icon

Je rozvod častejší kvôli slabším vzťahom?

16. apr 2024

Od pár ľudí zo staršej generácie som počula že sa kedysi ľudia toľko nerozvádzali ako dnes , čo myslíte mali lepšie vzťahy alebo išlo o niečo iné ? Napríklad poznám jeden starší pár , tí dvaja sú už spolu 35 rokov a tá pani sa vyjadrovala že dnešné manželstvá ledva vydržia 10 rokov že za ich čias to nebolo , a s kľudom hovorila že aj jej muž v mladosti behal za inými a podvádzal ju ale ľudia sa nerozvádzali kvôli takým "hlúpostiam" lebo sa to nepatrí 😅

lucimichi
17. apr 2024

@dankakuc veľa párov sa neberie, len spolu žijú.

belllinka
17. apr 2024

@oli18 no ja si práveže myslím, že v tých 70-tych. 80-tych rokoch sa bolo podstatne ťažšie dosť k bytu, veď boli poradovníky aj na 20 rokov.

babulkomale
17. apr 2024

@oli18 presne tak, to bola jedna z mala vyhod sociku, zena zostala s detmi vo velkom byte a nebolo treba utekat po azylakoch. Ja sa ani necudujem, ze zena z novostavby domu so zahradou sa netrha utekat s tromi detmi do azylaku a zit ako stvanec.

jana_eyre_2
17. apr 2024

Áno, ľudia kedysi akceptovali ak po nich druhý slapal a ženy si trpeli, len aby ľudia okolo neohovarali..

Moja babka sa rozviedla s mojím dedom v 1969 a to na nich všetci pozerali cez prsty.. aj moja mama bola na rodičov nahnevaná.. je smutné že ľudia radšej trpia len aby na vonok vyzerali šťastní.. to, čo dnes každý druhý kritizuje na sociálnych sieťach že tam dávajú príspevky aby to vyzeralo že všetko je super ľudia kedysi reálne žili, len aby nič nebolo vidno.. nikdy nemohli dať najavo že sa im čosi nepáči a tak trpeli v blbych vzťahoch.. a dokázali ospravedlňovať neospravedlnitelne..

babulkomale
17. apr 2024

@belllinka poradovniky na byt vtedy na 20 rokov? Ťažko...vsetci byvali.
V 90 rokoch zrazi prisiel boom slova "nezamestnany" co sme dovtedy nepoznali a ti majetnejsi nadstavili podkrovie u rodicov a ti chudobnejsi sa tlacili v byte v jednej izbe u rodicov cela mlada rodina.
Kto nemusel, radsej sa nerozmnozoval, klesla velmi porodnost.

belllinka
17. apr 2024

@babulkomale prečo ťažko?? Tak snáď viem, moji rodičia dostali byt po 20-tich rokoch v poradovníku, keď im miesto prepustila mamina sestra. Vtedy postavili Petržalku a tam dostali byt. Áno, všetci bývali, ale tlačili sa v rodičovskom dome v dvoch izbách, bytov bolo málo.

babulkomale
17. apr 2024

@belllinka tak toto som nezachytila, vsetci v rodine mali byty relativne skoro ale uvedomujem si ze to boli vacsinou podnikove alebo druzstevne. Musim sa spytat na to rodicov.

belllinka
17. apr 2024

@babulkomale áno, pokiaľ si mala známych na správnych miestach, tak bol aj byt 🙂 V tom článku je to pekne zhrnuté.
A pokiaľ si niekedy videla dokument "Manželské etudy" tak tam to bolo pri každom jednom mladom páre, zohnať byt bez šance, všetci sa tlačili niekde u rodičov alebo v byte po babičke bez záchodu a kúpeľne.

babulkomale
17. apr 2024

@belllinka trosku tendencny clanok, ale ok. Ano, nasi mali podnikovy byt, otec bol ziadany pracovnik. Podpisal sa firme na tusim 10 rokov a dostal uplne novy byt 1.kategorie podla clanku.
Tlacenku nasi nemali, byty sa losovali - ich umiestnenie v ramci bytoveho domu. Pamatam si ako jedna suseda stale nariekala, ze nema "slnecny byt" ale severny 😃

miriam11
Odpoveď bola odstránená
jarnajar
17. apr 2024

Ja si z detstva pamätám až divoké 90-te roky a tam bol rozvod pre ženu z ekonomickej stránky likvidačný, aspoň tých pár prípadov, čo sa mi vynára. Jedna známa, tá doslova hladovala, pritom vzdelaná žena, len v nízkozárobkovej profesii. Výživné minimálne, sudca ju vysmial, bývalý ako podnikateľ nepriznával príjmy, postihy za neplatenie prakticky neexistovali. Pre moju mamu je napr. rozvod dodnes synonymom ekonomickej biedy.

belllinka
17. apr 2024

@babulkomale možno je trochu tendenčný, ale tak to bolo. A bezdomovci boli aj vtedy, len oficálne nie, a museli sa skrývať.

zuzanaete
17. apr 2024

@babulkomale Jedna moja babka bola zena v domacnosti. Dostavala nejaky dochodok. Bola to nejaka minimalna suma, ale dostavala. Detaily neviem, ako to bolo cele osetrene (zdravotne poistenie a tak).

stanulienkat
17. apr 2024

@babulkomale 10 rokov sa cakalo urcite. Viem to z mojej rodiny. Nam napriklad komunisti zobrali 2 rodinne domy, lebo sa islo stavat sidlisko. Takze nas poskodili. Vies si to predstavit teraz? Ako by ludia kvikali? Vtedy museli byt ludia ticho

vroni
17. apr 2024

Niektoré tu asi máte rodičov, narodených v 19. storočí. Lebo žiadne, že "ženy zarábali menej", to priniesla až západná vymoženosť. Že by ženy držali hubu a krok je tiež skôr dnes bežne, keď žena drepenie doma na nekonečnej materskej a finančné visí na ("ideálne") frajerovi, lebo je hovadsky moderná a pán tvorstva nemá ani v päte, aby sa viazal. Boli nešťastne manželstva a sú aj dnes. Aj moja stara mať bola doma, ale tiež bola ročník 1911. Jej dcéra, moja mama, má vyštudovanú vs, celý život a venovala profesii, ktorú si vybrala a keby sa jej niekto opovazil povedat, že bude zarábať menej, lebo je "len" žena a nezivi rodinu, tak by ho asi v mihu roztrhala na kusy. Možno bol rozdiel dedina a mesto, ale týrané ženy boli výnimky, väčšina bola schopná manželov celkom solídne upratať a vychádzať s nimi v rámci možností normálne. 90 roky boli dosť silná odchýlka od normálu. Staré zákony prestali platiť a nové ešte neboli, vtedy bola celá spoločnosť v právnom vzduchoprazdne.

viestta
17. apr 2024

Konecne zeny pochopili, ze si svoju cestu mozu vybrat, ze uz neplati Nemas chlopa, nemas pravdy.

viestta
17. apr 2024

@babulkomale neratal sa im, ked nemali odrobene minimalne 15 rokov, tak dostali minimalny starobny dochodok, ten bol nejakym sposobom stanoveny ale bola to aj v tych rokoch almuzna.

stanulienkat
17. apr 2024

@vroni a potom si sa zobudila a mala si ruku v serbli. To by si nebola ty, keby si nepisala bludy. Ako vzdy.

majlo1234
17. apr 2024

@vroni akurat citam knihu sikmy kostol z prelomu 19/20 storocia o zivote bannikov, a zeny teda vraj boli posledna platova kategoria. Predpokladam, ze v 19tom storoci im este nebolo umoznene pracovat, to len moj nazor na margo platovej nerovnovahy.

Co poznam dlhorocne manzelstva, ktore este trvaju, v kazdom z nich zena hlavne pocas produktivneho veku tahala domacnost a “drzala” hubu v zmysle starala sa o manzela, moc nevyskakovala, nechala si od neho aj mierne excesy. Teraz na dochodku su uz spokojni, ale dostali sa k nemu toleranciou hlvne zo strany zeny.
Myslim, ze dnesne zeny uz toto “nedokzu”, spolocnost je inak nastavena, oni sa lhsie zvladnu postarat sami o seba a deti…uz si proste vyberu, ci utrpny zivot s muzom alebo pohoda bez neho

viestta
17. apr 2024

@vroni netrep. Moja mama sice nie je 1911 rocnik, narodila sa podstatne neskor, mala maturu, odsluzila si dve materske po dva roky a ked nastupovala po materskej do roboty, dostala taky isty plat s akym odchadzala, hoci jej kolegom medzicasom platy dvhali. Spominala, ze ked sla za sefom, ze che plat zvysit na uroven tych kolegov, ktori robili to iste dostalo sa jej odpovede, ze co chce, kolegovia predsa zivia rodinu. Cely zivot sa s nou vlieklo to, ze bola pri pravidelnom zvysovani na materskej, ze zenu ma muz zivit. A ked sa konecne dohrabala k tomu, ze zarabala viac ako otec, tak sa jej jeho mama spytala, ci sa nehanbi zarabat viac ako muz. A to bolo za sociku, ziadna po revolucii vnutena zapadna kultura.
O tyranych zenach v tych casoch by som mohla pisat romany. Vtedy ked sla zena podat trestne oznamenie na manzela, tak sa na policii dozvedela, ze nemala ho rpovokovat, nebol by ju zmlatil. A bezne bolo, ze Cosa sa stazujes, sice pije, peniaze ti neda, nic doma nespravi ale aspon ta nebije.
Vasa rodina asi zila v nejakej inej dimenzii.

tetapetra
17. apr 2024

@vroni moja svokra odvravala tesne po svadbe mužovi,ten jej jednu vlepil. Odišla k rodičom a tí jej dali ďalšiu a hajde k mužovi.

simca06022011
17. apr 2024

asi som padla z inej planety, moje babky, aj tetky, aj pratetka, aj mama, a dokonca aj z otcovej strany su ludia rozvedeni.. a "za komunistov" a prezili vsetci spokojne, nik nebyval na ulici. Kto chce si najde cestu, kto nie bude sa bat... my nie sme rodina kde sa zeny triasli aj ked kadeco pri muzoch zazili, ti dostali od nich naspat co si zasluzili. A to napr. mama ma 3 dalise sestry, atd, cize fakt velka rodina. Z otcovej strany je babka velmi veriaci clovek, napriek tomu a 3 synom sa rozviedla, neda sa predsa psycho chlapovi otlkat a vesele to nebolo kedze pan bol "velke zviera". NIe je to sto rokov, co ani neviem ako vtedy taketo veci fungovali.. ale dobrych 40+ urcite... a moji rodicia sa rozvadzali v cca 88... ano mozno je to tym, ze su to odjakziva viac menej "mestski" ludia.. keby byvali niekde na totalnych lazoch asi by bol vplyv "co povie dedina"...
reci o tom aspon ta nebije, atd boli..bohuzial vo vela rodinach nasilie bolo a aj po89.. pamatam si ako sused hodil susedu z OKNA.. a to teda uz boli roky 90te... bytky v panelaku na dennom poriadku.. je to vzdy na ludoch/zenach co si necahju, aj dnes su take, co sa nechaju otlkat alebo tyranizovat. Viac je ale takych co sa uz nastastie pozbiera.

vroni
17. apr 2024

@viestta, no asi. Pamätám si, ako mám spolužiačka referovala, že jej otec je dobrý, lebo sa spije len na Silvestra a my sme na ňu zirali v nemom úžase, lebo naši otcovia sa nespijali vôbec. Asi bola tá dimenzia dosť preludnena. Že nedvihali plat ženám počas materskej, tomu verím. Že kolegom počas toho obdobia plat rastol, tomu verím tiež. Nie som si istá, či toto spadá do kategórie "znevýhodnenie ženy".
Čo sa týraných žien týka - "ochota" polície zasiahnuť bola priam legendárna. Tá zmena však prichádza stále veľmi pomaly a situácia nie je ideálna ani dnes. Mali sme na chalupe susedu, ktorú muž pravidelne tlkol po návrate z krčmy, za prizerania sa pol dediny. Jeho syn verne pokračuje v šľapajach svojho otca. Síce nie na verejnosti, ale to je tiež jediná zmena. Nejako to neviem vsunut do kategórie posun správnym smerom. Jeho žena tvrdí, že na pár faciek sa neumiera. A to je moderná, vzdelaná a pomerne mladá žena.
Chcem tým povedať, že romantizovanie ako naše matky museli a verejná stigmatizácie a momentálny posun k lepšiemu sú v obrovskej miere naše zbožné želania a nie skutočný stav.

vroni
17. apr 2024

@majlo1234, verím na slovo. Ide o to, že to bolo na prelome 19/20 storočia a nie koncom 20. A v alkoholom suzovanych argarnych oblastiach to bolo nepochybne ešte horšie ako v priemyselne rozvinutých.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vroni
17. apr 2024

@stanulienkat, fakticka sila tvojich argumentov a nebludov je legendárna, takže chod pľuť oheň a síru zase niekam inde.

viestta
17. apr 2024

@vroni znevyhodnenie zien v platoch je jednoducho fakt, fakt, ktory potvrdzuju statistiky. Matky doplacaju na to, ze su matkami vo vyske mzdy, pretoze kvoli materstvu prerusia karieru, vymeskavaju z prace kvoli chorobam deti a to sa s nimi taha este aj na dochodku. Druha vec je, ze sice mame antidiskriminacne zakony, deklaracie zamestnavatelov a kadeco ine co ma navodit zdanie, ze sa to nedeje a napriek tomu je prax taka, ze zeny na rovnakych miestach dostavaju nizsiu mzdu ako muzi. Statisticky o viac ako 20%.

viestta
17. apr 2024

@vroni nemyslim si, ze v priemyselnych oblastiach chlapi holdovali alkoholu vyrazne menej. A tak isto v nich nebolo o nic menej nestastnych tyranych zien, ktore ostavali v manzelstve lebo inu moznost nemali. Po sichte vo fabrike sa slopalo rovnako ako na vidieku ked sa statok obriadil. Po prichode z krcmy sa zeny tlkli rovnako ako na vidieku. A toto sa nedialo len v tych skupinach s nizsim socialnym statusom. Ochlastov a tyranych zien bolo rovnkako, bez ohladu na spolocensky status rodiny.

simca06022011
17. apr 2024

@viestta presne tak, aj v uradoch, na vysokych postoch sa ozierali a bokovky chlapi nahanali... detto ako pises po sichte kade tade.. chlapi nemuseli za detmi utekat, takze naozja v kazdom "odvetvi" aj v kazdej lokalite to bolo.