icon

Je moja dcéra pripravená na život v Bratislave?

6. júl 2024

Začnem tým, že bývame na východe. Moja 25 ročná dcéra, ktorá vyštudovala 3-ročný odbor (cukrár), čiže nemá ani maturitu a doteraz robila vo výrobe, si zmyslela, že chce ísť pracovať do Bratislavy do Kauflandu alebo Lidlu. A chce si tam prenajať nejakú izbu. Na jednej strane ju chápem, vždy mala veľké mesta rada, avšak trepať sa na druhú stranu slovenska, kvôli práci v supermarkete alebo fastfoode nie je dobrý nápad. Keby mala aspoň školu a šla robiť niečo lepšie. Ja sa o ňu aj bojím, pretože máva úzkosti, panické ataky už roky a dosť jej to zasahuje do života. V škole kvôli tomu mala obrovské problémy, skoro ju vylúčili. V papierovačkách sa nevyzná, nechcem, aby ju tam obrali o peniaze a žiadna izba nebude. Viem, že jej do toho nemôžem kecať, ale príde mi, že ro vidí príliš ružovo. Pýtala som sa jej, prečo nechce ísť aspoň do Košíc. Kúpila by si auto, keď už tak strašne chcela vodičák a aj ho má. Taká bola šťastná, keď ho dostala. Povedala, že v Košiciach sú ceny izieb také isté a plat nižší. Jediné, čo by jej chýbalo, keby išla do Bratislavy, je šoférovanie. Nemohla by mať vlastné auto.

Čo si myslíte vy?

Čo by ste urobili vy?

mandzula
6. júl 2024

@egonsk mas pravo vyjadrit svoj nazor rovnako ako ja ten svoj na teba, takze je to na oboch stranach uplne v poriadku.

negymama
6. júl 2024

autorka, ak mas obavu ako dcera zvladne papierovacky...zrejme pracovnu zmluvu, zmluvu o prenajme atd.
tak je uplne jedno, v akom meste pracuje. Obabrat ju mozu aj medzilaborciach aj v prahe.

lujza123
6. júl 2024

Autorka ak je ta téma co sem dali link tvojej dcéry tak by si sa naozaj mala zamyslieť nad sebou. Dievča cieľavedome, podľa písomného prejavu aj celkom inteligentne jediná brzda je ustráchaná mama ktorá ju namiesto podpory len zbytočne nakazila negativizmom a strachom.

luccija
6. júl 2024

To by som radšej hľadala prácu v reštaurácii, hotely ako cukrárka prečo chce ísť do obchodu?keď má remeslo v ruke a často oveľa lepšie platené ako predavačka

luccija
6. júl 2024

Nemôžeš za všetkým hľadať, že ju chcú oklamať.25 r.je už dosť na to, aby si vedela pozrieť PZ a zmluvu o prenájme bytu.

dennissa16
6. júl 2024

@egonsk neboj, to sme hneď všetky vedeli, že si “cisty Bratislavčan” 😅

dorottka
6. júl 2024

My tu v KE tiez nepotrebujeme dalsie auta popravde 🥹

hopsas
6. júl 2024

Podporujem tvoj názor. Trepať sa na druhý koniec republiky aby išla robiť do hypermarketu keď.ho má aj v každom okresnom a krajskom meste je blbosť. Prišla na to aj moja sesternica. Tiež.mala veľké oči odišla z Oravy do Bratislavy a do mesiaca bola naspäť doma. Na byte mala feťakov a robota horšia ako mala doma

negymama
6. júl 2024

ja sa len cudujem, ze ta 25 rocna dcera je este stale doma.
Ja mat dieta dospele, vyucene ci zmaturovane par rokov po skole doma, bez perspektivy..sama ju niekde poslem.
my ale byvame blizko Kosic, takze tu tie prac. prilezitosti su. Ale i tak moja 20r maturantaka isla brigadovat cez prazdniny do Bratislavy. Detska izba uz ju nebavi.

lneviemmeno
6. júl 2024

K tomu autu - nie vsade je ešte parkovacia politika a ja teda čo som bývala predtým v nájmoch som mala aj parkovacie miesto k bytu čiže aj toto sa dá riešiť ešte

autor
6. júl 2024

@hopsas Všetci ma tu majú za zlú ale fakt to tak je. Trepať sa z východu do BA kvôli poondiatemu supermarketu ktorý je pomaly v každom meste na Slovensku. Príde mi to (ako niekto už vyššie spomínal) úsmevné. Prečo by nemohla ísť do Košíc, ktoré je asi 50 minút odtialto? Problém je v tom, že nemá moc iných možností. Keby aspoň za recepčnú išla, no na to treba tiež maturitu.

dorottka
6. júl 2024

Ma moznosti - dorobit si maturitu. V dnesnej dobe si neviem dobre predstavit dovod mladeho cloveka, preco si tak strielat do noh a maturitu vobec nemat.

sintra
6. júl 2024

@egonsk gratulujeme, dufam, ze si si nechal vystavit aj preukaz povodu tak, ako u cistokrvnych psov

autor
6. júl 2024

@dorottka To jej zaberie ďalšie 2 roky. Tak dlho tu nebude chcieť zostať.

haley7897
6. júl 2024

@egonsk verbež ako ty robí Bratislavčanom najväčšiu hanbu. A neviem co je také zasluzne narodiť sa niekde, ved na tom nemáš žiadne zásluhy a hliviet celý život na jednom mieste a poznať svet tak max cez kuchynské okno tiež nieje nič cim by sa mal niekto chváliť. Oveľa viac si vážim človeka ktorý ide mimo svojej komfortnej zóny a nebojí sa presťahovať krížom cez republiku aby zabezpečil sebe a rodine lepšiu budúcnosť. Ty zle vyrezaná verbež 🤦🏽‍♀️

skolara
6. júl 2024

@egonsk a to, že si sa narodil v starom meste v Bratislave robí z teba niečo viac? Úsmevné ….😃😂

danica2711
6. júl 2024

nechaj ju, nech ide a naučí sa samostatnosti, ku ktorej si ju ty zjavne nevychovala

pe_mi
6. júl 2024

Mamina, z tvojich slov je dosť cítiť ,že ju nepodporuješ a podražaš jej nohy..nevie papierovačky, bez auta zle, supermarket zle..veď keď nemá maturitu, tak si zatiaľ moc neverí a vyskúša si..
Ja mám možno pocit,že preto chce ísť na druhú stranu republiky,aby si oddýchla,od teba
Preto nechce ani tie Košice
Podporila by som dcéru,povedala by som jej svoje obavy ,ale podporila.uistila,že jej pomôžem,aj keď urobí rozhodnutie zle.vzdy sa môže vrátiť domov
Z tvojich slov mám pocit ,že nie si podporujúca a veľmi negatívna mama

iwesska
6. júl 2024

Stale nechapem,preco nechce robit cukrarku? Toolko je ponuk. Co si predstavuje,aku karieru v BA v Lidli? Ze tam bude otrocit,aby si mohla zaplatit najom? V BA bezna predavacka nema 1500e, ak s tym rata. A naklady na byvanie su tu vysoke. Keby zostala v cukrarstve,tam moze pekne postupovat z lepsieho do lepsieho podniku.

babulkomale
6. júl 2024

Ty si sem uz pisala? To je ta introvertna ci cudna dcera? Ci niekto iny s podobnym pribehom?

babulkomale
6. júl 2024

@luccija v hoteli.

svetlonos
6. júl 2024

Ty si ešte horšia ako zla matka, pretože sa tvaris ako ta dobra a starostlivá!
Ja mat mater ako ty, utekám od nej míľovými krokom mimo SK!
Mam kamosku s dg tvojej dcery, robi v kacelarii, super zenska - ake ma aj správnu mamu.
Druhá kamoska ma epilepsiu, práve dorobil pedag. minimum - tiez ma normálnu mamu.
To ty ju dusis svojou opicou láskou, nedávam jej dýchať a robíš z nej nemleheta!
Konečne pozri pravde do očí a priznaj si kto v skutocnosti si. Matter, ktorá uprednostňuje svoje potreby pred potrebami svojej dospelej svojpravnej dcery. Ale hlavne ze ty nebudeš sama, však?
Ona keby žiadnu dg nemala a hlásila sa na pozíciu manažérky v korporate, vydierania by si ju tým, že kto sa o teba chuda postará. Prestaň ju už konečne manipulovat a dopraj jej vlastný život, nie ten podľa tvojich predstáv! Si egoisticka a skodis svojej dcére veľmi. Kristusat, aby sa v 25 nevedela orientovať v papierovackach? Ved oslovím už len ti na mk personalistov, realitakov a oni jej po edia ci sú zmluvy ôk ci nie.
Nerob z nej debila, ona sikovna je a keby tam ozaj co I len v tom lídri robila - bude dostatočne ďaleko od teba aby dokázala samostatné žiť. Pretoze 50 km do Košíc nie je samostatný zivot.
Môj otec býval takto v Londýne na izbe s jedným mladíkom, ktorý mal rozdvojenu osobnost. Vzdy pri búrke sa "menil" na malé dieťa a mal neskuto ny strach. A zvládol sa učiť cudzi jazyk aj pracovat.
Nechaj ju žiť a s láskou a radosťou ju podpor, ak to vôbec dokázes.

strop23
6. júl 2024

Mozno ma tu uzkost prave z vas, je to casty pripad rodicov co moc chcu kontrolovat zivot.
To ze chce ist robit do obchodu neznamena ze tam musi aj ostat

zaba21
7. júl 2024

Ono to je tak, že dcéra sa chce osamostatniť a práve preto chce byť čo najďalej od rodiny. Prácu v supermarkete uvažuje možno preto, že je dostupná a nerobia sa tam bežne nočné na rozdiel od výroby.
Ja by som ju podporila. Mám zo širšej rodiny príklad už staršej osoby, ktorá sa presídlila do Bratislavy a našla si tam prácu aj bývanie, pričom v rodnom meste to bol problém dlhoročný. V jej prípade išlo v prvom rade o odpútanie od matky, ktorá bola dosť dominantná a ochranárska.
Autorka, nechaj ju ísť, pomôž s vybavovaním formalít ubytovania, práce, keď bude o to stáť. Prinajhoršom sa vráti.

sissy27
7. júl 2024

Po tvojom dalsom prispevku som si uz absolutne ista, ze tvojej dcere je uplne jedno kde bude byvat a co bude robit, hlavne nech to je co najdalej od teba… a vobec sa jej necudujem. Viac podpory a pochopenia sa jej dostane od cudzich ludi ako od vlastnej matky, smutne…

bmolko
7. júl 2024

mna by len zaujimalo, ako chce zaplatit najomne a ine naklady z platu pokladnicky bez maturity. Si to predstavuje ako "Hurvinek valku". Jedine, ze bude byvat v zdielanom byte s dalsimi 3 ludmi.........

simca06022011
7. júl 2024

Dokedy ju chceš pred.vsetkym.chranit a určovať co bude robiť? Kedy sa nauci niečo? Fungovať samostatne atď?
Nech ide.

derdia
7. júl 2024

Vieš panicke ataky a úzkosti sú z toho, ze v prostredí, kde jedinec žije, je niečo co ho stresujea o to nedokáže pomenovat a vyriešiť. Tak tomu čelí až ho to znici.
Takze dcera urcite potrebuje odist nechaj ju a nedus ju. Nie je tvoj majetok, nechaj ju rozhodovať sa samu.
Mozno keď sa vymaniť z tvojej blízkosti, vsetko sa da do poriadku aj váš vzťah.
Ty ju svojimi názormi potápas a vôbec jej nedodávas odvahu....urcite to zvládne.

mira0611
7. júl 2024

Ahoj, ja si nemyslim, ze v KE a BA je taky velky platovy rozdiel v Lidli a Kauflande, mozno o 100 euto, ale to da v BA na MHD.
Ja by som jej poradila, kedze sa v papierovackach nevyzna tvoja dcera, aby si prenajala byt cez maklera, tam to bude vsetko oficialne a nemalo by sa stat, ze ju oklamu. Ale nech si najde serioznu realitku, remax, nove byvanie...ja som prenajimala byt cez inu a ta mala dost nekalu, zmluvu, ale bola som tak, ze dobre beriem si to na rok, teraz to potrebujem, bola som si vedoma co podpisujem.
Minule bolo v novinach, ze ta realitka a ten makler, od ktoreho som si prenajala aj ja. Predal dom, staticky nevhodnu nehnutelnost viacdetnej rodine.
Som si ista, ze ten k.kot makler o tom vedel, ale jeho to nezaujimalo. U remaxu si potrpia na cestnosti, aspon co ja mam s nimi skusenosti. Vo viacerych pripadoch mi aj 2 rozny makleri od remaxu povedali, chyby a nedostatky nehnutelnosti. Chcela som kupit aj novostavbu od nich, ze to investor dokonci za +10.000 a hned ma odhovorila, ze tie kompletizacie od toho investora su problemove a je vela reklamacii, co som ja aj tusila, ale tymto sa mi to len potvrdilo.