Je socka ten, kto nebýva v dome?
Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?
@elmivelmi tak to sa velmi mylis pol miliona das za 4 izbovy byt v BA ako nic (samozrejme su aj lacnejsie ale aj drahsie) a to sa nebavime ani o tych akoze luxusnych projektoch, ale bezna novostavba na sidlisku. Nie tak davno sme taky byt kupovali, takze v cenach mam prehlad. 4 izbak kupit v BA za 200k musi byt bud zazrak alebo najhorsia lokalita/ otrasny stav.
@h2 ja poznam 2 take rodiny 🙈 ale to samozrejmie nie je statisticka vzorna, len hovorim ze taki ludia existuju. V jednom pripade rodicia robili cirkus, ze ich dieta nebude byvat na sidlisku v byte ako socka 😩🤮 pricom ich iba obtazuje starat sa o zahradu a o dom este viac, kedze ani jeden z nich nevie ani ziarovku vymenit, obrazne povedane. V druhom pripade zili spokojne v byte, ale muza povysili a akoze patrilo by sa ist do domu, lebo uz sa stali vyssou vrstvou akoze 😂
Nechapem tie co tu pisete o hodinovom dochadzani, to poznate naozaj len bratislavske satelity? Nikdy ste z toho centra BA nevysli do inych miest a nevideli krasne domy so zahradami v mestach? V tichych uliciach kde je dostupnost vsetkeho vratane centra a kultury par minut peso?
Preco staviate do kontrastu uzasne byty a rozpadnute budy? Presne to mi znie ako nejaky mindrak. Podla tejto diskusie cely konik byva v centre BA 😂
To kde je napisane z kazdeho domu sa dochadza hodiny do prace?
Ja som mala na mysli normalny dom s velkou zahradou a normalny priemerny panelakovy byt ake maju statisice ludi na Slovensku. Proste sa mi to stalo uz opakovane ze sa akoby ludia obhajovali. Tak som bola zvedava aky je vseobecny pohlad.
Považujem za uboziaka každého, kto si myslí, ze domom je viac. Zakryje sa kdesi v prdeli na konci sveta, po robote ani stopy, ale ma tam DOM!!! Na dovolenku nejde, lebo dom, presťahovať sa nemôže, lebo dom, doma žerú seno, lebo dom, ale on je ten nad vecou, lebo ma dom. Proste duševná socka. Z faktu, ze ma niekto dom nevyplýva vôbec nič. Z potreby, od toho odvodzovat stav konta alebo sociálne postavenie, toho vyplýva hodne. Ale nič pozitívne. Pre sociálne vedatorky - mame dom. Aj byt.
Podľa mňa to je už staré-meranie si pipíkov podľa toho kto má aké auto,aký dom a podobne. To u mňa fungovalo tak po prevrate. Osobne poznám človeka,čo má len tak na účte 7miestnu sumu a vozí sa na bielej Octavii. Na svete sú aj iné hodnoty,ale to niekto pochopí až keď je neskoro.
@vroni prepac ale ubohy prispevok. Tvaris sa ako svetaznala bohyna ale evidentne si nebola ani v Ziline ci Poprade a nevidela domy v meste, len lazy. Mozno z tych lazov aj pochadzas podla tvojich nazorov.
@vroni navyse nestretla som nikoho kto si myslí ze s domom je viac. Lebo on vie co je za tym prace. Skor ti panelakovi vidia len tie grilovacky a kavu na terase. A po precitani diskusie mi nevyhovoris ze vacsina zavidi.
Mozno nie peniaze, ak ich maju, ale aj chut, drive do prace, do skraslovania, vylepsovania, chut urobit si taky maly kusok raja, vysadit krasne stromy, kriky, kvety.
@mamula20 pretože kosenie nie je pre mňa náročné. Ťažko to vysvetliť, ja to budem robiť,nie je to ťažká práca.
Len v byte to vôbec nie je potrebné robiť. A zase keby, som čakala na muža, tak tým, že on chodí na týždňovky,a tak by sme sa brodili cez tú trávu. No a v zime sneh torz odpratať musím lebo by som nemohla vyjsť z domu.
@vroni Ak si dobre spomínam, ty žiješ vo Viedni? Veľmi ma prekvapil tento tvoj príspevok. Bývam v dome, lebo chcem. Bývam na dedine, lebo sa mi tu páči. Do práce mám kúsok (áno, musím ísť autom, ale je to len pár minút. A dochádzala som do práce, autom/autobusom, aj keď som bývala v BA). Máme čo jesť a dokonca aj na dovolenky chodíme, aj hypotéku som už splatila. Žijeme si celkom dobre, som tu veľmi spokojná. (Mimochodom, vlastním aj časť bytu v centre BA. Ale bývať sa tam nechystám.)
Jj, všetci len závidíme. Ach, škoda reči. 😀
@mamula20 áno, krovinorezom on pokosi tie ťažko dostupné miesta a pred domom, ako je taky kanál. No bohužiaľ, dom nemá také riešenie, že by, sa dalo ist z garáže hneď dnu.
Neviem, ono človek si vie zvyknúť a možno aj pri malých deťoch je lepšie mať dvor kde ich pustím, zamknem bránu a hotovo. No inak ja nevidím extra výhody domu oproti bytu.
Som mestský typ človeka, milujem život, staré mesto, kultúru, rada idem na turistiku a bajk, milujem cestovanie. Nie som ochotná zabíjať čas starostlivosťou o dom a už vôbec nie za to niekoho pravidelne platiť. Žila som aj na dedinách a pre mňa je to hrozne. Dom v centre BA by som možno vedela ufinancocat ale mne to za to nestojí. Radšej idem na dovolenku, badať, spoznávať
Mila autorka reagujem na tento tvoj preslov “A po precitani diskusie mi nevyhovoris ze vacsina zavidi. Mozno nie peniaze, ak ich maju, ale aj chut, drive do prace, do skraslovania, vylepsovania, chut urobit si taky maly kusok raja, vysadit krasne stromy, kriky, kvety.”
Ty mas taku mentalitu, ze sa “priputavas” k svojmu domu a tam si to skraslujes a chces a asi tam aj travis vacsinu casu. My s muzom to mame opacne, mame pekne byvanie ale nie sme k nemu priputani a nechceme travit vacsinu casu doma. Cestujeme, chodime na vylety a nas domov sluzi nam nie my jemu. Mame drive aj chut do prace ale venujeme ju zamestnaniu, detom a sportu/aktivitam nie starostlivosti o dom/zahradu. Ja hladam taky “raj” vsade po svete.
@h2 a to som si myslela že bývaš v samorine
To zavisi v akom svete zijes. Ja ked som bola mala mali sme auto v garazi. Vsetci co mali auto, mali garaz. A raz tak citam nejake noviny a tam pisali, ze predam Garazovane auto. A Ja som zostala zaskocena, a ake ine auta su?! Kym som nevysla z mojho mikrosveta a nezistila ze garaz je luxus. Tak je to so vsetkym. Treba vyjst zo svojho mikrosveta a zistit ze svet funguje uplne inak.
@zmrzlinka2021 V Šamoríne mám prácu. 🙂
Býv. V byte s terasou takže žiadnu kávu na terase nezávidím, no a. Sadiť stromy kricky, kvietky a. Pod. To ma nikdy nebavilo aj keď moja mama sa v tom vyžíva .... Ale teda voľný víkend si viem teda užiť pre mňa zmysluplnejsie ako papranim sa v záhrade od jari do jesene. Takze to si len ty myslíš ze ti ľudia zavidia
@h2, hneď v prvej vete píšem, ze považujem za uboziakov ludi, ktorí si myslia, ze sú s domom niečo viac. Nie ľudí, ktorí bývajú v dome všeobecne. Keď mi vyhovuje bývanie v dome, polohou, rozlohou ci rada sa rypem v záhrade, tak je dom pre mňa ideálny a ak si ho aj finančne môžem dovoliť, som šťastný človek. To je v pohode. Ale ak "musím" mat dom, ideálne obrovskú barabiznu, na ktorú nemám čas a ani financie, ale život prispôsobujem faktu, ze mam dom a na ľudí, ktorí ci už z presvedčenia alebo realistického zhodnotenia svojich možností bývajú v byte pozerám cez prsty, lebo moju vnútornú hodnotu určuje dom, tak som ta duševná socka. Nie preto, lebo mam dom, ale pre ten obmedzený pohľad.
Tak ale dom v meste,v tichej ulici a este s dvorom viac ako 2x2 metre stvorcove je ako vyhra v loterii 🙂 Vacsinou je cena za dostupny dom prave to dochadzanie a tie zapchy mi za to nestoja,lebo cas je v podstate jedina komodita,ktora je nenahraditelna a neobnovitelna...
@milanemila takisto chodime na vylety, cestujeme.
Ja som z bytu, pre mna bolo bezne upratat za chvilu a zbytok casu po praci travit mimo bytu.
Ale tu sa to otaca na to, ze kto ma dom tak sedi stale v zahrade. Ale kdeze.
@elizabet173 počkať a vo káva na záhrade? 😂😂😂

Nie je socka, ale je na tom viditelne, kto peniaze ma a kto nema. Otazka je ako s tou informaciou nalozis.