icon

Je jedno pivo denne problém?

terka145
31. máj 2016

Takže ako začať ...
Mám 28 a môj manžel má tesne po 30, poznáme sa vyše 6 rokov a svoji sme už pekné 4 roky, všetko bolo viac než super ( ako boli nejaké problemy ale kto ich nemá )
Manžel tvrdo pracuje ( programator v BA ) pri projektoch v ktorých je zapojený neraz aj doma prebdie noc ...
Nefajčí, sice veľa nešportuje ( nema na to čas ) ale zas ma primeranu vahu a pod ...

Akurát ... pije jedno pivo ... a to skoro denne

Ako z môjho pohľadu to je uplne normálny zdravý chlap a nemusim sa ničoho báť , no je tomu naozaj tak ?
Nechcem tu byť za trapku alebo pod. doteraz som to nikdy neriešila, len zopar mesiacov dozadu som sa bavila so staršou kamoškou a nejako došlo na pitie alkoholu a pod. a keď som spomenula ako to je u nás, tak sa bola až zhrozená. Pozerám na ňu či je OK, no potom začala s tým že to je prvý krok k alkoholizmu, neviem kolko pribehov alkoholikov z jej okolia vymenovala ze ako oni zacinali, spomenula pripad v svojej rodine a pod ... No neviem len som na ňu tak civela a nemala som slov ...

Prišla som domov manžel v dobrej nalade pozerá serial a na stole bolo pivo ... snažila som sa nič nedať najavo, ale vtedy som mala svoju prvú nočnú moru že sa z neho stane alkoholik, že keď budeme mať deti ako im to potom zničí život a neviem čo ešte ...

Samozrejme na druhý deň som si sadla za PC, no a to bolo, začalo som čitať pribehy alkoholikov a bola som na tom ešte horšie ...
To sa stalo pred cca 3 mesiacmi od vtedy som z toho na prašky 😖

Za to obdobie si na ňom všimam všetko (neviem asi sa zo mňa stáva pekná harpia) ☹
Snažila som sa s ním o tom porozprávať no povedal že sa predsa nemusim ničoho báť ...

ja mám napr svoju kávu, ktorú musim mať v presnom čase lebo inak neviem čo zo sebou, a on on ma to svoje večerné pivo, čo je pre neho znak že už ma po robote a može konečne vypnúť ... keď je doma tak si mimo leta dá jedno ... niekedy ale fakt že niekedy dve .. a cez leto mu klasické pivo nechutí ( hlavne keď je brutalne teplo ako min rok napr. ) vtedy to jedno nahradi 2-3 radlermi ( obsah alkoholu niekde do 2% cca), ale behom celeho dňa... jeden v robote na obede, a potom jeden dva ked pride domov, ale zase niekedy keď ma toho veľa alebo prosto nechce tak si neda žiadne, keď ide do posilky tak si dá zas nealko ( miesto jontových napojov tie neuznáva )

ešte pred mojim stretnutím s kamoškou mal dokonca zdravotné problémy a bral nejaké lieky pri ktorych nesmel vyše mesiaca absolutne žiaden alkohol ... tak to si dal nealko ... akurat si občas podudral že to nie je ono, ale žeby som na ňom videla nejake abstinenčné priznáky tak to si nepamatám

nikdy som mu nemusela niečo nariaďovať že koľko ešte môže alebo nemôže, keď ide s kamošmi raz za pár mesiacov vonku tak mi sám povie čo a koľko si dal ... od kedy sme spolu tak som ho videla opiteho iba raz, aj to nebol agresivny alebo niečo podobne ale skôr pritulny až mi bolo z neho vtipne :D

veď aj mne dobre padne občas pohár vína ...

Takže ako je to problém alebo len zbytočne preháňam ?

tinach
31. máj 2016

Pozri terka, ved to máš 4,-Eura mesačne na vratnych flasiach , za to máš chleba, vajíčka, mlieko a male maslo 😅 😅 😅

oldman50plus
31. máj 2016

V medicíne sa považuje u dospelých mužov za rizikový (pre vznik závislosti) vyšší príjem ako čistého 40g alkoholu denne (1l dvanástky - už začína byť rizikový). Učinok alkoholu je silne závislý od hmotnosti, u 100 kilového chlapa by som sa toho nebál, u 60kg chrústa by som povedal nech si dá radšej trochu menej.
Pozor, u žien je to len polovičná dávka, vážite menej a máte nižšie hladiny alkoholdehydrogenázy

dominika6
31. máj 2016

A co to on moze mat stresy v robote..vycerpavajucu pracu....IT ckar....unaveny z coho?...
Co sa hraju cely den na PC?

jana_eyre
31. máj 2016

@dominika6 myslis, ze kazdy itckar sa len hra na pocitaci? to asi o tej robote vela nevies.. moj muz je itckar, vedie tim 24ludi vo velkej spolocnosti a ma velku zodpovednost.. ci myslis, ze iba fyzicka praca dokaze byt vycerpavajuca? to je dost obmedzeny pohlad, nemyslis?

dreamer8
31. máj 2016

@dominika6 ako mozes nieco take napisat, musi byt 100x viac sustredeny, mala chyba ci preklep moze sposobit velke problemy, urcite je to 100x vacsi stres ako manualna praca, fyzicky to tiez nie je take ako si predstavujes, problemy so zrakom, chrbticou, o takom syndrome karpalneho tunela si tiez nepocula?

radlinka
31. máj 2016

@terka145 Terka podla mna zbytocne prehanas... ja by som to az tak prilis nedramatizovala a neriesila. Ty bez svojej kavy tiez nebudes, tak on chce vypnut a dat si pivo, to je normalne. Pokial si neda zopar flasiek navysse a nevyseda ti po krcmach a kamaratoch, tak mozes byt v klude. Nefajci, venuje sa praci, nemina ti peniaze na blbosti...Pokial je to slusny clovek a vie riesit veci chladnou hlavou a s mierou si dopraje, tak by som neriesila a vobec nie so znamymi a kamaratkami, co vedia vsetko najlepsie a zavadzaju ludi. Ja si rada tiez dam radler a rada vypnem, kavu sice nepijem ale dobre PORTSKE padne vhod. 😀

veronicka88
31. máj 2016

@jana_eyre ja zas zacinam mat pocit,že v poslednej dobe ženy na svojich mužoch či životoch nasilu hľadajú chyby aby bolo čo riešiť a rozoberat...pochváliť sa tak skromné a normalne dnes vie málokto....btw s muzom si davama Captaina na zdravie🙂

maxiva
31. máj 2016

mne osobne by to kazdodenne pitie piva vadilo.ja som vyrastla v rodine,kde alkohol je tabu...obcas si s muzom dame pivo,alebo vino.alebo ked je nejaka grilovacka,to je normalne.ale kazdodenne pitie vedie k zavislosti.nemusi to tak byt aj u tvojho muza,ale moze...

jana_eyre
31. máj 2016

@veronicka88 alebo aj tak sa to da povedat.. 😀

emilia25
31. máj 2016

Jednej mojej kamaratke muz zacal popijat po stamprlikoch ale tvrdeho alkoholu zacalo sa jednym neskor dvoma az vznikla taka zavislost ze flase vypil toho tvrdeho.kade chodila nachadzala prazdne flase zila s nim fakt uz dlho pocas strednej co sme uz desat rokov po nej boli krasny par stale spolu.no po neprizdnani si zavislosti na alkohole proste sa s nim rozviedla.s pekneho chalana uplna troska.no ale ked som ho videla na posledy ut bol normalny takze asi prestal pit a bol aj s kamaratkou a ich synom.dostal sa do stadia kedy uz si alkohol pytalo telo nie preto ze ma chut to je rozdiel medzi zavislakmi.tam uz ani kvapka nesmie byt.u nas sa bepije vobec.ani kvapka ani na krstinach oslavach proste sa nepije.

irusa
31. máj 2016

preháňaš ! človek,ktorý v živote neochutnal alkohol má väčší predpoklad, že prepadne a bude alkoholikom... ako ten čo vypije pivo denne

andrejzbb
31. máj 2016

proste ho popros, aby ho nepil tak často...a hotovo - uvidíš ako to dopadne 🙂

emilia25
31. máj 2016

@irusa no bol to normalny chlap co rad chodil normalne na pivo zabaval sa normalne na diske aj s kamaratkou.clovek by povedal ze take co si sa stat nemoze no hold moze a co je horsie ze kamaratka to na nom nevidela az ked uz vtom lietal po usi.

nyusika
31. máj 2016

@emilia25 lenže kamarátka asi nevidela a nevedela, či nepočíta viac a tajne. Z jedného Ppiva denne sa stopro z nikoho alkoholik nestane. A keď niekto označí takúto osobu za alkoholika, OK, jeho vec. Ale to som potom ja hrdá na to, že som alkoholicka. Lebo si viem bez výčitiek vychutnať pohár vína, radler ci dobré prosecco.

terka145
autor
31. máj 2016

@dominika6 tak pozri asi si videla ITckara ai iba vo filme
manzel pracuje ako veduci 2 velkych projektov ( v jednom 15 ludi v druhom 20 ) a je zodpovedný za to že všetko bude načas odovzdané zakaznikovi, v požadovanej kvalite a pod. čo je samo o sebe velky tlak na človeka, a to nehovorím o tom že keď je nejaký problém alebo sa niečo nestíha tak to je on čo to musi ( nanestastie aj po nociach ) riešiť

terka145
autor
31. máj 2016

@dreamer8 @oldman50plus
dakujem za triezve zhodnotenia , cenim si to 🙂

sisaka
31. máj 2016

Moj nazor bude asi mensinovy, ale podla mna clovek, ktory si musi dat denne tu svoju davku alkoholu a nevie si vecer predstavit bez piva zavisly je. Znakom zavislosti je prave pravidelnost.

emilia25
31. máj 2016

@nyusika isto ho ale nepijes kazdy bozi den.ale ked mas chut.u nas mame 4 deti mesto 12 km clovek nikdy nevie kedy bude musiet soferovat.takze uz aj zo zodpovednosti voci detom .

terka145
autor
31. máj 2016

@andrejzbb tak poslednu dobu som sa to snažila "riešiť" a vzdy to skončilo hadkou,

on svoje - že či si ani to pivo nemoze dať ked (skoro) nikde len do prace - domov ... obcas posilka ... velmi zriedkavo s kamosmi na nejaku akciu a pod ... ze zbytocne dramatizujem ...

a ja to svoje - ze nechcem aby sa zneho stal nejaky alkač ...

ale čo tu čitam veci tak asi ma fakt pravdu a veci som zbytocne hrotila ...

silaviat
31. máj 2016

sama si to napisala ako ty mas svoju kavu on ma svoje pivo.. bud rada ze len to a dopraj u ho ... lepsie pivo doma ako by mal chodit po krcmach .. 90% zien tu na konovi ma manzela co to pivo pije tiez plus fajci jednu za druhou-a neriesia to... jedno pivo z neho alkoholika neurobi .. to uz tu zas zenske prehanaju.. ako vzdy

dreamer8
31. máj 2016

@terka145 skoda ze si to najskor riesila a potom sa spytala, ked bude pit min. dve 12ky denne alebo najdes prazdne flase, tak to ries, jednu 10ku rozhodne nie, dokonca je mozne ze kofein moze byt skodlivejsi ako 3.9% alkoholu v pive. Tym ze ma v praci stres, urcite potrebuje relax a nie hadky kvoli jednemu pivu. Taktiez je podla mna pivo aj proti stresu lepsie ako tabletky, ktore mozu byt viac navykove a nebezpecne ako pivo.

tenerifka
31. máj 2016

@sisaka Zavislosti mozu byt rozne, skodlive aj nevinne...
Niekto je zavisly na kave-musi tu svoju davku denne mat, niekto na cokolade, niekto na chipsoch....
Kazdopadne je urcite zdravsie dat si kazdy deñ 1 pivo ako 1 sladeny umely napoj......
Ludia su rozni a pozeraju sa na urcite situacie inak, pre niekoho je ok dat si kazdy deñ pohar-dva kvalitneho vina (taky clovek nemusi riesit financie a je to sucast jeho zivotneho stylu), pre niekoho je nepredstavitelne dat si co i len v nedelu to pivo, lebo ma zakodovane, ze je to zle, pripadne mu to nechuti a pod.
Je to skor o dohode a tolerancii v manzelstve, aby to vyhovovalo obidvom

dreamer8
31. máj 2016

Este jeden maly tip, nakup aj nejake radlery, hlavne teraz v lete, niekedy padnu este lepsie ako pivo a ked budu v chladnicke, moze si dat obcas radler, tym nebude mat pivo uplne kazdy den.

tenerifka
31. máj 2016

@dreamer8 Radlery su plne cukru

fra
31. máj 2016

no ja osobne som si radšej dala raz za tyzden normalne pivo ako hoci aj každy den radlera - mne sa tiež zdajú nechutne sladké

andrejzbb
31. máj 2016

@terka145 ak chceš riešiť takéto veci, tak musíš totálne predýchavať...aby si nevybuchla - lebo to stratí efekt...
niekedy im to fakt nedochádza...tak skús názorne 🙂 pozbieraj fľašky za dva týždne a daj ich na jednu kopu..a skús ho poprosiť, aby to len obmedzil... 🙂

dreamer8
31. máj 2016

@tenerifka ja som alergik, takze citam zlozenia a to by si sa cudovala kde vsade je cukor, v uplne nesladkych veciach - a co este sladkosti, ak si da clovek radler po veceri ak ma nan chut a este namiesto zakuska, koly, ci sladkej tycinky s 90% cukru, zabije hned 2 muchy jednou ranou. - Inak aj v "zdravych" musli tycinkach je tusim 20% cukru. Raz, dvakrat za tyzden nahradit pivo radlerom je celkom vhodne. Navyse dnes uz nie su len citronove, ale aj ine, menej sladke. (Inak niektore dnesne piva 10ky su totalny odpad, vazne, ale to je na inu temu)

moni244
31. máj 2016

@dreamer8 napíš, ktoré pivá sú odpad, nech viem, ktorým sa vyvarovať a či nie sú medzi mojimi obľúbenými 😉

dreamer8
31. máj 2016

@moni244 nenapisem pramo znacku, no je tam vela tych najznamejsich, ktore boli dobre, ale vsetko sa teraz robi vo velkom, rozne znacky, ale vsetky su vyrobene na jednom mieste, velmi casto su to prave 10ky ktore su v akcii v hypermarketoch, schvalne si citajte povod. Inak si mozete najst hodnotenia piv, aj nasich na stranke ratebeer . Kvalita ustupuje prave cene, co je vazne skoda.

Inak dalsou alternativou, aj ked nie na kazdy den, su tmave piva, su menej sladke ako radler.

tykat
31. máj 2016

Ano teraz sa vela pise o tom ze aj jedno pivo pravidelne denne je alkoholizmus...
Pozri, niekto pije cely zivot a pritom sa z neho alkoholik nestane, proste cez vikend si vypije, cez tyzden nie...potom ma suchy vikend, potom cez tyzden skoci denne na pivko-dve, potom dlho nic, zatah, nic atd dokolecka. Pit moze prestat a nic to s nim neurobi. Na druhej strane ten kto pije pivo denne si prisuva dennu davku alkoholu, zavislost sa z toho moze a nemusi stat...

Osobne si myslim ze jedno pivo denne cely zivot je ako jedna kava denne cely zivot...ale kopec doktorov a veci znalych bude odporovat a dvihat varovny prst.

Momentalne mas z muzovho jedneho piva vacsie zdravotne problemy ty ako on 😀 😀 😀 A este trosku pogoogli a budete mat aj partnerske problemy lebo sa mozes stat hysterkou, ktora bude u muza kontrolovat kazdy glg pivka 😀
Uvolni sa a uzivaj si pohodove manzelstvo 😉