Je rozvod častejší kvôli slabším vzťahom?
Od pár ľudí zo staršej generácie som počula že sa kedysi ľudia toľko nerozvádzali ako dnes , čo myslíte mali lepšie vzťahy alebo išlo o niečo iné ? Napríklad poznám jeden starší pár , tí dvaja sú už spolu 35 rokov a tá pani sa vyjadrovala že dnešné manželstvá ledva vydržia 10 rokov že za ich čias to nebolo , a s kľudom hovorila že aj jej muž v mladosti behal za inými a podvádzal ju ale ľudia sa nerozvádzali kvôli takým "hlúpostiam" lebo sa to nepatrí 😅
@cacianka ale ved aj v kanceláriách :D alebo "za dverami v praci" 🙂)
@jarmilaj napriek tomu, ze som napisala, ze ti tie tvoje bludy vyvracat nebudem, ta mam len jednu poznamku k bodu 3, odpocinutemu zamestnancovi. V case socializmu bola standardna vymera dovolenky 10 dni, od 33 rokov vyssie 15 a okrem toho 4 pracovne soboty do roka. Stedry den ani Velky piatok nebol statny sviatok, celkovy bolo tych statnych cviatkov menej. Novy rok, 1. a 9. maj, velkonocny pondelok a 25. a 26. decembra. Takze ano, odpocinuty zamestnacec🙄
Od sedemdesiatych rokov 6 mesiacov materska, pred tym bola 4. Od sedemdesiatych rokoch mohla matka ostat doma do 2 rokov dietata, pri prvom po vycerpani materskej bez akehokolvek prispevku, pri druhom a dalsom dostavala 600 Kcs. Stara matka sla na dochodok najskor v 57 rokoch, pre to aby sla v 54 musela porodit 4 deti. Vo veku ked sla do dochodku, jej vnucata zvycajne uz davno boli na ZDS, niekedy aj na strednej, pretoze ona rodila v 20, jej dcera tiez.
O bytoch zadarmo radsej ani nepisem...
@viestta to, že niekto dnes ide na dovolenku do Thajska je super. A pritom má/nemá dom s bazénom, lebo keď si zajtra zlomí nohu, príde oň. Nové domy s mikro pozemkami, v každom už tretia, štvrtá rodina, ktorá ho "vlastní "
Inak robotník z fabriky, ktorý neide k zubárovi, pretože by prišiel o trojmesačný bonus- také si ešte nepočula? A keď tu čítam tie príbehy, tie ženské na permanentnej materskej s priateľom, ktorý nedáva ani na plienky, to je super. Moja babka, čo prala v potoku sa asi mala lepšie.
@viestta ešte niečo. Keď za socíku robilo na oddelení v nemocnici v jednej službe 6sestier + vrchná, asi boli inak narobené, ako keď som ťahala sama 12tku, 20 pacientov z toho 5ležiakov, + rozdávala som stravu, prebaľovala, odopchávala zapchaté wc, umývala zvratky a sama nosila krv do labáku. Toľko za mňa
Rodina pomáhala. Človek mal mamu, sestry čo zobrali deti, bratov, švagrov čo pomáhali na dome, byte. A dnes všetko človek robí sám a to všetko vplýva na psychiku. :(
Raz som sa pytala svokra, ci sa jeho rodicia rozviedli..a on mi povedal, ze nie, lebo kedysi sa ludia nerozvadzali🙂 nezili spolu poslednych 30 rokov (cize asi od jej 40ky) ale nerozviedli sa.. tak asi take statistiky
@jarmilaj k bodu 1. Kde konkretne bola prezamestnanost? Vo vyrobe, v uradoch, v zdravotnictve skolstve...? Ja som vtedy robila vo vyrobnom podniku dan. Citas dobre, nie danE. Jednu dan, volala sa dan z obratu. Na financnom odd.akehosi uradu (uz nepamatam nazov) boli 3-5 pracovnicky. Kolko je dnes dani? A kolko a akych velkych je danovych uradov? Napr. Urad prace, SP, ZP neboli vobec. Kazda diera nebola okresom, kraje boli 3. Mam pokracovat?

@oli18 preco nemam pravdu??