icon

Je správne obmedziť návštevy novorodenca?

21. sep 2026

Ahojte.
Babky,babičky,starke...kto ako to ma🤷‍♀️
Je v poriadku,keď vám vaša dcéra privedie na svet dietatko-vase vnúčatko a vy ako "babka" mate od vlastnej dcéry nastavene presne pravidlá kedy môže prísť pozrieť svoje vnucatko ci vlastne aj dcéru.Je v poriadku nevidieť vlastne vnúča aj 3 týždne ale ze vôbec?Ani baštová v nemocnici,ani doma.
Chapem-sestonedelie...atď....bacily atď....no ruku na srdce my matky co sme rodili x rokov do zadu.Neboli vtedy baktérie?Šestonedelia?A babky s veľkým očakávaním hneď prišli aj do nemocnice a celé rodiny sa tešili z príchodu nového člena rodiny.To už vymrelo?Dnes môže matka navštíviť svoju dcéru a jej dieťa len po dohode?To co je za dnešnú mládež a preafektovane mladé mamičky.
Nie,netvrdím,že hneď nabehnúť a pusinkovat dieťa s kašľom ci rovno chrípkou....ale toto?

Strana
z5
anonym_7a4566
Dnes o 06:25

je potrebné mat na pamäti, že deti nie sú svojim rodičom nič dlžné.

prečo by si dospelá dcéra nemohla stanovit hranicu v intervale návštev novorodenca?

Novorodenec sa rodí s nezrelým imunitným systémom, rodičia sú jediné osoby, ktoré su zodpovedné za novorodenca, preto predpkladám, že majú právo nastaviť si pravidlá aj hranice. je to aj pre nich nová situácia na ktorú si musia zvyknút a vžit sa s novou rolou a to si asi tiež vyžaduje istý čas a nemyslím si, že pritom potrebujú asistenciu starých rodičov. Je iné, ak sa dcéra vedome rozhodne pre pomoc a požiada o ňu, ale pokiaľ nie je táto požiadavka na stole, určite by som rešpektovala prianie rodičov.

Napr. nám sa má narodit dieta s nízkou pôrodnou hmotnostou v čase chrípkoveho/ covidového. pre mňa je prvoradé zdravie a spokojnost dietata, preto prvé návštevy plánujeme až ba Vianoce a to vez ohľadu na to, či nám to niekto schváli alebo nie. Moji rodičia navyše sú často chorí, nedodržiavajú zásady hygieny a zároveň udržiavajú len povrchný (aj ked pre nich podstatný) kontakt. Pre nich je dôležitejšia fotka s novorodencom (ktorou sa môžu pochváliť) ako jeho bezpečie. Prečo by som to mala ako matka akceptovať? Len z titulu, že sú moji rodičia a preto, že sa to tak má a ako to bude vyzerať pred inými ľudmi? 🙂

Čo unikne starým rodičom, ak dieta uvidia o pár mesiacov neskôr?

anonym_81fb95
Dnes o 06:31

Som rada že si ženy už dokážu takto nastaviť hranice a povedať čo chcú a ako si to predstavujú. Konecne. Nie trpieť nekonečné návštevy nevyziadane rady a podobne. Ja súhlasím a treba jej želanie rešpektovat. Podľa toho ako a čo píšeš si dost dominantná a musí byť ako ty povieš a je super že dokázala tento tvoj tlak ustáť. Že si nemala doma neskôr zatrpknutu 50 r starú dievku ktorej povieš skoc a ona sa opýta ako vysoko mamicka. Má už svoju rodinu. Venuje sa jej. Nie mame. Tak by to malo byť. Čítaš bibliu? Aj tam je to napísané. Číta sa to na každej svadbe. Že mladý opustia rodičov a vytvoria novú rodinu. A ty si jej hádam dala všetko nie preto aby ťa celý život poslúchala a hlboko sa ti klanala. S týmto prístupom fakt uvidíš vnuca tri krát do roka. Teraz ona chce dať všetko svojej rodine. A ty sa začni venovať sebe svojmu životu a vnucatku keď bude možnosť.

anonym_68b8dd
Dnes o 07:28

Áno je to normálne a treba to rešpektovať. A to že niektoré ženy majú matky po pôrode doma pri sebe to je normálne tiež, asi majú iné vzťahy. Verím tomu že moja matka by tiež písala takto ohrdnuta ako ty že som sa mala celý život ako v bavlnke ale môj pohľad je úplne iný a tiež som dovolila návštevu až neskôr a nepretvarovala som sa že sme si blízke len kvôli tomu že som porodila. Myslím že to tak bude aj u vás.

Strana
z5