Je jedno pivo denne problém?
Takže ako začať ...
Mám 28 a môj manžel má tesne po 30, poznáme sa vyše 6 rokov a svoji sme už pekné 4 roky, všetko bolo viac než super ( ako boli nejaké problemy ale kto ich nemá )
Manžel tvrdo pracuje ( programator v BA ) pri projektoch v ktorých je zapojený neraz aj doma prebdie noc ...
Nefajčí, sice veľa nešportuje ( nema na to čas ) ale zas ma primeranu vahu a pod ...
Akurát ... pije jedno pivo ... a to skoro denne
Ako z môjho pohľadu to je uplne normálny zdravý chlap a nemusim sa ničoho báť , no je tomu naozaj tak ?
Nechcem tu byť za trapku alebo pod. doteraz som to nikdy neriešila, len zopar mesiacov dozadu som sa bavila so staršou kamoškou a nejako došlo na pitie alkoholu a pod. a keď som spomenula ako to je u nás, tak sa bola až zhrozená. Pozerám na ňu či je OK, no potom začala s tým že to je prvý krok k alkoholizmu, neviem kolko pribehov alkoholikov z jej okolia vymenovala ze ako oni zacinali, spomenula pripad v svojej rodine a pod ... No neviem len som na ňu tak civela a nemala som slov ...
Prišla som domov manžel v dobrej nalade pozerá serial a na stole bolo pivo ... snažila som sa nič nedať najavo, ale vtedy som mala svoju prvú nočnú moru že sa z neho stane alkoholik, že keď budeme mať deti ako im to potom zničí život a neviem čo ešte ...
Samozrejme na druhý deň som si sadla za PC, no a to bolo, začalo som čitať pribehy alkoholikov a bola som na tom ešte horšie ...
To sa stalo pred cca 3 mesiacmi od vtedy som z toho na prašky 😖
Za to obdobie si na ňom všimam všetko (neviem asi sa zo mňa stáva pekná harpia) ☹
Snažila som sa s ním o tom porozprávať no povedal že sa predsa nemusim ničoho báť ...
ja mám napr svoju kávu, ktorú musim mať v presnom čase lebo inak neviem čo zo sebou, a on on ma to svoje večerné pivo, čo je pre neho znak že už ma po robote a može konečne vypnúť ... keď je doma tak si mimo leta dá jedno ... niekedy ale fakt že niekedy dve .. a cez leto mu klasické pivo nechutí ( hlavne keď je brutalne teplo ako min rok napr. ) vtedy to jedno nahradi 2-3 radlermi ( obsah alkoholu niekde do 2% cca), ale behom celeho dňa... jeden v robote na obede, a potom jeden dva ked pride domov, ale zase niekedy keď ma toho veľa alebo prosto nechce tak si neda žiadne, keď ide do posilky tak si dá zas nealko ( miesto jontových napojov tie neuznáva )
ešte pred mojim stretnutím s kamoškou mal dokonca zdravotné problémy a bral nejaké lieky pri ktorych nesmel vyše mesiaca absolutne žiaden alkohol ... tak to si dal nealko ... akurat si občas podudral že to nie je ono, ale žeby som na ňom videla nejake abstinenčné priznáky tak to si nepamatám
nikdy som mu nemusela niečo nariaďovať že koľko ešte môže alebo nemôže, keď ide s kamošmi raz za pár mesiacov vonku tak mi sám povie čo a koľko si dal ... od kedy sme spolu tak som ho videla opiteho iba raz, aj to nebol agresivny alebo niečo podobne ale skôr pritulny až mi bolo z neho vtipne :D
veď aj mne dobre padne občas pohár vína ...
Takže ako je to problém alebo len zbytočne preháňam ?
Netreba sa pytat nejakych vytretych kamaratiek alebo citat fore, kde vypisuju vytrete zeny a robia z komara somara.....
Jedno pivo denne nie je problem. To potom moze byt problem aj jedna kava denne, jedna cokoladka denne atd.
@sardinka335 No presne tak - vieš ono je dnes asi moderné a byť "in" rozmýšľať o každom prde a každej kravine - teda aspoň pre niektorých . Ja fakt vôbec neriešim, či si večer vyložím nohy keď dám deti spať a či si dám pohár alebo dva vína - ale pre niektorých som už alkoholička - no čo už..... 😎 😉
@operaphantom No konečne to niekto pekne napísal - tie "vytreté" kamošky - to bude ten najväčší problém. 😒 😀
@evittam Mnohe zeny su vytrete, kludne to sem napisem 😀 Nie vsetky je kopu normlanych zien, ale aj kopu vytretych. Tie vytrete potom davaju rozne pseudorady tym ostatnym a vacsinou sposobia este vacsie problemy a nezhody. A navyse si vacsinou tie vytrete vacsinou kompenzuju svoje problemy. Co moze napr. nejaka neuspesna zena, ktorej nefunguje vztah lebo nie je schopna si ho udrzat, davat nejake rady nejakej inej, ked ma problemy sama so sebou?
@operaphantom no este,ze ty si neni vytrety 😀 zase ma niekto iny nazor,tak je vytrety 😠
@mandala77, @veronicka88 no ved práve,že on pochádza z takej alkoholickej rodiny,aj prababka jeho pila, az na to umrela,proste :( ma to v genoch,preto sa bojim.a myslim,ze opravnene.cháepte moj strach,co ak zacne nejak viac piť ?
nezda sa mi vhodne,aby clovek pil alkohol,pretoze je smadny..to nevidim v tom nič pozitivne. vobec,a práveže to moze viest k zavislosti, aj jeho mama tak začínala,ale on to nechce akoby vidiet..takto zacinaju všetci alkoholici.netvrdím,že jednym pivom,ale ...
@wolker_falcon dovolím si žial nesuhlasiť,on to ma v genoch v rodine,on zil s tym celym zivot,lebo jeho mama je silna alkacka,ktorej neni pomoci,zapijala problémy, on síce nezapíja problémy,ale mal by byt obozretnejsi,aby do toho nespadol,podla mna aspon.a nesuhlasim stým,že pivo neni alkohol, akozeved zneho nafukas,a okrem toho,ja ked si dam jedno pivo,tak som pripitá poriadne, a to nemusí byt ani teplo,ani na lacno,ja sa hned opijem,aj on je chyteny,ked si da dve..takze z coho sa clovek rpipije,opije ?hm ?aj z piva sa da kvalitne ozrať,ked to uz tak mam povedat. a nesuhlasim,ani s tým, že sa pivo,ako alkohol,porovnava s kolacikom ci s kavoou,ja kavu nepijem vobec,a kolaciky striedmo,ale kolacik ma nemoze urobiť opitou,predsa.jeho pivo urobi opitým.a mimochodom-nerobím z nikoho alkoholika,boze chran,je to tazka a hrozna choroba,ako vidim okolo seba,ale som obozretna a chcem,aby aj on bol,lebo sa správa scasti nezodpovedne,nakoľko mal v rodine gény take,mal by sa viac straziť.chcem mu dobre..a nič mu vobec nezakazujem,absolútne.nebola ešte o tom ani reč...to len moje starosti su vnutorne.
@operaphantom No veď len za pravdu ti musím dať - ja keď tu niekedy čítam tie témy a diskusie, tak normálne neverím vlastným očiam a zmyslom, či je fakt možné, že niektoré ženy sú tak blbé - a áno napíšem to aj ja normálne a na plnú "hubu"....
@maxiva Nie som predstav si. 😀 Lebo jedno pivo problem neni. Ze nejaka Beata pri jednom pive uz chyta nervy, lebo jej tatko bol skrachovany alkoholik, to neznamena ze vsetci ostatni budu, ked si otvoria hned jedno pivo 😀
Fakt je sranda citat prispevky na tuto temu......presne je vidno rozdiel ako pisu ludia, co maju skusenost s alkoholikom a ktori tu skusenos nemaju......tu nie je mozne najst jednotny nazor....🙂
Ja som vcera čítala úvodný príspevok muzovi štýlom akg bol napísaný...a teda kukal na mna že odkiaľ takuu hysterický príhodu mam;)plus štýl akým je to napísané,hotový sloh...ja vám neviem...rozobrať pivo do bublinky to je snáď možné len na MK...
@zuzanka7117 ja mam skusenost s alkoholikom, konretnu a velmi blizku.
a prave preto viem rozlisit, co je to pit z nutnosti a co je to dat si pohar vina/piva z chuti.
tak keby to mal byt problem kup mu nealko. chut je rovnaká a ked si da to jedno pivo je uplne jedno ci v nom je alkohol alebo nie, kedze sa z neho zjavne nejde opijat 🙄
@operaphantom no a predstav si,ze tie zeny tiez nie su vytrete,len zazili hrozne veci s alkoholikom.ja sa im necudujem.kazda pravidelnost moze viest k zavislosti.sleduj to slovicke,ze moze 😎 to netvrdim len ja,ale odbornici....
ja som tu za tu "skupinku", co obhajuju to, ze jedno -dve piva denne je ok.
napriek tiomu ma chyta zurtiviost, ked prve, co rodina spravi, ked prideme na navstevu je, ze vytahuju flase s tvrdym chlastom. a je jedno, ze je jul, vonku 30 stupnov a ideme tam na obed...toto je uz chore, podla mna.
alebo typicka oslava, je jedno, o kolkoj sa zacina - okamzite sa nalieva tvrdy chlast.
proste nie somz a to, aby sa slopalo kedykolvek a cokolvek.
ale naozaj sa mi zda uplne v pohode, priam paradny zvyk, dat si vklude pohar vina, ci pivo...v ramci relaxu a vegetu.
@marisola ty si dobrý ,gén,, 😀 😀 ....ano, niekto ma v rodine tieto ,,alko vzorce,, zitia a riešenia problémov. Takze je nachylnejší k tomu aby aj on riešil svoje problémy alkoholom - ako to videl v rodine, pretoze sociálne prostredie je podstatny faktor ktory ovplyvnuje osobnost človeka. Ale poznám x ludi čo maju rodičov alkačov sami alkohol nenavidia....a iní začali po vzore rodičov tiez pit a maju problém fungovat v spoločnosti. Kto vie...ťažko povedať prečo niekto z alko rodiny nie je alkoholik a iny je...je to viac faktorov, ktore na to vplyvaju.
@maxiva Ale to je ich problem....ich psychicky problem. Nech si riesia sami a neotravuju okolie. To ze zazila alkoholika v rodine je neospravdlnuje k zakazovaniu jedneho trapneho piva. Tak ako to ze nejaka zazila vztah s chlapom co ju podvadzal a bol kurevnik, neznamena za dalsiemu chlapovi nedovoli ani dychat (a bude ho drzat pod papucou) len aby ju nahodou nepodviedol ako ten predtym atd.
Ach chvalabohu ze taketo problemy nemusim riesit a chodim sa na ne bavit na modru strechu. Tu si clovek pripada ako v INOM svete, takom uplne mimo beznej reality. Navrhujem zalozit dalsie temy:
- Moj chlap ostal uz 2 krat dlhsie v praci, urcite ma podvadza
- Moj chlap sa bavil pri cakani na vytah so susedou, urcite s nou nieco mal
- Moj chlap pozeral z auta 3 sekundy na jeden bilboard s peknou babou, asi sa mu uz nepacim
- Moj chlap ide na masaz, bude mu ju robit zena, co mam robit, nechcem aby sa ho cudzia dotykala.
Ja si dám s mojim manželom bežne doma jedno pivo k večeri. Najprv sme pili alko ale teraz sme presedlali na nealko pivo a chutí nám oveľa viac. Radšej si dať to jedno pivko doma, ako by mal chodiť na pivo každý deň do krčmy.
@operaphantom nechcem ta sklamat, ale take temy tu uz boli 😀
@nyusika ...a kopec iných, svedčiacich o tom, že (niektoré) ženy sú fakt sliepky. pardon. Ale na pobavenie dobré 😀 A človek si viac a viac váži tú, čo má doma.
No baby tiez neviem pochopit ked si zena sama otvori vino a chlasce.je jedno ci pohar ci dva.je ine ked si muz a zena chcu urobit romantiku tak si to vino spolu daju ale aby zena sama chlastala.
@emilia25 tak ja som potom meganepochopotely alkoholik...ak sa stane že muž vecer nie je doma a som bola sama s malym celucky deň tk ver tomu že si to vín dam aj sama...nie na riešenie problémov ale preto že mi to signalizuje:padla a mamka má 10min kym pojde skladať prádlo....
@emilia25 takze ked pijem kazde rano kavu sama, tak ju chlascem? 😅
niekto pije sam, niekto nie - co je na tom nepochopitelne.. ja som mala teda nejaky alkohol aj to jeden poharik naposledy na vianoce, /mne alkohol jednoducho nechuti, aj ked v tomto tehotenstve na neho neviem preco chut mam/ ale nepride mi divne ak si niekto nieco da pre chut - co predpokladam sa vino pre chut pije.. ja si davam pre chut vincentku a pomarancovy dzus, sama, zvacsa vecer ked muz uspava deti.. no snad nie som zavisla 😅 😀

@veronicka88 dalo by sa to povedať aj inak. napr. že v pive je škodlivý iba ten alkohol, ktorého je tam minimum (3-5%). V sladkých nápojoch je cukru cca 30-50%. Okrem cukru je tam A áno, iná je škodlivosť cukru, alkoholu, kofeínu, lenže opačným spôsobom, ako si ľudia myslia.
O vplyve cukru na nervovú sústavu a ovplyvňovaní správania... Skúste zobrať dieťaťu či súrodencovi či partnerovi dobošku, ktorú si ide otvoriť. To je na vraždu 😀
V určitých kruhoch sa hovorí, že cukor je horší jed ako alkohol.