icon

Je správne poslúchať manžela vo všetkom?

daniela2202
4. jan 2022

Je správne manžela poslúchať vo všetkom? .... lebo " žena má poslúchať "

acrobaleno
4. jan 2022

@durianka1973 toto sa nazýva aj ekonomické násilie....vydeľovanie peňazí, vykrikovanie, že ty si nič, nič nemáš, nič nezarábaš, atď. Ale hlavne, že pánko sa sťažuje na to, ako to žena pri rozvode zráta mužovi.

nini1978
4. jan 2022

@durianka1973 ved konkrétne vo VŠETKOM.
možno ešte aj treba oslovovať viac zarábajúceho "boss",alebo "majiteľ"

7lenka11
4. jan 2022

neverím vlastným očiam, keď čítam takéto príspevky.. to ozaj sa niekto môže toto opýtať v roku 2022? muž a žena majú tvoriť harmonický pár a vytvoriť dokonalé prostredie pre svoju rodinu, deti.. aké poslúchanie či podriaďovanie?? muž a žena majú byť vo vzťahu rovnocenní...

nini1978
4. jan 2022

@sisa_s 😂😂😂🤦🤦🤦- takze len "Blablaman".

negymama
4. jan 2022

@nini1978 aaa, co budeme trocharit, treba to sirit vsade. Chlapi pridu do krcmy, vylozia vyplatne pasky, a ten co ma najviac bude rozkazovat co piju, kolko piju, kto plati.

zuzliq
4. jan 2022

@daniela2202 odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá -nie. A netvrdí to ani kresťanstvo, ako tu niektoré mylne tvrdili. Žena a muž sú si rovnocenní, tak je to v Biblii napísané. Sú ale aj rozdielni, preto je v Biblii pre oboch do manželstva iné odporúčanie. Pre muža je uvedené, že má milovať svoju manželku ako seba samého a tak sa má k nej správať (teda si ju má vážiť, dať jej všetko, čo aj sebe). V prenesenom význame- na gauč si má sadnúť až vtedy, keď bude sedieť aj jeho žena, rovnako peniaze si nemá privlastniť. Pre ženu je tu upozornenie o poslušnosti, pretože ženy vo vzťahoch často manipulujú, aby dosiahli svoje. Presne príslovie o hlave a krku je toho dôkazom. Navonok povie áno a potom si ide svoje. Teda má rešpektovať DOHODU medzi nimi dvoma. Žiadne rozkazovanie a poslúchanie, ale komunikácia, dohoda a dodržiavanie pravidiel. Ešte sa vyjadrím k tomu, prečo u nás tak veľa ľudí, aj kňazov toto interpretuje nesprávne. Počas komunizmu u nás vzniklo hnutie v tajnej cirkvi, tzv Beňovci, ktoré sa snažilo uchovať vieru v ťažkých podmienkach. Postupne ale skĺzli do hlásania bludov napríklad aj v oblasti manželstva a nadradenosti mužov. Medzi kňazmi bolo dosť rozšírené. Po páde komunizmu sa snažili získať oficiálne povolenie, no Vatikán ich zakázal práve pre tieto bludy. Bohužiaľ mnohé stále pretrvávajú a prinášajú zlo do vzťahov. Nie každí v tajnej cirkvi bol Beňovec, to vôbec nie. Ale nebolo ich málo.

elizabet173
4. jan 2022

@tomas115 som rada, že tu niekto pripomenul tému, ktorý si založil https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problem.... už chápem tvoju frustráciu, ale so svojím zmýšľaním to budeš mať ťažké v živote naďalej

rivini
4. jan 2022

@zazvorka87 podriadenost??? Ja som myslela, ze v 21. storoci su si partneri rovni...

zuzliq
4. jan 2022

@tomas115 s takým mužom, ako si ty žiadna normálna, príčetná žena nebude začínať vzťah a už vôbec nebude mať deti. Preto si stále sám.

luccija
4. jan 2022

@elizabet173 moja kolegyňa už pani v rokoch má muža bývalého vojaka, 3 synov už dospelých pracovala ako učiteľka na ZS povedala, že vždy si hľadala prácu, aby bola s deťmi, veľká záhrada všetko mali svoje...muž bol často niekam odveleny nevedela sa naňho spoľahnúť.Neskor, keď jej ochorela mama a trebalo sa o ňu starať skončila s prácou,starala sa o ňu 6 r za smiešny peniaz, potom išla pracovať do Rakúska sezónne práce pol roka robila pol roka robievala u nas...zarobila viac ako učiteľka, potom opatrovala svokru 3 roky imobilna...a minule mi hovorila, že muž má kráľovský dôchodok ako vojak išiel skoro do výsluhového potom ešte pracoval inde...a ona má len dobrý pocit, že sa venovala deťom, doopatrovala 2 mamy, ktoré nestrcila do domova dôchodcov a teraz stráži vnúčata🙂má 65 r veľmi ciperna, takže ako píšeš veľa žien sa "obetuje"rodine tiež ma vietor zavial úplne niekde inde kde som bola pred materstvom, lebo som nechcela a nevedela dať dieťa na celý deň do inštitúcie.

acrobaleno
4. jan 2022

@elizabet173 je životom poznačený. Ale keď si prečítaš jeho prvý príspevok, tak tiež vidno aký bol naivný a hlúpy. Toto isté by som povedala aj žene btw.

negymama
4. jan 2022

@acrobaleno niekedy sa ludia preklopia z naivitz do nepriatelstva. v podstate uplne zbytocne. vo vztahoch treba hladat rovnovahu, najhorsie je naletiet alebo naopak vidiet v partnerovi vychcanca, ktory smeruje k financnemu vitaztvu v rozvodovom konani.

zmrzlinka2021
4. jan 2022

@ivkazba
Lenze zena, ktora miluje svojho muza, ktora je milovana a ma mudreho muza, laskaveho, ktory si svoju manzelku vazi - nema problem sa muzovi podriadovat.
Podriadovat sa predsa neznamena, ze zena ma byt za tu "tupu" bez nazoru a naopak mudry muz sa velmi rad radi so svojou zenou, velmi zvazuje rozhodnutia ktore prijima a zasadne nerobi veci, ktorymi by jej ublizil. Mudry muz hladi vzdy na zenu, na rodinu ako celok a zena vie, ze je milovana, nim chranena a preto mu plne doveruje.

ladycat2021
4. jan 2022

@daniela2202 a ty svojho priateľa/ manžela posluchas vo všetkom? "Lebo to tak ma byt ?" 🧐

yasmeena
4. jan 2022

v zivote by mi nenapadlo,ze mam niekoho posluchat 🙄-to ako vam vobec taka myslienka pride na um? ten ,kto poslucha automaticky je aj sam o sebe presvedceny,ze nie je dost dobry ani mudry...😉

pribinak
4. jan 2022

@tomas115 zlatinko, ale keď máš takéto názory tak žiadna normálna sebavedomá žena s tebou nebude, len nejaká polonesvojpravna chuderka, ktorá potrebuje aby niekto komandoval každý jej krok
Veľa šťastia

elizabet173
4. jan 2022

@acrobaleno má zlú skúsenosť, tá človeka samozrejme ovplyvní, ale s názorom, že v partnerstve rozhoduje ten, čo má väčší príjem, musí nájsť alebo submisívnu ženu s nízkym platom, alebo jeho ďalší vzťah dopadne podobne

nini1978
4. jan 2022

@negymama no presne...
Kde su' tie zlaté časy,keď si chlapi v hajzloch merali dĺžku 🍌.
To je doba...všetko len o prachoch!

elizabet173
4. jan 2022

@zmrzlinka2021 môžeš bližšie špecifikovať to podriaďovanie sa? Ja som za dohodu, kompromis, samozrejme, vždy to nejde, nedá sa zároveň bývať aj v dome aj v byte a mať aj dve deti, aj tri, ale raz predsa ustúpi jeden, raz druhý. Podriaďovanie ženy zaváňa tým, že v drvivej väčšine ustúpi ona, alebo to zle chápem?

nini1978
4. jan 2022

@pribinak vyššie bol uvedený link na príspevok ,ktory napísal dotyčný...no úplný román,sa nedalo celé čítať,ale teda v hlavnej úlohe autor akurát tak suchal nohami a riadil sa pokynmi a rozhodnutiami menej zarábajúcej ženy!!!🤦😂😂😂😂😂

kate211
4. jan 2022

@zmrzlinka2021 Zena chranena muzom 🙂 A preco by to nemohlo byt naopak? Daj mi jeden pripad konkretnej situacie, kde je zena muzom chranena a nemoze v tej situacii zena chranit muza 🙂

ladycat2021
4. jan 2022

@tomas115 to nemyslíš vážne toto ? Cize ak som žena v domácnosti a priateľ pracuje, tak to znamená, ze sa mu musim podriadiť? To ako vazne ? My sme rovnocenní partneri. A o všetkom rozhodujeme spolocne. Ak potrebujeme zmeniť nieco v domácnosti alebo niečo dokúpiť, alebo ak niekam ideme, tak vedieme normálnu diskusiu o tom. On sa pyta na moj názor a ja na ten jeho. O ničom nerozhoduje sam. Ako on hovorí: nie je to moje či tvoje, ale je to naše. My nežijeme v 15. storočí, ale v 21. storočí. 😐

zmrzlinka2021
4. jan 2022

@elizabet173
To je prave to zle vysvetlenie, co spominas v poslednej vete - byť tá, čo len prikyvuje a debilne sa usmieva ako panna orleanska 😉
Pojem "podriadovat sa" vychadza z Biblie, ale zaroven sa tam uvadza, ze muz ma milovať ženu ako Kristus svoju cirkev, za ktorú dal vlastne svoj "ludsky" zivot a niesol vela utrpenia a ponizovania.
Podriadovat sa muzovi pre mna osobne zahrnuje najma uctu k nemu, nebudem ho nikde zhadzovat, ponizovat, mat na neho blbe reci (ano, s tymto sa u zien stretavam velmi casto), nebudem hadava, konfliktna, dokonca si muza zastanem v spolocnosti aj ked nie uplne s nim suhlasim - ale mu to poviem medzi styrmi očami, nie medzi ludmi. Tiez nebudem sa snazit s nim manipulovat, obchadzat ho (napr. teraz ideme dat kupelnovy nabytok, chcem reagovat na jednu ponuku ale vcera ma poziadal, ze on si ju este chce pozriet a spolu si to potom prejdeme - ale ja viem, zeby "prezil", kebyze ho v tom aj obídem, ale chcem, aby vnímal, ze jeho postoj je pre mna dolezity). A uz vobec nebudem pred nim zatajovat niektore veci (napr. kopec zien sa neprizna chlapovi, ze si kupili to a hento).

Povies si - vsak toto je hadam standard! No zial nie je. Urctia cast zien ma muza "na peniaze" a "na darovanie spermii", ale muz potrebuje sa citit v rodine ako muz, ktory je potrebny, ma svoje miesto a ano, aj je zenou obdivovany.
Muz potrebuje uctu a zena lasku

bluka2
4. jan 2022

@zmrzlinka2021 "Muz potrebuje uctu a zena lasku". Nie. Žena aj muž obaja potrebujú úctu aj lásku. Nie jeden to a druhý to iné

zmrzlinka2021
4. jan 2022

@kate211 Pretoze vo vacsine pripadov, zena tuzi byt chranena muzom, byt "prikryta" muzom a nachadzat pri nom bezpecie, lasku, silne ramena. Vediet, ze muz sa za nu postavi, pobije sa za nu, nedovoli, aby jej hocikto ublizoval, vratane jej "svokry" a zena ma v nom oporu.
Dnes zial vela muzov toto nesplna, zeny su neraz zranene, ubolene, vychovavaju same deti, lebo pan "muz" sa na ne proste vysral

zmrzlinka2021
4. jan 2022

@bluka2 lenze pre zenu je vacsi problem davat uctu ako lasku a pre muza naopak, preto je to tak pisane. A vidim to aj zo svojho okolia, mnohym zenam chyba laska, lebo laska a ucta nie je to iste. A naopak mnohi muzi chcu od zien uctu, chcu aby si ich zena vazila.

kate211
4. jan 2022

@zmrzlinka2021 Muz to ti je take stvorenie, ze ten potrebuje lasky az az. A zena? Niekedy potrebuje viac ucty ako ten muz. Inak s druhym prispevkom mozno aj suhlasim, ale preco pises len o muzovi? To muz nepotrebuje pri zene nahadzat bezpecie, lasku aj tie silne ramena? Vsak to ma byt vzajomne. Byt chlapom a zena chce po mne lasku, bezpecie a silne ramena a ona mi toto odmieta ponuknut v ziadnej forme, tak ju poslem kade lahsie.

bluka2
4. jan 2022

@zmrzlinka2021 úctou myslíš rešpekt? Podľa mňa základná vec vo vzťahu. Bez rešpektu - obojstranneho - radšej žiaden vzťah

elizabet173
4. jan 2022

@zmrzlinka2021 no ja som presne to išla napísať, že to považujem za normálne a tiež viem, že to vôbec nie je samozrejmosťou, žiaľ. To ale nie je podriaďovanie, to je úcta k partnerovi. A úctu aj lásku potrebujú obaja, nie len jeden

emalka
4. jan 2022

Uz strasne dlho sa pytam samej seba, preco tato nasa spolocnost vyzera tak ako vyzera a odkial sa beru ludia s nazormi ako zo stredoveku. Tak uz aspon mam aku taku predstavu o tom, v akom prostredi este stale vyrasta kopec ludi, ktori si to vsetko potom nesu so sebou a predavaju dalej🤦‍♀️.Celkovo mi MK dost otvoril oci ohladom stavu mentality nasej krajiny 🤦‍♀️
Nemam cim inym prispiet, vsetko tu uz zaznelo, len sa neveriacky prizeram.
Btw, riadit sa bibliou ako suborom pravidiel mi v dnesnej dobe pride totalne scestne a este horsie je nechat si do zivota kecat knazmi, co v zivote v ziadnom vztahu neboli, perfektne autority 😂. Biblia bola za poslednych 2000 rokov tiez uz tolkokrat prepisana podla potrieb vladcov a cirkvi, ze z povodnych myslienok tam podla mna vela neostalo. Skvely kompas moralky 🤷‍♀️.