icon

Je správne poslúchať manžela vo všetkom?

daniela2202
4. jan 2022

Je správne manžela poslúchať vo všetkom? .... lebo " žena má poslúchať "

durianka1973
4. jan 2022

@tomas115
@acrobaleno
Inak, ozaj, toto by aj mna zaujimalo - ako a v com konkretne by mal teda ten viac zarabajuci rozhodovat? Ze aku znacku auta kupit alebo ci ist byvat do rodinneho domu alebo do bytu? Ze napriklad, viac zarabajuci chce ist do domu, ale menej zarabajuci chce zostat v meste - tak ten menej zarabajuci muci sklapnut a byt na dedine nestastny? Alebo ten viac zarabajuci rozhodne, ze chce na obed svieckovu a ten menej zarabajuci mu ju musi uvarit? Alebo viac zarabajuci pride domov a doma je neporiadok, tak mu ten viac zarabajuci vynadana, ze co si neupratal/la? Fakt by ma zaujimal ten model takehoto spoluzitia. Ja v pripade, ze by som bola ta horsie zarabajuc, by som pekne-krasne lepsie zarabajuceho kopla do zadku 🙂 Ja mam nastastie laskaveho manzela, ktory teda zaraba lepsie ako ja a normalne sa o veciach radime spolu a rozhodne sa podla toho, ktore riesenie je lepsie pre celu domacnost. Pretoze lepsie zarabajuci nemusi lepsie rozhodnut v pripadoch, ktore kruzky vybrat pre deti, kde na dovolenku, aky sporak si kupit, aka kuchynska linka bude lepsia, atd. Lepsie zarabajuci totiz nema lepsou mzdou patent na rozum na vsetko. A ano, pomahame si navzajom s detmi a s domacnostou.

h2
4. jan 2022

@negymama 👍👍👍

luccija
4. jan 2022

@zazvorka87 a je to u Vás tak ako píšeš?

simca06022011
4. jan 2022

@tomas115 ved si navar, uvar :D nemusis mat zenu na to. Moj by to neurobil ani za mesiac keby som tu nebola... cize okrem toho ze zaraba nerobi nic, kym ja aj zarabam aj vsetko robim. Kym ma neprejde trpezlivost :D

V podstate by sa nikto nikomu nemal prisposobovat. To je fakt. Ak chlapovi ktory zaraba viac, prekaza, ze jeho zena tolko nezarobi a nebodaj zije z jeho penazi, nech si najde uspesnejsiu. Alebo ma moznost, nechat ju necj sa realizuje a pekne doma tahat vsetko rovnako ako ona. Poznam pary kde nasli kompromis, a jeden proste naozaj zarobi menej (ci muz, ci zena - kratkodobo/dlhodobo ako im to vyhovuje) ale aj take kde su si obaja rovni a tym padom obaja pracuju a zarabaju a obaja sa aj o vsetko doma staraju, ocrky maju podelene atd... a aj ti su spokojni. Vsetko je to na ludoch. Inak realne napr. na poziciach u nas vo firme nevidim, ze by chlap dostal vyssiu ponuku ako zena. podla mna to vobec nie je pravidlo.

negymama
4. jan 2022

@tomas115 Skratka, ty vsetky svoje teorie o vyssom postaveni ci vyssej rozhodovacej kompetencii muzov stavias na vratkom a nespravodlivom zaklade.

a ten je splocesky bud vobec neocenovana alebo nizsie ocenovana praca zien. Ty ako privilegovany "white man" samozrejme podporujes tuto nerovnost a este si narokujes dalsie privilegia.

Mnohe veci sa zakryvaju "tradiciou" ci zvyklostami... priklad. niekedy boli za davnych cias praca ucitela, profesora na strednej dominantov muzov...bolo to teda vazene a dobre platene povolanie. Dnes ked v skolstve prevazuju zeny, sa to stalo nizsie platene a nizsie hodnotene prac. miesto. Zato tam kde je dus. praca dominanciou muzov je platovo aj moralne hodnotena vyssie ako priklad IT - pritom dusevna praca a hodnota je porovnatelna. ale aj v poziciach kde rovnomerne pracuju muzi a zeny...staci tu istu napln prace nazvat pri muzskom kandidatovi "inak" a uz je plat iny.

hivanik
4. jan 2022

Manželstvo má byť o vzájomnom doplňaní, rešpekte, láske a podobných hodnotách ... A nie o tom kto je hlava alebo krk ....V každej rodine to bude fungovať ináč....veľa záleží od povahy dotyčnych ľudí....A ci už kresťan, žid alebo Mohamed tak tolerancia a rešpekt nesmie chýbať....

marina447
4. jan 2022

Tieto zastarané názory, že žena má byť len v kuchyni a starať sa o domácnosť a deti a všetko toto a muž nosí domov peniaze, to je ako za opicami, Tak to bolo kedysi ale doba je iná.

h2
4. jan 2022

@sisa_s Spomínam si na túto diskusiu, tým sa mnohé vysvetľuje.

janetinka27
4. jan 2022

@felicitab nikde som nenapisala, ze deti nie su spolocne. u vas muz rozmysla, co bude varit, aky praci prasok kupi, ci je vsetko pozehlene? u nas o tom rozmyslam prevazne ja (ano, aj muz chodi do obchodu, vari a kupi mi aj vlozky, ked mu poviem), ale nad urcitymi vecami premysla viac zena.

number19
4. jan 2022

@sisa_s Dik.

brembo
4. jan 2022

@daniela2202 tak určite nie. Máš aj ty právo na svoj názor

mimikarol
4. jan 2022

@tomas115 to čo máš za primitívnu teóriu? A čo potom taká ja, čo roky rokúce nepracuje, starám sa len o rodinu a zarába len muž? Dokonca mám kartu k jeho účtu a rozhodujeme a vždy sme rozhodovali o všetkom spoločne. To ja by som doma mohla len "držať hubu a krok" 🤦👎

karolinakr
4. jan 2022

@mimikarol tak,tak Byť zavretá vo svojej izbietke a čakať na povel,kedy môžeš von

marisoul
4. jan 2022

@daniela2202 rešpektujuca výchova. Skús aplikovať aj na manželstvo, nie len na deti. A ešte poznamocka, ak sa nerešpektujete medzi sebou navzájom, teraz ak ta manžel nerešpektuje, nebudú ani deti. Tie sa veľa učia pozorovaním.

luccija
4. jan 2022

@simsalabim ja som tiež veľmi rada, že moja mama vždy mala svoj názor, rozum a bola hlava rodiny a otec bol skôr ten čo sa nechal viesť.Moj muž má podobnú mamu a otca a tým pádom ja idem v tom istom mode vo svojom vzťahu.Ja by som veru nezniesla doma chlapa čo by mi dirigoval čo budeme robiť, variť, ako vychovávať deti...čo by ma pohukoval na toto som príliš tvrdohlava a mozno ego?🙂).Praveze niekedy by som chcela vedieť aký to je pocit tak zbožňovať muža a mať ho ako modlu ako to vidím na niektorých mojich kamaratkach🙂ja mám veľmi reálny pohľad a neulietavam do nejakých dávnych čias, že muž je hlava rodiny veď vieme ako sa žilo....potom nestudujme, nepracujme na sebe nájdime chlapa a celý život posluchajme.Posluchaju psi....

felicitab
4. jan 2022

@janetinka27 U nás sa varí len preto, že chcem ja. Muž mi opakovane vravel, že sa vieme stravovať aj v práci. A našťastie nie je z tej skupiny "tradičných manželov", ktorí potrebujú mať ešte aj večer teplú stravu. A svoje tričká si žehlí sám, lebo ja neznášam žehlenie 🙂 My proste nerozdeľujeme činnosti na ženskú a chlapskú robotu. A v prípade dôležitých rozhodnutí sa rozhodujeme vždy spolu. Nikdy nie v štýle: "Žena vyber čo bude na obed a ja zatiaľ vyriešim refinancovanie hypotéky."

nini1978
4. jan 2022

@zazvorka87 nehnevaj sa ,ale strašne zaostalé zmýšľanie.

habibim
4. jan 2022

@masinka volant a mapa👍 aj prirovnanie, že muž je hlava rodiny a žena krk, ktorý tou hlavou otaca😉

negymama
4. jan 2022

@bluka2 dobre to chapes. mali sme 4 deti v rozpati 7 rokov, cize od novorodena po 7 rocnu prvacku, plus jedno dieta malo specialne potreby. Celodenna starostlivost, varenie upratovanie, pranie, hranie sa, edukacia, dojcenie aj v noci. Muz z prace rovno na stavbu nasho domu a prisiel ked uz deti spali.

ale pointa. ako moju "pracu" videla spolocnost? "Ona NIC nerobi, sedi doma na zadku!"

Podobna praca ucitelky v jasliach, na starosti 4- 5 deti, bez varenia a upratovania, co zabezpecil personal v detskom zariadeni, bez nocnych smien, deti odovzdane o 16-17 hodine rodicom. Ako vidi pracu ucitelky spolocnost? "Má zaplatene , takze pracuje. Klobuk dole, narocna praca s takymi malymi detmi"

luccija
4. jan 2022

@marisoul presne tak a tým sa vychováva ten ďalší model v ktorom pôjdu oni samé v svojom zivote..Dievcata uvidia, že mama sa nikdy neburila a ustúpila a chlapci, že ako otec povedal tak bude.Moja kamarátka od detstva mala otca policajta prísneho, ziarliveho a jej mama nikdy nebojovala celý život tíško suchala nohami niečo podobné ako Vasaryova v Peliskach ona si našla presne takého istého muža a jej dcéra rovnakého frajera🙂cele detstvo nasavame atmosféru doma a potom ideme v tých istých kolajach

janetinka27
4. jan 2022

@felicitab ale ved dobre, mne je jedno, ako to mate rozdelene, ale nechce sa mi verit, ze dokazete obaja rozmyslat rovnako nad domacimi pracami, detmi a povinnostami. ja tiez viem urobit aj chlapsku robotu a aj zensku, ale podstatnu cast veci v domacnosti mam v oku aj v hlave ja. podstatou mojho prispevku nebolo to, na co si sa zamerala, ale tak chapem, ze vzdy sa musi niekto najst, kto sa chyti jedneho slovicka - lebo u neho doma je to takto.

nini1978
4. jan 2022

@tomas115 no k tvojim myšlienkových pochodom sa radšej vyjadrovať nebudem,to naozaj sme totálne v riri na Slovensku,keď sa takto máme zariadiť v manželstve.

negymama
4. jan 2022

@janetinka27 ale to nie je o tom co ma kto v oku a o co sa viac stara. Ide o postavenie a posluchanie zeny voci muzovi, toto ty mas ako vzor zitia s muzom.

Aj ja sa viac staram o varenie a muz o auto, lebo ja nesoferujem /mam problem s ocami, farbocit/. On si vybavi kedy vymeni pneumatiky alebo pojde na stk, a ja naplanujem co uvarit. ale nie je to o posluchani. Ze uvar to a to! chod umyt auto! vsak je dospely a zodpovedny. A napr. ja platim PZP na auto, lebo zase "uctovne" veci , uhrady , sledovanie financii mam na starosti ja.

Netreba si mylit delbu prace s posluchanim. rozdelenie prace moze byt na zaklade rozkazovania a posluchania alebo na zaklade dohody.

janetinka27
4. jan 2022

@negymama mne sa to uz nechce znova rozpisovat, svoj postoj som napisala v prvom mojom prispevku a tento druhy bola moja odpoved na nejaku reakciu na mna. mna si nevsimaj, ty si tu pises co chces, svoj nazor, ja si pisem svoj a zivot ide dalej

felicitab
4. jan 2022

@janetinka27 Ale toto nie je o chytaní za slovíčka. V príspevku, na ktorý som reagovala bolo jasne napísané, že si má žena nájsť rozumného muža, aby on mohol rozhodovať o dôležitých veciach kým sa žena venuje domácnosti a deťom.

viestta
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
4. jan 2022

@felicitab to si si ty domyslela. ja som tam nikde nenapisala, ze zatial ona ma mat na krku domacnost, ale ze aj tak by myslela na domacnost. a to je podla mna rozdiel. pointou bolo, ze zena ma tak zjednoduseny zivot a nemusi mysliet na vsetko. ale niekto z toho moze pochopit aj to, ze zena ma byt priviazana k vysavacu a nestarat sa do rozhodnuti.

nini1978
4. jan 2022

@viestta no pockaj,si preskočila ,že žena uz pred manželstvom je menej ako muž!
A potom má držať hubu a krok počas vzťahu,veď predsa je to aj niekde napísané a teda treba sa riadiť písmom. Či ako si to predstavuješ,veď to by bola úplná anarchia keby bolo niečo inak!
Hej a ešte keď "náhodou"zarába menej,tak to rovno nech si už aj hrob kope.sama , svojou lopatou za vlastné mizerné prachy

elizabet173
4. jan 2022

@tomas115 napadlo ťa také niečo, prečo tá časť žien nie je schopná bez muža prežiť? Že je to v drvivej väčšine preto, lebo zostanú s deťmi na MD a RD? Že zoberú po skončení RD aj menej platenú prácu, aby mohli deti nosiť a vyberať deti zo škôlky a školy, vláčiť ich na krúžky a aby aspoň muž mohol stúpať po kariérnom rebríčku? A že sa to raz odrazí aj na výške ich dôchodku? O tom, že na rovnakom poste dostane žena na Slovensku ešte stále nižší plat a že keď sa na rovnaké miesto hlási žena a muž a po kvalifikačnej a odbornej stránke sú na rovnakej úrovni, ale prednosť dostane muž, lebo u ženy hrozí MD, OČR si tiež ešte nepočul? Mal si doma opatrovateľku pre deti na osem hodín? Koľko si jej cvakal na hodinu? A to zrejme iba varila a venovala sa deťom. Nie som nejaká zakomplexovaná feministka, bez muža by som finančne prežila aj na tej MD, pretože som sa do nej nevrhla hneď po skončení školy, takže som mala niečo zarobené. Tiež viem, že sú ženy, ktoré majú muža viac menej ako zdroj príjmu, radšej budú doma čušať desať rokov, akoby išli do práce, ale to hádam neberieš ako vzorku, či?