icon

Je správne poslúchať manžela vo všetkom?

daniela2202
4. jan 2022

Je správne manžela poslúchať vo všetkom? .... lebo " žena má poslúchať "

vanda323
5. jan 2022

@ivkazba
@number19
@nelca84
@pribinak Dievčata, @zazvorka87 vyjadrila svoj názor, a vysvetlila že bola vychovaná v kresťanskom učení. To sa do nej trebalo tak obuť? Veď nič zlé nenapísala. Kazda máme iné životné hodnoty, iné manželské vzťahy a treba to rešpektovať.

luna379
5. jan 2022

Teším sa, že mám chlapa akého mám :D :D Uff.

negymama
5. jan 2022

@makova333 presne aj mna heglo z toho...nie sa mu robit rovnym 😝 OMG ja sa ziadnemu cloveku nemusim robit rovna, lebo ja uz mu rovna som!

simsalabim
5. jan 2022

@vanda323 no lenze tento pohlad je postaveny na diskriminacii polovice ludstva... tak, ako ty nechces, aby teba diskriminovali a dopredu ti popierali zakladne ludske prava kvoli etnickemu povodu, my nechceme, aby nam toto robili kvoli pohlaviu. Aj my sme ludia! Vsetci sme si rovni.

number19
5. jan 2022

@vanda323 To, ze niekto prejavi odlisny nazor neznamena ze sa do niekoho obuva. Trosku v tom mas zmatok.

Znamena to bud prejaveny nesuhlas jej nazorom, alebo konstruktivna kritika.

PS: Ja jej jej nazory nebierem, ale povacsine s nimi absolutne neshuhlasim. Pravo na to snad este mam nie?

pribinak
5. jan 2022

@vanda323 ty sa tu na čo Hras? Si prejdi moje príspevky a úkaz mi kde konkrétne som sa do nej obula?

Mimochodom tiež som veriaca a mam náboženskú výchovu, ale toto čo píše ona sú bludy

Pekný zvyšok dňa

vanda323
5. jan 2022

@pribinak
@number19
@simsalabim Tak sa ospravedlňujem, ak som Vás urazila , a @pribinak ja sa určite nechcem na nič hrať. Len mi jej došlo ľúto že vyjadrila názor a ....ale áno máte pravdu každý má právo na ten svoj aj ona aj vy!

simsalabim
5. jan 2022

@vanda323 mna si naozaj neurazila 🙂 Ja sa len snazim o to, aby zeny, podobne zmyslajuce, sa zamysleli nad tym, ze co ta "poslusnost" vlastne znamena...

viestta
Odpoveď bola odstránená
klaudi31
5. jan 2022

@number19 hmmm pekne si to napísala. Podľa mňa by v každom vzťahu mala panovať taká tá rovnoprávnosť

ivkazba
5. jan 2022

@vanda323 nikto sa do zazvorky neobul. Jej názory sú podľa mňa choré a názor vyjadriť predsa môžem. Jedna vec je byť veriaci a druhá vec je mať scestné názory z doby stredoveku. Mám XY veriacich známych, ale nepoznám nikoho, kto by mal názory ako ona, že si treba nájsť muža, ktorý bude v rodine rozhodovať. To nie je o viere, to je nevyrovnanosti osoby. Jej názory sú pre ženy diskriminačné a to do dnešnej doby nepatrí, bez ohľadu na vieru.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lesana25
5. jan 2022

@zazvorka87 a preto si si chcela kupit poschodovu postel, aby sa ta chlap v noci ani nedotykal 🙂 ako spravna zena :D

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
makova333
5. jan 2022

@zazvorka87 a ake su povinnosti muza a ake zeny?

h2
5. jan 2022

@makova333 Muž má rozkazovať a rozhodovať a žena slúžiť a poslúchať. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Amen!

simsalabim
5. jan 2022

@zazvorka87 ano, ja som evanjelicka - i ked podla niektorych - taka vlazna evanjelicka. Bibliu beriem s rezervou, je ovplyvnena dobou, kedy bola napisana. Tak ju aj vnimam - v historickom kontexte, v ktorom boli mnohe pravdy zastrete a prepisane tak, ako sa to mnichom, ktori ju prepisovali, hodilo. No a ja v 21. storoci pouzivam vlastnu hlavu na to, aby som sa na svet pozerala a myslim, ze aj v cirkvi vseobecne su taki knazi, ktori to vnimaju podobne. Katolicka cirkev mozno menej? No evanjelicka cirkev bola vzdy progresivnejsia aj otvorenejsia diskusii. Napriklad uz aj u nas tu na Slovensku su evanjelicki farari a fararky, ktori su otvoreni LGBT komunite... i ked, samozrejme, toto nie je hlavny prud u nas. No v takej Skandinavii? No a ak muza zena tvoria jeden celok, ja si myslim, ze kazdy z neho tvori jednu polovicu. Ja to citim tak. Reci o tom, ze hlavou je muz, vnimam v kontexte doby - zena bola nic, dolezity bol muz (bez zeny by vsak nevydrzal), tak sa patriarchalne myslenie ocitlo aj v Biblii. Od toho mam vsak od Boha rozum, aby som ho pouzivala... nemyslim si, ze zena je podradena muzovi, ani to, cernoch je podradeny belochovi...vsetci sme LUDIA.

zafir01
5. jan 2022

@daniela2202 pokiaľ žena poslúcha, alebo teda sa podriaďuje mužovi v manželstve, a on je ten, čo ma hlavne slovo.... V tom prípade by mal ale muž aj znášať všetky následky svojich rozhodnutí. Mal by to byť on ten zodpovedný za celú rodinu.
Mnohým ženám to vyhovuje. To je v poriadku. No poznám manželstva, kedy muž je síce ten alfa, no keď prídu problémy, žena je ta, čo musí znášať ich riešenie. To už v poriadku nie je. Ak chcem výhody. Tak aj spolu zo zodpovednosťou.

Ú nás to napríklad tak nefunguje. Manžel aj ja sme jeden kus. Nik nie je ten co stoji na vrchu a rozhoduje. Obaja diskutujeme o veciach, obaja mame názory, ktoré si navzájom rešpektujeme, hoc s tým druhým nie vždy musíme súhlasiť.
A v prípade problémov, a zodpovednosti, sme na to tiež dvaja rovnakou mierou.

V dnešnej modernej spoločnosti, kedy sú tlaky na jednotlivca z každej strany, je podľa mňa nezdravé hádzať všetku zodpovednosť rodiny na jediného člena - muža....
Nie je zdravé v tomto storočí, aby bol jeden človek zodpovedný za celú rodinnú jednotku a bol sam na rozhodnutia aj následky.
Preto je podľa mojej mienky v záujme oboch partnerov , aby sa podieľali na veciach spoločne rovnakým dielom (pripadne podľa vedomosti a skúsenosti....)
Toto nie je o feminizme, ani o nejakej túžbe žien presadiť sa. Je to evolucia. Ktorá zasahuje nie len tie viditeľné veci, ale aj správanie sa spoločenstva.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
janewithane
5. jan 2022

@simsalabim vlastny rozum? No no no!

simsalabim
5. jan 2022

@zazvorka87 ale ved v Biblii samotnej je tolko veci, co si navzajom odporuju... naozaj sa nemoze povazovat za 100% pravdu, niekto pri prepisovani urobil chybu - zamerne? Omlyom? Mozno oboje? Na prikaz? . Napriklad, v Genezis 1 je uvedene ine poradie stvorenia ako v Genezis 2. Ale... nehadajme sa o tom. Len sa skus nad tym zamysliet.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
5. jan 2022

@zazvorka87 tak v prvom rade biblia je vymyslena rozpravka, kto to pochopil pochopil, kto nie ten nie. Rovnako ako drviva vacsina roznych nabozenskych textov su vzdy prisposobene dobe/cirkvy/spolocnosti. Viera je cisto vec jednotlivca, ci niecomu veri/neveri, premysla nad tym alebo to vezme ako "bol nauceny".

felicitab
5. jan 2022

@zazvorka87 Hierarchia v manželstve? Čo prosím? Vo vzťahu dvoch rovnocenných ľudských bytostí? Hierarchia má svoje miesto v pracovných vzťahoch alebo vo zvieracích spoločenstvách. Považovať ženu a muža v manželstve za rovnocenných nemá nič spoločné s "liberálnymi" smermi.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
5. jan 2022

@zazvorka87 myslela som, ze nepristupis na argumenty... i ked to v tej Biblii stoji cierne na bielom. To nema s toleranciou ci uprimnostou... ci s opovrhovanim vobec nic spolocne. Ved ja tvoju vieru v Boha nechcem nijako menit ci podkopat! Iba sa ti snazim otvorit oci - aby si ju mohla citat a pouzit pri tom kriticke myslenie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
katkamatka7
5. jan 2022

@zazvorka87 Nehovorím, že súhlasím s každým a ani to, že nesúhlasím s nikým. Ale nemám rada, keď sa niekto naváža na jedného a bojuje sám do zničenia svojich síl. Preto mi dovoľ vyjadriť Ti podporu.
Si v krajine, kde keď povieš, že všetci budú jazdiť na pravej strane cesty, tak sa do Teba nebudú navážať.
Skús povedať v Tvojej rodnej krajine, že máme byť na pravej strane a aj tak sa na Teba zvalí spŕška tých, ktorí budú aj tak vidieť len seba.

ivik4
5. jan 2022

@zazvorka87 nechcem sa Vam pliest do debaty ale nikto, NAOZAJ NIKTO nemusi a nieje tvoj fanusik, ty pises take statusy ze si to clovek zapamäta aj keby nechce naozaj dlho a tvoj nick je tiez lahko zapamätatelny

simsalabim
5. jan 2022

@viestta nuz, je som optimista, nadej zomiera posledna.... chce to iba trosku porozmyslat. Ja velmi chcem, aby zeny rozmyslali, lebo inak vizia Margaret Atwood v Pribehu sluzobnicky a rovnomennom uz omnoho rozvinutejsom seriali, posobi az privelmi realisticky a nie ako distopia.