icon

Je správne poslúchať manžela vo všetkom?

daniela2202
4. jan 2022

Je správne manžela poslúchať vo všetkom? .... lebo " žena má poslúchať "

mandala77
4. jan 2022

@daniela2202 a Ty si čo myslíš, je správne počúvať manžela? Zatiaľ si sa nevyjadrila. Alebo máš pasiu z toho, že založíš diskusiu, pri ktorej je väčšina ľudí v nemom úžase? Aký bol Tvoj úmysel, pri jej založení?

number19
4. jan 2022

@janetinka27 "ja ti rozumiem a suhlasim. je dolezite, aby si zena vybrala mudreho muza, starostliveho a zodpovedneho. aby mali rovnake hodnoty. rozhodnutia takeho muza vyrazne ulahcuju zivot zene, pretoze sa moze na neho spolahnut a opriet a pretoze vie, ze muz bude rozhodovat vzdy v zaujme rodiny. zena potom nemusi riesit vsetko, nejde jej vybuchnut hlava, lebo sucasne okrem rozhodovania by musela aj tak mysliet aj na varenie a skolske kruzky atd."

Lenze ty tymto neopisujes muza/manzela, ale skor muza/ocinko#2.
My sa tu bavime o muz/manzel - rovnocenny partner.

karolinakr
4. jan 2022

Ty si písala o schomolenine?? To bolo náhodou milé,ja som sa aj zasmiala. Potom si chcela plakať zo zahraničných mien.Teraz niekoho pomenovali Brajen,to sa aj mne chcelo plakať ale Brian je dobré, to ujde

janetinka27
4. jan 2022

@number19 nerozumiem, muza/ocinko#2? neviem, co si tym chcela povedat

h2
4. jan 2022

@zazvorka87 Podriadenosť ženy mužovi má byť z akého dôvodu? Z toho, že on má penis a ona nie? A ešte Tvoja veta "... keď žena podporuje manžela a nie sa mu robí rovným..." Žena sa nemusí robiť rovnou mužovi. Ona je úplne rovnocenná, ako on. Keď muž urobí múdre a správne rozhodnutie, nie je problém sa prispôsobiť a podporiť ho. Ale čo, ak vymyslí úplnú kravinu?

elizabet173
4. jan 2022

@negymama presne takto sa ja ja stará krava cítim, ako švihnutá feministka. Vďačím mojej rodine, kde ma takto vychovali, kde bolo samozrejmosťou, že domácnosť a deti boli oboch manželov, nie len na krku ženy. Potom sú aj kritériá na výber partnera iné, ako keď je dievča vychovávané v tom, že má slúžiť mužovi, sorry, ale ináč to napísať neviem.

negymama
4. jan 2022

@tomas115 no tak moje manzelstvo je presne prikladom nerovnych prijmov, ja mam prijem cca patinu z muzovho prijmu. Moj a jeho prijem sme od zaciatku a to dokonca aj istu dobu pred manzelstvom povazovali za SPOLOCNY a nepomerovany.

vyska toho co jednotlivec dostane na paske ci fakture neodraza jeho rozhodovacie kompetencie ci nebodaj podradene a nadradene postavenie vo vztahu. Casto ide o spolocne rozhodnutie partnerov v tom ako si zabezpecia chod zivota a vychovu deti.

To ze spolocnost nespravodlivo uplne prehliada hodnotu prace vykonanej zenou /vacsinou/ ci muzom v domacnosti a nie je ohodnotene konkretnym penaznym prijmom, nevyriesime tym, ze tuto nespravodlivost budeme zvacsovat dalsim odoberanim kompetencii financne znevyhodnenemu clenovi domacnosti.

Kazdemu je jasne ze aj praca urobena za murmi domacnosti je pracou, ktoru v pripade cudzej osoby - opatrovatela/ky, upratovaca/ ky, kuchara/ky ohodnotime adekvatnou mzdjou. To ze doterajsi spolocensky uzus tuto pracu v pripade partnera/ky povazuje za "dobrovolne" vykonavanu bez naroku na mzdu - je velka skoda a dufam ze sa to casom zmeni.

Vies ono casto ten lepsie zarabajuci partner/ka... vlastne druhemu tu pracu "plati" a to v spominanom podielani sa na bsm, ci povazovanim prijmu za spolocnom.

No a co je spolocne, fifty-fifty ...uz neumoznuje rozdelit roznodovanie a postavenie nerovnomerne, ale naopak spravodlivo a rovnocenne.
Amen🙂

karolinakr
4. jan 2022

@h2 aj tak sa máš podriadiť a ticho šuchat nohami

dadis
4. jan 2022

@tomas115 No ja som zarabala viac ako moj manzel, ale teda uprimne, nikdy som netuzila po riadiacej funkcii v manzelstve 🙃. To je aka hlupa teoria. Sme zeny, chceme hovorit do vela veci v manzelstve, ale nemyslim ze chceme byt generalkami, ale zase ani poslusnymi sluzkami. Take rozumne partnerske dohadovanie je ideal 🙂

karolinakr
4. jan 2022

@negymama fúha, ty si dobra

elizabet173
4. jan 2022

@negymama 👍

karolinakr
4. jan 2022

Muži tiež netúžia po nadvláde ani jeden nebol za to,že chce,aby mu bolo rozkazovane,prečo asi.?Každy chcel nežnú, milú,citlivu, krehku kvetinku a neviem čo..všetko ešte.

simsalabim
4. jan 2022

@negymama ja mam 51 a tiez nevychadzam z udivu. Mam pocit, ze socializmus nam dal povedomie o tom, ze zena je rovnocenna s muzom (i ked mentalita ludi sa niekedy tazko meni). Mna nikdy ani len nenapadlo uvazovat nad tym, ze muz je nieco viac, niekto, koho by som mala posluchat. Nechapala som, ked som pocula niekoho hovorit, ze sa im narodilo "len" dievca. A teraz mlade zeny uplne popieraju to, co zeny v minulosti tazko vybudovali. Gilead zo Pribehu sluzobnicky teda vyznieva uplne realistiky.

elizabet173
4. jan 2022

@daniela2202 počúvaj, že tebe platia za to, keď sem šľahneš takéto niečo? Nehovor, že nie 😂

sandrahi
4. jan 2022

ako tak je to na tebe ako sa s tym popasujes a ci si ochotna tak zit alebo nie. podla mna to spravne nie je no poznam zeny, ktore si nechaju chlapom tak vygumovat hlavu, ze im to proste pride uplne noormalne

karolinakr
4. jan 2022

Muži majú veľký vplyv na život žien minimálne 2 sa z milých veselých obľúbených zmenili na povýšenecky furie neznesiteľné.Rada by som počula príbeh ako sa zlý chlapec premenil pri žene na dzentlmena

felicitab
4. jan 2022

@janetinka27 citujem: "Je dolezite, aby si zena vybrala mudreho muza, starostliveho a zodpovedneho. aby mali rovnake hodnoty. rozhodnutia takeho muza vyrazne ulahcuju zivot zene, pretoze sa moze na neho spolahnut a opriet a pretoze vie, ze muz bude rozhodovat vzdy v zaujme rodiny. zena potom nemusi riesit vsetko, nejde jej vybuchnut hlava, lebo sucasne okrem rozhodovania by musela aj tak mysliet aj na varenie a skolske kruzky atd."

Ako prosím? Žena si má nájsť rozumného muža aby on mohol rozhodovať o dôležitých veciach a ona sa potom spokojne môže starať o hrnce a deti?
Áno, žena si má nájsť rozumného muža, pretože rozumný muž chápe, že sú rovnocenní partneri a rozhodujú spoločne. A tiež si je rozumný muž vedomý toho, že aj domácnosť a deti sú spoločné.

acrobaleno
4. jan 2022

@daniela2202 ABSOLÚTNE, že nie.😂 Chlap/manžel nie je o nič lepší, múdrejší, atď ako žena/manželka. Koniec koncov sú to partneri a nie sluha a pán.

bluka2
4. jan 2022

@negymama 👍 tiež nechápem, ako to niektori nevedia ohodnotiť ako normálnu prácu, starostlivosť o deti a domácnosť. Ja som si na to našla niekoho na plný úväzok a platím teda nie málo! A mám pocit, že mi odpadla väčšina povinností, aj keď mi teda ostala práca na plný úväzok...

tomas115
Autor odpoveď zmazal
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
iwesska
4. jan 2022

Podla mna by mal posluchat skor muz😂

acrobaleno
4. jan 2022

@tomas115 Inak trochu zjednodušené, že kto viac zarába má mať aj rozhodujúce slovo. V čom napríklad?

karolinakr
4. jan 2022

@tomas115 daj ženám plat rovnaký ako mužom a problém bude vyriešený.Zenam núkať 450e a mužom 1500e je viac než nefér a keď sa hovorí o rovnoprávnosti,sú to práve muži,ktorých najviac uráža,že žena má zarábať viac a sú proti tomu A argument,každý muž si vie navariť a vyprať..Prečo je tu každý druhý príspevok,že muži nepomáhajú v domácnosti? Aj ja viem riadiť rogalo ale pokiaľ doňho nenasadnem a nepoletim,môžem sa vystatovat na fcb,koľko chcem...

h2
4. jan 2022

@tomas115 Žien, ktoré by neprežili bez manželových peňazí nie je viac, než dosť. Všetky ženy, ktoré poznám a nemajú manžela (a teda ani deti) si žijú veľmi dobre. Konkrétne z mojich kamošiek sa má po finančnej stránke najlepšie tá, ktorá je slobodná a bezdetná. To, že žena zostáva s deťmi na rodičovskej dovolenke a v tom čase rodinu finančne zabezpečuje prevažne muž a aj to, že keď sa ona potom vráti do práce, ale dohodnú sa medzi sebou, že jeho kariéra bude tá hlavná (lebo ona napríklad "stratila" na materskej 4-5 a viac rokov), je presne to, čo píše @negymama . Je to medzi nimi dvomi a je to preto, že majú spolu deti. Žena sama o sebe nie je o nič menej schopná zarobiť rovnaké peniaze, ako chlap.

oli18
4. jan 2022

Ked uz je tu autorka zotreta na celej ciare, zabije, ze to sa pyta za niekoho ineho.😂 To sa mi paci, ak blbe temy nezakladuju za seba, ale za kamaratky😂

negymama
4. jan 2022

@tomas115 aka mylna hodnota?

ved si objednaj uvarene jedlo z restauracie a povedz, ze nezaplatis, lebo varenie sa alen mylne povazuje za hodnotu. Ci praca straca hodnotu hned za dvermi "domova"? Tak potom druhy priklad, objednaj si upratovanie za tymi "zazracnymi" hodnotu meniacimi murmi, a tiez povedz tej upratovacej firme ze nezaplatis lebo to je uz bez hodnoty.😀

takze ak ta dobre chapem,.... manzelstvo ci partnerstvo, je vlastne ziskanim sluhu pardon otroka, lebo sluhovia mavaju zaplatene. Ak otrok robi len malickosti ako vypranie slipov a navarenie a ty to zvladnes predsa sam, a vyjde ta to lacnejsie ako "zivit" - tak naco mat vlastne takto financne nevhodnu osobu doma? Nechapem, preco ludia vobec k tomu pristanu, a hlavne ti co zarabaju viac?

vies tvoje teorie narazaju na dalsiu nespravodlivost spolocnosti...na odmenovanie prac zien a muzov, Je to na dlho. ale ked si zoberies tak ...predpokladajme rovnake moznosti, inteligenciu, dusevne schopnosti - tak preco by zena nemohla uplne rovnako zarobit na dom, investicie, auto , dovolenky atd. rovnako ako muz? Fyzicku silu neratam - lebo povedzme si ze v dnesnej dobe fyzicky narocnej prace je coraz menej a k tomu ani nie je dobre platena.

sandra19860
4. jan 2022

Žena má tiež právo si povedať svoj názor ....

simca06022011
4. jan 2022

@daniela2202 vies co.. moj chlap ma taketo hlasky ako zena ma posluchat. Vies ako na to reagujem? "no to urcite"... a urobim si po svojom :D cize to je moj nazor na toto.

number19
4. jan 2022

@tomas115 Mna by zaujimalo ci si zenaty a ci mas hlavne rozhodovacie pravo vo vasom manzelstve.