Je partnerove zubné zdravie dôvodom na rozchod?
Ahojte, mám partnera ( nie sme zobratý ani deti nemáme)
až na pár detailov je to dobrý chlap no hrozne mi vadí jedna vec, má hrozne zničené zuby, sem tam mu nejaký chýba v predu má jeden čierny no hrôza. Nie je žiadny sociálny prípad slušný biely chlap má 35r 😁 už sme sa o tom veľa krát rozprávali prosila som ho aby si to dal spraviť, tvrdil že jasne že to plánuje už dlho. Sme spolu 3 roky a ani ho nehlo. V lete mi tvrdil že už je objednaný na konzultáciu v septembri a nič, asi ani objednaný nebol. Baby som v koncoch, nie som žiadna harpia ani si nezakladam na vzhľade ale zuby sú pre mna taký symbol čistoty. Neviem čo mám robiť rozmýšľam aj nad rozchodom. Aký je váš názor?
@simka17161 mi nehovor,že dvaja dospelí zarábajúci ľudia nemajú na to,aby postupom rokov dali chrup do ako takého poriadku. Niekde zjavne robíte chybu.
Nie každý má 20000 eur na chrup.
@koniarova nejdem sa nikoho zastávať, pretože pre mňa sú ošetrené zuby fakt základ, no práve mám čerstvý zážitok svojho brata - cez Vianoce ho rozboleli zuby (podotýkam, že na preventívky chodí pravidelne), išiel teda na pohotovosť - z dvoch zubov mu vybrali nervy - 100 € v čudu, po sviatkoch sa dostal k svojej lekárke, tá ho hneď poslala k chirurgovi, lebo RTG ukázal obrovskú cystu pod tými dvoma zubmi - vytiahnutie zubov a cysty 300 €, následne umelá kosť (inak by mu hrozilo polámanie sánky aj pri zahryznutí do tvrdého rožka) 1300 €, rok čakania, kým to "vyzrie", potom jedine dva implantáty - to bude pár tisíc. Má veru hlavu v smútku, lebo to rozpočet fakt poriadne nabúra plus dva roky bude chodiť štrbavý.
@koniarova vieš čo, ono je tragédia, že tie ceny zubných ošetrení sa už fakt šplhajú do astronomických výšok a mnohí ľudia už na ne nemusia mať. Ja som na zuby fakt úchyl, neexistuje, aby som vynechala čo i len jednu preventívku, na hygienu a pieskovanie chodím dvakrát ročne. Teraz ako sme sa presťahovali, potrebovala som riešiť nového zubára a ten mi 4 mesiace po poslednej preventívke našiel 4 kazy - nacenil mi to na 340 € . Skoro ma vykotilo, lebo človek sa spolieha, že robí fakt všetko preto, aby mal zuby v poriadku a potom takéto prekvapko. Čiastočne si to vykryjem cez poisťovňu, ale aj tak.
@simka17161 Ako sa da prist o tolko zubov? Ved pridem o jeden, dam spravit a riesim, aby ho dalsie nenasledovali...
Nerypem, fakt ma to zaujima.
Autorka - co je dovodom jeho odmietania zubara? Peniaze pises, ze na to ma.. je to strach? Trauma zo zubara z detstva?
Tak ci onak, ja by som s takym chlapom nedokazala nic mat, mohol by byt akokolvek skvely..
Nevadi ti, sa s nim bozkavat?
pokial je ten chlap super a perspektivny do buducna, je ti s nim dobre-tak by bolo vrcholne hlupe a povrchne sa s nim rozist kvoli zlemu chrupu..vela ludi sa panicky boji zubarov..ini zas nemaju na to peniaze..ja by som neodsudzovala takto povrchne..ine je,ked zanedbava aj ustnu hygienu vseobecne-tam hrozi, ze sa aj ty niecim nakazis...preto mu to treba vazne vysvetlit a objednat termin spolu /ak by si to urobila za jeho chrbtom,bolo by to take mamickovske a ponizilo by ho to/...povedz mu,ake nazory maju zeny tu na fore-a ze ty by si nebola hlupa,aby si ho kvoli tomu opustila,ale trvas na tom, ze do toho a toho datumu musi navstivit zubara..lebo inak sa s nim nebudes bozkavat a ze sa tak odcudzite a povedie to aj tak k skonceniu vasho vztahu-ze ci to chce....vysvetli mu,ze ak sa boji, da sa to aj pod narkozou...a ze bonus k tomu bude, ze ho ludia nebudu mat za socku...
Mne by to vadilo od zaciatku, strasne. Na tvojom mieste si s nim pohovorim, k zubarovi s nim idem aby sa nemal na co vyhovorit. Ak by nesiel, tak neviem... je dost mozne ze sa boji zubara, alebo na to nema financie? V kazdom pripade, treba si pohovorit..
@beronsche napr, ze sa mu jednoducho pred davnymi rokmi pokazili /aj pri normalnej ustnej hygiene/ a nechodil k zubarovi dat si to opravit..takze mu postupne vypadali,odumreli,co ja viem...ale napriek tomu si ich normalny clovek cisti /tie co ostali/, vyplachuje ustnou vodou atd...lebo su aj taki, ze potom,ak sa mu chrup preriedi, tak uplne na to kaslu,zvysne zuby si neumyvaju ani nic neriesia,aby sa tam aspon bakterie dalej nemnozili...podla mna ten jej chlap sa jednoducho boji...
Ja si myslím, že má zrejme nejaké zle zážitky z minulosti a preto chrup zanedbal.. neviem si predstavit čo by som reálne urobila, ale teda asi si myslím že to nie je dôvod na rozchod, skôr by som s ním pátrala po príčine prečo ich zanedbáva a podporila ho v Tom že ho budes sprevádzať pri oprave.. ťažké je len začať, keď uvidí že dobrý zubár nie je žiaden mäsiar tak strach opadne..
@mandzula myslela som, ze preventivka a dentalna hygiena plus dat si opravit co sa zisti, je bezny standard a nie level "uchyl" na zuby 🙂
@simka17161 a kde sa podeli tie zuby, ked sa vraj o ne "stará"?
@babulkomale Je to dedičné, má to po mame, do 50 to mal dobré potom sa začali kaziť a povypadávali.
Už tu táto téma bola. Pohľadaj
Mozno sa len velmi boji zubara a.hambi sa.ti to povedat.naozaj su ludia co maju panicky.srach a.pri zvuku vrtania v cakarni spoteni utecu.objednaj ho niekam ty sama vybav ozaj dobru kliniku ziadnych masiarov chod tam s nim najprv len konzultacia co treba kde poriesit co dat von co opravit co zachranit.prebrat moznosti anestezy zacat treba pomaly postupne od rentgenu..moj krstny tak zle dopadol len kvoli strachu.lamal si zuby doma.po.kuskoch takmer 30.rokov kym.sa.odhodlal.ist.k zubarovi lebo mal.v tele uz.neliecitelny zapal zo zhnitych zubov..
Nech sa kazdy, koho sa to dotyka, hneva, kolko chce, pri dobrej starostlivosti o chrup, nemoze byt polovica zubov v tahu a druha polovica hnila..
Pretoze tie zuby sa nepokazia zo dna na den a z nicoho nic..
@poppy22 darmo ty si cistis pokazene odhnite zuby, preplachujes ustnou vodou, neverim, ze tym sa da odstranit zapach..
@babulkomale chcela som tym povedat, ze si na starostlivost o zuby zvlast potrpim - kefka, medzizubna kefka, jednozvazkova kefka, skrabka na jazyk plus pravidelna starostlivost odbornika. Ver tomu, ze pre mnohych toto standard nie, preto ten "uchyl".
@simka17161 a veď každá poisťovňa má benefity na zuby
@ika11123 má, ale tie sú orientované na záchovnú stomatológiu, teda na prevenciu a terapiu zubného kazu, reálne nepokryjú ani jednu hygienu plus jednu plombu (závisi od regionu). Sú v podstate určené pre tých, ktorí sa o svoje zuby pravidelne starajú. Ak má niekto zuby dlhé roky zanedbané, väčšinou si povie, že ho to aj tak nespasí, keď ošetrenie zvyšných x zubov si má cvakať sám. O implantátoch či iných riešeniach chýbajúcich zubov ani nehovorím, na to mnohí šetria aj roky (ak majú z čoho).
@ika11123 ja nemam potrebu nikoho obhajovat, sama pre zuby urobim prve, posledne, pisala som ti len k tym benefitom. Plus si precitaj, co som pisala vyssie o svojom bratovi - stara sa, na preventivky chodi a drb, cysta a kopa penazi v cudu, takze nie je vsetko len o starostlivosti. Aj o zvysok tela sa mozeme starat - cvicit, racionalne sa stravovat, mat dostatok oddychu a spanku a aj tak nas moze zradit.

@macekovam fuuuuuj tak to je grc 🤮🤮🤮 fuj