icon

Je dnes pre mladých výhodnejšie zobrať sa, alebo žiť bez papiera?

16. jan 2023

Ahojte, zaujímalo by ma, aké výhody má manželstvo a či má nejaké výhody žiť len tak na hromádke. Či majú nejaké výhody napr. slobodné matky alebo ani nie. Viem, že to znie pre niekoho hrozne, ale v tejto ťažkej dobe zvažujeme všetky pre a proti...
Ďakujem za odpoveď

autor
17. jan 2023

@maminkadeticiek úplne normálna otázka, akoby som sa opýtala, či je lepšie s rodinou bývať v dome alebo v byte... skrátka, všetko má výhody aj nevýhody, vzťah nám klape výborne, nie je to o tom, že sa pýtam, či sa mám vydať pre peniaze 🙂 takže pohoda klídek, nerobte si vrásky

autor
17. jan 2023

@queen_el jasné, že viem, odpovedala som na iný komentár, ak by sme sa brali, tak určite úrad 🙂

autor
17. jan 2023

Ďakujem všetkým za normálne odpovede... zvláštne, ako má niekto tendenciu hneď útočiť 🙂 naozaj zvláštna doba, prajem všetko dobré

zmrzlinka2021
17. jan 2023

@autorka

Výhodné to je, ak:
- máš velke majetky, dobrý job, krásny plat a chces riešiť seba a svoj zivot (ano, priatel nie je tvoja rodina - ste si cudzi ludia)
- nie si si istá, či chceš priatela povýšiť na úroven svojho muza a proste potrebujes zadné vrátka a nie potom riešiť rozvodové tahanice

Tak to bolo praktické 🙂

A po emocionalnej stranke, ak ludia nevstupuju do manzelstva, lebo realne manzelmi chcu byt, nemá to význam. Manzelstvo je zavazok, rozhodnutie na celý zivot.

dzina007
17. jan 2023

Jedna vec je danovy bonus pocas RD, OCR a pdobne,

druha je ak sa nieco stane. Ak nieste manzelia a muz ostane v nemocnici nemusia ta informovat o jeho zdravotnom stave lebo nieste rodina, pri umrti prichadzas o vdovske, vacsi problem s dedenim lebo vlastne ty nededis nic, dedia vsetko deti, kym sa dostanes k peniazom a majetku partnera, ty budes vlastne spravcom penazi svojho dietata a nie priamy dedic co je tiez rozdiel hlavne pri velkych majetkoch, nehnutelnostiach a podobne,

clovek nechce niekedy mysliet na to ze sa mozu stat aj zle veci, ale mozu a vtedy je kazda koruna ci euro dobre ked clovek ostane sam.

evia13
17. jan 2023

Mimo tvoju otázku, iba reagujem na to, že nepotrebujete povolenie od cirkvi... Svadba v kostole nie je o povolení, ale o požehnaní manželstva Bohom. Boh požehnáva manželstvo a preto je to Sviatosť manželstva. Papier o uzavretí manželstva a vlastne potvrdenie, že ste už manželia, to Ti dajú na úrade. Keď chceš, aby manželstvo bolo viac ako úradné potvrdenie, tak ideš po požehnanie do kostola. Samozrejme, za predpokladu, že veríš v Boha, inak to nemá asi zmysel. Boh dal ľuďom slobodnú vôľu a preto nech sa každý rozhodne podľa seba.

zemiakovysalat
17. jan 2023

Za mna Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov je uplne odveci... samozrejme ten slabsia strana z toho vyjde lepsie 😅 ale radsej mat vsetko pekne svoje zaco zarobim ako cakat na muze ze ma bude zivit.

katulienkax
17. jan 2023

@sheila121 vzdy sa manzelstva uzatvarali hlavne kvoli prachom, hlavne v zamoznych a kralovskych rodinach, manzelstvo bolo vzdy len kvoli majetku. Kral alebo kralovna mohli mat milencov a milenky, ale manzelstvo bolo dohodnute a kvoli majetkom. Z lasky sa v minulosti brali len chudobni, ktori nic nevlastnili, ale aj to bolo casto sobas kvoli tomu ze diavca otehotnelo s nejakym debilom a aby bolo vsetko naporiadku, muesli sa vziat

katulienkax
17. jan 2023

a hlavne zeny by si mali uvedomit, ze manzelstvo chrani hlavne zeny, lebo chlap sa moze zdvihnut a zdrhnut kadelahsie, zenu vyhodit z domu. Ako to sa moze stat aj v manzelstve, ale zena ma o kus lepsiu pravnu ochranu.

nikanu
17. jan 2023

svadba by tak si tak nemala byt len o vyhodnosti, lebo potom to mnoho krat skonci aj tak len krachom, kedze si ti dvaja nerozumeju tak, ako by si mali

natalka13
17. jan 2023

Danovy bonus na manzelku, vdovsky dochodok, BSM, vyzivovacia povinnost voci sebe, dedenie bez zavetu.
Mladomanzelske pozicky tusim este existuju.

elis248
17. jan 2023

Brali sme sa z lásky, mali sme spolu už 10mesačného syna. Aj manželstvo aj žitie bez papiera má svoje pre a proti. Každý si nájde to svoje, čo mu vyhovuje. Mne môj muž ešte pred svadbou hovoril, že by mu bolo blbé ma niekomu predstavovať ako priateľku. To je ako keby sme spolu len chodili. Druh/družka je ako v zvieracej ríši a partner/partnerka mi príde také neosobné, neutrálne a chladné ako keby sme sa len na verejnosti ukazovali ako dvojica, ale v súkromí nič. Ale že keď sa povie manželka, tak je hneď jasné, že spolu žijeme a sme rodina. Môj muž to chcel mať všetko "na poriadku". Po svadbe, keď som menila priezvisko, si už manžel držal synčeka (mal jeho priezvisko od narodenia) na rukách a hovoril mu, že "konečne je už aj maminka naša".

natalka13
17. jan 2023

@zemiakovysalat mojmu muzovi nevadilo ma zivit, kym som sa starala o deti.
Z toho co som dostala na deti by som tazko platila byvanie a zivot. A pred detmi by som na byt za 2r prace nezarobila.

guiseppinka
17. jan 2023

Mam znamych, mali spolu syna, zili spolu a povedali si ze to daju aj na papier kvoli priezvisku, uradom, atd... Ze keby sa nieco stalo jednemu alebo druhemu, tak je ten druhy nejako chraneni...
Dalej, mam znamu, ktora mala partnera, papierovo zenaty, vsetci o nich vedeli ako funguju... skoncil v nemocnici, ked sa tam zjavila jeho manzelka, tak znama uz oficialne nemohla dostat ziadne oficialne info a jeho manzelka nepovolila prevoz inde...
Ked je institut manzelstva len papier, tak preco sa tolko homosexualov dozaduje tohto papiera

liljana
17. jan 2023

@guiseppinka "preco sa tolko homosexualov dozaduje tohto papiera". Tiez asi kvoli dedeniu, BSM, vdovskemu a vyzivnemu. 🙂

zoeeoz
17. jan 2023

Kym sa v zivote nic nedeje, je to ok..ked sa deje si vlastne cudzia a on cudzi, ci uz v nemocnici, vyplata vdovskeho atd..ale teda ja som sa vydavala prero, ze sa ni paci to "byt svoji".. niekedy aj to staci ako dovod :D

guiseppinka
17. jan 2023

@liljana ved ja viem. To je basnicka otazka. A obcas sa zamyslam nad tym, ze hetero papier netreba, lebo je len papier... A oni by ten len papier chceli a nemozu

elis248
17. jan 2023

@guiseppinka v tej nemocnici to musela byť dosť nepríjemná situácia. Ale zase je to fakt, že aj keby sa niečo stalo, aj polícia to oznamuje manželovi/manželke alebo rodičom. Oni nevedia o vzťahoch medzi dotyčnými, inštitúcie sa riadia "papiermi".

radacak
Autor odpoveď zmazal
zemiakovysalat
17. jan 2023

@natalka13 tvoj osobný problém 🥲

guiseppinka
17. jan 2023

@elis248 ako ich doktorka poznala, lebo mali spolu dieta, chodili s nim k nej. Ale najhorsie bolo to, ze nedovolila ten presun... A neprezil to...

radacak
17. jan 2023

Dnes je ,, móda,, deti áno ale manželstvo nie ,lebo to je ,, záväzok,,... ktorý záväzok môže byť väčší ako spoločné deti?ja som za manželstvo 👍

bubblies
17. jan 2023

@liz_lemon pozor, vdovské nie je vzdy nárokovatelné...treba si overit fakty. Manzelstvo je defacto spolocensky status, ktory je ako vyhodou tak aj nevyhodou (v pripade rozvodu a majetkov je zdlhavy proces vymahania prava - co napr.v CR maju vyriesene tak, ze rovno pri rozvode musi byt uz rozdeleny aj majetok, dalej napr. ak ti manzel spravi dlhy, rovnako zodpoveda druhy manzel za to aj svojim majetkom - ci sa ti to paci alebo nie, a v mnohych pripadoch o tom druhy manzel ani netusi...a mozeme poracovat). Takze vyhody vs. nevyhody. Za mna je to spolocensky status hlavne u nas nie velmi dobre pravne podchyteny, a preto je kazdemu jasne, ze: zobrat sa je velmi jednoduche, da sa aj zajtra, ale odist z manzelstva je aj na roky.
Pretoze: Manzelstvo nie je ziadny "papier na lasku"...ako si skoro 95% ludi totižto mysli 😉

zemiakovysalat
17. jan 2023

@bubblies 😅 bývala kolegina tak splacala dlhy za svokho bývaleho manžela kotrý pobral požičky na automaty... stalo jej to 12 rokov života čo ako tak sa zozbierali s detmi, ani dovelenky, ani kludny život len 2 prace v kuse

katarinkapetko
17. jan 2023

Ahoj ja som mala napríklad materskú asi o 4 týždne dlhšiu ako by som mala keby sme boli svoji. Lebo si brána ako slobodná matka a či máš doma partnera nikto nerieši pokiaľ niesi vydatá. Zatiaľ som ale na ďalšie výhody nestihla prísť 🙂

zemiakovysalat
17. jan 2023

@katarinkapetko nie ako slobodná ale ako osamelá

elis248
17. jan 2023

@radacak tak s tým súhlasím. My sme síce najskôr riešili dieťa ako svadbu, ale brali sme to ako rozhodnutie 2v1. Mali sme na to svoje dôvody prečo ako prvé riešiť dieťa.

bubblies
17. jan 2023

@zemiakovysalat ano, a este aj pocas "rozvodoveho konania" ktore sa moze vliect pre odrocenia atd ROKY...si ten dotycny stale moze brat uvery a pozicky, a zadlzovat durheho omnoho viac. A NIKTO, ani ten štát mu v tomto konani bohuzial nepomoze, ani nezasiahne, lebo zadlzovanie nie je trestny cin predsa. Je to teda iba problem tych dvoch, a tie nezaplatene dlhy zial idu za oboma manzelmi... Smutne kino, ale tak bezne ako si rano umyvame kazdy zuby 🙂
Takze tu je jasne, ci by som volila "z lasky" sa zosobasit vobec. Na lasku papier nepotrebujeme nikto

kvietocek87
17. jan 2023

Jediná výhoda manželstva je vo vdovskom príspevku v prípade smrti partnera, ináč v ničom.Majetky sa dajú vysporiadať aj keď nie ste zobrati.Ked nie ste zobrati a bude chcieť partner brať pôžičku má o jednu osobu menej na vyzivovanie.Ked máte deti a nie ste zobratí sú normálne dediči.Ak by poriesili ešte ten vdovecký príspevok pre partnerov, ktorý žijú v partnerstvách nejakou registráciou možno pred notárom alebo nejak tak kašľať na manželstvo.Danovy bonus beriete jeden z rodičov na dieťa aj keď nie ste zobratí.Nie sme zobrati, žijeme už vyše 20 rokov len tak, deti už pomaly dospelé.Majetky vysporiadané.Ked nejak nezlegalizuju spolužitia tak sa zoberieme len kvôli tomu vdovskemu.Deti by sirotské dostali aj tak, nemusi sa byť v manželstve

sheila121
Odpoveď bola odstránená