samo789

@januska12323 no popravde zatial som sa nedostal vsade, ale urcite si najdem cas. ved tu tem pribuda denne snad dve stovky, kto by to stihal. a som tu par dni , a zasa nie uplne do vsetkeho mam chut kecat, su veci o ktorych nemam sajnu.

@samo789 a taká z tém je... asi začni bozkávať svoje dámy, pretože potom bude "nedámi" a potom si mrzutý z 'blahobytu Slovákov" 😜.

samo789
autor
24. sep 2025
@zuzanita1609

@samo789 a taká z tém je... asi začni bozkávať svoje dámy, pretože potom bude "nedámi" a potom si mrzutý z 'blahobytu Slovákov" 😜.

kiki68
24. sep 2025
@samo789

@anonym_be6b8c
@kiki68 trebarz ja mam susedov nieco ako mega podnikatelov, maju 3 firmy a kadeco ine, ale ziju priemerne, skromne, casto stretam susedu v obchode ako kupuje neznackove veci a dokonca v zlave, chodia na dovolenky ale bezne krajiny ako tureco a podobne. pritom vsetci o nich vedia ze maju desiatky zamestnancov a techniky za miliony euro. .. tak mitak pride divne ak sa na modrom koniku objavi zrovna zienka ktora ma potrebu sa tym pochvalit alebo ked aj vymyslene napisat. ked trebarz o nich viem ze by to nikdy neurobili.

@samo789 su rozne typy ludi a rodin. Ber to tak, kopec takych poznam a radi to davaju najavo. Ze ako sa maju a kde boli a kadeco.

diewcatqoo
24. sep 2025

Ale vies o tom, ze nie vsetko, co je na internete, je pravda? Niekto klame do telky, niekto do internetu. To uz aj moji rodicia 60+ pochopili 🤷‍♀️

hellwant
24. sep 2025

Pozri si nicky tych žien/muzov, či ich narataš aspoň 100 . Ak aj, to stale nie je porovnateľna vzorka s 5.46 mil. obyvateľov Svk? Dupľom keď casť z nich žije mimo Svk.

anonym_9aa26d
24. sep 2025

Vieš, to je tým, že málokto sa chce prezentovať ako socka, takže oveľa viac je tu tých, čo žijú od výplaty k výplate,ale nechcú sa tým chváliť. Napr. v okolí badám, že aj tí naozaj chudobní sa snažia zapôsobiť drahým mobilom- na splátky, drahými botaskami- možno zbytok mesiaca boli na suchých rožkoch ,ale ide im najmä o to, aby navonok pôsobili,, že na to majú.

anonym_7822bf
24. sep 2025

Vážení mne stačí pozrieť na parkovisko a o majetosti nemusí byť reč
Nehovoriac koľko majetku je v bytoch,v zariadení,v mobiloch atd atd
Iba málokto sa ma NAOZAJ zle iba rozhadzuje🙂

midka
24. sep 2025

no,, rozdiely v zivotnej urovni su medzi ludmi velke,, to je jasne,, otazka je,, akych ludi sa, kde viac prezentuje,,, napr dnes som citala o novej sukromnej skolke u nas 450€/ mesacne,, / ak dieta je chore, peniaze sa smaozrejme nevracaju/ .....a predstav si, ze maju dost deti,,,, a niekomu je 70€ mesacne za skolku vela... ...

anonym_fdd8ac
24. sep 2025

Ale ved ludia ziju uplne rozne, toto je len zrkadlo... ludia sa radsej pochvalia, ako stazuju, ked sa nieco nedari... ja sama zarobim viac, ako to rozpätie, co tam hore pises, muz zarobi podobne... ale my sme ta spicka, top v obore, dobry plat po 20-30 rokoch odpracovanych... pracujeme vela a mame aj zodpovednost, vela stresu, zamestnancov... sme vekovo uz niekde, kde ini este ani nemozu byt, ale mozno raz budu...

mandzula
24. sep 2025

Málokto, ak vôbec niekto, sa vo virtuálnom svete hrá na chudobnejšieho, ako reálne je, avšak tých, čo sa hrajú na bohatších, sú kopy. A potom sú tu aj ľudia, ktorí zarábajú vysoko nadštandardne. Dokopy to potom vyzerá, že na koníku sú prevažne "prachatí". Netreba veriť všetkému, čo sa tu predostiera ako pravda.

anonym_79c9b1
24. sep 2025

@samo789 tu mnohe radia a ziju v zahranici. myslim si ze isto 1/2 ma priemerne platy ak nie menej. cely MK je deziluzia ako je to so vsetkymi socialnymi sietami.
dalsie zeny maju muzov pracujucich v zahranici napriklad. tam maju krasne pridavky na deti napriklad
dalsie zas podedili
dalsie sa dobre vydali
dalsie su vyuzivacky systemu a vsetko co sa da vyuziju
alebo to mame influenserky ci spolocnicky 🙂 co my vieme...
a 4000 euro je ozaj nie pre kazdeho. ale ktovie cim sa dievcata zivia , mozno sa davaju fotit ;)

katica06
24. sep 2025

Mne sa zdá že si vyfiltoval iba príspevky ktoré ti prišli vhod. Ja som v detstve mala rada červené lentilky a vyjednala som z krabičky a zvyšok ostal. Robíš to isté. Je tu veľa príspevkov, kde ženy iba ťažko vychádzajú z príjmu, žijú od výplaty do výplaty. O dovolenke letecky niekde v tramtárii môžu iba snívať. Potom som m tu ženy píšu aké lacné letenky kdesi kúpili. Lenže keby sme spočítali všetko spolu s tým že nie každý má možnosť ísť mimo sezóny, pri deťoch možno by bodla ďalšie batožina a nemajú zručnosti, vzťah k technike, jazykové znalosti , čas a trpezlivosť denne sledovať a sliediť po lacných letenkách. Toto je len jeden príklad, je ich viac.

zuzulka558
24. sep 2025

Internetu ani TV neverím, tam to je aj klamstvo aj pravda, komu by sa chcelo rozmýšľať nad blbosťami,, nech si píšu, ja takéto diskusie ani nečítam, moc ma druhý nezaujímajú ako žijú

anonym_7ec32d
24. sep 2025

Ženy, ktoré sa naozaj obracajú, ťahajú 2 roboty a prepočítavajú každé € nebudú mať čas vysedávať a vypisovať pod každú druhú tému na MK, no nájdeš tu aj mnoho takých príspevkov, viac to možno vidno v skupinách na darovanie vecí. Na Slovensku máme ako všade rôzne vrstvy a áno, jeho časť naozaj žije v luxuse, na tom snáď nie je nič prekvapivé, veľké percento je stredná vrstva a stále viac ľudí pociťuje chudobu.

Strana
z4