Je správne platiť polovicu za obed po krste?
On mal prítomných na rodinnom obede 4 ľudí a ja 5. Obed stal cez 170€ s prípitkom.
Po obede hovorí že mu mám poslať polovicu z účtu. Prekvapilo ma to, lebo som čakala že ako hlava rodiny po krste prvorodeného syna sa zachová ako gentleman a takéto niečo anilen nebudeme musieť riešiť. Nemame spoločný účet, on slušne zarába a ja som na MD. Len ma zaujima čo si o tom myslíte
A nie nie som z tých ktoré sa potrebujú všade len pozývať, nemám problem s platením účtov ale pri takejto príležitosti sa to podľa mna nehodí.
@babulkomale ale čisto teoreticky .v reštike máš dane gramy na osobu ( u nás 250g v surovom stave ) ..teda pre 11 ľudí by to bolo 2,7 kg zemiakov .. ( v reále často menej ) . To že doma si urobíš väčšie porcie je už na nás gazinach .ale keď tu porovnávajú ceny ,tak treba porovnať aj množstva . Ale nechytajme sa gramov ani presne sumy . Faktom je ,že oni ma tie krstiny jednoducho nemali .resp mali ,ale evidentne to jednému aj druhému urobí škrt
@zuzanockamt to kde zijes, na Ukrajine? 200 € som platila pred 6 rokmi v pizzerke pre 6 dospelych a dve male deti ked mal muz narodky a to ani kazdy nechcel komolet menu, lebo nevedia tolko zjest.
Brutal lacnota u vas.
@babulkomale Áno, sme spokojní 😊 Všetko doviezli komplet pripravené, tri druhy mäsa, opekané zemiaky, dva druhy šalátov. Už sme len na taniere naložili. Parádička. Na každú oslavu to takto robíme. A sme v pohodlí domova.
@chodec15 Zlatko, ak si IT zdatny, naprogramuj si prosim ta nejake realne vypocty vzhladom na priemerne slovenske realie, lebo tvoje vypocty s 2kg zemiakov a 3kg kuracieho masa tu pobavili 99% mam, ktore denne varime. Keby som ti napisala, co kupujem a z coho chystam oslavu pre 11 ludi, tak ty a tebe podobni hoši, ktori maju evidentne problem pustit pierko pre rodinu by ste si oci zbierali zo zeme. Pre mna osobne je ponuknut k obedu to co si napisal hanba, najma ak rodinu nevidim pokope casto. Ked niekoho volam na oslavu pocitam flasu vina na hlavu, bez ohladu na to, ci ti ludia piju, alebo nepiju. Proste to musim mat prirpavene. Rovnako kavu, zakusky, vyhryzacky, oriesky, tortu, ovocie. Bezne chystame jednohubky, hoci bol obed.
Omfg, ja fakt neviem, kde podaktori zijete. Ked sme s muzom oslavovali 30tky, tak nas oslava pre cca 15 ludi vysla cez 450€. Doma.
@zafir01 juj ja sa nechcem chytat, ja obdivujem.kazdeho kto robi doma velke oslavy a ma na to nervy a energiu. Ja neviem takto vyratovat, nemam na to uctovnicke bunky. Jasne ze v restike platim viac, to je bez debaty, tam je milion pridanych nakladov k cene surovin.
My to striedame ako mame naladu.
Teraz v novembri budem robit vacsiu oslavu pre rodinu, ale su to same schopne gazdine tak aj prinesu vselico, nech to nie je len cisto na mne. A pagace a niektore zakusky objednam.
@heleninamama ty píšeš o žene, pre chlapa sa čo sa týka zárobku nemení nič, takže 170 za oslavu je v pohode. A pochybujem že autorkina rodina prišla bez daru.
@drahomirrra 3 kilá mäsa na rezne pre 11 ľudí je 270 gramov mäsa v surovom stave .
Ty keď 270gramovy rezeň ? Ja nie,ani môj muž . Robila som v reštike .bežne rezne majú 120-150 gramov.
Ked sa tu porovnávajú sumy ,treba porovnať si veličinu množstva . Myslíš ,že v tej restike minuli 5 kíl mäsa a 5 kíl zemiakov ?
Aj ja varím ,vela varím ,robíme veľa osláv , rada vymýšľam nové recepty , a na mojich oslavách sú stoly plne ,vždy ostane ,a vždy hostia vidia u mňa niečo iné ( nerobím klasické jednohubky ,urobím lososive , s prepelicimi vajickami , cherry plnené syrom ... hrám sa zo zdobením ... ) ale som žena. Keby mi chlap nachystal pohostenie ,aké spomínal chodec15 ,tak určite ho nedegradujem . Budem si vážiť ,že som pozvaná ,že si niekto urobil námahu a sám, v rámci svojich schopností niečo nachystal ..
Lebo keď čítam ,akí si tu na koňovi muži ,tak taký ,čo dokáže sám pochystat pohostenie ,hoci " len " koláčom z lístkového cesta a tesnom s kašou,je stále vysoký nadpriemer .
@chodec15 Ale akemu nedorozumeniu? Normalne pre chlapa, co pracuje nemoze byt problem zaplatit 170€, preboha. Bez ohladu na to, ci su zobrati, ci niesu. Vypytat si polovicu z takej ubohej sumy je hanba. To je gro, a z toho netreba robit ziadnu jadrovu fyziku. Tu si spravil z toho ty formou ze treba “komunikovat” este aj o takejto p__ovine.
Autorka ani nereaguje, kľudne to môže byť len vymyslená téma. 6 strán diskusie a ani jedna reakcia autorky
@zuzanockamt súhlas ..moja babka vždy hovorievala ,kto si neváži jednu korunu ,a nevidí v nej hodnotu ,nebude vidieť hodnotu ani v milióne korun .
Tiež príjem našej rodiny ( píšem rodiny , lebo ja som má rodicaku ) je oficiálny nadpriemer . Ale že 170€ je nízka suma ,na to ,aby sa o Tom porozprávali ... Neberie mi to hlava
@chodec15 sú to partneri, ktorí maju spolu dieťa. Síce nie sú zobratí, ale mali by sa chovať ako rodina, nie sa doťahovať o tom, aby niekto zaplatil svoju polovicu oslavy. Veď je to smiešne. A vsadím sa, že keď mal problém s týmto 170€ účtom, určite sa nejde pretrhnúť ani pri kupovaní veci pre bábätko. Toto je podľa mňa dosť relevantná situácia na to aby bol chlap označený za chuja. Nikto tu nepíše, že sa ma žena rozchádzať pri každom malom konflikte.
@zuzanockamt súhlasom s tebou, aj 10€ je peniaz. Na druhej strane, krstiny sú iba raz za život, je to rodinná oslava. Aspoň ja sa nemienim zvrat ani pred, ani počas ani po oslave ešte v kuchyni a "obskakovat" 10-20-30 ľudí. Ako sorry, danú oslavu si chcem aj ja uzit a nie lietať ako "sluzka". A preto si velmi rada zaplatím restiku (úroveň podla toho, na co mam) alebo potom nerobím nič.
@lavender94 👍ved ja suhlasim s tym co si napisala,ja som platil minuly rok a tento rok riadne zdrazeli.Len za salonik chceli 50€🙈.
ja to naozaj nechápem, prečo ani jedna neriešite peniaze ešte pred deťmi a svadbou, to je dosť dôležitá vec si myslím
@klip0 zas len nejaký dement hodil príspevok do éteru aby si to potom mohol pofotiť pre insta slona 🙈
Ked islo o taky drahy obed tiez mi pride zvlastne to neodkomunikovat vopred.
Boze, toto by mi muz v zivote nespravil. A to mame tiez oddelene ucty 😀a hlavne to nie je nejaka zavratna suma ani.
Tak, mozno len tvoju rodinu nema rad? 😀
@babulkomale mňa zaujíma ako robíš tu zemiakovú kašu?
@macik166 nic zvlastne, ale napriklad aj svokra ju chvali a vzdy si ju da, ze je lepsia ako jej.
Uvarim zemiaky nakrajane, v slanej vode.
Zlejem vodu, pridam maslo a horuce mlieko a vyslaham ponornym mixerom, dosolim ak treba.
Horuce mlieko preto, lebo so studenym kasa stazkne a je mazlava.
Jasne ze aj chut zemiakov zavazi, my mame svoje dopestovane.😋
@babulkomale inak ..skúšala si do kaše dať smotanu má varenie ? Je cítiť rozdiel .tiež milujeme taku vzdušnu kašu ..ja ju nemixujem .raz som skúsila a ostala ako lepidlo ..asi tiež používaš šľahacie metličky však ? U nás presne maslo a mlieko ( resp smotana ) musia byť .a základ dobre zemiaky .tiež domáce 🙂
@zuzanockamt prepáč, nedá mi nereagovať, pretože je jedno koľkokrát idem k svokre, vždy na mňa pozerá, ako keby som ja nič doma nerobila a jej synček sa išiel zodrať, aby zabezpečil rodinu.
Napíšem čo najviac konkrétny príklad, aj prečo sa nepovažujem za prísavku, ako si to teda nazvala.
Toto je môj pohľad, ktorý mimochodom manžel zdieľa so mnou:
Chodila som do školy schválne s takým zameraním, aby som (teraz už manželovi) vedela ušetriť nejaké náklady. Spravím jeho účtovníctvo, jeho administratívu, keď niekam treba volať/písať/vybavovať, robím to ja. Jednak z dôvodu, že mám oveľa väčšiu hubu ako manžel a jedna z dôvodu, že ak by počas svojej práce (kúrenie, tepelné čerpadlá, solárne systémy, plyn), neustále dvíhal telefón, neprišiel by domov snáď nikdy, lebo by ho ten telefón neustále vyrušoval. Takto má, vlastnú "sekretárku" ktorá po toľkých rokoch už ho nezaťažuje drobnými blbosťami, ktoré treba rozhodnúť, ale iba vyselektujem to, čo je potrebné a kde musí rozhodnúť/zasiahnuť on.
On ušetril kopu času, pracuje efektívnejšie a rýchlejšie = viac zarobí, vďaka mne.
Počiatočnú investíciu do predajne mi dal on, čo bolo treba pomohol. Bez pôžičky a veľkých výdavkov na personálnu pomoc sa nám podarilo dostať predajňu do štádia, kde nemusím osem/dvanásť hodín denne pracovať = vďaka nemu som viac doma s deťmi, pričom príjem je rovnaký, ako keby som išla robiť do nejakej firmy.
V konečnom dôsledku, on pomáha mne, ja pomáham jemu = je to pre nás efektívne, zarobíme viac ako keby robil každý zvlášť.
A pohľad mojej svokry, ktorá do toho veľké h.vno vidí:
- veď ona je celý deň doma, ráno strčí deti do škôlky a má pol dňa pokoj, váľa si šunky a chudák synček sa ide zodrať.
Ja chápem, že žiadna mama nechce, aby bolo jej dieťa využívané, sama mám aj syna aj dcéru. Ale nie všetko je tak, ako si na prvý pohľad myslíme, niekedy ľuďom vyhovujú aj takéto "netradičné" modely fungovania, to nazvem.
Hlavné je, aby manželia vedeli, že ja som tu pre teba a ty si tu pre mňa a spolu sme tu pre naše deti.
A veľmi ma nasiera, že o mne svokra takto rozpráva a uvažuje, najmä na základe ničím nepodložených tvrdení.
@zuzanockamt Akoze vsetkych zivil? Ved 11 ludi je mala oslava, zena je na rodicaku, stara sa o jeho dieta, nesedi na riti a neskrabka sa cely den po bruchu. To uz kde sme, aby chlap nevedel zaplatit malicku oslavu svojho dietata, ked je zena na rodicaku?? To je akoze vyuzivanie, alebo prizivnictvo??