Je masturbácia v manželstve hriech?
Zaujimalo by ma, či je fakt taký veľký hriech ak niekedy masturbujem. Som vydatá. Sex mame hocikedy, ale teda len veľmi málokedy sa pri ňom urobím, vaginálne asi nikdy. Nevadi mi to, aj tak mám z neho pôžitok. No teda mam niekedy chuť sama. Problém? Ten vidím len v otázke viery , viem že neveriace mi nápisu že je to ok, a veriace zas že som hriešnica. Nie je tu nikto, čo sa v tom fakt vyzná? Veď mám Manzela, žijem s ním normálne, nemáme absolutne žiaden problém, mame dve deti, všetko funguje, nikomu tým neublizujem. Som veriaca a teda snazim sa žiť normálnym životom, neublížovat druhým, neriešiť druhych. Na spovedi je mi maximálne trapne hovoriť cudziemu chlapovi farárovi že som masturbovala. To mi príde ešte zvrhlejsie ako samotný akt v súkromí. Otvoríte si fóra kde sa to rozoberá, tak si prečítate že pôjdem rovno do pekla. Ale veď predsa nespím s nikým cudzím, manželovi som verná, ľúbim ho aj vždy budem. Nevidím najmenší problém. Len v tom že kurnik zas nebudem môcť ísť na prijímanie v kostole, a na ďalšie Vianoce sa zas musím z toho spovedať. To fakt všetky veriace ženy nemasturbuju len ja jediná? A fakt to všetky rozprávate zakaždým farárovi? Neni to blbe? Mám v tam zmätok a hnevam sa že cirkev si stojí za svojim zatiaľ čo možno veda to považuje za normálne prirodzene a zdravé. Pôjdem teraz do pekla kvôli tomu, hoci som nikomu nič neurobila. Ďakujem pekne. Poprosím hlavne veriace o názor a diskusiu. Vďaka
'Nie je tu niekto kto sa fakt vyzna'?
Dufam ze sa objavi odbornik na masturbaciu ktory/ a sa fakt vyzna 👌
@erikavesela ono to takto totiz aj ma byt. Opat dalsia chyba cirkvi, pokrstia vsetko co ma krvny obeh. Dnes si doslova so sviatostami vytierame rit. A nielen ateisti, ci veriaci, ale dokonca aj knazi a biskupi.
@ptmt1011 no, to si opat trosku nepochopila, lebo z hladiska zavaznosti hriechu je rovnake peklo pre hitlera za genocidu zidov, ako pre teba ,ked v piatok zeres maso. Fakt. V podstate neexistuje stredne tazky hriech. Bud lahky, alebo tazky. Samozrejme moralna zavaznost existuje a je ina pri tom ktorom hriechu, ale to uz je potom na casne tresty a na odpustky.
Nie,nepojdes do pekla. 🙂 Peklo ani raj neexistuju.
@ptmt1011 no samozrejme cirkev si vymyslela aby sme nemasturbovali, lebo to je úplný základ na manipuláciu. 🤦 No veriaci človek sa má naučiť ovládať svoje pudy, lebo veriaci človek verí, že aj pudy sú hriechom ak sa im človek oddáva bez rozmyslu, napríklad aj obzerstvo je hriech. Viera je založená na tom aby veriaci človek ovládal svoje pudy, svoje túžby, lebo ak sa im bude oddávať naplno tak škodí sebe, okoliu a hlavne svoje šťastie hľadá v pozemských veciach, to vidíme na závislých. Viera ma byť celý život o sebadiscipline, o pokore, o skromnosti a o veľa iných dobrých veciach. Chápem, že pre niekoho je to nepochopiteľné a hlavne pre neveriaceho sa to zdá hlúpe sa v živote obmedzovať a nerobiť čokoľvek čo človek chce. Ale veriaci človek verí a hlavne vidí, že veľa veci čo podľa neveriacich cirkev tvrdí majú svoje opodstatnenie a v živote nás učia krotiť samých seba. Ja sa napríklad snažím a chcem dodržiavať všetko čo cirkev učí, lebo vidím, že je to dobré a vidím čo mi to do života dava, ale tiež som len človek mám svoje chyby a tiež hreším, ale aj vďaka viere sa koľko krát musím pokoriť a uznať svoju hriešnosť (preto spoveď kňazovi, aby sa človek pokoril a uznal svoje zlyhania a chyby, ak sa človek nespoveda zo všetkých svojich chýb a zamlčuje hriechy, tak sa nedokáže pokoriť a nedokáže si priznať chybu a tvrdiť, že Bohu tie hriechy poviem je úplne zbytočné, keďže Boh o tých hriechoch vie). Je veľmi veľa veci o viere o akých sa dá rozprávať, ale to je na dlhú debatu a ľuďom, ktorí vo viere nevidia svoj zmysel je to zbytočné hovoriť.
@stanulienkat presne tak
och precitala som trochu, podla mna niektore odpovede su dost fanaticke, ale chcem sa opýtat veriacich ktorí sa vyznaju, ci je niekde napisane, alebo ci sa boh niekde vyjadril priamo k týmto veciam ohladne sexu, co sa smie a co nie, k masturbacii, ... ci su to len vydumky ludi, ktorí potrebovali v minulosti manipulovat ludmi odpustkami a bohatstvom???? poprosim konkretne ak je to niekde spominane
Nerozumiem tejto diskusii ...zvrhlo sa to tu na zástancov a odporcov.Autorka sa pýtala na túto vec z pohľadu cirkvi a vieri a bolo jej aj odpovedane.Tak prečo sa tu vyjadrujú ateisti ktorý v nič neveria alebo ty ktorý život viery nežijú a nechcú žiť? Prečo sa tu vadíte?Ja ako kresťan nepresvedčim iba v rámci diskusie niekoho o svojej pravde a opačne to tiež nepôjde a už vôbec nie urazanim .
Zaujimave,ze 90% takzvanych veriacich zostane zbuchnutych pred sobasom. Takze masturbacia nie,ale trt.kat sa moze. Boze vy si viete vybrat,co sa vam prave hodi.

@baccio no ale čo ste čakali? Toto je téma, ktorú autorka už dávno mala vymazať, ak jej aspoň trošku na viere a cirkvi záleží. Lebo v takýchto témach to nikdy nie je o viere a veriacich, ale o tom ako neveriaci prídu a potrebujú si kopnúť do cirkvi a z veriacich, ktorí sa snažia žiť podľa viery urobiť hlupákov bez rozumu. Preto je cirkev a naša viera taká rozpoltená, lebo ani veriaci ľudia nechcú žiť podľa viery, najradšej by žili, tak napoly. Človek čo chce rásť vo viere a byť veriacim nikdy nemôže riešiť svoje problémy s vierou s ľuďmi, ktorý cirkev nenávidia. Ak toto človek robí, tak nechce žiť vo viere, chce nájsť len ospravedlnenie svojho konania.
@ewwe ano, v biblii kniha genezis. Najdi "Onan". Bol to Judov syn, ktory mal vzhladom na leviratske manzelstvo splodit potomka svojmu mrtvemu bratovi, ktory by tak podla prava patril jemu. Vtedy to bolo bezne. Ale on nechcel, prerusoval suloz a "vylieval semeno na zem". Je to niekde v knihe genezis, ratam niekde okolo kapitoly 30-35. Na mobile ti to sotva najdem. Ale vygoogli si "genezis Onan" a precitaj si. Od toho je odvodena onania, hoci tento nazov by skor mal znamenat prerusovanu suloz ako masturbaciu. Okrem toho v knihach levitikus, numeri a aj deuteronomium je plno kadejakych "sexualnych" zakonov, ze so zenou nemozes spat pocas menstruacie, ze zena je cez menstruaciu obradne necista a podobne.
@arcticcode ano bibliu mam uz precitanu, je to lahodka hlavne starý zakon, fuj, aj spravanie boha bolo uplne ine ako pisu v novom, akoby sa aj on nejak polepsil, ale nejake inaksie texty ktore su hodnovernejsie? snad viete ako je to s tým prekladom biblie ako komu co pasovalo a ako to vedel prelozit, nieco odbornejsie som myslela nie pultove biblie zo ,,spolku svatých,, napr. rohackova biblia?
@ewwe správanie Boha bolo na tú dobu úplne normálne. To nebola dnešná doba. Starý zákon bol práveže veľmi mierny až dobrý pre ľudí v tej dobe. V tej dobe ako sa aj v biblii píše, keď zneuctili dcéru nejakeho rodu, tak jej rod sa musel pomstiť na celom rode toho čo zneuctil a všetkých ich vyvraždiť. Toto Jahve nedovolil a určil čo sa má a čo nemá. Ako sa aj v Biblii veľa hovorí Izraeliti boli národ tvrdého srdca a práveže Jahve chcel tieto veci zmeniť. Starý zákon treba vnímať v súvislostiach toho kedy a ako vznikol.
Osobne si myslim,ze do toho,co clovek robi doma so svojim telom,je celu cirkev nic. Aby o tom ci som zhresila rozhodoval nejaky knaz v kostole,ktory v zivote zenu nemal,masti si ho nad malymi chlapcami,tak to je fakt prilis🤦
Viera ma byt o inom a nie o tom aby som sa pytala niekoho,co mozem robit s vlastnym telom🙈
@iwesska podla toho sa teda mozes aj v pohode bezhriesne zabit, vsak preco by si si nemohla rozhodovat co s vlastnym telom?
@ewwe biblia je velmi dôveryhodný zdroj informacii, ak niekto pochybuje, ze Jezis existoval na zemi pred dvetisic rokmi, tak je to v mojich ociach megahlupak. Potom uz musi pochybovat aj o existencii kleopatry, ramsesa druheho, xerxesa, aj juliusa ceasara. Ina vec je, ci verime, ze bol bozi syn, tu uz sa to lisi tak ako kto chce bud tomu veri, alebo neveri. Ale samotna existencia jezisa krista pred dvetisic rokmi je tolkymi dokazmi dosvedcena, ze to uz naozaj moze popierat len hlupak.
@777januska777 rada by som len dodala, veriaci a neveriaci sa neoddeluju tym, ci si v zivote robia co chcu a nechaju sa bezhlavo zmietat pudmi. To nie je otazkou viery v krestanskeho Boha, ale otazkou uvedomenia a rozhodnutia cloveka, ci sa necha riadit telesnom a zivocisnom alebo bude pouzije mozog. Ale je to zasa mimo diskusie. Reagujem len na vetu, ze neveriacemu sa zda hlupe obmedzovat a nerobit vsetko, co v zivote chce. Nie, to sa nezda neveriacemu, ale hlupakovi. Schopnost vedomych a nie len zivelnych rozhodnuti nie je zakorenena vo viere v Boha ale vo viere v zmysel sebakontroly. Rozdiel je v tom, ze v jednom pripade si hranice urcuje clovek sam svojim svedomim, moralkou a platnymi zakonmi a v druhom ma nad tym este externu nadstavbu, ktora mu dava hranice. Nechcem na MK rozvijat diskusie o viere, toto na to ad 1 vobec nie je vhodna platforma a ad 2 aj tak v tom obe mame jasno po svojom, len som chcela poopravit Tvoj vyrok, ktory mi padol po oci
@arcticcode a preco by sa nemohla? Kazdeho vec.
@stanulienkat jasne a rovno aj inych. Vsak je to kazdeho osobna vec. Silnejsi prezije... Toto tu uz bolo a nedopadlo to dobre, vsakze.
Tiež sa pripojím otázkou.Som veriaca a problém stým,že ďalšie tehotenstvo neprichádza do úvahy.Do úvahy neprichádzajú ani výpočty plodných a neplodnych dní nakoľko môj menštruačný cyklus je až veľmi nepravidelný.Co v takom prípade?Neviem si predstaviť,že do konca života už nemôžme nič.
@arcticcode preco aj inych? O tom rec nebola,tak neprekrucaj. Kto ako naklada so svojim telom a nezasahuje do prav ineho cloveka, je to jeho vec.
@arcticcode Presne tak. Moj zivot nezije nik iny za mna,takze ani nik nema pravo rozhodovat o tom ako s nim mam nalozit. Ked zomriem,bude to trapit akurat tak moju rodinu a cirkev si pojde svoje dalej aj bezomna.
Tak ja mám na to takýto svoj názor: píše sa dakde v biblii o tomto? Nepíše,nespovedam sa z toho a ani nebudem, cirkev si vymyslela somariny,ako napr toto alebo bilingsovu metódu a podobne čo sa im hodí,ale to ako tiež žiju to je v pohode, poznám vo svojom okolí farára ktorý paktuje so ženou a vysluhuje sviatosti,to je akože v pohode? A taktiež nesúhlasím že páry ktoré túžia po dieťati nemôžu ísť na umelé oplodnenie,to čo je za somarinu, pokiaľ vieme život začína vtedy mi keď dieťaťu začne bit srdiecko, takže to že sa tie oplodnené vajíčka vyhodia potom nie je hriech,trochu som tam toho viac popísala ale tak to proste cítim
@trojnasobnamama my sme tiež veriaci a používame kondóm, nebudem sa riadiť dakou sprostou metódou,kde mám na styk vymedzených pár dní,a keď proste mám chuť inokedy tak čo? poznám viac rodín čo sa riadia touto metódou a majú 6-8 detí,ak mi bude cirkev dávať na deti kľudne budem mať aj 10 detí
@kvietok1984 prepáč ale nesúhlasím s vetou,,to že sa oplodnené vajíčka potom vyhodia nieje hriech,,.....bez oplodneného vajíčka nezačne byť žiadne srdiečko....