icon

Je moja dcéra pripravená na život v Bratislave?

6. júl 2024

Začnem tým, že bývame na východe. Moja 25 ročná dcéra, ktorá vyštudovala 3-ročný odbor (cukrár), čiže nemá ani maturitu a doteraz robila vo výrobe, si zmyslela, že chce ísť pracovať do Bratislavy do Kauflandu alebo Lidlu. A chce si tam prenajať nejakú izbu. Na jednej strane ju chápem, vždy mala veľké mesta rada, avšak trepať sa na druhú stranu slovenska, kvôli práci v supermarkete alebo fastfoode nie je dobrý nápad. Keby mala aspoň školu a šla robiť niečo lepšie. Ja sa o ňu aj bojím, pretože máva úzkosti, panické ataky už roky a dosť jej to zasahuje do života. V škole kvôli tomu mala obrovské problémy, skoro ju vylúčili. V papierovačkách sa nevyzná, nechcem, aby ju tam obrali o peniaze a žiadna izba nebude. Viem, že jej do toho nemôžem kecať, ale príde mi, že ro vidí príliš ružovo. Pýtala som sa jej, prečo nechce ísť aspoň do Košíc. Kúpila by si auto, keď už tak strašne chcela vodičák a aj ho má. Taká bola šťastná, keď ho dostala. Povedala, že v Košiciach sú ceny izieb také isté a plat nižší. Jediné, čo by jej chýbalo, keby išla do Bratislavy, je šoférovanie. Nemohla by mať vlastné auto.

Čo si myslíte vy?

Čo by ste urobili vy?

Strana
z3
barbora0308
7. júl 2024

@pe_mi Presne som ja ja isla toto napisat. Posledny prispevok autorky iba potvrdzuje to, ze svoju dceru povazuje za nieco menej, vlastne ze na to byvanie v BA ani nema a preto to nema ani radsej skusat. Mam pocit, ze jej dcera by bola uz davno samostatna, ak by vsetky jej rozhodnutia neboli zhadzovane a zavrhnute matkou, ktorej sa snazi zjavne stale vyhoviet 🫤.

autor
7. júl 2024

Vám sa to ľahko povie, keď to nie je vaša dcéra. Som zvedavá, ako by ste sa zachovali, kebyže vám vaša dcéra povie "Počuj, idem robiť na druhú stranu slovenska do supermarketu." a pritom by nemala ani maturitu. Skúste sa do matky tejto dcéry vžiť. To tam bude naveky robiť predavačku?

barbora0308
7. júl 2024

A preco ju tak podcenujes? Preco by sa nemohla casom vypracovat napr. na veducu predajne? Mala som kolegynu v administrative (BEZ maturity), ktora zacala pracovat v BA ako predavacka v obchode a nasledne zacala vo firme, kde som pracovala robit sekretarku, postupne sa krasne vypracovala a zdokonalovala. Poznam mnoho ludi, ktori zacinali v gastre a pod. a aktualne robia v administrative aj na vyssich poziciach! Prax je casto ovela dolezitejsia, ako vyska vzdelania.
Je velmi smutne vidiet matku, ktora takto podkopava sebavedmie svojej dcery ☹️.

konikmodry111
7. júl 2024

Tvoje dcéra nieje určite mimo. To skôr ty budeš mat nejaký problém. Mladá je dosť stará na to aby rozhodovala sama za seba. A neviem prečo toľko otálas že nemá maturitu 🤷‍♀️ vieš ty koľko úspešných ľudí existuje, ktorý majú len ucnovku? A koľko ľudí s maturitou ktorý sa nikdy nevypracuju nikam ? Nechaj ju žiť, a radšej ju v jej rozhodnutí podporuj

dennissa16
7. júl 2024

@konikmodry111 presne tak. Moj manžel je vyučený cukrár a zarába niekoľko násobne viac ako ja s 2 strednými a 1 vysokou školou 😁

lujza123
7. júl 2024

Bože co stále máš s tou maturitou🤦‍♀️
V živote odo mňa v žiadnej práci maturitné vysvečko nikto nechcel, okrem tety na úrade prace.
Vieš koľko ľudí poznam co sa vypracovali aj s učnovkou? Alebo si dorobili aj maturitu a aj VŠ?

Prečítaj si toto, cukrárka zo Slovenska, píše o nej Forbes, vlastní sieť pekárni v Španielsku. Nikto jej nic nedal, vypracovala sa sama
https://www.forbes.sk/najskor-barcelona-teraz-m...

Áno, skúšam sa vžiť do tvojej kože, podľa mňa vy máte v rodine tento negativizmus a strach co sa dedí už cele generácie. Ty sama si tak vyrástla, v tom si si vychovala dceru …”kam by si sla, nic tam nebude, nic nedokážeš, nic nezarobíš, nikde ta nezamestnajú, naco niečo skúšať aj tak ta oklamú, okradnú,”
Dcéra chúďa ešte nic neskúsila ale ty už dopredu vieš ze to zle dopadne. Lenze človek zle dopadne ked bude žiť s tymto strachom. Nikdy nic nedosiahne, nic nebude mať pretože nic ani neskúsi…

Mlada žena prestane snívať a strávi svoj život trojsmenkou niekde vo fabrike v Snine, totálne zatrpkne voči celému svetu a svoje deti tiez vychová v tomto negativizme. Premárneny život …
Tým nechcem uraziť obyvateľov Sniny, ked to tam máte radi tvoje super, ale ked chce niekto ist preč treba to skúsiť

sulavikova
7. júl 2024

Ja by som ju pustila. Má už taký vek, kedy by sa mala konečne starať o seba sama a nebyť príťažou/ starosťou pre rodičov. Vyskúša- uvidí.

dievcacitajucelist
7. júl 2024

@egonsk samozrejme, že som si to prečítala a zámerne to prehliadla. Byť priamy a otvorený je fajn. Mal by ste si na budúce vybrať vhodnejšie slová. Viete o tom, že bez ohľadu na národnosť sa medzi nami nájdu rôzni ľudia...je to naozaj názor "jednoduchého" človek vidieť a deliť ľudí na "zberbu" a.... Vy sa radíte kam? (nie je potrebná odpoveď...bola to rečnícka otázka)

benit
7. júl 2024

V bratislave je viac moznosti, zacne v supermarkete, casom pojde do lepsieho.
A s tym autom. Moja je tiez v ba od juna a auto ma normalne. Neparkuje sice pod oknami ako v malom meste, ale ked potrebuhe odvezie sa.
Nechaj dceru mat vlastny zivot. Mozno sa popali, ale to patri k tomu. Cely zivot ti bude vycitat, ze zostala zavreta v malom meste na vychode.
A skolu vkuse neries, mozno pride na to sama, ze potrebuje maturitu a dorobi si ju.

zaba21
7. júl 2024

Autorka , pre prácu v obchode maturitu nepotrebuje. A prečo vlastne maturitu nemá? Ja som učila na SŠ, kto naozaj chcel, maturitu si urobil. Mali sme dvojročné nadstavbové štúdium, denné, niekedy otvárali aj popri zamestnaní. Motivuj ju, aby si maturitu urobila, keď na to má.

lenjaja84
7. júl 2024

Z Vychodu kazdy mlady a rozumnejsi uteka, ani sa necudujem. Je tu mlade dievca z Kosic a pracuje na benzinke v MT, nasla si tu aj priatela...to len mensi priklad

autor
7. júl 2024

@benit Ale auto z Kauflandského či Lidlovského platu asi nie. Plus musí platiť nájom za izbu a na jedlo, tel. účty a na niečo pre seba. To sa nedá utiahnuť.

luccija
7. júl 2024

Prepáč, ale je cca 7 r po vyuceni.Preco si doteraz netrvala na tom, aby si spravila maturitu?prečo vobec nepokračovala ďalší rok na škole, aby ju mala?vtedy si jej mala dohovarat nie teraz
Tvoja veta či tu bude robiť naveky predavačku je úsmevná a čo by si chcela, aby išla do banky?
Keď tam ďalšie 2 roky nevydrží veď aj v Ba si vie dorobiť externe maturitu.Ci vaše rodné mesto je väzenie? rataj s tým, že si nájde priateľa a už sa možno vôbec nevráti.Nepodrazaj jej nohy chce ísť vyskúšat nech ide...v Ba auto nepotrebuje.
Asi už potrebuje zmeniť život má 25😉ty máš aku predstavu kde a za koľko by mala pracovať?

janababana
7. júl 2024

Autorka, a kde si bola, ked sa dcera rozhodovala nad strednou skolou? Preco nesla na skolu s maturitou? Ved ak nema problem s ucenim, mohla ist na hocijaku strednu. Neber moju otazku v zlom, ale akoby si sa teraz zobudila. A ak ma dcerka psychicke problemy, o to viac jej musis byt oporou. Lebo v BA bude sama, bez rodiny a bude potrebovat minimalne podporu na telefone. A dalsia vec - mnoho ludi v BA zacina v nejakej izbe, nema kazdy hned cely byt. Nebudes tu naveky, dceru nauc radsej zit kym sa da, aj ked ma 25r ci kolko.

luccija
7. júl 2024

@janababana veď mohla byť cukrárka, ale pokračovať ďalší rok a mala by maturitu a viac možností na prácu.

mantilka
7. júl 2024

Ako matka ťa chápem, máš obavy...vidíš to reálnejšie, aaaale nie vždy je predstava reality matky aj skutočnosťou. Nebráni jej, ale pomôž jej čo najviac, aby sa tam uchytila....tak ako píšu ostatni, môže tam nájsť šťastie a ty budeš na ňu hrdá. Keď nevyskúšať, nezistí.

palicka
7. júl 2024

@egonsk tak potom prepáč/te všetci obyvatelia priľahlých obcí, úprimne, prepáčte.!… Ty si len chrapúň!

anjelok
7. júl 2024

Akurat som dnes videla plagat pri Kauflande, prevadzkovy pracovnik 1200 eur v hrubom. To ma v cistom cca 930 eur, co pre mladu babu samu je super aj v BA. 300 eur izba, 300 strava, este jej ostane aj na ostatne, aj usetri. Vzdy ked tam nakupujem, tak hlasia, ake benefity maju, ja by som to tak cierno nevidela. Niekde zacat treba.

anjelok
7. júl 2024

Klikla som si na profesiu https://www.profesia.sk/praca/kaufland-slovensk...
Ja neviem, ale 1300 eur pre absolventa bez maturity je slusny start.

egonsk
8. júl 2024

@palicka tesilo ma, rad ta spoznavam 😃

enka81
8. júl 2024

Viac krat si tu spominala, ze dcéra nemá maturitu s tym padom ma obmedzenejší vyber prravovnej pozicie. Preco si ju teda nemotivovala, aby si tu maturitu urobila vtedy, ked chofila do skoly? Mohla tie dva roky potiahnut uz vtedy a teraz by ju mala. Ved ju nechaj, nech to skusi. Ja som si po skole prenajala garsonku, nastupny plat som mala 7500 korun (2004) a byt som si prenajala za 5000, ostavalo mi 2500 na vsetko a zvladla som to. Ved ked jej to nevyjde, tak sa moze domov predsa vratit, ci nie?

misanthropicdann
9. júl 2024

Ja som v 16 tích odišiel brigádovať do talianska a to som teda nemal dokoncenu ani SŠ. A ty sa bojíš o 25 ročnú ktorá iba do inej časti republiky? Trosku dá zobudiť z toho rodičovstva dávno je už dospelá

blunka
9. júl 2024

https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/preco-ludia-hladaju-pracu-daleko-od-domova/

Čo to stále riešiš ? vtedy ti tu baby písali to isté ako teraz. Uteká vysoko pravdepodobne od teba, má 25 a ty sa primiešavaš do vecí ktoré sú iba jej rozhodnutím. A nedáš si pokoja a nedáš. Ešte sama píšeš že sa rozčuĺuje kvoli tvojim názorom.

Strana
z3