Je správne obmedziť návštevy novorodenca?
Ahojte.
Babky,babičky,starke...kto ako to ma🤷♀️
Je v poriadku,keď vám vaša dcéra privedie na svet dietatko-vase vnúčatko a vy ako "babka" mate od vlastnej dcéry nastavene presne pravidlá kedy môže prísť pozrieť svoje vnucatko ci vlastne aj dcéru.Je v poriadku nevidieť vlastne vnúča aj 3 týždne ale ze vôbec?Ani baštová v nemocnici,ani doma.
Chapem-sestonedelie...atď....bacily atď....no ruku na srdce my matky co sme rodili x rokov do zadu.Neboli vtedy baktérie?Šestonedelia?A babky s veľkým očakávaním hneď prišli aj do nemocnice a celé rodiny sa tešili z príchodu nového člena rodiny.To už vymrelo?Dnes môže matka navštíviť svoju dcéru a jej dieťa len po dohode?To co je za dnešnú mládež a preafektovane mladé mamičky.
Nie,netvrdím,že hneď nabehnúť a pusinkovat dieťa s kašľom ci rovno chrípkou....ale toto?
Preco by to nebolo v poriadku? Tak si to mama babatka zela, ostava ti mila babicka iba to respektovat, lebo budes vidat babatko malo, ked budes mat hlupe reci na dceru/nevestu
Preco by to nebolo v poriadku? Onj su rodicia, potrebuju svoj klud, zohrat sa.. takze je na nich, kedy a ci povolia navstevy
Preco by to nebolo v poriadku? Tak si to mama babatka zela, ostava ti mila babicka iba to respektovat, lebo budes vidat babatko malo, ked budes mat hlupe reci na dceru/nevestu
@anonym_0b98e2
@sisa_s vlastná dcéra,aby nedovolila vidieť svojim rodičom vlastne vnucatko???Keď sama celý život dostala všetko od rodičov a celý jej život mala ako v bavlnke vďaka rodičom?Zrazu sa vydá a zabudne na všetko?Každá matka sa teší keď jej dieťa privedie na svet dieťa.Je samozrejmosťou,ze ho chce vidieť a podobne.Ale na druhej strane urcujte si tie vaše pravidlá a potom sa nečudujte,že časom aj ta babka stratí záujem o vnúča,keďže ho môže vidieť možno 3-krat v roku🤷♀️vzťah žiaden a potom si tu mamičky budete vypisovať a sťažovať sa,akk vaše matky ci svokry kašlú na vaše deti a pod.Ale,keď budete samé nz našom mieste-pochopite.
Teraz sa piplate s dietatom-keby ste mohli-aj dychate za nich...ale deti sme mali aj my-vas.A vychovávali xme vás inak.
Dnes robíte za svoje deti všetko...vychovavate jedincov,ktorí bez vás neskôr nič nedokážu.A kľudne mi tu teraz nadávajte tie co ste sa našli .
Ake stare je dieta? Videla si ho uz od narodenia? Alebo ako dlho si ho nevidela?
Ake stare je dieta? Videla si ho uz od narodenia? Alebo ako dlho si ho nevidela?
@crazy_cat_lady však píše že 3 týždne
za mňa to ok nie je.
Ale počkaj, dcéra si na teba spomenie - prídu choroby, prázdnin je tiež neúrekom, ešte jej budeš dobrá opatrovateľka.
@crazy_cat_lady dieťa má 3 týždne.Ano,uvedomujem si,že len 3 týždne.No všetky moje známe boli už v pôrodnici atď.Vzdy to tak aj bolo.Vzdy.No teraz he nová doba.Pritom sme zdraví atď atď.Nepotrebujem bozkávať bábätko...potrebujem ho len vidieť ako babka xvoje vnucatko.No v dnešnej dobe sa to všetko už vytráca.Vsade samé pravidla a to od vlastných detí.
Aj ja som mojej mame zakazala prist prvy tyzden pozriet druhu vnucku. V nemocnici ju videla. A preco? Lebo pri prvej dcere sa vsetky "tetky, babky" bez ohlasenia dotrepali k nam a 2-3 hod sedeli na gauci a nechali sa obskakovat. Mala plakala, ucila som sa kojit, mala bola nepokojna, velmi placliva, ja po cisarskom reze unavena. Tak som to pri druhej dcere stopla. A je tomu uz 20 rokov, takze to nie je "novy trend". Nic ine ti neostava, len sa prisposobit. Ved sa da volat aj s videom, aby si babo videla aspom cez telefon.
@anonym_autor ty čo si za matku? Čistá manipulatorka. Rada by som vedela aj pohľad tvojej dcéry, pre niečo ťa pri sebe teraz nepotrebuje. Ale to si vie asi každý domyslieť po týchto tvojich výlevoch.
Tvoja dcéra je matka tiež, ma svoje dieťa. Ma svoj život, svoje pravidla a ty ako milujúca a rešpektujúca matka ju nediriguj ale rešpektuj. Či navždy ma robiť tak ako jej mamička povie, lebo sa mala celý život pri nej ako v bavlnke?
za mňa to ok nie je.
Ale počkaj, dcéra si na teba spomenie - prídu choroby, prázdnin je tiež neúrekom, ešte jej budeš dobrá opatrovateľka.
Neviem co bude,ale vedieť to skôr....inak by som sa zachovala vo veľa veciach.
@anonym_0b98e2
@sisa_s vlastná dcéra,aby nedovolila vidieť svojim rodičom vlastne vnucatko???Keď sama celý život dostala všetko od rodičov a celý jej život mala ako v bavlnke vďaka rodičom?Zrazu sa vydá a zabudne na všetko?Každá matka sa teší keď jej dieťa privedie na svet dieťa.Je samozrejmosťou,ze ho chce vidieť a podobne.Ale na druhej strane urcujte si tie vaše pravidlá a potom sa nečudujte,že časom aj ta babka stratí záujem o vnúča,keďže ho môže vidieť možno 3-krat v roku🤷♀️vzťah žiaden a potom si tu mamičky budete vypisovať a sťažovať sa,akk vaše matky ci svokry kašlú na vaše deti a pod.Ale,keď budete samé nz našom mieste-pochopite.
Teraz sa piplate s dietatom-keby ste mohli-aj dychate za nich...ale deti sme mali aj my-vas.A vychovávali xme vás inak.
Dnes robíte za svoje deti všetko...vychovavate jedincov,ktorí bez vás neskôr nič nedokážu.A kľudne mi tu teraz nadávajte tie co ste sa našli .
@anonym_autor takze ty uz dnes vies, ze stratis zaujem o vnuca? Neda sa zaujem o vnuca prejavit tak aby sa aj respektovali pravidla rodicov.
A k tomu ako to bolo v minulosti: V minulosti bola sestonedielka aj s novorodencom tiez izolovana. Poznas pojem kutna plachta? Je to plachta, ktora sa pouzivala aby sa oddelil kut, v ktorom sestonedielka a novorodenc boli. Kazdy respektoval, ze je to ich priestor a nikto tam nechodil. A to boli casy, ked ludia ani len netusili co su to bakterie a virusy, ale empiricky vedeli, ze matka a dieta potrebuju klud a izolaciu. Takze nie, nebolo to tak vzdy, ze sa trepala cele rodina k novorodeniatku na opacky.
Ale mozes sa ponuknut, ze ked pojdu von na prechadku, pojdes s nimi. Ked nebudes k dcere hnusna, tak ti dovoli hrdo tlacit kocik po chodniku.
A este mam jednu poznamku: Ty bud hrda na svoju dceru. Vychovala si ju tak, ze si poradi aj bez teba,dokonca aj s novorodencom. Nestane sa ti nic ak ju a jej muza budes respektovat ako dve dospele osoby, ktore vedia co robia.
@crazy_cat_lady dieťa má 3 týždne.Ano,uvedomujem si,že len 3 týždne.No všetky moje známe boli už v pôrodnici atď.Vzdy to tak aj bolo.Vzdy.No teraz he nová doba.Pritom sme zdraví atď atď.Nepotrebujem bozkávať bábätko...potrebujem ho len vidieť ako babka xvoje vnucatko.No v dnešnej dobe sa to všetko už vytráca.Vsade samé pravidla a to od vlastných detí.
@anonym_autor Jaj tak tebe nejde o dieťa, tebe ide o to čo si druhí pomyslia a že ťa budú kamošky ohovarat, lebo ty si nevidela ešte svoje vnúča a oni svoje videli ešte na pôrodnej sále 😀😀😀
Nie je v poriadku nevidiet dceru a vnuca aspon na pár minut,ked pridu domov z porodnice,hoc nemusi to byt hned v prvý deň. My sme sa vzdy dohodli kedy co ako.Aj ked vnucata v zahranici som videla naživo po par tyzdnoch nebolo ti preto,ze by niektora strana niecomu bránila. Posledne vnucatko sa u nas doma zastavilo cestou z porodnice,pyšný zať ich doviezol ako darček nám dedkovi a babke,boli Vianoce,bolo to užasných pár minút.
Chapem ťa a dnesne poniektoré mladé matky su tak mudre a vsetko robia tak perfektne az je to nam starym vydram usmevné. Ale ich to dobehne. Aj ty este budes dobrá na pomoc a strazenie,ale možno prave vtedy nebudes mať cas a chuť. Nenatiskaj sa.bud nablizku,ale ži si svoj život.
Bohuzial tvoja dcera pozabudla,ze nie si vzdialena tetka ani suseda z konca dediny,ale jej vlastna mama. A ta by mala byt v tomto pripade vitana rovnako ako babka z druhej strany. Posielam objatie a neboj sa,tvoj babkovsky čas ešte príde. A s darcekmi striedmo,ak môzem radiť.
ja by som to mojej mame ani mame muža nespravila.
celé tehotenstvo sa tešili na príchod bábätka. prečo im kaziť radosť.
Vieš čo, ja som návštevy dovolila a dopadlo to tak, že aj jed všetci okolo nás boli zdraví, syn ako 8dnovy dostal nádchu, na 12den svojho života skončil v nemocnici na kyslíku a infuziach s RS vírusom.
Ale neide len o chorobu, matky prechádzajú búrlivým hormonálnymi zmenami, niektore sú radi, keď sú obklopené pomocou, niektoré zas potrebujú spoznávať sa s bábätkom, byt spolu iba v trojici s manželom. Tvoj najväčší možný prejav lásky momentálne je rešpektovať želanie tvojej dcéry. To tak nefunguje, že ty si jej dala doteraz "všetko", tak ona je povinná to teraz opätovat dovolovanim návštevy. Zachádza s do extrémov, zo ze prve týždne nechce návštevy, neznamená, že budeš môcť vidieť vnuka 3x ročne a nevytvoríte si žiadny vzťah. Skôr tento urazený bojovný postoj môže pokaziť vzťahy.
Samozrejme babky a dedkovia boli uz v porodnici pozriet. Ani ja som nechcela doma mamu pri sebe, ale navstevy sme prijimali. Ved rodicia/svokrovci su najblizsia rodina. Je to smutne, ak sa takto kazia vztahy.
Veľmi sa teším na vnúča ,ak bude
Ano,akceptovala by som čokoľvek ,toto obdobie nie je o mne ako starom rodičovi ,ake o rodičoch a dieťati
Vieš čo, ja som návštevy dovolila a dopadlo to tak, že aj jed všetci okolo nás boli zdraví, syn ako 8dnovy dostal nádchu, na 12den svojho života skončil v nemocnici na kyslíku a infuziach s RS vírusom.
Ale neide len o chorobu, matky prechádzajú búrlivým hormonálnymi zmenami, niektore sú radi, keď sú obklopené pomocou, niektoré zas potrebujú spoznávať sa s bábätkom, byt spolu iba v trojici s manželom. Tvoj najväčší možný prejav lásky momentálne je rešpektovať želanie tvojej dcéry. To tak nefunguje, že ty si jej dala doteraz "všetko", tak ona je povinná to teraz opätovat dovolovanim návštevy. Zachádza s do extrémov, zo ze prve týždne nechce návštevy, neznamená, že budeš môcť vidieť vnuka 3x ročne a nevytvoríte si žiadny vzťah. Skôr tento urazený bojovný postoj môže pokaziť vzťahy.
@bolarazjedna vzhladom na inkubacnu dobu RSV si ho kludne mohol doniest už z porodnice,ano,aj nemusel,ale to nevieš
Veľmi sa teším na vnúča ,ak bude
Ano,akceptovala by som čokoľvek ,toto obdobie nie je o mne ako starom rodičovi ,ake o rodičoch a dieťati
@minenkaa akceptuje kazdá babka,aj autorka sa nepitrepe im búchať na dvere,ale to neznamwná,ze je z toho rozhodnutia nadšená a ze je to celkom v piriadku
@bolarazjedna vzhladom na inkubacnu dobu RSV si ho kludne mohol doniest už z porodnice,ano,aj nemusel,ale to nevieš
@janinah A da sa zaockovat uz
@anonym_autor Mňa ako matku by veľmi mrzelo, ak by mi dcéra nedovolila navštevovať vnúča niekoľko dní, týždňov.
Samozrejme, nebudem niekde na tlačená vo dne v noci. Veľmi záleží na vzťahoch v rodine. Dnes sa veľmi nenosí mat blízke vzťahy. Bohužiaľ.
@anonym_0b98e2
@anonym_autor mne moja mamina nevadila, ani moja rodina. Boli aj v nemocnici a pestovali skôr ako ja. Ja som spala po sc. Vždy sa ohlásili keď chceli príst, ale nikdy nie na 3h. Moja mamina chodila aj na pol dňa, ale vždy sme sa dohodli kedy. mne to nevadilo 🙂.
tak nevieme aky mate vztah s dcerou, ale je to divne, ved si jej matka
ja som po porode bola velmi casto s mojou mamou, doverovala som jej a velmi mi vtedy pomohla so starostlivostou o babatko
Ty si si ju tak vychovala. Tak si môžeš odpovedať sama.
Teraz bez irónie. Dcéra má na to určite svoje dôvody. To, že si ju priviedla na svet a vychovala ju ako v bavlnke, ju nezáväzuje k tomu, že musí žiť život tak, ako si predstavuješ ty.....
Ja som dnešná mladá mama a toto by som najbližším nespravila. Moji rodičia, môj brat, partnerovi rodičia prišli pozrieť do pôrodnice na krátku chvíľu. Prvé dni doma som bola u mojich rodičov aby mi pomohli, oni si to v práci vedeli vybaviť partner bohužiaľ nemohol keďže mal čerstvo novú prácu. Partnerovi rodiča prišli pozrieť na krátku návštevu aj domov. Ostatná rodina začala chodiť keď malo dieťa 3-4 týždne. Potom sme si už nastavili pravidelný režim návštev tak aby sme boli hlavne my spokojný ale aj ostatný. Mne osobne príde choré odstrihnúť rodinu úplne. Už jedna krátka návšteva nikomu neublíži.
Rodila som minulý rok koncom februára sekciou a tiež sme návštevy prijímali až po mesiaci. A vieš čo? Spravila by som to tak znova. No blbé je že sa k vlastnej dcére správaš ako panovacna svokra. Lebo ty alebo tvoje kamarátky ste niečo spravili, neznamená že to tak isto musí spraviť aj tvoja dcéra. A ešte jedna vec. Tvoja dcéra neporodila tebe vnucatko. Ona porodila dieťa sebe a manželovi, ktoré je tvoje vnúča. Tak si to uvedom a vezmi na vedomie.
Za mňa to normálne nie je, tiež by mi to bolo ľúto. Nemyslím návštevu na pár dní, ale neviem si predstaviť odopierať starým rodičom vidieť vnúča aspoň na chvíľu. Počas vopred ohlásenej návštevy.
Ale rešpektovala by som to bez drámy.

Áno ja som rada že si matky stavia takéto hranice 👍