Je lepší bývať v byte alebo v dome s dvomi deťmi?
co je lepsie byvat v dome ci v byte s dvoma detmi som z domu ale byvame v byte a uz mi tu vsetko vadi susedia ako sa ani nepozdravia chodia okolo seba ako duchovia nejak som nezapadla a ohovaranie starych babiek pred nasimi dverami nechapem je tu este jedna mlada rodina ktora ma tiez male deti ale oni tu takmer vôbec nebyvaju takze ich deti nieje pocut a susedy si ich chvalia a pchaju saim do rit....neviem niekto by mi mohol vyvsvetlit ako funguje byvanie v byte lebo to nejak nechapem ako to vlastne funguje byvanie v byte ak sa tam clovek nemoze ani zdrziavat aby nebol nahodov hlucny
@timea7 hostovske izby neudrziavam...su to nase pracovne..ja pracujem z domu, manzel zacne tiez cochvila, budeme pristavovat aj kvoli tomu...cize to budu plne vyuzivane izby ako pracovne, s tym, ze v pripade navstevy tam bude roztahovaci gauc a bude pre hosti...to ako priklad..
inak s velkou oslavou ako 50 a podobne suhlasim..ja som tiez za restauraciu..ja zase nebudem tiez chystat doma taketo veci...mam na mysli skor take navstevy ze mam kamosky vsade mozne po SK aj po zahranici a pridu s detmi na tyzden k nam napriklad...4 clenna rodina..minule napriklad aj s babkou dosli...a tak nie je problem...🙂
@m.i.r.i no môj otec určite nie, prežil celý život v dome, ja som vlastne väčšinu života prežila v dome tiež, ale do bytu určite pôjdem, možno už o pár rokov, ja už vidím v bývaní v dome len nevýhody. Je to určite vekom, mám kolegyňu, ktorá tak desať rokov dozadu chcela ísť stavať, ešte možno pred piatimi rokmi kúpiť dom a teraz hovorí, že ani za nič, radšej si bude tie peniaze, čo by vrazila do domu užívať a bude bývať v byte. Inak moja teta má tiež dom a už aj zariadený byt, deti nemajú, na jeho údržbu, záhradu nestačia ani silami, ani financiami. Známy, s ktorými chodíme na dovolenky, bývajú ešte v dome, lebo sa starajú o rodičov vo vysokom veku, ale kúpili si byt, ktorý momentálne prerábajú a pôjdu až sa starkí pominú tam. Do minulého roku ho prenajímali, teraz si ho pomaly začali chystať. Čo by robili sami v päťizbovom rodinnom dome, keď sa im deti rozutekali? Už majú vyše päťdesiat, zdravotné problémy, byt je pohodlnejší. Priority sa totiž vekom menia, vidím to sama na sebe 😀
@timea7 ono mozno my a nasa generacia sme uz trosku flexibilnejsi...aj sme castejsie menili byvanie, nie je to o tom, ze cely zivot v jednom dome...stahujeme sa za pracou a tak..aj my sme uz byvali v tolkych mestach a bytoch a teraz v dome...ja nemam problem tiez si predstavit, ze raz pojdem este niekam inam..ze sa prestahujem uplne inde a mozno aj do bytu ak sa nebude dat inak..ale nepreferujem to..
Generacia nasich rodicov -- to je co ja pozeram s nimi ovela tazsie..tam je to strasne zakorenene...a velky zvyk...
@m.i.r.i teraz to máš pracovne, ak budete mať okolo sedemdesiat, bude to zbytočný priestor. Ale nech si každý urobí podľa toho, čo mu vyhovuje, ja sa teším, až raz toto tu predám a kúpim si dvojizbový s krásnou veľkou terasou. Peniaze, ktoré by som mala v dome, môžem využiť na spríjemnenie života. Pre mňa má vyššiu cenu ísť dva, tri krát do roka na dovolenku, ako mať dve hosťovské a záhradu s grilom, ale viem, že sú ľudia, ktorí sú v dome spokojní, aj vo vyššom veku, nemenili by, ja píšem svoj pohľad. Inak sťahovala som sa štyri krát, takže to mi problém nerobí.
V názve témy sú spomínané dve deti - s dvomi malými deťmi rodinný dom áno, s veľkými už celkom ani nie, s deťmi zabezpečenými, ktoré sú odsťahované, už vôbec nie - dodávam - čo s mňa týka.
inak problem co mame my -- moji rodicia byvaju v byte..3 izbovom...ja som tam vyrastla...klasika kuchyna, obyvacka, spalna, detska - ktora je teraz pracovnou...ja mam sestru..obe sme odisli byvat inde...na striedacku sme ale boli bud jedna alebo druha v rodnom meste..ked bola ona, my sme byvali inde, ked sme prisli my oni sa odstahovali..ale do roka budeme prec aj my ...mame deti...moja mama uz teraz place, ze to vyzera tak, ze sa u nich nikdy nestretneme vsetci spolu..teda iba ak si niektora rodina prenajme hotel alebo penzion v meste...v nasom rodnom meste ...Vianoce nehrozia, budeme chodit na striedacku.....uz rozmyslame skor tak, ze by dosli vsetci k nam do domu..aj nasi, aj sestra...ale samozrejme nasim sa to nepaci, oni chcu byt ti co hostia svoje dcery s rodinami...bude mamkina 60, babkina 90..kadeco..a my pojdeme do penzionu ☹ A to sme len 2 deti...takto vidim obrovsky vyznam mat tiez dom, aj ked mensi, su tam mozno rodicia sami, ale ked pride rodina na navstevu, je to ovela lahsie.....samozrejme ak vladzu okolo domu, pripadne deti financne ci inak vypomozu ak uz sa neda tak lahko
@m.i.r.i je to určite aj o tom, kto má koľko detí, inak by som asi písala, keby som mala tri, sedem vnúčat, ja ešte vnúčatá nemám, ani zatiaľ nehrozia 😉 , ale neboli by pre mňa dôvodom na to, aby som zostávala v našom dome. Možno kým budú menšie, neskôr určite nie. Keď to tak po sebe čítam, pripadám si ako totálny lenivec, alebo maximálne pohodlná mestská panička, ale nie je to tak. práve že som roky bola a stále som dosť vyťažená a vo veku okolo šesťdesiat sa nemienim starať o dom a záhradu. Bez mučenia priznávam, že ma pestovanie zeleniny a kvetov nebaví, miluje ihličnany - zasadiť, občas poliať, pohnojiť, konečná 😀 Viem, že sú ľudia, ktorí sa tešia, ako si na dôchodku budú pestovať hrášok a jahody, chovať psíka a mačičky, no ja nie som tento typ. Preto je to vždy o type človeka, čo preferuje, ja prírodu milujem, ale voľnú. Môj otec sa vytešuje, keď si každá ráno navláči von všetko na raňajky, vrátane novín, kochá sa pohľadom na stromy, kvety, ja nechápem, prečo by som si to mala vláčiť von a zase dnu, keď sa môžem najesť v kuchyni, nekochám sa stromami, padne mi zrak na odkvitnutý kvet, ktorý som zabudla odtrhnúť, na zelinku, ktorá sa uchytila v špárach dlažby a je po pohode. Asi diagnóza 😀 , ale viem tu pochopiť všetky mladé mamičky, ktoré sa nasťahovali do nového domčeka, alebo si ho ešte len vyberajú v katalógu, ako si pochvaľujú - deti na dvore, veľký priestor, gril a bazén v záhrade - bola som taká istá, ale postupom času začali nevýhody prevalcovávať výhody, u mňa určite.
@m.i.r.i Prečo by ste sa nemohli stretnúť na Vianoce všetci v 3izbáku? Bože, ved tých pár dní sa určite dá vydržať. Neviem teda, koľko detí má tvoja sestra, ale ty máš len jedno, takže vás tam nebude 20. My sme bývali rok u našich v 2izbáku s jedným dieťaťom a zmestili sme sa. Deti aj tak najradšej spomínajú na bojové podmienky, spanie na zemi na nafukovačke je pre ne zážitok. 😉
@janickacrazy nás bola na krst môjho syna v dvojizbovom byte 14 plus jedno dieťa a novorodenec 😀 , ale teda len na jedno poobedie - obed, káva, torta....rozmýšľam, kde som ho kojila a prebaľovala 😀 😀 😀 😀
@timea7 dobrých ľudí sa všade dosť pomestí, kedysi mal každý jednu kuchynu a jednu izbu a 4-5 detí a nikomu to nevadilo, hold teraz sme už trochu rozmaznaní 🙂
To záleži od susedov. Napríklad my sme v trojizbáku a je tu uplne super aj susedia su super. Mám dve deti a tiež sme hlučný no nokdy sa nikto nesťažoval. Ale keby som si mala vybrat tak jednoznacne by som isla byvat do domu... jednak sukromie ale dvor na vybeh pre deti to je na nezaplatenie. Tiez som byvala v dome s nasimi a chyba mi to najma koli detom ...
Nečítala som celú diskusiu, ale vždy to bude závisieť od viacerých faktorov. Ja sama definitívne uprednostňujem bývanie v dome, kde má človek vlastný kľud (pokiaľ nemá veľmi aktívnych a zvedavých susedov, ktorí sa radi sami pozvú na kávu 🙂 ) a pre malé deti je to určite super na vybehnutie von, bez toho, aby sa človek bál. Napriek tomu, som takmer celý život bývala v paneláku a posledných 10 rokov v bytovke- v priamom centre Bratislavy. Tento byt v centre je naozaj atraktívne lokalizovaný - všetko v centre je blízko - od Hlavného Námestia, k Eurovea, či k Tescu na kamennom námestí - 5 minút peši. Naviac, byt je pekný, podkrovný. Ja som však stále túžila po dome, tak som určitú dobu veľmi vážne uvažovala, že ho predám a pôjdem do domu- ale to by bolo určite niekde na okraj Bratislavy. Napriek tomu, že by to bol dom, moje dcéry o tom nechceli ani počuť- proste pre väčšie deti už dom nemá až také čaro. Usprednostňujú, že sa nemusia nikde presúvať, vśetko majú "na pešo", vrátane školy (staršia síce už teraz skončila univerzitu, ale veľmi oceňovala, že ju mala od domu za 10 minút v rámci rannej prechádzky). Takžs väčšie deti určite viac ako dom uprednostnia "správnu lokalitu".
my sme kvôli sprostým vzťahom medzi starými ľuďmi a tým, že sa tam každý zavrel, odišli naspäť k rodičom na krátku dobu, na jar začíname stavať svoj dom.obaja sme s manželom z dediny a bývať v byte bol pre nás trest (pre mňa väčší). mám pocit, že sa tam ľudia nudia a tak vymýšľajú ohováračky a všššššeeetko im vadí, majú čas si všímať úplne prkotiny
ja som stravila detstvo striedavo byt/dom (rodicia/babicky) a vyhovuje mi byt, hlavne ked je velky a v centre velkomesta, takze vsetko vratane velkeho mnozstva parkov a detskych ihrisiek je tak strasne pohodlne blizko, ze za byvanie v nejakom satelite, kde nechodi ani MHD, by som nikdy nemenila. Z mojich skusenosti je susedska atmosfera horsia na dedine nez v meste. Ale pre kazdeho je to inak, niekto holduje zahradke, iny nakupovaniu. A co sa tyka deti, v rannom detstve je predsa asi lepsi dom, ale v puberte budu vdacne za mesto, kde je pre ne vhodnejsi spolocensky zivot (obzvlast, pokial je skola, kam chodia, v meste). Ale vsimla som si, ze na Slovensku je vlastny dom obrovska modla a zivotny ciel mnohych ludi, akoby ine formy byvania uplne bezne vo svete (podnajom, byt) boli tak trochu podradne.
@miskap2111 ja si tiez myslim, ze vacsina mladych uprednostuje byt v meste v centre diania...ale zas napriklad som prekvapena aj tu v dedine kolko mladych rodin ani pocut o tom..ti co vyrastli na dedine a povedia mi ze nikdy v zivote ntuzili po zivote v meste, ze ved predsa ked chce ist na diskoteku alebo niekam na shopping tak sadne do auta alebo na bus a ide.a ze nikdy by nemenili za zivot na dedine..mnohi co odidu do mesta tak len kvoli praci alebo skole, ze keby bola praca doma tak nikdy by neodisli...
Ja som zila v meste a tiez uz taka pubertacka/mlada studentka som lutovala tie spoluziacky co dochadzali z dediny, v skole sme sa im aj posmievali, ked bezne s vyplazenym jazykom dobiehali na 8 do skoly s ospravedlnenim, ze "meskal autobus"..alebo ini museli sediet v skole pol hodinu ci aj viac skor kedze im inak nesiel bus..ja som mala do skoly 15 minut MHD, ale to chodila kazde 3 minuty skoro spred baraka...po skole sme vzdy zasli na zmrzku, na bagetu, do cukrarne, len tak vonku...a dedincania bezali na autobusy co im sli raz za hodinu a niektori este domov ze treba kosit alebo inu pracu mali doma...velmi som ich lutovala...napodiv ale ked sa bavim s tymito kamoskami tak mi vsetky povedia ze im to vobec nevadilo a nikdy to tak nebrali ze je to nejaky problem, asi cest vynimkam...a drviva vacsina zas zije v dome na dedinach ak maju rodiny....zial Bratislava ako taka je aka je a hlavne tam kazdy ide kvoli praci a vela ludi si zvykne ( musi zvyknut) aj na ten zivot v panelaku...ma to samozrejme aj svoje vyhody....tak ja si hovorim, ze aj moj syn ( alebo dalsie deti ak budu) vzdy budu mat na vyber..ak pojde do mesta studovat a ostane tam na intraku a bude chciet zit tam, nech sa paci...mozno odide do zahranicia,..ktovie.neratam s tym, ze mi deti ostanu doma..nestaviame 3 generacne domu ako kedysi...
@nevelyn mas pravdu v tom, ze "vlastne" byvanie je brane ako nevyhnutnost na Slovensku..ja by som to nezovseobecnovala, ze vlastny dom..ale celkovo mat "vlastne"...najmy a docasne byvania su brane podradne a to ja tiez nechapem...ludia nemaju z coho zit poriadne, maju financne problemy ale kazdy sa zadlzuje na 30 rokov hypotekami len aby mali vlastne...lebo ked nie oni sami, tak rodina tlaci, ze ci to chcu stale v cudzom a vyhadzovat peniaze a neviem co..pritom najmy davaju velku davku flexibility a je to uplne normalne vo svete byvat v podnajmoch...podla toho kde mam pracu, kde je to vyhodnejsie...ale to je myslim uz zas ina tema..pretoze po prve nasa mentalita je aka je -- kazdy chce ostat pri rodine, pracovna mobilita je nizka, postavia sa domy a chcu v nich ostat cely zivot -- a na druhej strane podpora najomnych bytov a celkvo takej formy byvanie zo strany statu je slaba...a zas podnajom ja uznavam ale je velmi dolezite aky a u koho..lebo zas stahovat sa 10x za 10 rokov lebo niekto predal byt, lebo sa vratil strateny syn a uz tam ide byvat, lebo lebo..a byvat vsade 1-2 roky s neistotou dokedy je tiez o nicom...
Ja som vyrastala na dedine, 35 km od Bratislavy. Celé dni sme boli vonku, krúžky sme nemali, ja som chodila iba na hudobnú, na klavír. Do školy som chodila do vedľajšej dediny, keďže v našej bola iba maďarská. Na strednú som dochádzala do Bratislavy, to bola trochu otrava, odchádzala som o 5.45 a vracala sa okolo piatej večer, najesť sa, naučiť a spať. Ale vtedy som to neriešila. Potom sme bývali v podnájme, v bytoch, raz v Dúbravke, tam to bolo super, keby som túžila po byte, tak určite v tejto lokalite. Nakoniec sme sa usafili na Záhorí, najprv v byte, kde sme vychovávali dve deti. Dúfam, že ma okolnosti už nikdy nepostavia pred situáciu, že budem musieť ísť do bytu. Ako tu niektorá spomenula, len som deti napominala, bola som večne nervózna, či niekomu nevadime. Napokon sme kúpili dom na dedine, 6 km od okresného mesta, máme tu dvoje potraviny, mäsiarstvo, zelovoc, postu, lekáreň, lekárov, kaderníctva.. Škola, škôlka, CVČ, materské centrum. Deti sem teda do školy nechodia, chodia do okresného mesta, buď ich tam odveziem, alebo sadnú na autobus a o 20 minút už sú v škole 🙂 máme tu rôzne akcie, zábavy, hody dokonca dvakrát. Na Moravu to mám 40 minút, do Rakúska 20. Ja som tu spokojná 🙂
Zeny, k tomu koseniu a upratovaniu v dome...nasa susedka ma na vysavanie roboticky vysavac, cize ona ide do prace a ked dojde domov, podlaha cista...len pozotiera, aj to nie vzdy. A dotiahli to do dokonalosti...dokonca maju kosacku, ktora kosi sama. Pustia ju na zahrade a kosacka pekne maka, kosi...a travnicek maju ako na futbalovom ihrisku. 😉 Ked si nezasadim zeleninu, nemusim ju pliet, okopavat ani nic podobne...dokonca ani kvietky si niekto nezasadi...max. dake tujky, okrasne rastliny, aby bolo na co kukat z terasy 😀 ...cize vsetko sa da si zjednodusit. To ja len tak na okraj k teme dom vs byt. 🙂
@sardinka32 uplny suhlas..ja napriklad nie som nijaka vynimocka zienka domaca ani gazdina...neupratujem o nic viac v dome ako v byte...uz rozmyslam nad nejakou tetou co mi bude okna chodit umyvat a roboticky vysavac je moje zelanie pod stromcek...ale ta kosacka co sama kosi ma oslovila 🙂 To si pozriem, kde sa da nieco take zohnat 🙂 Skalky ani jazierka zatial nemame, do buducna nieco male planujem ale co najmenej udrzbove...poziadavka je - raselina, kamene..cokolvek co bude treba nejako velmi riesit...mame tuje a ovocne stromy..par hriadok....bylinky...nic co vela roboty vyzaduje...kdezeee...akbyze nepracujem a som cele dni doma, tak mozno by som take veci riesila..ale takto nech mam cim menej roboty..ale nech to aj pekne vyzera..ja som uplne mestsky vychovany typ co sa za robotu nehrnie, mna by klasicky dedincan za zenu nechcel 🙂 ale preto sa ani na dome nemienim namakat..ale neznamena ze si zivot v dome a na vidieku nemozem naplno uzit
este ma napadlo tak trosku postreh zo zahranicia -- zili sme vo viacerych krajinach po niekolko rokov..a tam rodiny s detmi ziju na 90% v domoch mimo centra, bud v okrajovych stvrtiach miest alebo aj hodinu/dve od miest v dedinkach...v domoch, bez chovania dobytka a neviem akych zahrad..v Nemecku maju vacsinou v zahrade pieskovisko a nieco pre deti, obcas vidim bylinky...zahrady vacsie ci mensie...ludia bezne dochadzaju za pracou do mesta ci uz vlakmi alebo autom a niekedy veru aj 1.5h -2 tam a spat...deti do skol...uplne bezne..v meste v bytovkach ziju prevazne cudzinci, pripadne mladi ludia na studiach....v Irsku som nemala v praci jedinu irsku kolegynu co by zila v meste v byte...my sme zili v super stvrti, ziadnej sockacskej, v novo postavenych bytovkach, naozaj krasnych a cela bytovka boli cudzinci...poliaci, taliani, spanieli..mladi ludia..vacsinou bezdetni, ktori pracovali v roznych firmach...moje irske kolegyne nasadali kazdy den do auta a cestovali minimalne hodinu domov do svojich domov..v Nemecku v kazdom vacsom meste je cele centrum posiate Turkami, Srbmi. Kurdami...cirsie centrum v bytovkach to iste..mnohi ziju v 1-2 izbach cele rodiny...este v niektorych lukrativnych stvrtiach ziju zamozni Nemci...potom par stvrti v meste s rodinnymi domami kde nedosli cudzinci..inak je vsetko mimo mesta po dendinach v domoch.....neviem kolke co chodili ako au-pair do Anglicka ci Nemecka byvali v byte....
Trosku v tomto ine som videla vo Svajciarsku kde je velka podpora najomnych bytov, tak som si vsimla aj svajciarske rodiny v lepsich stvrtiach byvat v bytovke...
Preto mne sa zda, ze proste vela robi u nas mentalita a zvyk zo sociku na "kralikarne" a vsetko mat po ruke...kedysi aj zadarmo 🙂 Cestovanie do skoly ci do prace 30 minut uz je pre mnohych zabijak, kym v zahranici pre domacih uplne bezna vec....
áno, my sme mali dokonca natretné maslo na dverách.......rozbitý kelímok Veta pred dverami a maslo na nich.......nikomu sme nikdy nič zlé neurobili, vlastne sme tam nikoho ani nepoznali.........
@julisa267
@labajka taketo sa najcastejsie stava ked si niekto novy kupi byt alebo pride do podnajmu...do starsej bytovky kde je 80% starsich ludi co tam roky byvaju, pripadne ini zabyvani jedinci...nemaju radi nic nove, novych ludi, pripadne casto sa striedajucich podnajomnikov.. na kazdeho noveho pozeraju skepticky...my co sa tyka susedov mame celkom stastie, sli sme do toho podnajmu na 4 roky..aj s dietatom..ale...uz len ked sme prisli som pocuvala od susedov, ze dufaju, ze my budeme slusni, ze pred nami tam byval ten a ten a ten ani upratovat nechcel, stale chodil neskoro domov, nepozdravil..stary mladenec, predtym iny parik, co ich skoro nevideli, vecne zurovali niekde...pod nami su tiez podnajomnici a tych vecne ohovaraju tiez....lebo mladi, beztetni, na vikendy odchadzaju este k rodicom, v meste pracuju...po veceroch v piatky obcas na zurky alebo proste von..starsim uz aj toto lezi v zaludku a hlavne riesia vsetkych nas co nestihame upratovat spolocne priestory lebo cez vikendy ani doma nie sme...a potom sa kazdy druhy sused po prvom roku co sme tam byvali pytal ci si uz kupime my ten byt, ci tam neostaneme, preco majitelia nepredaju, naco im to je..ze ich nebavi ked sa tam stale stiedaju podnajomnici...ze nech uz ostaneme...
@m.i.r.i no len ta pani tam prisla byvat neskor ako my do vtedy bol pokoj a ako prisla dala sa do kopy s druhou v jej veku a uz to od vtedy ide vsetko jej vadi prerabali v bytovke kanalizaciu a zacala na celu chodbu vrieskat ze co tam robia ..na chodbe mala pol roka staru pracku ktora jej vobec nevadila ale ked sme si my dali na vecer domcek na chodbu lebo sme prerabali tak uz vrieskala na chodbe ze tam robime skladisko, niekto jej zdola zazvonil a opät cirkus....v bytovke mame vela dochodcov ale oni sa odzdravia porozpravaju a naposledy sme isli z prechadzky a jedna pani sa nam uz zdialky zdravila tak ako slusny clovek sa odzdravim a hned ako som zasla obzeram sa a suseda uz zacala ohovarat ze mala je zla....neviem ale s takouto pani fakt nemam chut komunikovat,a umyvanie chodby stazuju sa aj na to ale ak mi niekto pred dverami bude stat a ohovarat ze sedim na riti a nic nerobim pritom nema ani paru ..tak ako nech sa nehneva preco by ju mali umyvat mlady co ona tam nebyva...a suseda to zrejme dopalilo tak ju umyl a zase prisla s prace a chodba mokra jej frflanie to preco je tu vetko tak mokre to doteraz nevyschlo .....som sa musela vyrozpravat lebo ma uz z toho slak trafa
@julisa267 ja som od malička vyrastala v paneláku s umakartovým jadrom, kde bolo počuť každé prdnutie vo vani, hádky susedovcov cez digestor, ako deti sme lietali po byte rovnako, ako deti nad nami, aj pod nami.... Teraz tiež bývam v byte, tiež tam všetko počuť, ale keďže som zvyknutá, vôbec to neriešim. Ľudia, čo žijú v panelákoch a bytovkách si musia uvedomiť, že to nezmenia. A aby som chodila celý čas po špičkách a krotila deti? Určite nie. Ja sa tiež nesťažujem, keď nahluchlý sused púšťa TV na plné pecky, že my si ani rádio nemusíme zapínať. Babky chápem, sú staré, unavené zo života, chcú mať pokoj. Ale sú aj hluché, takže hrmot im prekážať nemôže. 🙂 Na druhej strane si viem predstaviť, že tie z vás, ktoré vyrastali v domoch, musia byt vnímať ako trest boží. 🙂 Z pohľadu súkromia je dom ďaleko výhodnejší. Žiaľ, ak na dom nemáte, nezostáva vám iné, iba si zvyknúť na byt.
Určite v dome, byt je ako zajačník. Neni nad to ked deti mozu behat po dvore alebo si vecer len tak sadnut na dvor, záhradu.

@m.i.r.i ked si vezmes, ze seky su 100 eur mesacne 😀 uplny vysmech draheho RD 😀