Je rozumné nasťahovať sa k sestre do domu?
Nastahovali sme sa s manzelom a synom k sestre a svagrovi do domu. Dohodli sme sa že pravnicky osetrime to , ze na narok z domu atd nemame akurat tam budeme mat trvale pobyty a smaozrejme platit najom a prispievame k opravam domu nie ze by sme museli ale logicky chceme . Je to podla vas rozumne spravodlive riesenie ? 🙂 vdaka
a zas ono to moze byt aj tak, ze nezvladali uvery, byt prenajali, sli pracovat vonku a aby mali kde hlavu sklonit ked pridu tak byvaju u sestry za cenu najmu. Tazko dedukovat ci su to len skvele vztahy alebo nestastne okolnosti
Nechápem načo si tu písala, aké rozumné spravodlivé riešenie? Reálny pohľad nechceš, tak keď si žijete šťastne pokope tak no problem nie?
@zic Ano mame ,a fakt si vazim aj milo napisanu tvoju spravu…a je to v podstate dvojgeneracny dom , svagor je aj tak jedinacik a deti so sestrou zatial neplanuju a kedze mame odjakziva dobre vztahy tak sme na tento navrh kyvli .
Len tu zas sršia podozrenia urcite z vlastnych zlych skusenosti co chapem
Pretoze 95% rodin pri teme peniaze, dedictvo atd si nepozna ani mamu otca surodenca zapreda aj mater … aj my sme to zazili nebojte sa . Ale vieme ako skoncit nechceme. Od mala sme to videli a mame z tychto veci az fobiu rozhadat sa pre “škarede obrazky” - rozumej peniaze.
za mňa to nie je rozumné riešenie. A čo chceš právnicky ošetriť? Však na to, aby si nemala nárok na nič, nepotrebuješ právne ošetrenie 😀
Takže si nám iba prišla povedať že máte super vzťahy a je to dobré riešenie pre všetkých 🙂
Ďakujeme za informáciu a snáď si si dokázala akí sme všetci negatívni so zlými rodinami ale vy ste super
Mne nejako úplne uniká,keď mám vlastný byt,prečo ho prenajímam a prisťahujem sa k niekomu inému? Rozum mi to fakt neberie a ty to vidíš teraz všetko extrémne ružovo,len aby si na to nedoplatila..Keď budeš chcieť napríklad niečo v záhrade zasadiť a povedia ti nie..Alebo keď sa budete v konečnom dôsledku starať o záhradu len vy,lebo sestre a švagrovi sa nebude chcieť..Milión situácií sa môže stať,ja by som pochopila,keby ste mali prechodne nejakú náročnú finančnú situáciu a preto tam idete dočasne,ale ako trvalé riešenie je to za mňa čistá blbosť..Ale ty vieš lepšie,ako je vidieť z tvojich príspevkov,preto nerozumiem,načo si sem vôbec písala,keď máš už vopred odpoveď na všetko 😉
autorka platit najom a prispievat na opravy toho, co sa pokazi, ci znehodnoti vasou vinou, vybývaním je určite spravodlive
ci je taketo byvanie rozumne netusim, nakolko vas nepozname
@lucylaw podla mna dlhy preto take riesenie ale to len tipujem
Autorka, na jednej strane fajn riesenie, tiez som roky bývala s inými ľuďmi. Ja tomu chapem aj z vašeho pohľadu, švagor ma veľký dom toto mu pomôže s platením energii údržbou, vy máte zas asi menší nájom a ste v dome … A co sa týka spolužitia často rovesníci spolu vychádzajú lepšie než ked je tam generačný rozdiel, alebo je tam vztah rodič/dieta
Na druhu stranu spolocne bývanie časom VZDY prinesie nejaké nezhody, s tým treba rátať, po roku dvoch si pôjdete trochu na nervy aj ked sa teraz máte radi
Byt vami trochu viac definujem a spíšem nejaké pravidla domu a možno raz za pár mesiacov urobím niečo ako domovú schôdzku kde bude môcť každý bez obáv povedať aj tu najbanálnejšiu pripomienku - lebo na tomto sa to vzdy doseká. Niečo co ti zozaciatku vôbec nevadí môže byt o nejaký čas veľký problem ked sa to nerieši.
Tak isto si dopredu spíšte všetky pravidla spolužitia, kto kedy upratuje spolocne priestory, co prace na záhrade, ako často návštevy, nočný klud …. skratka také interne pravidla pre vas
Určite dobrovoľne neprispievajte na opravy domu, radšej im plaťte niečo navyše k nájmu, pripadne si spravte spoločný fond z ktorého sa budú platiť mini opravy a bežná údržba, pripadne nejaké vylepšenia pre všetkých - parkovisko, posedenie vonku. Všetko si zapisujte, naozaj stačí len obyčajný zošit kde sa bude zapisovať co všetko sa spravilo a koľko to stalo.
Ak sa dá a chcete tam byt dlhšie odporúčam samostatne merače na energie
@lujza123 👍🏻👍🏻👍🏻
Podľa mňa je to dobré, pomôžete si jeden druhému aj financne ,aj deti postrazit, pokecate...Co by som ja dala za to.
Ak maju kazdy k dispozicii jedno poschodie, domácim asi vyhovuje, ze to jedno nie je prazdne. Možno by ho prenajali aj tak a sú radi, ze su to pribuzni. Treba spisat riadnu najomnu zmluvu, do bytu najomnikov instalovat pomerove merace ekektriny, plynu, vody a mozu spokojne fungovat.
Ak sa jednym ci druhym nieco nebude zdat v poriadku, vzdy sa da odstahovat.
Ja by som na opravy neprispievala, je to ich dom. Určite sú radi, že im niekto na čas vyplnil prázdnu časť domu, no keby tam nikto nebýval, tak kto by im prispieval na opravy? Ak Ti je to blbé, tak sa dohodnite, že budeš platiť mesačne nejakú čiastku, trebárs 15-20€, nech si vytvoria aj oni fond opráv. A čo by som určite urobila je to, že by som sa už vopred dohodla na tom, keď príde nedoplatok, či už za elektrinu, alebo za vodu, či plyn... Na tom by som sa určite, aby som sa vyhla nejakému problému, chcela podieľať. Dohodla by som si s nimi nejakú spravodlivú percentuálnu čiastku.
Sme negatívne. Chcete pretrhnúť generačné vlákno. Trošku spomal. Skôr čo som čítala je tu dosť príspevkov kde sú ozaj reálne rady a postrehy. Že nie sú plné nadšenia neznamená negativitu. Len to nevidíme tak naivne a ružovo. Áno dom je dom ale tvoj a keď si tam ty a tvoja rodina. Zdielať cudzí dom ako nájomník s niekým iným jedno či rodinou to radšej vo svojom byte a súkromí. Po mojich zazitkoch by som už spolužitie s niekým nechcela. Radšej svoje a sama bez susedov na ktorých si so všetkým okolo spoločných priestorov odkázaná. A keď sa inak nedá tak stále radšej byt ako v dome ešte s niekým. A určite by som nevrazala peniaze do cudzieho domu kde len bývam a som tam v podnájme ak to nemám ošetrené právne. Tie peniaze dávaš do cudzieho. Keď chcete so sestrou prelomiť rodové veci myslím že takéto bývanie moc nerieši. Skôr mám pocit ze si trošku naivná a ovplyvnená modernými trendmi a sestra ti na túto strunu brnka. A ešte si plná nadšenia a všetko ti príde ružové. Ale mne toto ako dobrý nápad nepríde. Ani ako tvoj názor len ti ho niekto šikovne posunul až ho vnímaš ako svoj. Už to že v rodine asi nie je niečo ok keď to chcete vy dve riešiť a začínate na rovnakom základe s istými zauzivanymi vzťahmi. Kto prišiel s týmto nápadom takto riešiť bývanie? Nechceš sa už od rodiny odstrihnúť úplne udržiavať so sestrou korektné vzťahy ale ist si svojou cestou a budovat svoj život? So sestrou nemusíte spolu bývať môžete sa navštevovať. Hádam nepotrebuješ aby ti v živote držala chrbát? Si samostatná jednotka a ja s takéhoto bývania po svojich x skúsenostiach nemám dobry pocit. Nič negatívne v tom nie je. Zvolila si si na prvý pohľad ľahšiu cestu. Ale ja by som do toho nešla

@buberova ved ano len ked sa zamyslam tak o dieta sa jej potom musi niekto starat ked su obaja vonku, ibaze by to bolo dospele dieta. Ktovie ako to je...Ono je tazko dedukovat, ked to nenapise podrobnejsie, len sa pochvali vybornymi vztahmi