Je správne pripomínať finančné dary vnúčatám?
predstavte si takú situáciu, že sú v rodine 2 deti, ktoré už majú vlastné rodiny. Jedno má 2 svoje deti, druhé 3. Babka vnúčatám prispieva pravidelne na meniny, narodeniny nejaký finančný dar. Lenže vždy z času na čas nezabudne spraviť "zúčtovanie", že do rodiny A išlo toľko financií a do rodiny B toľko... všetko sú to peniaze, ktoré idú pre vnúčatá, žiadny z ich rodičov nefajčí, nepije, nehrá hazardné hry, klasická rodina. Len babka má silnú potrebu pripomínať, koľko financií už dala. Nikto tie financie nežiada na narodeniny a meniny, nepýta, ani nežiada, čiže je to dar. Ale tento dar je pomerne často pripomínaný, koľko ona komu dala a ako je to veľa. je to podľa vás ok?
a mňa vy hlavne zaujímalo , v akej hodnote sú tie dary ? Lebo rozdiel jedného dieťaťa x 2 sviatky , veď to ani nemôže byť suma , ktorá stoji za reč
autorka, mas super sestru..mozno by sa trebalo s mamou porozpravat ze tie peniazky/dary idu konecnym "sportrebitelom" detom a nie vam. Takze vnucence maju rovnako a to je podstatne
A to bud rada ze mas pomer 3:2, ja mam tri ale na druhej strane mam nulu - a tam uz nastava vazne "Problem" (z velkym P, nie z mojej ani zo strany toho co daruje samozrejme ale mojej sestry)
Tak to stopni od teraz a nic neprijimaj, alebo jej daj tento navrh (ze na dceru takato suma/rok).
Tvoja mam ma pravdu, len preto ze mas viacej deti od nej dostavas viac ako tvoja sestra. A ty si to roky prijimala, tak na co sa stazujes, po 20 rokoch? Je to fakt.
Preboha, toto keď čítam normálne sa mi tlak zvýšil 🤦🏼♀️ako môže takto prepočítavať niekto dary pre deti. Och strašné....
@stvura ach, to sú smutné veci, ozaj. ale zas, tvoji rodičia sú uzrozumení,hej?
@softiesofie ako to máte v rodine vy, prosím? podeľ sa.
@softiesofie ja som nič neprijímala, to boli peniaze detí..deti už majú aj svoje účty, ak už o to ide...ale "zúčtovanie" od mamy ide paradoxne mne, nie deťom🙂 ako by si toto riešila? dakujem
autorka je to chore, moja svokra aj svagor, jej syn su presne taky, oni neustale v hlave kalkulacka.
muzov brat vola mojmu muzovi raz do roka, ked chce vediet, kolko mal na riadku 01 danoveho priznania - rocny hruby prijem! vzdy ked muz zmeni pracu, ci nieco vacsie kupime ci ideme na dovolenku, dotiera, vyzveda, kolko sme zaplatili, aky ma plat, prepocitavaju aj so zenou, ci on nema hadam na clenov rodiny menej ako my.
Je spokojny len vtedy, ked ma viac, samozrejme. Neustale riesi peniaze, setria, setria aj na detoch, na sebe. Jeden cas ked zarobil menej ako moj muz - lebo moj muz bol taky sprosty, ze mu vzdy ochotne a naivne nadiktoval svoj prijem...tak svagor zacal zvinostnicit popri plnohodnotnom zamestnani, vecer po praci a kazdu sobotu cele roky chodil robit ludom manualne prace v zahrade, strihal stromy kosil, atd, len aby dobehol brata zo zarobkom.
svokra zase trhovkyna, niezeby si oddychla na dochodku, ale do v lete do 10teuj vecera je na zahrade s celovkou, pestuje na 24 aroch!!! a predava na truhu, rata peniazky, nikam nechodia , nic si nedovolia, nikdy ziadne dovolenky, kupaliska, ken neratam vylety z prace za sociku. A pri kazdej navsteve je mi schopna hodiny vykladat, ako kde za kolko predala na truhu, vie presne ceny, mnoztvo, kde trhla dobru cenu, kde dobre zarobila. Po hodine dvoch tych kydov uz som v kóme.
Oni dvaja sa nasli, riadne im d*be.
Nezalozila som anonymnu diskusiu, evidentne nemam potrebu tu riesit moju rodinu.
Poskytla som ti radu, moj nazor. Uz ako sa k tomu postavis je cisto na tebe.
".ale "zúčtovanie" od mamy ide paradoxne mne, nie deťom🙂 ako by si toto riešila? "
A to mama celych 20 rokov cusala a len platila? A len vcera sa ozvala, ci ako?
Ja by som babke povedala tak:
Ok ked si nam za rok dala 1000 a sestre si dala 700 tak jej tych 300 doplat.. alebo jej mam ja poslat 150?
Alebo si zavolaj sestru vysvetli jej to.. a spravte na babku divadlo.. spiste vsetko co viete a zacnite to s babkou vo velkom riesit.. ako to ze tomu dala tolko a tomu tolko.. a kedy tomu doplati toto a ci toto chce naspat.. a potom ze tie peniaze maju deti ci to mate pytat od nich..
Zahrajte jej hru...
@autorka ako zo zaciatku sme sa snazili to nejako vysvetlit ze vsetko ide detom a nie nam (ani na ucet, ani do skrine ci pod matrac), ale to nejde, takze len prechadzame mlcanim (samozrejme stary otec "kompenzuje" do urcitej miery ale nie je to to iste a obcas si vypocujem ako mi je fajn - pritom nie je, lebo to nie je "moje plus", su to veci/financie len mojich deti)...tak ludia sme rozny, niekto ma v hlave kalkulacku a mamonara nezmenis. Musis to vypustit lebo ta to bude trapit. Ty mas inu situaciu, staci fakt len rodicom taktne naznacit ze nie je co preratavat
@negymama och, ako veľmi ti rozumiem.
@softiesofie tá rada ani názor ale nezodpovedá tej situácii, bohužiaľ..
Pozri. Mala som kolegynu. Syn 3 deti, dcera 5 deti.
Kolegyna sa rozhodla, ze bude mat rozpocet na synovu a dcerinu rodinu rovnaky, bezohladu na to kto si kolko deti narobil. Navrhni nejake vyrovnanie a mama nech do buducna riesi veci takto nejak (rovnako voci jej detom).
@softiesofie tak toto je riadna podpásovka o vlastných detoch povedať: "kto si koľko detí narobil" to je riadne nechutné..takže za mňa sa týmto "vzorom "tvojej úbohej kolegyne nebudem riadiť🙂
Ved to.. vobec sa pre to netrap..
najdite babke brigadu, ked tak rada pocita..... ale nie... sranda bokom... kazda vycitana koruna, je odveci, neviem co si tym dokazuje... mozno chce chvalu a velku vdaku... tak bud jej tento pocit doprajte, alebo jej financovanie ako to nazyva odmietnite a nech prepocitava doma v tichosti, kolko mohla dat a nedala...
Je to pri ľuďoch dost bežné. Ľudia to často robia, napríklad aj vo vzťahoch a v manželstve. Koľko prispela manželka, koľko manžel, koľko robí ten, koľko robí iný. Ľudia majú potrebu všetko kvantifikovať a pripomínat svoje zásluhy a tiež žiaľ chyby tých druhych. Chváliť sa svojim dobrom a kritizovať nedostatok dobra iných, sú často dve strany jednej mince. V mnohých hádkach si ľudia takto " vytmavuju" čo, kedy, koľko a pod. Čiže trošku smerom k mojej rade. Aj keď je to zrejme pre teba iritujuce, asi by som tvoje vzťahy s babkou pre túto vec zbytočne neeskalovala. Nevidím do toho, ale za mňa, pokiaľ skutočne nejde o nejakú zásadnú chybu, zlú vlastnosť, alebo nepríjemné správanie, ktoré pravidelne a výrazne zasahuje do tvojho života, asi by som to vôbec neriešila a nevracala to babke rovnakou mincou.
Kolegyna vystupovala voci vlastnym detom absolutne ferovo. Podporovala rodiny jej 2 deti uplne rovnako.
Moji rodicia davaju rovnaku sumu kazdemu vnucatu. Tiez mam 3deti a surodenec 2. Nerozoberame to, len viem, ze na Vianoce chce kazdemu kupit zhruba v rovnakej sume. Uz som jej vysvetlovala, ze to nie je potrebne. Moje dieta sa potesi aj 10€ darceku a nemusi byt silou mocou za 30€. Lenze ona to chce spravodlivo, ze ked synovec ma drahsi, tak aj ostatni dostanu v rovnakej cene. Myslim si, ze aj ine sviatky tak riesia, ale nikdy nevycitaju, ani nekomentuju. Po pravde ide o vnucata a nie o rodiny, takze jasne, ze vam da viac ako sestre. Myslim si, ze sestra to vobec neriesi. Tvoja mama asi bude mat nejaku starecku diagnozu ked sa na taketo nezmysly upina.
Inak co ja vidim, tiezto presne prepocty darov na deti ci vnucata, robia hlavne ti , co vlastne nikdy detom nedali dost zaujmu , lasky, a takouto "spravodlivostou" si zalepuju svedomie. Podla seba , sudia inych.
Myslia si, ze kazdy je taky ako oni, ze potrebuje "spravodlivost" do centa, a inak si to budu deti ci vnucata vycitat vzajomne.
Opak je pravda...ziadna taka centova spravodlivost neexistuje. jedine spravodlive , je mat vsetkych rad, ci su peniaze ci nie su, ci mozu dat alebo nemozu. Lenze toto oni nechcu dat, radsej hodia peniaze s tlakom v hlave, ci to je spravne, tak pocitaju a pocitaju, az kym im nepreskoci v hlave.

Ak ti to tak vadi, tak jej navrhni nech podporuje tvoje a sestrine deti rovnako bezohladu na pocet. Posle na ucet cca 200/rok tebe a aj sestre (na deti).
Lenze tym budu tvoje deti ukratene, lebo ich mas viac. Ale budes mat pokoj.
Inac mne sa paci ze je transparentna, vies kolko rodicov funguje s financiami na tajnasa?