icon

Je chyba vo mne, alebo je priateľka neschopná?

trentot
1. sep 2015

Pekny den , uz aj vecer, Vam prajem krásne damy..

.. obraciam sa na Vas s prosbou, alebo skor otazkou .. mam priatelku, s ktorou som uz 5.rok, na zaciatku rok pracovala u svojho "ocinka" , potom sa pohadali a odisla odtial.. obcas sa snazila sa nejak privyrabat si..co jej celkom slo... poslednych par mesiacov (zacina sa to splhat k dvom rokom) , chcela by luxus, ale stale len hovori, ako by mala nieco robit,pracovat atd, ale snaha nulova, mame velke vydaje, zhruba 1600 € mesacne, vsetko to taham ja..ked jej poviem, preco je taka neschopna ist nieco robit, preco iba na to caka, ze jej niekto nieco da, povie : ,, Ja viem, ano mas pravdu, mala by som nieco uz konecne zacat robit a nie len cakat ze padnu z neba..atd.." prejde mesiac a stale na tom istom, stale dokola tieto iste reci, ako mam pravdu atd... chodievame k mojej mame, tam sa dobre napapa, ale doma jest neurobi, ved naco - vsak vyjedla moju mamu, ja sa na to nemozem uz pozerat.. som z toho uz zufaly 😢 co mam robit? To je ozaj taka neschopna?? alebo som vadny ja, ze ju mam za neschopnu? ☹ achjo..

Strana
z6
sheila72
2. sep 2015

@petra7777 a čuduješ sa? Mne sa tu kedysi náramne ľúbilo, ale neviem,čo sa s tými ľuďmi porobilo. Kedysi si si tu mohla napísať aj "prdla som si" a nič, alebo sa niekto zasmial že hlod do ticha, ale teraz by ťa za to "sliepky" ukameňovali, že čo si si to vôbec dovolila dať na "ich" verejné fórum :D

sheila72
2. sep 2015

K otázke, podľa mňa drahá priateľka je taký typ človeka, ktorý musíš proste tlačiť dopredu, vyslovene ju dokopať k činu, lebo sama sa nerozhýbe. Ver mi, poznám viacero takých ľudí. Napr.aj môj partner je taký :D proste do neho treba hučať a jednu požiadavku mu opakovať viackrát po sebe. Keď bol na Upsvar, tak som mu sama posielala žiadosti a on už chodil len na pohovory, inak by si robotu v živote nenašiel. Sú to takí snílci, ktorí budú vždy o niečom len hovoriť, ale až k činu to nedotiahnu. Má to však aj svoje výhody. Ak si dominantný, vodcovský typ, ty si môžeš budovať kariéru a ona bude jednoducho len "poslúchať". Bude vychovávať deti a nebude pindať, že sa nerealizuje. Čo sa týka varenia, to jej musíš len surovo povedať, že keď už je doma, nech aspoň navarí, alebo nech ide makať do najbližšej fabriky za min.mzdu. Čo sa týka roboty, nemôžeš ju niekde pretlačiť, nejakému známemu? Resp jej môžeš povedať, že keď si nenájde robotu, pôjde na kolenách odprosiť tatka.

komplikovana
2. sep 2015

neviem prečo, ale ja mám zafixované, že modrý koník je stránka nielen pre rodičov a budúcich rodičov atd...

@trentot , ujasni si čo vlastne chceš, ak ju berieš ako partnerku s ktorou chceš ostať navždy tak sa spoločne dohodnite na tom ako budete spolu fungovať. Ak ti povie dobre, ale nič sa nebude diať, tak ťa má v podstate na háku a berie ťa iba ako peňaženku.
Ak nie, tak potom nevidím dovod, prečo ostať spolu.

moonlight1210
3. sep 2015

@trentot
mne to pride, ze tvoja partnerka ma prokrastinaciu nakombinovanu so stratou pracovnych navykov z dovodu dlhodobej nezamestnanosti.
prokrastinacia nie je ziadna vazna choroba. nieco ako lenivost, ale nie celkom.
proste neschopnost riesit veci, ktore sa zdaju (aspon tvojej priatelke z nejakého dovodu) komplikovane. snaha vykonavat inu zastupnu cinnost, alebo povinnosti odkladat na neskor, alebo sa im uplne vyhybat.
prokrastinacia moze byt aj trosku pozitivna: namiesto ucenia si student vyupratuje vsetok bordel v izbe (lebo v snahe oddialit neprijemnu cinnost si naordinoval podmienku: aby sa mi lepsie ucilo, potrebujem uplny poriadok v izbe - sice zo skusky prepadne, ale urobil inu pozitivnu cinnost, co ale zase na druhej strane mohla pockat po skuske). ale aj negativna: pojdem sa ucit, len co sa dostanem az do levelu dvadsat v mojej pocitacovej hre. upracem si izbu, ked odpozeram tento serial. atd.

pomoze len vratit sa k praci mensimi krokmi, ktore su ale kontrolovane (napr. z tvojej strany, aby tam bol aj trochu tlak zhora).
mala by si to stanovit sama - postupne nejake mensie veci na vybavenie, ktore si napise a bude odskrtavat ako hotove. prinasa to uspokojenie, ze to zvladla a vie to namotivovat k dalsej praci.
nesmie ale zaspat na vavrínoch po par dnoch. potrebuje si urcovat dalsie a dalsie male ciele na riesenie kazdy den (napr. trebárs obycajne navarenie obeda. cloveku s prokrastinaciou sa to moze zdat komplikovane, lebo treba ist nakupit, na to treba ist autom do obchodu, to znamena vytiahnut auto z garaze. z garaze treba cuvat, co ako sviatocna soferka zvlada len velmi tazko a to je koren toho, preco sa snazi vyhnut celej akcii. sice neobjasni, v com je problem, ale ak je taketo chovanie tolerovane - ze ten obed proste nenavaria tak sa ide do restauracie - postupne ho rozsiri aj na menej komplikovane veci. straca motivaciu prekazky prekonavat, naopak si postupne vytvara prekazky vsade, lebo sa jej to osvedcilo ako dovod.).
ak si to nevie naordinovat sama, naordinuj jej to ty.
napis jej trebárs maly zoznam troch jednoduchsich veci, co ma vybavit, urobit. ked prides domov, skontroluj, ci to urobila.
a tak podobne kazdy den.
teoreticky jej mozes stanovit aj nejake tresty, aby vznikol dalsi tlak zhora, nieco ako pozitivna motivacia malym stresom (zazivaju to napr. studenti pred skuskou, zamestnani ludia pred nejakym pevnym uradnym termínom napr. danove priznanie, ... - su si vedomi sankcii, ktore budu nevyhnutne nasledovat, ak danu vec neurobia do konkrétneho nemenného terminu).

ak to nebude zvladat, bude sa vyhovarat (zabudla, nemala cas, mala uz naplanovane ine veci - ktore ale napr. tiez neurobila, ...), alebo dokonca zacne byt utocna, ze jej diktujes zivot, alebo dokonca zacne prepadat zachvatom paniky a podobne, je uz pripad pre psychológa.

ona musi pochopit, ze jej chovanie je ako kamarat, ktory ti da sto prijemnych dovodov, preco veci nerobit hned teraz, ale na konci ti bodne noz do chrbta.

byt na partnera prisny nie vzdy znamena, ze si tyran. ale pozor, aby si zase ty sam neprepadol pokuseniu zostat v pozicii toho, ktorého slovo je pevny zakon v dome. aby sa ti takyto domaci stav nestal navykovy, lebo pocit moci je navykovy.

lubkavargova1
3. sep 2015

poprosim ozrejmit preco su jej rodicia "primitivy najvyssieho stupna...a mozno budeme viac v obraze 🙄

marina24
3. sep 2015

nie,nenadáva mi do sprostých,napísala som to v zmysle,"keby som takto robila ako partnerka zakladatela,že by mi nič nevychadzalo,a nerobila by som naschvál,",tak by mi potom nadával do sprostých,teraz nemá na to dôvod 🙂

citronade
19. sep 2015

je to typicky chlap baby, ziadna zena..dobre som sa bavila, vsak je zlaty, tutino .. 😉

petra7777
19. sep 2015

@marina24 Ten tvoj "miláčik" je čo za žgrloša? Čo si ty nesvojprávna, aby ťa nejaký magor naháňal do roboty a nadával ti do sprostých? A keď prídu deti a ty na materskej? Budeš ho musieť vyfajkať, aby ti dal aspoň na chleba? Ja fakt nechápem niektoré ženy, čoho všetkého sú schopné, len aby neostali samé....

ledenicka
19. sep 2015

@trentot Nebudem ti písať aký si úžasný a skvelý chlap že ťaháš celú domácnosť ty a toleruješ takúto ženu vedľa seba...to ti tu vypisuje každá ktorá potichu závidí tej tvojej :D ...osamostni sa...choď menej často domov atď...nechaj ju rozhodovať v dôležitých veciach...ona sama musí na to prísť čo má doma a ako sa k tebe chovať a vážiť si ťa...ale máš veľké plus za tvoju výdrž a toleranciu 😉 veľa šťastia

marianne1
28. sep 2015

@marina24 No moja ty si uvedomujes, ze si na opacnej strane? Zas dalsi extrem. Ja by som takehoto partnera veru nezniesla co by mi kazdy cent vyratuval preboha ved chlap sa ma o svoju zenu aj starat a nie toto? Nechapem.

veronka91
28. sep 2015
Používateľ veronka91 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od veronka91.

myslim ze je to cele postavene na hlavku.. :/

marianne1
28. sep 2015

Jaj moj zlatý ak chceš zatiahnuť a vidieť aspoň snahu tak jej daj nejaké úlohy a hotovo či? Kvôli tomu si nemusel písať na MK to by ti aj mama doma poradila 😀

papricka33
28. sep 2015

Okrem toho, ze na 2-clennu rodinu mate dost vysoke vydavky, sa mi zda, ze ty toho tiez vela menit nechces. Ked ti tu baby radia, aby si zacal veciriesit razne a doslodne, stale je tam nejake "ale".Nastavenie nejakych pravidiel, nema nic s laskou, musia platit prave pre obidvoch. Kedze nemate deti, mali by ste sa o domacnost starat rovnako. Co samozrejme neznamena, ze donesie do kasy rovnako ako ty. Take moznosti ma malo zien. Sme spravidla slabsie ohodnotene. Vsetky nemozeme byt marketingove manazerky, bankove analyticky, ci ITcky 🙂 .... Ale nejaka snaha by tam mala byt. Inak sa to nikdy nezmeni a bude to s prichodom deti len horsie. Odporucam ale predsa len znizit vydavky. S takymto cislom budes musiet robit popri praci este aj drogoveho dilera a ona socialnu pracovnicku. Samozrejme luxusnu 😉 Naklady sa s prichodom deti stale zvysuju. t

gagik
28. sep 2015

A preco nemate deti, priatelka ma 34 rokov...

mysicka36
28. sep 2015

@trentot ano ona je neschopná lebo to ťaháš ty a ty si vadný lebo jej to toleruješ.

😀 toto si potreboval počuť? 😝

emilyz
28. sep 2015

@trentot - Porozmýšľaj nad variantou: Ste mladí, zdraví, krásni. OK, o chvíľu budete mať dieťa, Tvojej priateľke sa nebude chcieť oň starať - prides z práce, budeš unavený, budeš sa starať Ty. Nedajbože sa Ti niečo stane - kto Vás všetkých bude živiť? Mysliš, že potom pôjde Tvoja priateľka do práce? Ja by som to ešte zvážila. Je pekné, že ju máš rád, ale prídu deti, problémy a budeš sa veľmi trápiť. ..

lolitka25
28. sep 2015

Mne to vyznie ako poriadna depka a volanie o pomoc z jej strany.

mysicka36
28. sep 2015

@lolitka25 mne to príde ako využívanie z jej strany. Môj muž mal takú bývalú. Chuderka si myslela že to jak debo vydrží večne 😀 nevydržal 😝

alaguema
28. sep 2015

@trentot môže byť lenivá, ale môže byť aj chorá. Nepostrehol si u nej náznaky depresie, alebo sociálnej fóbie? Hovorili ste niekedy naozaj vážne o tom, prečo nič nerobí? V prvom prípade ľudia trpiaci depresiou by aj chceli niečo robiť, ale nedokážu sa rozhýbať, je to nad ich sily. V tom druhom trpia úzkosťou z kontaktu na verejnosti, sú to obavy zo zlyhania, z toho, že budú pozorovaní pri nejakej aktivite, mávajú problém telefonovať s cudzími osobami, hovoriť na verejnosti, jesť, alebo písať za prítomnosti cudzích osôb. Môže mať iba niektoré príznaky. Napr. ak je zvyknutá chodiť do reštaurácií, prevadepodobne nebude mať ani problém jesť na verejnosti, ale môže mať problém komunikovať v pracovnom prostredí, akokoľvek sa tam prejaviť. A čím dlhšie je doma, tým sa to len zhoršuje. Nechce sa mi veriť, že by mladá žena iba sedela doma, lebo ju to baví.

Strana
z6