icon

Je normálne sa vyhýbať stretnutiam s rodinou?

2. nov 2025

Je podla vas normalne, ked sa niekto nechce stretavat s rodinou, svojich rodicov vidi raz za 2-3 roky a staci mu to? Ani dieta nepride ukazat, prvykrat sme ho videli, ked mal 2 a pol roka, dovtedy akurat fotku. Dieta sa snazi pred rodinou az chorobne chranit. Z detstva si nesie naloz, chapem, ale dieta nechce nikomu pozicat, ako ist s nim na prechadzku alebo ho nechat u babicky.

anonym_688756
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_efae62 Mne sa zverila. Jej matka tiez vie.

@anonym_autor vykašlite sa na to a nechajte ju zit v klude. Je bez vas stastna tak asi na to je dôvod. Nasilu nic pekne nevzniklo

viestta
2. nov 2025
@anonym_autor

@tykat Viem, ale je dospela a ludia robia chyby. Nikto nie je bez chyb, neviem ci mas deti, ale ak mas tak ty tiez nie si dokonala matka, aj ked sa snazis. Bolo by fajn odpustit a skusit obnovit vztahy.

@anonym_autor odpusta sa, iste. Ale odpustenie nasleduje (moze, nemusi nasledovat) po ospravedlneni a priznani si chyby. Priznala si ta matka (ti rodicia), ze nieco nebolo v poriadku? Ospravedlnili sa, lutuju co sa stalo alebo lutuju len seba, pretoze nie su naplnene ich poziadavky na styk s vnucatom a zas je vinna ich dcera?

autor
2. nov 2025
@viestta

@anonym_autor odpusta sa, iste. Ale odpustenie nasleduje (moze, nemusi nasledovat) po ospravedlneni a priznani si chyby. Priznala si ta matka (ti rodicia), ze nieco nebolo v poriadku? Ospravedlnili sa, lutuju co sa stalo alebo lutuju len seba, pretoze nie su naplnene ich poziadavky na styk s vnucatom a zas je vinna ich dcera?

@viestta Na oslave si zufali, ze coho sa dozili, ci sa nestarali. Takze neviem co tam bolo, nebolo az tak do detailu.

evazhoufova
2. nov 2025

Čo znamená že musela za nich všetko riešiť?

viestta
2. nov 2025
@anonym_autor

@viestta Na oslave si zufali, ze coho sa dozili, ci sa nestarali. Takze neviem co tam bolo, nebolo az tak do detailu.

@anonym_autor v kazdom pripade je to iba a len medzi nimi. Uz na stvrtej strane ti vysvetlujeme ake su mozne priciny a na stvrtej strane ti vysvetlujeme, ze sa do toho nemas miesat. Mala by si tej zufalej starej mame odporucit, nech poda ona prvu ruku. Ale bez vycitiek, bez obvinovania. Ak spravi prvy krok oze sa to zmenit, mozno sa aj dozvie co sa stalo. Alebo aj nie a nic sa nezmeni. Ta mamicka napriek vsetkemu co sa stalo dosla na oslavu (mozno so zatatymi zubami, ale dosla, mozno chcela spravit prvy krok), teda bola dostatocne ustretova. Tomu "histerickemu" zachvatu urcite nieco predchadzalo. Vies co? Videla si to? Alebo uz si videla len finale?

autor
2. nov 2025
@evazhoufova

Čo znamená že musela za nich všetko riešiť?

@evazhoufova Vraj musela pomahat viac ako ostatni, a to nevie zabudnut. Pisala som to v inej diskusii. No a uz som sa prezradila.

autor
2. nov 2025
@viestta

@anonym_autor v kazdom pripade je to iba a len medzi nimi. Uz na stvrtej strane ti vysvetlujeme ake su mozne priciny a na stvrtej strane ti vysvetlujeme, ze sa do toho nemas miesat. Mala by si tej zufalej starej mame odporucit, nech poda ona prvu ruku. Ale bez vycitiek, bez obvinovania. Ak spravi prvy krok oze sa to zmenit, mozno sa aj dozvie co sa stalo. Alebo aj nie a nic sa nezmeni. Ta mamicka napriek vsetkemu co sa stalo dosla na oslavu (mozno so zatatymi zubami, ale dosla, mozno chcela spravit prvy krok), teda bola dostatocne ustretova. Tomu "histerickemu" zachvatu urcite nieco predchadzalo. Vies co? Videla si to? Alebo uz si videla len finale?

@viestta Ved som tam bola od zaciatku. Babka poslala maleho so strykom ze pojdu odhrabavat listie, ze nech sa maly pozera a ona zachvat a krik, ze nech si posiela ine pravnucata.

viestta
2. nov 2025
@anonym_autor

@evazhoufova Vraj musela pomahat viac ako ostatni, a to nevie zabudnut. Pisala som to v inej diskusii. No a uz som sa prezradila.

@anonym_autor takze si ta co som si myslela tri strany dozadu. Ta sesternica musela pomahat babicke s domacimi pracami, zatial co vy ostatni ste sa hrali. Ani jej rodicia neboli nic moc a teraz sa cuduju. A ty sa tiez cudujes, pretoze podla teba sa jej v podstate nic nestalo. Vies co? Ja sa cudujem, ze vobec prisla. Ta vasa rodina je fakt darecek...

unicornlady
2. nov 2025

Mne to hneď pripomenulo tú diskusiu a teda je to o nej.
Ty si jej sesternica. A teda dotyčná ti písala, že nevieš, čo tam všetko bolo. Potom vysvitlo, že od starých rodičov bol úplne iný prístup k nej (ona je tá, čo všetko musela) a vy ostatní ste potom už zlízli všetku smotanu.

reanda
2. nov 2025

u vas na oslave hostia chodia odhrabavat listie? divne zvyky

really8
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ty si o tom celom myslis co?

autor
2. nov 2025
@reanda

u vas na oslave hostia chodia odhrabavat listie? divne zvyky

@reanda Stryko isiel pomoct babke, ona uz ma tazku chodzu, tak kto jej to mal asi urobit? Tak isiel stryko a babka na maleho, ze pojde so strykom a bude sa pozerat. Nic zle sa nestalo.

tykat
2. nov 2025
@anonym_autor

@viestta Ved som tam bola od zaciatku. Babka poslala maleho so strykom ze pojdu odhrabavat listie, ze nech sa maly pozera a ona zachvat a krik, ze nech si posiela ine pravnucata.

@anonym_autor "...Babka poslala maleho so strykom ze pojdu odhrabavat listie..."
Takze som to s tou metlou presne trafila.

autor
2. nov 2025
@tykat

@anonym_autor "...Babka poslala maleho so strykom ze pojdu odhrabavat listie..."
Takze som to s tou metlou presne trafila.

@tykat Je to male dieta, tak babka myslela, ze bude mat "zazitok" alebo ako to povedat. Vam male deti nikdy nechceli pomahat pri cinnostiach? Vobec to nebolo myslene zle. Ale ona hned hysak, ze nech si posle dalsie pravnucata.

viestta
2. nov 2025
@anonym_autor

@tykat Je to male dieta, tak babka myslela, ze bude mat "zazitok" alebo ako to povedat. Vam male deti nikdy nechceli pomahat pri cinnostiach? Vobec to nebolo myslene zle. Ale ona hned hysak, ze nech si posle dalsie pravnucata.

@anonym_autor vy ste fakt strelena rodina...

tykat
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Preco babka neposlala ine pravnuca? Ale akurat to ktore vidi raz za 2-3 roky?

Ono by to nebolo myslene zle a ani by sa to zle nebralo kebyze tam nie je ta minulost kde si z matky dietata urobili sluzku. Ja tu matku celkom chapem. Davala by som si na mieste babky a rodicov veeeeelky pozor ako sa budem k nej a jej dietatu spravat ked tam je takato minulost. Evidentne to nebolo len ze umyla o dvakrat viac riad ako jej sesternica.

autor
2. nov 2025
@viestta

@anonym_autor vy ste fakt strelena rodina...

@viestta Tebe nikdy dieta nechcelo "pomahat" pri vareni, upratovani alebo pri niecom inom?

tykat
2. nov 2025
@anonym_autor

@viestta Tebe nikdy dieta nechcelo "pomahat" pri vareni, upratovani alebo pri niecom inom?

@anonym_autor takze maly 2,5r sa uprostred oslavy postavil a zahlasil ze ide pomahat s odhrabavanim listia? Ved pises ze ho babka poslala so strykom odhrabavat listie. Vidi ho prvykrat v zivote a ide ho zapriahnut do roboty? Ked vie preco su vztahy narusene? Co tak tichucko sediet, suchat nohami a uzivat si ze vidi pravnuca?

petulda333
2. nov 2025
@anonym_c10636

@petulda333 vela žien deťmi, vnúčatami vydierajú ostatných.
@anonym_autor asi si povedala dosť.Ked musela riešiť veci za ostatných nepíšeš o čo ide, ale neznie to dobre tak chce konečne žiť svoj život s dieťaťom.Nic nepíšeš o otcovi dieťaťa.Ziadna normálna dcéra, keď boli vzťahy dobre sa neodmlci a nemá potrebu ich vídať častejšie.To jej rodičia majú rozmýšľať čo sa v ich vzťahu pokazilo.Ale veľa ľudí sa spamätať keď začnú starnúť a potom je neskoro.

@anonym_c10636 zial ano a zial s tym nikto nic neurobi

autor
2. nov 2025
@tykat

@anonym_autor takze maly 2,5r sa uprostred oslavy postavil a zahlasil ze ide pomahat s odhrabavanim listia? Ved pises ze ho babka poslala so strykom odhrabavat listie. Vidi ho prvykrat v zivote a ide ho zapriahnut do roboty? Ked vie preco su vztahy narusene? Co tak tichucko sediet, suchat nohami a uzivat si ze vidi pravnuca?

@tykat Zdvihol sa stryko, ze ide odhrabat listie zo zahrady a babka sa otocila na maleho a pekne sa mu prihovorila, ze ci chce ist so strykom hrabat listie, ze sa bude pozerat.

anonym_688756
2. nov 2025
@unicornlady

Mne to hneď pripomenulo tú diskusiu a teda je to o nej.
Ty si jej sesternica. A teda dotyčná ti písala, že nevieš, čo tam všetko bolo. Potom vysvitlo, že od starých rodičov bol úplne iný prístup k nej (ona je tá, čo všetko musela) a vy ostatní ste potom už zlízli všetku smotanu.

@unicornlady presne aj mne. Na druhej strane som to pisala. Dufam ze ta sesternica ich odstrihne a uz ju ta vadná rodina nikdy neuvidi

tykat
2. nov 2025
@anonym_autor

@tykat Zdvihol sa stryko, ze ide odhrabat listie zo zahrady a babka sa otocila na maleho a pekne sa mu prihovorila, ze ci chce ist so strykom hrabat listie, ze sa bude pozerat.

@anonym_autor a preco ho posielala so strykom hrabat listie? Preco si ho jednoducho neuzivala? Ved keby matka dietata chcela tak sa zdvihne a ide s deckom pozerat na zahradu. Nemusi ho babka organizovat tak ako kedysi organizovala ju.

anonym_688756
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ty si uz uplne nekompletná? Tebe nestačilo xy strán o sesternici ako jej mate dat konecne pokoj? Cele detstvo ste jej ubližovali a ty si hnusná a otravná potvora co jej neda pokoj ani teraz. Vypisuješ tu sťažuješ sa oháňaš sa nejakým pravom pritom to právo ste stratili dávno ked bola mala. Sa staraj o vlastný nudný zivot

tykat
2. nov 2025
@anonym_688756

@anonym_autor a ty si uz uplne nekompletná? Tebe nestačilo xy strán o sesternici ako jej mate dat konecne pokoj? Cele detstvo ste jej ubližovali a ty si hnusná a otravná potvora co jej neda pokoj ani teraz. Vypisuješ tu sťažuješ sa oháňaš sa nejakým pravom pritom to právo ste stratili dávno ked bola mala. Sa staraj o vlastný nudný zivot

@anonym_688756 jemine to je ta co sa s nou sesternica nechce stretavat? A ona silou mocou chcela vediet ze preco a ked sa to dozvedela tak isla riesit ze ved to nebolo az take zle? Bola tu taka diskusia.

viestta
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale jasne,, ze chcelo. Ale to je hadam nieco uplne ine ako to co ty riesis. To hrabanie listia je len vrchol ladovca. Ty stale (a cela vasa rodina) nechapete podstatu. Riesis uplnu kravinu. A este sa cudujem, ze si stale nenasla pochopenie pre svoju sesternicu. Ale na to treba hlavne emocionalnu kapacitu, co vo vasej rodine (babka, tvoja tetka, matka tvojej sesternice, ty a este mozno aj mnohi dalsi) nemate. To co nasledovalo ma korene v tom, ze sesternica oberala ribezle a vy ste sa hrali. Korene to ma v dobach, ked ona pomahala babke a vy ste nemuseli. Korene to ma v casoch, ked ona bola outsider vasej rodiny, ked ste jej posuvali vase oblecenie, lebo jej rodicia na to nemali a pre vas bola chudera. Kedy ti to konecne docvakne? Kedy to konecne docvakne tvojej babicke, tvojej tete. Kedy poviete "Prepac, nam vtedy nedochadzalo, ze ti ublizujeme."? Kedy jej konecne prestanete vycitat, ze nema s vami dobre vztahy lebo sa s vami neciti prijemne pretoze stale citi krivdu, ktoru citila v detstve a vy jej stale este nakladate, lebo "vsak nic sa nestalo"?

sense
2. nov 2025
@anonym_autor

@sense Lenze ta strana ani nevie ze bolo nieco zle.

@anonym_autor Tal to treba tej strane povedať miesto písania sem, nakoľko máš až príliš veľa info o oboch stranách. Nevraviac o Tom keby to tej strane tak strašne vadilo a boli by z toho smutní snažili by sa zistiť prečo je to tak

autor
2. nov 2025

Normalne spolu komunikujeme, viac veci sme si vyjasnili. Pisem, ze ju chapem.

reanda
2. nov 2025
@anonym_autor

@reanda Stryko isiel pomoct babke, ona uz ma tazku chodzu, tak kto jej to mal asi urobit? Tak isiel stryko a babka na maleho, ze pojde so strykom a bude sa pozerat. Nic zle sa nestalo.

@anonym_autor naozaj sa nic zle nestalo? tebe sa sesternica zverila, ako znasala v detstve, ze ju zneuzivali na pracu.. teraz posle babka jej syna hrabat listie, co v jeho matke vyvola zle pocity, s ohladom na jej traumu a ty, miesto pochopenia a trebars vysvetlenia babke, co sa stalo (kedze to pre mna nepochopitelne stale nevie), ju ides odsudzovat za neprimeranu hysteriu.. to sa fakt zverila tej pravej.. ked uz jej nie si ochotna pomoct, tak jej aspon nepridavaj

anonym_688756
2. nov 2025
@tykat

@anonym_688756 jemine to je ta co sa s nou sesternica nechce stretavat? A ona silou mocou chcela vediet ze preco a ked sa to dozvedela tak isla riesit ze ved to nebolo az take zle? Bola tu taka diskusia.

@tykat ano to je ta sprostá hus. Nemam na ňu ine slova, hlúpy neempatický človek. dufam ze sa jej toto správanie vrati

autor
2. nov 2025
@viestta

@anonym_autor ale jasne,, ze chcelo. Ale to je hadam nieco uplne ine ako to co ty riesis. To hrabanie listia je len vrchol ladovca. Ty stale (a cela vasa rodina) nechapete podstatu. Riesis uplnu kravinu. A este sa cudujem, ze si stale nenasla pochopenie pre svoju sesternicu. Ale na to treba hlavne emocionalnu kapacitu, co vo vasej rodine (babka, tvoja tetka, matka tvojej sesternice, ty a este mozno aj mnohi dalsi) nemate. To co nasledovalo ma korene v tom, ze sesternica oberala ribezle a vy ste sa hrali. Korene to ma v dobach, ked ona pomahala babke a vy ste nemuseli. Korene to ma v casoch, ked ona bola outsider vasej rodiny, ked ste jej posuvali vase oblecenie, lebo jej rodicia na to nemali a pre vas bola chudera. Kedy ti to konecne docvakne? Kedy to konecne docvakne tvojej babicke, tvojej tete. Kedy poviete "Prepac, nam vtedy nedochadzalo, ze ti ublizujeme."? Kedy jej konecne prestanete vycitat, ze nema s vami dobre vztahy lebo sa s vami neciti prijemne pretoze stale citi krivdu, ktoru citila v detstve a vy jej stale este nakladate, lebo "vsak nic sa nestalo"?

@viestta Ja si to ale nepamatam, ze by to bolo take zle. Ale pisem, ze ju chapem, ze to mohla prezivat inak nez ja. Ja si pamatam hlavne spolocne prazdniny u babky, vobec mi nedoslo ze by ju to mohlo trapit a pre mna osobne to bol sok. Viac veci sme si vysvetlili.
Takze pisem, ze ano, chapem ju, ved som jej pisala, ze ma to mrzi ako to vypalilo, ze by som ju pred odchodom este rada videla aj maleho, ze pokecame.