icon

Je požiadavka sestry na úroky od rodičov oprávnená?

andreja29
4. feb 2026

Ahojte. Prerabame s muzom dom. Mame hypo 70 000 ale zial nestacilo a nevieme viac navysit sumu na hypo. Rodicia mi ponukli pozicat 20 000. Prijali sme, stym ze im to budeme splacat 10 rokov. Moja sestra ziada aby som im platila aj uroky (3%). Ako dovod uviedla ze ona ma v banke pozicanych 100 000 na ktorych ma urok a ze keby ja mam pozicane od nasich bezurocne, tak by sa citila ukrivdena a ze by mala pocit ze nam pomahju rodicia viac ako im. Rodicia odo mna urok nechcu. Ja neviem ako sa mam na to pozerat nezaujato. Je podla vas poziadavka mojej sestry legitimna?

lucik194
Včera o 07:00

Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?
odpoved je ze nie.

tie peniaze Vam poziciavaju rodicia, nie sestra, ona sa nema co do toho starat. Ked si poziciavala v banke , mohla sa aj ona opytat rodicov predpokladam x rokov dozadu), ci jej pozicaju. ocividne nechceli......

peniaze nie su jej, ani by mi to nenapadlo, nieco takeho riesit

anonym_87fe51
Včera o 07:00

Ja vôbec ale nechápem, čo sa do toho sestra montuje. Keď mal môj súrodenec požičané, ani som o tom nevedela, prečo by mi to mal niekto vešať na nos, dozvedela som sa to medzi rečou pri nejakej príležitosti. Tak isto neviem, či teraz vie súrodenec, že mám ja požičané peniaze. Nie je to vec súrodencov, ale moja a rodičov. Sú to ich peniaze, žiadna krivda. To si potom pri prípadnom dedičstve budete rátať každú vidličku?
Bolo by lepšie si to vyjasniť hneď.

lomidrevo888
Včera o 07:04

@andreja29
Formálne snáď opodstatnená.Toto by mali riešiť rodičia lebo to ostane vysieť a pokazí vzťah.
Ak sestra má takú požiadavku,nech ju tlmočí rodičom.
Tí môžu za svojho života nakladať s majetkom ako chcú.
Je možné však aj to,že odpustenie úroku sa dá chápať potom ako dar a ten sa potom musí zohľadniť pri event.ded.konaní.
Aj taká možnosť je.

anonym_87fe51
Včera o 07:04

Prečo ste sa dohodli na 10 rokov? To je celkom dlhá doba.

anonym_859733
Včera o 07:19
@andreja29

@anonym_456120 my na to mame financie. Len uver nam nechcu navysit kvoli priznanemu prijmu. Realne nemame problem spacat aj vyssiu hypo len nam ju banka neda. Mohla by som si zobrat bezucelovu pozicku so 6% urokom. Ale rodicia ma ziadaju aby som to nerobila lebo je to nevyhodne a ponukaju mi pozicku oni.

@andreja29 nie, uroky navyse, ak ste sa tak s rodicmi dohodli, by som neplatila.
Na druhej strane, mate cierny prijem, to urcite nie je v poriadku.

lienka.7
Včera o 07:26

@andreja29 prečo az 10 rokov? Vsak píšeš, že peniaze predsa mate na čierno, to neviete vrátiť viac ako 170€ mesacne??? Toto sa mi zdá oveľa viac mimo, ako to, ze mas vrátiť úroky. Splatiť co najrýchlejšie je podla mňa fér. Inak si môžete vziať normalne spotrebak

zuzinka888
Včera o 07:27

Pozicka medzi tebou a rodicmi je vec iba medzi tebou a rodicmi. Nechapem preco sa do toho sestra miesa. Dryha vec je ze tvoji rodicia na tejto pozicke "prerobia"- inflacia atd. No to nic nemwni na fakte- ze su to ich peniaze a mozu s nimi nakladat ako chcu- sestra sa moze citit ako chce.

anonym_16211c
Včera o 07:28

Pokial to rodicia nechcu, ziadne uroky by som neplatila. Nezavidim ti, este budes mat so sestrou veselo ked Vam rodicia zomru.

betulinka1
Včera o 07:28

@andreja29 však ale o tom nerozhoduje sestra ale rodičia? Aby si pýtali rodičia od detí úroky a naopak som ešte nikdy nepočula. Sestre by som povedala, že či si robí srandu....akože kto už si má v rodine pomáhať, ak nie rodičia a deti. Či je naozaj toľko závisti v nej? Ja ako rodič by som povedala, že prepáč ale nebudem riešiť od svojho dieťaťa žiadne úroky a nezelám si aby si sa ty do toho starala. Keď budeš potrebovať pomoc ty, tak som tu pre teba ale táto požiadavka je viac ako padnutá na hlavu.

janka_266
Včera o 07:33

@andreja29 môže sa sestra cítiť ukrivdená, kto by sa nie? a tiež môže sestra vidieť, že 20 tisíc nebude stačiť, čo teda nebude na to všetko, čo ste uviedli, pokiaľ všetko nepovyberáte v tej najlacnejšej kategórii, a to by bolo škoda peňazí, a budete o rok pýtať od rodičov ďalších 20

anonym_f30e30
Včera o 08:24

@andreja29 sestra je asi krapet závistlivá. Mne je absolútne jedno koľko dávajú či nedávajú rodičia súrodencom. Takisto keď budem ja potrebovať nebudem im to vešať na nos, koľko mi rodičia dali a za akých podmienok. Ty by si od svojich detí pýtala úroky?

melanta
Včera o 08:43
@andreja29

@anonym_3954de dom nebude tip top. Ale budeme sa moct nastahovat. Toto su uz peniaze len na kuchynu, a pevne skrine, podlahu, dvere, sanitu...
Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?

@andreja29 nie, neplatila by som im úroky, pretože to chce sestra. Platila by som im úroky, pretože som neni hyena. Za 10 rokov bude mať 10 000 pre rodičov neporovnateľne nižšiu cenu ako by malo teraz. Teraz by si za tie peniaze kúpili oveľa viac ako za 10. Takže je absolútne na mieste zaplatiť im z tých 10 rokov toľko, aby tých 10 000 malo rovnakú hodnotu. Ak nie si len bezchrbtový vyciciavač, tak to chápeš a zaplatíš im to.

A k tomu, ako sa vyhováraš, že máte peniaze ale banka nedá. To sú také keci. Proste nemáš na to. Peniaze v obálke sú neni žiadna istota. To ti kedykoľvek môže zamestnávateľ nedať a máš problém. Preto banky nezaujíma čo nemáš na papieri a robia dobre. Takže súhlasím s názormi, že nemali ste stavať, ak nemáte na to, aby ste nemuseli brať od rodičov.

A súhlasím aj s názorom, že prečo im to chcete splácať až 10 rokov? To si kedy majú rodičia užiť tie peniaze? To sporili na to, aby si si ty nemusela priznávať príjem a mohla za ich peniaze stavať? Ja toto nechápem. Rodičov obrať o to, aby si užili nasporené peniaze.

vroni
Včera o 08:47

Vidím, ze zase raz je tu zlet svatic. Keby jednému dieťaťu rodičia nepozicali (čo zjavne nepozicali) a to si muselo za úroky požičať v banke a druhému dali (požičali bezúročné), tak to nespravodlivé je. Áno, su to rodičia a ich peniaze a bla, bla, bla.... Ale stále je to nespravodlivé. Že to ukrateneho súrodenca srdi, sa mi vidí normálne. Že nič žiadať nemôže, je tiež fakt. Ale komunikovala by som to s rodičmi aj sestrou naraz. A ak rodičia úroky nechcú, ponúkla by som ich sestre (mňa by ta plus-mínus dvacka mesačne nezabila a zrejme by ani sestra nechcela, ale bol by to prejav dobrej vôle)

anonym_8966cd
Včera o 08:54

Rodičia mali tie peniaze odložené na sporiacom účte kde mali nejaký malý úrok a teraz sa im neúročia? Alebo ich mali doma v ponožke, alebo na bežnom účte bez úrokov?

darmasiswa
Včera o 08:55
@vroni

Vidím, ze zase raz je tu zlet svatic. Keby jednému dieťaťu rodičia nepozicali (čo zjavne nepozicali) a to si muselo za úroky požičať v banke a druhému dali (požičali bezúročné), tak to nespravodlivé je. Áno, su to rodičia a ich peniaze a bla, bla, bla.... Ale stále je to nespravodlivé. Že to ukrateneho súrodenca srdi, sa mi vidí normálne. Že nič žiadať nemôže, je tiež fakt. Ale komunikovala by som to s rodičmi aj sestrou naraz. A ak rodičia úroky nechcú, ponúkla by som ich sestre (mňa by ta plus-mínus dvacka mesačne nezabila a zrejme by ani sestra nechcela, ale bol by to prejav dobrej vôle)

@vroni zase ta spravodlivost 🙂, natiahnut ruku, a cakat spravodlivo, kym rodicia odidu, a davat pozor, aby zachovali svoj majetok 🙂 🙂 🙂, dufam, ze mnohi svojpravni rodicia si svoj majetok uziju, hoc aj predaju a do konca zivota si zabezpecia dochodcovske hotelove byvanie s nonstop zdravotnou starostlivostou za peniaze utrzene z predaja svojich domov, a tie zlate deticky budu zatial s krivdou debatovat o spravodlivom deleni majetku

anonym_f01ecd
Včera o 08:55
@anonym_859733

@andreja29 nie, uroky navyse, ak ste sa tak s rodicmi dohodli, by som neplatila.

@anonym_859733
Čo máš na mysli pod pojmom " čierny " príjem?

biba_18
Včera o 08:57

@anonym_f01ecd to je ten čo má autorka…

lomidrevo888
Včera o 08:59
@vroni

@vroni
Dá sa to preto charakterizovať ako dar( tie odpustené úroky).
A dar sa zohľadní pri event.ded.konaní.
Taká dohoda by bola korektná.

darmasiswa
Včera o 08:59
@anonym_859733

@anonym_859733 to nie je cierny prijem, je to pozicka

darmasiswa
Včera o 09:01
@lomidrevo888

@vroni
Dá sa to preto charakterizovať ako dar( tie odpustené úroky).
A dar sa zohľadní pri event.ded.konaní.
Taká dohoda by bola korektná.

@lomidrevo888 JE to bezurocna pozicka, uplne legitimna

akvi
Včera o 09:01

@andreja29 rodičia si so svojimi peniazmi môžu robiť, čo chcú. Sestra nech to komunikuje rodičom, nie tebe. Ty s tým nič nemáš, je to medzi sestrou a rodičmi. Takto by som to komunikovala aj sestre.

saxana000
Včera o 09:03

Tak toto by ma v zivote nenapadlo moji rodicia pozicali peniaze bratovi na nove auto aj sestre na byt vo Viedni kazdy dostal cca 15 000 a postupne splacali ako im financna situacia dovolila presne preto ze na uver nesplnili podmienky ak by mohli vezmu si uver s urokom ale nedalo sa.my si svoju hypoteku postupne splacame a sme spokojni..rodicia surodencom pomohli radi a samozrejme bezurocne ved kto iny im ma pomoct ked nie rodicia? Nam zas pomahaju s detmi vykryvaju prazdniny choroby...tie peniaze su ich pokial ziju a ako s nimi nalozia je predsa len a len ich vec.mozu ich pozicat darovat aj vyhodit do kontajnera alebo darovat na charitu.sestra je lakoma vypocitava potvora a budes to mat podla mna s nou este vesele ked pride na dedenie majetku. K jej spokojnosti ste mohli aspon spisat nejaky papier ze ak by sa s nimi nieco stalo kym to splatis ze pri dedicskom konani dostanes o tuto pozicanu sumu menej.aby to bolo fer..

vroni
Včera o 09:07
@darmasiswa

@vroni zase ta spravodlivost 🙂, natiahnut ruku, a cakat spravodlivo, kym rodicia odidu, a davat pozor, aby zachovali svoj majetok 🙂 🙂 🙂, dufam, ze mnohi svojpravni rodicia si svoj majetok uziju, hoc aj predaju a do konca zivota si zabezpecia dochodcovske hotelove byvanie s nonstop zdravotnou starostlivostou za peniaze utrzene z predaja svojich domov, a tie zlate deticky budu zatial s krivdou debatovat o spravodlivom deleni majetku

@darmasiswa, to je predsa v pohode. Sú to ich peniaze a môžu ich darovať na charitu, prepit či obuchat v kasíne. Ale dať jednému dieťaťu to, čo som nedala (alebo nemohla dať) druhému, napriek tomu, že to potrebovalo rovnako, to nespravodlivosť je. Keby nedali ani jednej dcére nič, mohla autorka so sestrou nadávať na rodičov spolu 😜

chrobak7
Včera o 09:09
@anonym_87fe51

Ja vôbec ale nechápem, čo sa do toho sestra montuje. Keď mal môj súrodenec požičané, ani som o tom nevedela, prečo by mi to mal niekto vešať na nos, dozvedela som sa to medzi rečou pri nejakej príležitosti. Tak isto neviem, či teraz vie súrodenec, že mám ja požičané peniaze. Nie je to vec súrodencov, ale moja a rodičov. Sú to ich peniaze, žiadna krivda. To si potom pri prípadnom dedičstve budete rátať každú vidličku?
Bolo by lepšie si to vyjasniť hneď.

@anonym_87fe51 😅😅 Pripomenula si mi jeden prípad s tou vidličkou. Babka mala staršiu obrovskú obedovú súpravu, asi 12 druhov príborov z každého po 24 kusov. Naozaj veľká jednotná sada, plus k tomu naberačky a iné doplnky. Sľúbila to jednému vnukovi. Potom si to rozmyslela a rozdelila to medzi 2 vnukov - každému po 12 kusov z každého druhu príborov. Takže tie vidličky sa doslova počítajú na kusy...... 😎

akvi
Včera o 09:11
@saxana000

Tak toto by ma v zivote nenapadlo moji rodicia pozicali peniaze bratovi na nove auto aj sestre na byt vo Viedni kazdy dostal cca 15 000 a postupne splacali ako im financna situacia dovolila presne preto ze na uver nesplnili podmienky ak by mohli vezmu si uver s urokom ale nedalo sa.my si svoju hypoteku postupne splacame a sme spokojni..rodicia surodencom pomohli radi a samozrejme bezurocne ved kto iny im ma pomoct ked nie rodicia? Nam zas pomahaju s detmi vykryvaju prazdniny choroby...tie peniaze su ich pokial ziju a ako s nimi nalozia je predsa len a len ich vec.mozu ich pozicat darovat aj vyhodit do kontajnera alebo darovat na charitu.sestra je lakoma vypocitava potvora a budes to mat podla mna s nou este vesele ked pride na dedenie majetku. K jej spokojnosti ste mohli aspon spisat nejaky papier ze ak by sa s nimi nieco stalo kym to splatis ze pri dedicskom konani dostanes o tuto pozicanu sumu menej.aby to bolo fer..

@saxana000 inak presne, ak sa bavíme o "spravodlivosti", to niekto ráta aj dni, ktoré rodičia pomôžu s deťmi alebo za kolko eur kúpia darčeky alebo koľko domácich vajec komu dajú... 🙄😅 Ja napríklad vôbec netuším, koľko a kedy moji rodičia dali sestre a vôbec ma to nezaujíma. Tak isto moju sestru to nezaujíma a nikdy to nebola téma. Je to vec rodičov, či, koľko a kedy pomôžu. Ale je to asi viac o kvalite vzťahov, ako o peniazoch.

anonym_859733
Včera o 09:12
@anonym_f01ecd

@anonym_859733
Čo máš na mysli pod pojmom " čierny " príjem?

@anonym_f01ecd sama autorka pise, ze nedostane normalnu pozicku, lebo nie vsetko, co zaraba, ma na papieri.

anonym_35824b
Včera o 09:20
@andreja29

@anonym_3954de obacas su zivotne situacie ze to proste nejde. Napr. Zamestnavatel vam da na papieri nejaku vyplatu a ostatne do obalky... atd.
Teraz sa ale nepytam na nazory ako dostat vacsiu hypo ( lebo toto viem ze sa neda u mna) ale nazor na to ci je bezne/normalne platit najblizsim rodinnym prislusnikom uroky z pozicky.

@andreja29 áno, je to bežné - ak sa na tom obe strany dohodnú ale tvoji rodičia úroky nechcú, ty im pôžičku vrátiš. Možno aj skôr, ako ste si dohodli termín, aj im možno za ochotu a pomoc niečo pridáš.
Sestre len slušne povedz, že je to dohoda medzi vami a ju do toho nič, ale nech nemá obavy úroky poriešiš s rodičmi, nie s ňou.

darmasiswa
Včera o 09:23
@vroni

@darmasiswa, to je predsa v pohode. Sú to ich peniaze a môžu ich darovať na charitu, prepit či obuchat v kasíne. Ale dať jednému dieťaťu to, čo som nedala (alebo nemohla dať) druhému, napriek tomu, že to potrebovalo rovnako, to nespravodlivosť je. Keby nedali ani jednej dcére nič, mohla autorka so sestrou nadávať na rodičov spolu 😜

@vroni ako sa rodicia rozhoduju je to vylucne ich vec za predpokladu, ze su svojpravni, a to aki su ludia rodicia, vacsinou take budu aj ich deti, takze kazdy ma to, co mu patri

stvura
Včera o 09:26

@andreja29 ano, moze rodina ziadat uroky ale vzdy len ten co ti poziciava, sestra nema co do toho kecat pokial sa s rodicmi dohodnes na bezurocnej pozicke...inac ja mam tiez taku sestru 🙂, takze je mi to doverne zname co pises

mimer
Včera o 09:37

Mna skor zaujima preco o tom vie sestra,ze Vam rodicia dali takuto moznost