Je sebecké sa osamostatniť?

ajusa12
3. nov 2019

Mam 35 a vzdy som si hovorila ze to vydrzim ale nastal asi pred rokom zlom ked som napevno rozhodla ze sa osamostatnim. Som aj so sestrou v pestunskej u stryka a tety. Ale roky nas psychicky tyra. Napr. stale sa musime pytat ked chceme kamkolvek ist, nikdy nemozes povedat svoj nazor, casto nas vyhadzuje v hneve z domu ( robi to vacsinou ked stryko neni doma bez svedkov), samozrejme to nemysli vazne ale potrebuje si dokazovat ze ma navrch. Z prkotin robi problemy, agresivne nadava, krici, ako sme jej znicili zivot (chceli nas lebo vlastne deti mat nemozu) Par krat nas aj sotila na zem a skubala. Bolo by to nadlho opisovat. Pojdem do podnajmu do obecneho az sa uvolni. V poradovniku som uz prva. A moze to byt uz o mesiac ale aj o rok. Ked som to povedala strykovi vcera uz napevno ze chcem odist, povedal, ze nesuhlasi, ze sme rodina a je divne aby som odisla byvat na byt 10 minut od nich. Ze by to pochopil ze keby pracujem inde ale takto nie. Samozrejme uz rozhodnuta som napevno ze hned ako sa uvolni, odidem a postavim ich pred hotovu vec ked bude podpisana zmluva. Stryko je spravny chlap a ludsky, tiez ho trapi ako sa teta k nam sprava ale mysli si ze to neni dovod odist. Co Vy nato, som sebec ze chcem na byt a mat klud a nechat ich vo velkom dome? Obidvaja maju nieco po 50tke a mna predstava ze by som tu mala zit este 30 rokov s nimi desi. Chcela som vziat so sebou aj sestru ale nechce ist. Pritom potrebuje klud lebo ma psych.diagnozu. Myslim ze k tomu prispelo aj to co je doma. Ona odist nechce lebo sa im citi zaviazana ze nemozu byt sami. Co Vy na to? Naozaj som sebec ze som sa tak rozhodla? Velmi lutujem ze som neodisla davno. Byty na predaj nie su u nas ziadne a tie, co su, su rozchytane po znamosti pre rodinu.

vilma7
3. nov 2019

Tak to psychické týranie a vydieranie nechalo dôsledky aj u teba - dedukujem len z toho, že ty, dávno dospelá osoba, ktorá už mala byť dávno samostatná, sa obáva toho kroku...nie, vôbec to nie je sebecké, každý má predsa nárok žiť svoj život po dovŕšení určitého veku, ako chce. Takže prajem veľa šťastia v novom živote a obdivujem ťa, že ideš len za roh, ja by som išla asi tak ďaleko, ako by to bolo možné (v tvojom prípade).

janulka257
3. nov 2019

@ajusa12 ahoj... máš 35. Prepáč, ale podľa mňa je skôr divné sa neosamostatnit... ✌️☮️ a súhlasím s vilma9. Čím ďalej tym lepšie. Veľa šťastia prajem ❤️

natalala
3. nov 2019

No mne pride extremne divne ze v 35ke nie si osamostatnena uz davno🤦🏼‍♀️😮

liz_lemon
3. nov 2019

pises, ze si v pestunskej starostlivosti, ale ta skoncila tvojou plnoletostou, teda pred 17 rokmi...
ak je toto pravda, tak ta velmi zmanipulovali

ajusa12
autor
3. nov 2019

Viete, myslela som ze nemam na to aby som to utiahla sama. Je to dosledok toho ponizovania cele roky ze mam nizku sebahodnotu. A pritom v pohode to utiahnem, pracu mam stabilnu, na tuto lokalitu aj fajn platenu. Moja vina ze som to skor nezistovala po kolko u nas tie podnajmy su, aj to ze som sa tomu dlho branila ze ich nechcem nechat samych. Aj tak ma caka peklo az budem odchadzat a pravdopodobne to budu cudzi ludia co mi pomozu so stahovanim a rodina asi nie.

janulka257
3. nov 2019

@liz_lemon aj mne to tak príde, dokonca mám pocit že ani strýko nie je veľmi ok..

diewcatqoo
3. nov 2019

@ajusa12 keby si mala 20 a takto uvazujes, tak to pochopim. Ale mas 35! V 35 naozaj nepotrebuješ ziadnu vyhovorku na to, aby si sa osamostatnila. Jednoducho chod a nemusis nic nikomu vysvetlovat.

nikpa
3. nov 2019

@ajusa12 Vôbec nie si sebecka, ani trošku. To čo chces urobiť je úplne normálna a prirodzená vec, čudujem sa ti, že si to vôbec toľko vydržala. Sebecké je keď si tvoji pestuni myslia, že im niečo dlzis a chcú ťa ,,uväzniť,, žiť s nimi. Vzali si vás dobrovoľne, nie?! Sebecke je keď si myslia, že sa o nich budete do konca života starať. Ja mám vlastné dieťa a nečakám, že pri mne zostarne aby sa o mňa postaral. Takže hlavu hore a teš sa na nový začiatok 😉 no a možno aj sestra sa k tebe časom pridá.

ajusa12
autor
3. nov 2019

@liz_lemon mas pravdu. Vzdy poviem co chce pocut lebo keby som povedala svoje, vybuchne, ked som sa napr. vcera len trochu branila, dopadlo to zle, ohovara ma pred celou rodinou, aka som drza a kricala na nu. Samozrejme by som uplne cusala lenze teraz ked chcem odist, tak uz sa menej bojim, lebo viem ze to skonci.

ajusa12
autor
3. nov 2019

@nikpa aj hovorila ci by som nechala pracu kvoli nej a take reci. Nic som jej na to nevravela. Ja som slobodna, mam sice za sebou aj par vztahov co nevyslo, ale uz chlapa nechcem. A ked zostarnem a ochoriem, sama sa postavim a pojdem do hospicu alebo domova dochodcov. Prvy krat ked som naznacila ze odidem, tak ze ma pustia z domu, len ked sa vydam. Tento druhy krat ale uz bol stryko normalnejsi a pripustil to ale nazor ma ako som spomenula vyssie.

jankapepe
3. nov 2019

@ajusa12 Už 17 rokov si dospelá, už 17 rokov si mala žiť ako dospelá. Mať svoj vlastný domov svoju rodinu svoje deti svojho partnera....

ajusa12
autor
3. nov 2019

Urcite je dusevne chora, lebo hovori z cesty, ale stryko ju k doktorovi vziat nechce a nevezme, uz som sa pytala.

olifcek
3. nov 2019

@ajusa12 sestru mozes k dr.vziat aj Ty...

ajusa12
autor
3. nov 2019

@olifcek sestra k lekarovi chodi a aj berie lieky poctivo. Myslela som tetu ze je chora a kazdy z jej okolia pred tym zatvara oci.

nika3136
3. nov 2019

Držím ti prsty.
Opisuješ tu prípad mojej mamy a jej rodičov - bola jedináčik a takto ju vychovávali.
Odišla do bytu v 40tich, ale s vážnymi psychickými následkami. Otec ju preto zavrhol, ale je omnoho šťastnejšia a konečne slobodne žije.
Musíš to mať v prvom rade ty v hlave správne nastavené a nezabudni, TVOJE šťastie je nadradené šťastiu iných.

veronikaszabova
3. nov 2019

@ajusa12 preboha, mas 35r, uz si mala byt davno odstahovana. Zbal veci, najdi podnajom a bez. Naco im to vysvetlovat? Si dospela!

ajusa12
autor
3. nov 2019

@nika3136 presne o to ide ze ak tu ostanem, neviem ci zo psychicky dam. Uz teraz na mne vidno ze som mierne zaostala oproti svojim kolegyniam aj ked furt sa so mnou vadia ze som normalna, ziadny dement, ako si myslim, lebo by som nezvladla tuto pracu a len som svojska ale ziadny dement. Velmi rada varim a vymyslam ale doma nesmiem, lebo jej dom, jej kuchyna, takze v praci take rychlovky, ale aj mam kopu spotrebicov s casovacmi, takze v pohode to ide, aj vselijake maska, velmi sa tesim ako uz budem vo svojom a vsetko skusat aj casovo narocne veci ktore v praci za pol hod prestavku nestihnem. Dokonca mnozstvo veci uz mam kupenych, kolegyniam aj bude luto az pojdem na byt lebo tiez tie spotrebice co som kupila do kuchynky v praci, vyuzivaju. :D

3009
3. nov 2019

@ajusa12 ja na tvojommieste by som si zohnala podnájom už hneď zajtra a tam čakala na byt.

nika3136
3. nov 2019

@ajusa12
Doverne to poznam a poradim ti len - utekaj!
Ja som odišla v 19tich a bolo to najlepšie rozhodnutie mojho zivota. Az potom uvidis co je skutocne zitie 🙂

ajusa12
autor
3. nov 2019

@veronikaszabova podnajom je len otazkou casu kedy sa konecne uvolni, teraz je o byty zaujem, ale kedze mam ziadost uz rok, tak som sa dostala celkom dopredu v poradovniku. Tiez moja chyba, par rokov dozadu mali problem tie byty obsadit. Uz davno som ho mohla mat. Takze teraz musim pockat.

ajusa12
autor
3. nov 2019

@nika3136 boli nedavno na par tyzdnov na dovolenke, to bol zivot. Vstala som kedy chcela, jedla co chcela, kedy chcela, popratala dom v klude. . . Boli to krasne tyzdne ale skoncili.

sara07
3. nov 2019

kludne sa odstahuj, ved sa nestahuješ na severny pol, ak by neskôr mali problém vždy vieš dobehnut, v 35 je normálne sa osamostatnit, nie je to sebecké odíst, sebecké je od nich branit ti odist, mala by si sa naučit žit sama oni tu tiež nebudu večne

ajusa12
autor
3. nov 2019

@3009 v krajnom pripade tak urobim, lebo je tu jeden co som napokon odmietla lebo su tam otrasne podmienky, pivnica, plesen, stary nabytok, bez pracky, ale to by nebol problem kupit ak tam bude urobeny odtok, suseda alkoholicka bez elektriny, s dcerou co si vodi chlapov, vsetko zamykat pred nimi, lebo kradnu. fajcia pred dvermi na spolocnej chodbe. Kolegyne ma dorazne upozornili neist tam a pockat. Nik tam nechce ist do toho podnajnu, pred tym tam byvala stara babka a zomrela a teraz ho nemozu obsadit.

eliska13
3. nov 2019

@ajusa12 Nie je to sebecké je to priam žiadúce.Je to smutné čo Vam tlkli do hlavy a chceli z Vás spraviť vecne deti bez práva iba povinnosti a vycitky.Ty si varíš cez obednú prestavku, lebo doma nemôžeš?Ideál by bol, keby sa sestra pridala.Rataj s tým, že doma bude divadlo, krik, hystéria co si si to dovolila.

ajusa12
autor
3. nov 2019

@eliska13 raz nasla v kosi obal z niecoho co sme si kupili a peklo ze sme to zozrali same a nepodelili sa. A vari vo velkom hrnci, nezje sa ti, odlozi do chladnicky, za 2 tyzdne vytiahne, zohreje... Preto si varim v praci, hnusi sa mi to vsetko tu. Casto krat to potajomjy vyhadzujem ze ju oklamem ze do prace beriem lebo inak by to aj mesiac skladovala.

jahodka11
3. nov 2019

Odíď cim skor...mas 35...a chces byvat sama, viac nemusis nikomu vysvetľovať

ajusa12
autor
3. nov 2019

Normalne si niekedy hovorim ze lepsie by mi bolo v deckom domove kde sme mali ist ako ked sa ma ujala rodina. Otec bol alkoholik ale trpela som menej ako teraz aj napriek tomu ze jedla bolo malo a nikto nam nepral lebo mama sa po zruteni stala rozumovo dietatom vo veku 6 rokov... A podobne

timeadam
3. nov 2019

@ajusa12 musis byť práveže sebec ak chceš byť šťastná musis v prvom rade pozerať na svoje šťastie, len ty a ty a ty si dôležitá a na prvom mieste.
ak nebudeš šťastná ty nikoho šťastným nemôžeš spraviť. Po 50 tke že sú neni vysoký vek,aby sami nezvládli sa o seba starať, nech si žijú sami, teda s tvojou sestrou, ste si vyrovnaní, nič im nedlzíš,jedine v prípade ich choroby pomoc, snáď sa nechceš nechať zneužívať celý život. Veď si prečítaj čo píšeš....udrela..teda sotila na zem, trhala vlasy, teda je agresívna však to je choré s ňou zit, nemáš tam slobodu a pokoj, neni si im nic dlžna, bolo to ich rozhodnutie vás zobrať k sebe nepýtali ste sa, sprav to že odídeš pre seba a pre sestru máš ešte veľa veci v sebe spracovať z minulosti a inak..asi máš dobrý kolektív keď ťa podporuju . Drzim silno palce.

ajusa12
autor
3. nov 2019

Oni nas neberu ako dospele ale ako deti. Furt nam riadia zivot. Ked sa mi nepaci, mam vypadnut, ich dom, ich pravidla. Ona je na koni lebo si mysli ze nemam kam ist a ked som spomenula tu ziadost o byt, tak ze mam kopu prazdnych reci a ze uz davno by som tam bola, ako kazdy uz len na mna caka. A ze nech si beriem aj sestru. Kludne si ju vezmem a v pohode ju uzivim, ma ID, ale sestra nechce ist so mnou a kedze stryko razne povie, ze nemusi ist so mnou, ked nechce, ostane s nimi aj ked bude teta proti a bude ju posielat ku mne.

eliska13
3. nov 2019

@ajusa12 ale ty nie si dieťa ty by si mohla mať vlastné dieťa a je dobre, že si sa vzoprela a dospela.Ked budeš bývať sama ešte viac Ti stupne sebavedomie a to potrebujes