icon

Je môj manžel lakomec?

27. nov 2022

Ja mám 29r a manžel 37. Momentálne som na materskej, dieťa má 5 mesiacov. Je to naše prvé dieťa. Nemáme spolu žiadnu nehnuteľnosť. Ja mám len svoje auto, ktoré si splácam, čiže mám len jeden menší úver. Muž nemá žiadne záväzky a ani svoje auto, len využíva to moje auto na cestu do práce cca 60km tam a späť 60km spolu 120km denne. Bývame v podnájme v byte. Je to už štvrtý byt čo sme vystriedali a nájomné je cez 500€. Ja by som chcela vziať hypo a kúpiť si niečo naše, dom alebo byt to je jedno a zariadiť dieťaťu izbu, kúpiť Pekný nábytok, vymaľovať. Manžel zarába nadštandardne okolo 3000€. On nechce o hypotéke ani počuť vraj slobodný človek je ten, ktorý nemá pôžičku. Keď sa narodilo dieťa, tak som nemohla použiť peniaze ,,kočíkove,, tých 830€ na niečo do výbavy atď. Proste, že peniaze sú dieťaťa a dajú sa mu do zlata. Tak ich investoval do zlata. Baby má život budúcnosť d takýmto človekom? I kočík som musela kúpiť bazarovy. On si platí drahé kurzy MBA atď, chodí na platené koučingy a ja nič.

zuzinabila
27. nov 2022

Je mozne aj to,ze ma nejaku diagnozu...

negymama
27. nov 2022

cize on prejazdi z 500 euroveho prenajmu 2x60 km denne a hypo nechce. No to je investor jak voči. Zato zlato treba hromadit. Nic proti zlatu, je to skor rezerva ci pocit zabezpecenia, nez skutocne dobre zhodnotena investia, vyznam zlata ako investicie klesa, ale vela ludi sa na to da nahovorit.

negymama
27. nov 2022

Budem strielat len tak od buka, ale tie jeho drahe "koučingy" nebude to nejaky šmejd, tahajuci z ludi peniaze pod ruskom "financneho vzdelavania a investicie"?

januska12323
27. nov 2022

@negymama nečudovala by som sa keby to bola "druhá manželka" s väčším vplyvom na mužíka do nej pchá peniaze a milej zakladateľke s dieťaťom ostane akurát holý oný.

zuzkaa1991
27. nov 2022

Necitam všetko zarazila ma poznamka kocikovne ze investoval.do zlata islo na vase meno?resp.na dieta?ak na muzove tak by som bola v strehu ci eobre dobre invesfoval a ci vazne vase dieta a vybudete zabezpečena podla mna je len bohuzial odzubovak a mysli len a len na seba plus.mozno aj lakomy ale to by zas penaze drzal.len u seba neinvestoval....mate presny prehľad kde jeho financie koncia?su zmluvné zachytene?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nwnw
27. nov 2022

Rozum mi nebere preco si robite deti s takyito debilmi a este ked nemate strechu nad hlavou 🤷. Chuda dieta.. hola rit. Btw kocikovne som pouzila na baby plavanie. Kocik som mala bazarovy.

andrejka1974
27. nov 2022

Nechápem ako takto môžeš žiť však ste manželia tak všetko spoločné aj peniaze a o všetkom rozhodujete spolu

doriiis
27. nov 2022

Neskutočne,za akých debilov sa dokážete vydať niektoré.A ešte im aj deti porodiť.

lujza123
27. nov 2022

Ja len toľko, ze si dospela svojpravna žena žijúca v demokratickej, vyspelej európskej krajine a je rok 2022. Máš volebné právo, môžeš šoférovať auto, môžeš mat vlastný majetok, peniaze a robiť si s nimi co len ty chceš.

Prosimta napíš si to niekde a citaj to niekolkrat denne az kým sa s tým úplne nestotoznis.

Kocikovne si mohla použiť na čokoľvek, je to totižto príspevok ktorý bol vyplatený tebe a na tvoj účet. Kocar si nemusela kupovať bazarovy, autosedacku si môžeš vybrať tú najbezpečnejšiu na trhu.

autor
27. nov 2022

@lujza123 ďakujem za objasnenie situácie, je mi hneď lepšie

beatrixx1525
27. nov 2022

Pánko sa chce tváriť ako strašne sa rozumie do financií ale je to obyčajný sedlák. Nedám dieťaťu na kočík lebo "má bohatstvo investované do zlata"... Akože... Bohatý človek je ten čo nemá pôžičku tak budem platiť niekomu druhému hypotéku z môjho mesačného nájmu... Ja som len rada že môj chlap sa netvári ako strašne sa rozumie do vecí o ktorých 💩 vie a radšej si nechá odo mňa poradiť lebo toto mať doma tak si to asi hodím.

lujza123
27. nov 2022

Autorka, ja ta svojim spôsobom chápem, ono je ťažké sa handrkovat s chlapom ktorý je starší a ma pocit ze všetko vie najlepšie.

Ale kto sa za teba postaví keď nie ty sama?

Zbytočne sa prispôsobujes vo všetkom keď si z toho potom nešťastná.
Ved sa nad tým zamysli, máš svoje vytúžené dietatko prečo by si ho mala kocikovat v nejakom starom kocari? Prečo by o tomto mal rozhodovať tvoj muž? Len preto ze je chlap? Ze je starší?
Just by som vzala to debilne zlato, predala ho a kúpila najparadnejsi kocar. Nech by chlapa aj roztrhalo

negymama
27. nov 2022

@beatrixx1525 no hned som si podla najmu a hypu urobila dojem o financnej gramotnosti manzela. Najomca na nich zarobi minimalne 200 eur mesacne, tolko na urokoch nepreplati na ziadnej hypo, myslim v primere pocas doby splacania, na zaciatku je splatka s vacsim podielom urokov, ku konci sa splaca hlavne istinu.

beatrixx1525
27. nov 2022

@negymama ja tiež bývam v podnájme a platíme s priateľom neskutočné peniaze za prinajlepšom štandard, avšak ja som nemala inú možnosť, resp. mala, ale takú, z ktorej by som do pár rokov skončila na psychiatrii. Vyhliadku do budúcna máme poriešiť vlastné bývanie a ak sa to nepodarí, tak aspoň ísť do lacnejšieho. Tuto pán má vyhliadku pravdepodobne platiť nájom kým sa dá, aby náhodou nebom viazaný na určité miesto a nemusel sa vyrovnávať so ženou, ak si náhodou rolu tatina rozmyslí

jana_eyre_2
27. nov 2022

Či je lakomec to neviem.. ale sebec je určite..

Najlacnejšiu autosedačku lebo nechcel míňať? Kocikovne na zlato? Normálne sa mi rozum zastavil... A ty nemáš doma žiadne slovo? Keby môjho muža napadla taká sprostosť že kúpi zlato namiesto poriadnej sedačky, poslem ho do zadku..

sasa1310
27. nov 2022

podľa mňa nehnuteľnosť nechce kupovať kvôli tomu, aby sa s tebou nemusel deliť, keď ho prestaneš baviť

vikiki29
27. nov 2022

Mňa napadá, či si pán manžel nenecháva otvorené zadné dvierka. Aby sa pri prípadnom rozvode nemusel deliť o nehnuteľnosť, ktorú “splácal on zo svojich výplat”. Niektorí muži totižto nechcú/nechápu, že čo sa nadobudne v manželstve patrí obom rovnakým dielom, bezohľadu na to, kto koľko zarobil.

angela85
Autor odpoveď zmazal
viestta
27. nov 2022

Pan manžel teraz neda peniaze autosedačku, peniaze, ktoré patria dieťaťu a majú naplniť jeho oktualne potreby. Potom nekúpi bicykel, potom nezaplatí tábor... A keď to vaše dieťa dospeje, tak sa mu obzvlášť srdečne poďakuje za zlaté tehly, ak vôbec nejaké budú a ak vôbec pan otec nejaké tehly dá, pretože dieťa by ich prehajdakalo, napríklad na kúpu vlastnej strechy nad hlavou.
Mat za otca Harpagona je životná výhra.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Lakomec_(komédia)

angela85
27. nov 2022

@lujza123 a vekom to určite není,môj je odo mňa o deväť rokov starší,ale ide o charaker

andreakotesova
27. nov 2022

Peniaze, ktoré dostali deti ku krstu od príbuzných a "kocikovne" majú odložené. Ale tak ja som tie peniaze nebola nútená minúť. Ja mám normálneho manžela 😊😅

ahhola
27. nov 2022

Z akej je familie, všetci skrblici ako on?
Niekde v ponozke ma určite na 3i byt... Len ho naprogramovať na kupu.
Opýtaj sa ho, ako by znášal stratu úspor, napr. ako podvedeny národ v 1953.

katka700
27. nov 2022

Nechápem jak sa mladé ženy stále dajú oblbnut bludmi ako byť nezávislá, sebestačna- to je fajn pokiaľ žiješ sama. Kedy sa to zmenilo na "živím nadštandardne zarábajúceho lakomca čo si škrečkuje bokom a keď sa rozideme bude za vodou a mne ostane hola sedacia časť"?V súlade z bsm si pýtaj každý mesiac 1500 a nech platí za auto a nákupy na polovicu.

euka210
27. nov 2022

Matka zem! 🤦‍♀️ Muz zaraba 3000e a nekupite vlastny byt? Radsej platit cudziemu najom? To nie je ok.

daniela1911
27. nov 2022

Ako to, že pri vyššom prijme nechce hypo a radšej chce žiť bez dlhu slobodne, by som ešte pochopila. Dokonca aj takého muža poznám.. ten má už ale dospelé deti, ktorým za života aj čo to, dal.
Čo však je zvrátené, že ty platíš nákupy (asi potraviny) + dieťa, jazdí na tvojom aute a ešte ti zakazuje minút vlastné peniaze.
Platí aspoň nájom???

olimuc
27. nov 2022

Ma 37, zaraba kazdy mesiac 3000€ a taha sa po podnajmoch? Ako 3000€ je uz nejaka vyssia pozicia, kde do platu ako benèfit spada aj firemne auto a hlavne ked 60km dochadza, keby o neho poziadal tak si ho vybavi? No neviem, nieco mi nesedi…alebo si to zariadil a dava si ho ako car allowance preplacat a znehodnocuje tvoje auto. No v kazdom pripade vychcanek ako fras … a ty si bohuzial slapla vedla s vyberom partnera. Bohvie ci vobec platil najomne, ked chodite z bytu do bytu ako nomadi. Daj si rychlokurz financnej gramotnosti a rozvodoveho prava … este si mlada, tak sa este postavis na nohy (vlastne)

noami12
27. nov 2022

Akože a cudzím nájom platiť je výhodnejšie ako keby ste si splácali hypotéku a jedného pekného dňa by to bolo Vaše a neskôr vášho dieťaťa? Skus mu to tak povedať, že takto splaca možno hypotéku tým majiteľom, takto by mohol Vám a máte istotu že máte strechu nad hlavou, aj ten majiteľ raz sa môže rozhodnúť že to chce predať alebo sa tam vrátiť alebo dieťa možno ma dospelé ktoré tam bude chcet ísť a pod. Potom zasa budete hľadať ďalší podnájom s malým dieťaťom? Ja by som veru takto žiť nechcela.
Keby mám možnosť si vybrať tak by som cudzím nájom neplatila ale sebe hypotéku. ( našťastie mame svoje )
Co sa týka príspevku, to máš ako keby na výbavu, takže kľudne by som dieťaťu z toho kúpila co by som uznala za vhodné.
Mala som všetko už pred pôrodom, peniaze sme si nechali vyplatiť na účet, ale teda mi mame vždy všetky na účte a malej kupujeme vždy to co potrebuje alebo co uznáme za vhodné, neodkladala som ich nikde bokom, ale zariadila som jej hneď ako sa narodila sporenie s účtom, kde jej každý mesiac posielame peniaze 🙂

mamusa123456789
27. nov 2022

Bože takého debila by som poslala do riti... Výživné by si dostávala slušne pri jeho plate a časom si kúpiš sama z dieťaťom byt... Fakt nechápem kde takýchto debilkov rozdavaju

lujza123
28. nov 2022

Chalan podľa opisu pôsobí ako mega lakomec, ale tu si podľa mňa aj žena nedokáže nastaviť nejaké vlastne hranice, pravidlá spoločneho fungovania.
Nielen teraz ale aj v minulosti. Lebo to je fakt úlet splácať auto ale nepoužívať ho, nemoct minút vlastne peniaze. Ci ju obalamutil nejakými rečami, manipuláciou alebo začne byť agresívny pri hadkach ťažko povedať. A možno si to baba ani neuvedomila doteraz.

S lakomcami a vyzierkami je to tak ze niekedy stačí prestať dávať a oni sa vedia znormalizovat. Alebo sami zdrhnu keď zistia ze im vyschol zdroj.