Je lepší bývať v byte alebo v dome s dvomi deťmi?
co je lepsie byvat v dome ci v byte s dvoma detmi som z domu ale byvame v byte a uz mi tu vsetko vadi susedia ako sa ani nepozdravia chodia okolo seba ako duchovia nejak som nezapadla a ohovaranie starych babiek pred nasimi dverami nechapem je tu este jedna mlada rodina ktora ma tiez male deti ale oni tu takmer vôbec nebyvaju takze ich deti nieje pocut a susedy si ich chvalia a pchaju saim do rit....neviem niekto by mi mohol vyvsvetlit ako funguje byvanie v byte lebo to nejak nechapem ako to vlastne funguje byvanie v byte ak sa tam clovek nemoze ani zdrziavat aby nebol nahodov hlucny
Byvame v byte - obaja s muzom sme prisli z domu a pre nas super. Zijeme skoro v centre. Deti su male ale zatial by som nemenila. Ja som cely zivot dochadzala do mesta z dediny - skola kruzky kamosi a mne to vadilo.. muz zatial o dome ani pocut. Susedov mame fajn vacsinou stari ale i mladi a skoro sa nevidime. Na ihrisku ktore mame hned pod bytovkou tak sme si nasli kamosov ktori su skveli. Aj sa navstevujeme. Nepopieram bolo by lahsie mat dvor a netrepat sa 2x denne s kocikom a dvoma detmi von ale mne sa nechce sediet doma. Neviem si to predstavit. A dolezite je ze nemame hypo cize ziadne stresy zo splacania na 30 rokov. My si uzivame rodicovske domi i zahrady, stale niekde sme, deti su od malicka medzi detmi, chodia na kruzky.. nasa ked sme u starkych sa uz po 3 dnoch na dvore nudi. Ma tam bazen pieskovisko hojdacky domcek.. pyta sa na kamosov. Kebyze vkuse sedim v byte na zadku tak mi zacne sibat ale teraz si pochvalujeme. Aj muz ma blizko robotu a hlavne nemusi riesit nic okolo domu . Mozno zmenime nazor ale v blizkej buducnosti nie a ked budu dievcata vacsie pochybujem ze budu chciet. Skor nejaku chatu by som brala v okoli liptovskej mary ;)
ja cely zivot panelakove dieta som teraz na dedine. citam sa tu ako na opacnom konci zemegule. Jedina vyhoda domu je pre mna zahrada, ze ak chcete ist von staci otvorit dvere. a myslim si ze pokial nebyvate v takej dedine kde je na ulici par domov, je sucasna radova vystavba rodinnych domov je novodoby model panelakov. dom na dome. a takych dedin pribuda, bohuzial domceky v objati prirody s mega zahradami na zapadnom slovensku je naozaj pomenej. takze vidite na ulicu na lavo dom na pravo dom pred domom dom aj za domom dom ;) ja by som mesto nevymenila za nic..je to sila zvyku. moj nazor
Ked na dedinu,treba si aj vyberat. Aj tu su skolky, ihriska, restiky, les, - nesedime doma stretavame sa maminy sdetmi v domoch,alebo na ihriskach, namesticku..........Kto byva v dome neznamena,ze msi sediet na svojom dvore.
To ze dieta sadne na bicykel a vyleti z garaze je na nezaplatenie, priestor v dome, zahrada, bazenik, skladovanie lyzi a inych sport.potrieb-ziadne trepanie bicykla niekam vytahom cez byt na balkon.....
Ked sa na chce ideme mimo dom,ak nie mame svoje uzemie cerstveho vzduchu.
Je to o prioritach, cerstvy vzduch kazdy den,ale urcite ustupky v dochadzani, alebo zit na krizovatke plnej aut a mat mesto na dosah.
Luftakom /byt v meste,chalupa na dedine/ som bola cele detstvo -nikdy viac.
Dnes som mala moznost byt v Ruzinove v 2 bytoch, presla podchod na trnavskom myte pesi a Kriznu ulicu - bozinku tambyvat ani za nic.
asi to budeme riesit tak ze väcsi byt na prizemi a najskôr tam asi stravim tyzden aby som spoznala susedov ..ale srdce mi ajtak pisti po dome len ked tie domceky su uz tak neskutocne drahe
Dom zaberie veľa času, treba kosiť neustále trávu, niečo opravovať, prípadne ak sa kúri s drevom robiť aj okolo toho. Teda ak chlap napríklad robí 10 hodín denne a hodinu cestuje, robota ostáva na víkend alebo voľné dni a rodina nemôže ísť niekde na výlet ale ostáva doma. V paneláku také starosti nie sú. Aj finančne je dom náročnejší, každému sa zdá vysoký nájom v bytovkách ale keby ste toľko peňazí odkladali na údržbu domu mesačne a financovali opravy a rekonštrukcie iba z toho, nepostačí to.
A presne ako bolo spomenuté, dediny na západnom a strednom slovensku tak do 20 km od väčšieho mesta nie sú určite kľudné a so súkromím, je tam dom na dome,veľká premávka, nakoľko počet domov a obyvateľov a zastavanosť sa neustále zvyšuje. O robení taxikára deťom, problémoch v zime dostať sa do mesta kedže v prvom rade sa upravujú cesty v mestách ani nehovorím. Ak na dedinu tak iba tam kde má človek zázemie-rodičov alebo svokrovcov čo pomôžu aj s prácou okolo domu a hlavne pomôžu pri strážení deti ked obaja rodičia pracujú a pomôžu aj s ich rozvážaním. Lebo inak bude celá rodina otrokom toho domu/dediny a budú mu musieť všetko prispôsobovať
Podla mna nie je byt ako byt..tiez nie je dom ako dom... my byvame v byte v bytovke s 2 poschodiami a 4mi vchodmi..cize mala.. byt je spraveny vyborne..nikto nikoho nepocuje..mame psa..ani len stekot nepocut(pytali sme sa)susedia su fajn.. ..moj mm pochadza z domu a prave on bol ten co chcel ist do bytu....predtym sme byvali spolu v podnajme v dome..a poviem ti akoze fajn dvor a tak asi po mesiaci ma dvor prestal bavit vazne.. ja aj moj muz potrebujeme spolocnost .. ist ,cestovat a to sa podla mna robi lahsie s bytom... a ked uz dom tak pre nas má hodnotu dom len ak je dom velky a pozemok akuratny povedzme 1000m2.....pre mna nepochopitelne ak niekto byva v dome na 600m2 kde dom zabere200 a pozemok 400.. má dalsich 6susedov,kazdeho z inej strany a ked bodaj niektory z nich postavy ppschodovy a vidi ti do tvojho, lebo su natrieskane..... toto pre mna nema charakter domu a sukromie mam ja vacsie v byte..a radove zastavby tak to uz nechapem vobec.. takze bud treba byvat v kvalitnom tehlovom byte z hrubych tehal aspon 38cm ktore su odizolovane aj z dola aj zo stropu a mat klud sukromie alebo ist do domu kde to vazne posobi ako dom a nie ako camping ...a co sa tyka dediny a mesta to je fakt o prioritach... treba si ale uvedimit ze aj dedina moze byt velmi dobre vybavena
je to velmi o vybere..nie je dedina ako dedina, dom ako dom...ja som 30 rokov zila v panelaku, ani len babku som nemala na dedine...obe v meste, len na inych sidliskach..cisto mestske dieta..studia v dalsich mestach...potom praca v Bratislave, v zahranici v metropolach..v meste, v byte....teraz mame dom na dedine na Strednom Slovensku a nemenila by som za nic..s dietatom uz vobec nie...ale ono nasa dedina je pomerne velka, mame skolu, skolku, kruzky, lekarov....okresne mesto 3 km....vacsie mesto 20 km...mame velku zahradu a dom na kopci na konci dediny...kde je klud, les..vyhlad do lesika....nie dom na dome...ja nedam dopustit na toto....zili sme niekolko rokov v BA, narodil sa nam tam syn, mal pol roka ked sme sa stahovali na vidiek a ja som sa nemohla dockat...neznasala som ten smog, prach, hluk elektriciek, vecne sanitky, susedov co fajcili pod nami a my sme nemohli ani vetrat, neskutocne horuco v lete v byte, bez sance stiahnut teploty pod 30st....susedine opatky a otvaranie a zatvaranie dveri sme poculi niekolkokrat denne.....ked som chodila kocikovat tak som nevedela najst kludne miesto...na dedine to bol balzam, kocik do zahrady, prechadzky po kludnej dedine..to ze obcas niekde stekal pes bolo nic...hned som si pri kocikovani nasla kamosky , dalsie maminky s detmi, kamosky sme doteraz..deti nam pojdu spolu do skoly.....teraz sme posledne 3 roky museli odist byvat do mesta...na vychod, do mojho rodneho...takze vyhoda blizkosti starych rodicov....a samozrejme clovek tam ma tie vyhody co spominate, ze kopec ihrisk, bazeny, parky, cyklisticke chodniky, dostupnost vsetkeho...ale inak hrozne..syn ma 5.5r a stale sa pyta na dedinu...chodime do domu na vidiek k nam na cele leto a niekolko tyzdnov v zime a priebezne vzdy ked sa da...a syn sa nevie dockat..sam hovori, ze tu mame zahradu, ma tu uzasnu volnost, vybehne s detmi na ulicu a nemusim sa o neho bat..vecery sme vonku dlho dlho az kym sa nezotmie...nemusime trepat bicykel po vytahoch, vytahovat sanky, trepat po pivniciach.....a ten priestor...! ci uz vonku, ci dnu..k tomu si v sklenniku pestujem bylinky, aspon nejaku zeleninku, chodim si to trhat, robime smoothie...vecne sme niekde vonku, v lese, u susedov, na prechadzkach...ked nam velmi chyba mesto, tak si spravime vylet, vlacikom a pobehame aj po meste..v dedine mame cukraren so super zakuskami aj zmrzkou, velke zahradne centrum...super restauracie...ked uz velmi chceme, vsetko tu je...
Kazdopadne, uz len vo vlastnej dedine by som nikdy nechcela byvat dole pri hlavnej ceste, kde je vedla dom z kazdej strany, malicka zahrada..hluk pri ceste..nedaleko stavaju dialnicu...preto je to velmi dolezite aj v akej dedine a kde...urcite si viem predstavit ze mamicka co prisla z mesta a byva niekde dobreze nie na samotke, kde nema kamaratky a len s dietatom vo vlastnej zahrade lebo v dedine nic je musi byt frustrovana..tiez zalezi na co bol kto zvyknuty..ci je spolocensky typ, ci ma radsej klud..my pri dietati uprednostujeme ten klud a je to pre nas na nezaplatenie..v bytovke len upozrnujem syna nech nedupe, nech nekrici, nech toto a hento..susedka nam uz 2x bola hovorit, ze si mame dat koberce lebo ked maly beha tak sa im strop natriasa...v dome to mame vsetko v pazi...
joj a este par veci z bytovky -- upratovanie spolocnych priestorov, typicky prezitok zo sociku, kedy nas to neuveritelne obmedzuje, ale dochodcovia nechcu podpisat upratovacim sluzbam papier, kde by mali platit 2 Eura mesacne! A tak ma sused bezne zastavuje, ze sme neupratali, zial sme casto cele vikendy prec, niekedy cele tyzdne, v lete 2 mesiace..a straasny problem, ze prave sme neboli doma a kolotoc po celej bytovke....tiez ako napriklad prerobili vytahy za moderne, tak si neviem predstavit tam vtrepat kocik...byvame na 6..mat babo, tak som nahrata, do vytahu sa kocik nezmesti , mozno zlozena bugyna..a ked ten vytah robili, tak bol odstaveny skoro 2 mesiace a my sme sa s 2.5r synom kazdy den trepali na 6 posch peso...esteze uz bol schopny chodit a nie v kociku, lebo neviem ako by sme to riesili...nehovoriac dalsie odstavky vody lebo toto sa robi, tu tepla nejde, tu studena nejde......tu menia hento, tu tamto..tu kurenie..v dome mame vlastnu studnu, vlastny krb...jooooj....nik ma neotravuje
@julisa267 ja som vyrastala v byte a moj muz v dome. Teraz byvame v byte a nestazujeme si. Mame dve male deti a su teda riadne hlucne. Ale musim povedat, ze mame fakt uzasnych susedov. Zatial sa nikto nestazoval, ale mne je blbe, ze su take hlucne a tak koho stretnem, vsetkym sa za nich ospravedlnujem. A minule mi na to sused-dochodca povedal: " ved aspon tu niekto konecne ozvucil bytovku " 😉 este podotknem, ze byvame v malej bytovke bez vytahu a z vonku ideme po schodoch aj 10 minut domov a baby sa pri tom riadne jasia.
Akoze dom je fajn a raz do neho snad pojdeme. Ale momentalne si uzivame vyhody mesta- vsetko po ruke, plno ihrisk, plno deti. My napr ked ideme k niekomu na dom na nejaku mensiu dedinu, tak deti sa na dvore zabavia 1-2 hodky, ale potom sa uz nudia. V meste to vyriesim tam, ze zmenim ihrisko alebo spolocnost, ale u kamosiek z dedin vidim, ze presne toto im chyba.
@hamca skusim na teba reagovat co sa tyka tych ihrisk versus nudy na dedine...s casti s tebou suhlasim, lebo tiez vidim viac moznosti v meste..kazdopadne co som si vsimla je to, ze je to po prve o zvyku, ako u rodicov tak u deti..a po druhe - v dnesnej dobe sa snazime stale detom robit program.....jedno ihrisko, ked uz nebavi, druhe ihrisko, potom bicykel, potom bazen...ja to vidim sama v meste so synom, ze ide vikend a mne uz rohy stoja, ze co ideme robit...obzeram ci na ihrisku su deti, rozmyslam ci ideme plavat, ci niekam na vylet, ci berieme bike, ci lanove centrum...na dedine rano vstane, naranajkuje sa a mami idem von, vleti do zahrady a volam ho na obed...nehra sa cely cas sam samozrejme...ale ak mu pride kamos ci kamoska tak sa vedia vyhrat v zahrade v domceku a na trave...na ceste...na kopci.....riesia uplne ine veci...u susedov kozy, ovce..zbieraju hrasok, oberaju cernice, najdu palicky a hrabu v zemi, riesia bunkre, piratov, kopu do lopty...synovi sa maximalne rozvija fantazia.....cele leto nemal tablet, pocitac, ledva videl vecernicek..ked sme v meste tak aby som stihla nieco navarit alebo vybavit, tak musim siahnut aj po tablete, dvd, kadecom..tu vypustim do zahrady...samozrejme to nie je tak, ze je v zahrade cely cas..ideme aj my na ihrisko, do mesta, na vlacik, na zmrzku...ale dohra sa aj u susedov kde nahanaju sliepky a nemusi mat ihriska a kupaliska...vyclape sa aj v bazene na zahrade a nemusi byt v aquaparku..aj ked tam tiez samozrejme obcas zajdeme..ako aj na dovolenku a na vylety....deti v meste su neustale zamestnavane aktivitami...kruzky, ihriska...vyplnanie programu..vidim to aj na nas...tu tiez sa mi jedna susedka dochodkyna stazovala, ze jej chodia vnucata z Bratislavy na 2 tyzdne v lete a ze tu nechcu chodit lebo sa nudia..lebo babka ty nemas pocitac, ani tablet, a ani Megamax a nemozme ist nikam ani autom....to su deti tak vo veku 6-10r...a v podstate chapem....zvyknute na nieco uplne ine....
@sissik no u mňa táto varianta predstavuje to najhoršie možné riešenie - treba udržiavať dve domácnosti, chalupa vyžaduje ďalšie investície - nadobúdacia cena, opravy, údržby. potom je možno lepšie si chatu, chalupu pár krát do roka prenajímať - počas všetkých víkendov tak či tak nie je až taká pútavá, najmä v jeseni a v zime, niekedy sa z rôznych dôvodov tam ísť nedá. A možno ísť vždy na iné miesto. Investícii do nehnuteľosti je síce výborná investícia, ale chalupy v niektorých lokalitách sú nepredajné 😒 takže až o takú dobrú investíciu často nejde, skôr naopak. A ako deti rastú, predstava spoločného víkendu s rodičmi na chalupe predstavuje čím ďalej, tým väčší horor. 😉
Myslím, že to, či je lepšie s deťmi na dedine alebo v meste záleží od množstva okolností - od lokality, od veľkosti mesta, od toho, či má byt balkón, terasu, či je nablízku park, príroda, aká je vybavenosť dediny, či je tam nejaké ihrisko, ako sa tam dá nakúpiť, aká je vzdialenosť do školy, škôlky, k lekárovi.....aj od toho, k čomu človek prirodzene inklinuje. Ak miluje pestovanie kvetov, zeleniny, má rád domáce zvieratá všetkého druhu, bude asi v paneláku trpieť. Ak ho rozčuľuje denné hodinové trčanie v zápche, neznáša kosenie a odpratávanie snehu, tak dedina nebude to pravé.
Do bytu by som nešla s detmi určite,lebo musíš každý deň vymýšlať program a chodiť len aby som nerušila(napr.búchaním,plačom a krikom) šomriacich susedov podaktorých.Výhoda bytu v meste je že máš po ruke obchody, školy, krúžky, robota.Nevýhoda nemáš svoju súkromnú záhradu,žiadnu zeleninu .Ja s manželom pochádzame z dediny aj sme ostali na dedine, lebo sme si postavili dom bývame 2 roky.Máme svoju záhradu-zeleninu,ovocie.Kľud od rušného mesta a čistý vzduch. Deti možu chodiť von, nemusím dávať pozor na ne.A keď potrebujem sa ventilovať tak idem 11 km do mesta na kávu, fitko, kino.atd.Suseda máme len jedného, lebo sme dalej od cesty kvoli trafu a druhého suseda nemáme, lebo ludia majú polia a lúky.My sme zvyknutý, že sa píli, hnoj kydajú, pália lístie alebo ohovárajú.Keď zmenu potrebujeme tak chodíme na výlety a na dovolenky.Možno v budúcnosti by sme nechali dom pre deti a šli ako dochodcovia do bytu.
Ja osobne si neviem predstaviť bývať na dedine - resp. kým sú deti malé, nechodia na krúžky a nemajú nejaké záujmové veci, je to fajn asi mať dom so záhradou v kľudnom a bezpečnom prostredí, nechať si deti na záhrade, vybehnúť von v pyžame s kávou a pod. proste idylka.
Ale deti vyrastú, nie v každej dedine je ideálna škola, krúžky, aktivity - a keď má človek viac detí a každé inú aktivitu v inom čase v meste, rodičia v práci, nedokážem si predstaviť (alebo si skôr viem predstaviť) tú logistiku - prestoje medzi krúžkami kvôli slabej prímestskej doprave (bohužiaľ, na Slovensku je toto veľmi slabý článok), deti čo? Čakať po škole v meste hodinu a pol, lebo sa im neoplatí ísť domov a vrátiť sa na krúžok? Alebo ich rozvážať bude rodič? Kedy? Alebo nebudú mať žiadne krúžky? Neviem... toto by sa mi nepáčilo.
Rodičia bývajú v dome v meste - pre mňa toto ideál. Chodíme v lete často do záhrady, MHD sa odvezieme, a sme v dome 🙂 Ale chápem, nie každý má takú možnosť ako my. Ale dom ako taký, najmä pri malých deťoch, je obrovská výhoda. Keby som sa mala rozhodnúť dom - byt, jednoznačne dom, ale v meste. Dom na dedine jedine so staršími deťmi, ktoré zvládnu samostatne prípadné presuny do mesta bez problémov.
Inak tá predstava idylky v dome - naši tiež vravia, že to sú len také predstavy o tichu a kľude 😀 Naši bývajú v meste, ale potvrdzujem, furt v lete ktosi kosí (samozrejme, jeden deň kosí jeden sused, druhý deň druhý, tretí deň tretí, a keď si už myslíte, že všetci konečne pokosili, tak zistíte, že musíte kosiť vy 😀) alebo píli, alebo niečo montuje, buduje, či má hlučnejšiu návštevu alebo po ulici prejde pes a v každom dome sa ozve ohlušujúci brechot... občas sme mali veru problém, kde vlastne máme nechať dieťa v kočiari spať, lebo VŠADE bol hluk, nakoniec sme ho "idylicky" museli dať aj s kočiarom dnu do domu, lebo len tam bol kľud 🙂
my sme byvali v byte (bez deti), rano sme odisli, vecer dosli, hlavne, ze sme boli v meste, potom sme sa prestahovali do domu v satelite a mali deti, ale aj ked to bolo v meste, skola o nicom, kruzky o nicom, za pracou dochadzanie v nekonecnych zapchach a ani sme si ten dom poriadne neuzili, tak sme isli do domu do mesta a to je podla mna ideal,
mame malilinky pozemok, ale stacil na bazen a terasku a posedenie, skola je kvalitou niekde uplne inde a kulturne/sportove vyzitie je tiez na inej urovni, vsetko mame po ruke, do centra mesta na drink sa v pohode dostaneme aj peso...
mna by strasne ubijalo travit zivot v zapchach, teraz som vsade do max. 20 minut, aj ked su zapchy, keby som mala travit v aute na jednu supu viac ako 30minut, asi by som o nervy prisla
za mna, v aktivnom veku by som do velkeho domu s velkym pozemkom na dedinu nesla, radsej pekny velky byt v dobrej lokalite v meste
Ahoj, ja som od narodenia do 18 rokov bývala s rodičmi v byte, potom do 34 rokov sama a s priateľom v jednoizbovom byte. Vtedy mi to nijako nevadilo, lebo som bola na to zvyknutá.Teraz bývame na dedine vo veľkom 5-izbovom dome a neviem si to vynachváliť, nevrátila by som sa do bytu, ani za nič! Keď ma navštevujú moje "blavácke" kamošky, hovoria, že oni by inde, ako v BA nebývali, myslím, že mi ani neveria, že som tu naozaj spokojná, ale oni to nikdy neskúsili, žijú celý život v bytoch. Na druhej strane,je pravda, že keď sa syn narodil a išla som ho kočíkovať do dediny, tak nikde nikoho, mamičky z rodinných domov kočíkovali systémom, že "vytlačím kočík na záhradu a mám pokoj". 😀
@katrinka8 ono ano...ale ako pises, "nie v kazdej dedine je ..." ale v niektorych ano..tak ako v kazdom meste je inak a asi aj v kazdej bytovke 🙂 Ja v meste vozim syna do skolky 30 min autom...stojim v meste v rannych zapchach..v zime veru v kvalitnych...keby som ostala v tom meste aj ked pojde syn do skoly, tiez by som ho vozila ak chcem lepsiu skolu...z nasej dediny ak by sme si vybrali skolu v meste, tak mi cesta bude trvat najviac 15 minut..
kruzky -- kamosky v BA vozia svoje deti na plavanie, na hokej...na tenis...casto aj hodinu... z Race do Petrzalky...z Karlovej vsi do Ruzinova....atd atd..... ine do specialnej skoly ( napr na Teplicku)....vozia cez pol mesta ak nie cez cele niekedy....a trva im to este ovela dlhsie ako mne by trvalo odviezt syna na kruzok do 3km vzdialeneho mesta.....je to velmi o prioritach, o moznostiach a o tolerancii co nam vadi a co nie....a nie je mesto ako mesto a dedina ako dedina...ja nie som zastanca toho, ze dam dieta do skolky co mam pod domom alebo v dedine len preto nech to ma blizko, ani vyberu lekara, ani kruzku ani nicoho...my si vyberame napriklad do akej skolky, skoly,kruzku pojde, kde bude zubar, lekar...nie podla toho kto je najblizsie...a to potom mas jedno ci si v meste ci na dedine....🙂
a hluk..ano, aj na dedine moze byt - miestny rozhlas prave ked dieta zaspalo je je idylka 😀 napriklad.....mne osobne ale ovela menej vadi kosacka od susedov ako vrtajuci sused v bytovke pod nami....tiez ozeliem chvilu ked miestni ludia nevedia inak ako zpalit seno v zahrade ( tuto uchylku som doteraz nepochopila) a nemozem chvilu vyvetrat ako smog a prach v meste...tiez mi menej vadi mierny zavan od suseda co ma ovce ako ked k nam denne zavial smrad od Slovnaftu ci v na vychode z pivovaru....kazdemu ine vyhovuje...🙂
@katrinka8 aj od skusenosti z detstva...a inych veci...ved to je tak aj dobre..ake by to uz bolo keby sme vsetci chceli zit len v dome a na dedine 🙂 Nastastie ma kazdy ine predstavy a tak sa to doplna...povaha cloveka, vlastne skusenosti, preferencie....ako aj pri vybere partnera, pocte deti, vybere stravy, vychovy...ale modry konik riesi vsetko...na nic nie je univerzalna odpoved...ani na to, ci odpustit manzelovu neveru 😀 😀
@julisa267 my mame byt, aj dom...radsej mam byt 😀 okolo domu je ovela viac roboty, upratovania, zahrada..a otravnych susedov mas tiez, ak nebyvas niekde na lazoch, alebo na salasi.
@julisa267 ak sa nebojis toho ze budes mat stale co robit, tak chod do domu. ale ak si zvyknuta mat upratane za hodinu a potom si sadnes a vylozis nohy, tak radsej ostan v byte. lebo dom a zahrada - to su veci o ktore sa treba starat. deti prinesu spinu z vonka, vonku treba travu kosit, nejake kvety alebo zeleninu zasadis. mozes dat bazen do zahrady, treba cistit. no nie je to za 30 minut hotovo a padla.
ja by som do bytu uz nikdy neisla. byvali sme asi 2 roky ale stacilo. pre nas je dom najlepsie rieseni. a aj pre deti. maju volnost, mozem ich nechat hrat sa v zahrade a nebojim sa ze prejde okolo nich rychle auto alebo im niekto ublizi.
jednoznacne v dome. deti sa mozu hrat vonku na dvore a vy mozete byt vo vnutri a varit, robit si, co treba. v meste v byte tuto moznost nikdy mat nebudete, lebo vonku musite byt s detmi a davat na ne pozor. v byte vam vytopia susedia, co sa vam v dome nikdy nestane. v dome mate svoj zivotny priestor, ktory v byte nikdy mat nebudete, lebo hned za stenou je niekto dalsi, ziadny sukromie tam nieje. vsetko ma svoje pre aj proti, ale pre deti rozhodne dom.
Ja si život v dome neviem vynachváliť. Celý život som prežila vo veľkom meste v paneláku ale len posledných 5rokov som spokojná. Bývam na západnom Slovensku, 13km od väčšieho mesta na malej dedinke kde je max 120 domov. Nemáme ani potraviny ani krčmu ale deti sa tu nenudia. Syn tu ma 5 rovesníkov, stretávam sa aj s inými mamičkami. Syn môže lietať na odrazadle po ulici, má veľký dvor, kedykoľvek sadneme na bicykel a ideme k neďalekym jazeram a do prírody. Potraviny som nakupovala cestou z prace, teraz je to na mm. Raz do týždňa chodíme so synom za babkou do mesta a veľký nákup. Nenudíme sa. Je pravda ze okolo domu je viac roboty a keď pôjdem do prace asi už moc veľkú záhradu mat nebudem ale všetko sa dá keď človek chce. Trávnik kosi mm cez týždeň po práci a cez víkend ideme na vylet/oslavy alebo dokončujeme práce okolo novostavby. A nie je pravda ze len domy sú zaťažené hypotékou ako tu niekto písal. Mame 180m2 novostavbu postavenú svojpomocne a hypo mame len o 5tis.vyssiu ako keby sme kúpili byt v meste 🙂

@sisaka toto by bolo idealne riesenie - dom v meste..ale taki bohati nie sme,ani sme nededili... Tak smola..