Je dnešná výchova chlapcov ohrozením?
baby/mamicky zaujíma ma váš pohľad na výchovu dnešných chlapcov. v mojom okoli mám viac príkladov kedy rodičia vychovávajú svojho syna na “frajerika”.
príklad A-jeden chlapček asi 2-3r sa lúčil s dievcatkom (rovnaký vek) a ta mu chcela dať pusu a on sa odtiahol a odišiel a jeho otec na to celý nadšený že super, že si frajer, nedaj si to a pod.
príklad B-chlapec (5r) sa chcel šmyknúť na šmýkalke ale sedelo tam dievčatko (3-4r) tak on chvíľku počkám a potom ju proste potisol. matka ho síce okrikla ale jeho reakcia bola no a čo. a ďalej sa to neriešilo. ale ok beriem že deti ale tak zas mal 5r a nie 2-3r aby sa nevedel správať.
príklad C-chlapec ťahá psa za uši za chvost ale miesto potrestania dieťaťa potrestajú psa-ok toto je nevychovanost ale ti rodičia to prezentujú že aký je maly šikovný že vie vychovávať psa.
alebo 4r dieťa hreší ako sa hra s hračkami a je počuť ako sa rodičia na tom smejú že aký je drsnak.
celkovo si všímam aj hrozne drzé chovanie k dievčatám, slovné ponižovanie a teda ma zaujíma je to normálne teda “sú to len deti a vyrastú z toho” alebo nám tu rastie generácia mizogynov a neohrozených grazlov?
A - je uplne v poriadku, kazde dieta, kazdy clovek ma svoju konfortnu zonu, do ktorej mu nema nikto bez povolenia vstupovat, nech by mal aj tie najlepsie umysly. Dievcatko treba naucit, ze ma inych respektovat a aj ked sa chce len rozlucit, treba sa spytat, ci moze dat pusu. To by mali ovladat aj dospeli, nevnucovat bozky a objatia detom, ak im to nedovolia (dospeli vratane babiciek a tetusiek)
B - uplne v poriadku,, chcel sa smyknut, dievcatko tam sedelo, zavadzalo. Rodicia mali dievcatu vysvetlit, ze smykalka tam nie len pre nu
C - cele zle, tam rodicia zlyhali na celej ciare
@viestta 👍
Pusinkovanie … no nie. Ked nechce, nemusi drzat ako hluchy dvere. Odtiahne sa … nevidim na tom nic zle. Pripad cislo 2 … zalezi na okolnostiach … kolko tam to dievcatko sedelo. Ak sa nechce smyknut nech ju mama zoberie, ked tam sedi len tolko, co si potrebuje upratat … treba chlapcovi vysvetlit, ze sa nema pchat ako …. Do neba … ale tiez to neberiem extremne tragicky, vo vyssom veku sa bude strkat rovnako … deti sa ucia od rodicov. Mas tolko magorov dospelych - od narcisov po … oni sa nimi nestavaju v dospelosti, ale davno predtym. Vzory spravania sa prenasa cez generacie. Ocakavat, ze dospely magor vychova normalne dieta je 99% vylucene. Mozes sa nad tym pozastavit, ale nespravis nic. Mozes vychovat len tvoje dieta a pripravit ho na to, ze deti su rozne C rodicia nie su kompletni a dieta je po nich.kazda generacia ma svoje percento hrubokrkych, magorov atd, tak vies kde rastie. Mozes sa mu maximalne vyhybat
@anonym_10961c ďakujem ti za komplexnú odpoved ❤️ tiež to akosi takto vnímam
Nemyslím, si že je to iba u chlapcov. Celkovo mám pocit, že v dnešnej dobe niektorí ľudia deťom vôbec nenastavujú hranice.
Videla som že vyslovene deti vyrušujú kričia na celú reštauráciu a rodičia nič nepovedia.
Ja mozem s kludom prehlasit ze moj syn sa sprava empatickejsie a slusnejsie nez niektore drze dievciska co poznam. To nieje o pohlavi ale o vychove pre boha. Sice s tymto extremom o ktorom pises som sa este nastastie nestretla ako som uz pisala
@kiki68 ako ja chapem že je to správanie vychovou som len prekvapená že sú rodičia ktorým sa páči keď sa ich dieťa chová nevychovane
@anonym_autor to co je podla teba nevychovanost, je u mna (okrem pripadu c) primerane spravanie. Ja toto praveze vo svojom okoli nepozorujem vobec, chalani su sice divokejsi a hlucnejsi, ale aj drzani skor nakratko, skor mame v skolke par „princezniciek“ ktore mozu vsetko. A desim sa toho co mi syn donesie domov…baby mi pridu zakernejsie a manipulativnejsie.
Tak ja som svojim synom tolerovala menej ako dcéram a bola a som na nich prísnejšia a to vo vzťahu hlavne k manuálnej práci , otužilosti , odolnosti. Môj osemročný syn pracuje na záhrade s mužom a a 25 ročným bratom, drevo do krbu skladal , sklenené fľaše odnáša do kontajnera , či je zima alebo prší do školy chodí pešo aj zo školy ,deti nevozím , ani dievčatá . Mám na nich čo sa týka fyzickej stránky vyššie nároky ako na dievčatá, ale rovnako dbám na to aby sa učili , chodili na jazyky a robili šport , u chlapcov preferujem silový , zatiaľ všetci traja viac k nim viac inklinovali . Čo sa týka tvojich príkladov , A a B podľa mňa OK , C je nevychovanosť.
@anonym_autor mala by si si uvedomiť, že tu píšeš o 4-5 ročných deťoch, preto je kus od veci nejaké útočenie zrovna na pohlavie chlapcov. Tak ako sú "neposlušní" chlapci, tak sú rovnaké v tomto veku aj dievčatá. Sú to všetko iba DETI, ktoré sa vyvíjajú, rastú a učia. A každý má svoju vlastnú povahu, každý je jedinečný a prechádza vývinom a ešte dlho bude. Či si myslíš, že keď sa dieťa narodí ako chlapec tak od narodenia bude otvárať dievčatám dvere? Väčšina rodičov sa znaží vychovať deti najlepšie ako vie, ale to je dlhodobý proces, nie že v 4 rokoch je už o všetkom rozhodnuté. Skôr sa to tu len začína. Ty asi nemáš deti, lebo tvoj príspevok je fakt riadne od veci.
@anonym_autor Ja zo svojho syna vychovavam gentlemana a slušáka od malého veku, ktorý slabším minimálne neublíži, ak nie pomôže. Nie, nesoti dievčatko na šmykľavke. Nie, nechválim ho, že je frajer, keď odmietol pusu. Ale pusu samozrejme môže odmietnuť, keď ju nechce. Môj syn psovi neubližuje, nemôže a chápe, že sa to nerobí a u nás sa nehreší ani nam nie sú smiešne také slová.
@anonym_autor Ahoj, no s tym psom cele zle...ale zial s tym som sa aj ja stretla a neraz. Pride dieta, a zacne tahat za srst, tak sa snazim dieta,ze nesmie take psikovi robit, lebo ho to boli a do toho sa zapoji matka dietata tak,ze mi ide este aj vynadat a ked som jej povedala,ze druhy krat sa treba spytat, ci moze dieta pohladkat, lebo raz natrafi na netoleratneho psa a zbytocne sa bude potom v nemocnici rozculovat nad psom, ked malemu nieco spravi. A toto vazne ze vela mamiciek nechape, ze najprv sa opytat, ved sa ani nepozname, ani psa mojho nepoznaju a je im jedno, ze dieta bezi za psom. Uz vela krat sa mi stalo,ze som kricala na matku dietata, aby si po neho dosla, lebo nechcem, aby hladkalo mojho psa po zlych skusenostiach. Moj pes nie je plysak, ale ziva bytost, ktoreho take kmasanie boli. Stalo sa mi to 3-4razy a odvtedy nedovolim, niektore hned nadavaju a niektore len zazru a idu prec...akoze nechapem to, pretoze snad je na mne, je to moj pes, ci dovolim ci nie. Navyse raz na to neopytanie sa mozu nepekne doplatit, lebo niektore psy mozu zareagovat kludne aj vycerenim zubov v lepsom pripade, v horsom kusnutim🤷♀️ Proste takto ked vychovavaju deti voci cudzim psom a ich majitelom je naozaj velmi zle.
@anonym_autor každý nech vychováva ako uzná za vhodné a to čo popisuješ, tak aj dievčatá vedia byť zlé nielen chlapci.
Tak v mojom okoli su skor problemove dievcata, sikana ,vyrusovanie na vyucovani ,nerespektovanie trenerov, manipulovanie ,citove vydieranie...a teraz co? Vychovavaj svoje dieta ako si myslis ,ze je spravne a neries ostatnych

Tak toto tu bolo vždy, že chlapcom sa viac tolerovalo, LEBO chlapec, tak je divoký, drzý a tak, plus samozrejme ho treba obskakovať. Dievča proste musí byť slušné, musí byť samostatné. Samozrejme nedá sa paušalizovať, ale veľakrát to tak funguje a bude fungovať ešte dlho.
@marsmykkok no tak s týmto názorom som sa tiež viac x stretla aj vramci rodiny čo sa týka bratrancovho syna aj sestra čo ma syna… že je to chlapec tak to tak je že chlapci sú njeposlusnejsi a divokejši a proste to tak je, vtedy je to frajer.. keby sa správal vychovane je to ťuťo