icon

Je správne pripomínať finančné dary vnúčatám?

3. mar 2025

predstavte si takú situáciu, že sú v rodine 2 deti, ktoré už majú vlastné rodiny. Jedno má 2 svoje deti, druhé 3. Babka vnúčatám prispieva pravidelne na meniny, narodeniny nejaký finančný dar. Lenže vždy z času na čas nezabudne spraviť "zúčtovanie", že do rodiny A išlo toľko financií a do rodiny B toľko... všetko sú to peniaze, ktoré idú pre vnúčatá, žiadny z ich rodičov nefajčí, nepije, nehrá hazardné hry, klasická rodina. Len babka má silnú potrebu pripomínať, koľko financií už dala. Nikto tie financie nežiada na narodeniny a meniny, nepýta, ani nežiada, čiže je to dar. Ale tento dar je pomerne často pripomínaný, koľko ona komu dala a ako je to veľa. je to podľa vás ok?

krasneleto
3. mar 2025

aby sa mohla babka venovat uctovaniu, museli by vsetky vnucata mat rovnaky pocet a aj rovnaky vek... uvediem priklad.. .moj brat ma 3 deti, kym sa moja dcera narodila... tak samozrejme ze jeho deti dostali za tie roky "asi" viac... ma to teraz moja mama dobehnut a doladit? pre boha, to ako rozmysla... ked vezme babka vsetky vnucata k sebe na prespavacku, mam vycitat bratovi, ze jeho deti ju stoja viac ako moja jedna? alebo ako? ach jaj... ja tak ja zacnem ratat teraz vsetkym kamoskam, ktore maju viac ako jedno dieta, ze ja do ich deti vlastne davam 2-3x viac do roka / narodeniny, meniny, vianoce, den deti a neviem co/ ako ony do mojej?????? boze, babka na nezaplatenie

autor
3. mar 2025

@softiesofie a ty to máš ako v rodine? napíš na inšpiráciu.

autor
3. mar 2025

@cimage ano, vnimam to presne tak, že ide o nejakú neurotickú poruchu alebo čo..

autor
3. mar 2025

@negymama jj, vidíš, takto som sa na to nepozrela. ale to je asi ozaj koreň celého problému.

autor
Autor odpoveď zmazal
softiesofie
3. mar 2025

My to mame v rodine v pohode. Na inspiraciu som ti uz poradila v predchadzajucich komentaroch. Neber od mami uz ziadne peniaze navyse, vyrovnaj sa so sestrou a budes mat klud.

autor
3. mar 2025

@softiesofie ako v pohode to máte? poraď

lucia13022023
3. mar 2025

Nečítam vsetky komentáre, čiže možno sa budem opakovať... Porozprávala by som sa s mamou, že nech kúpi co ona uzná za vhodné, keď potom vykrikuje peniaze. Ďalej by som už penaize neprijala, alebo potom pri najbližšej konfrontácii by som jej povedala, že ju nikto nenútil a naco dáva, keď neskôr vykrikuje.
U nás v rodine sme tri vnučky (nám darčeky nikto nedáva), ja mam jedno dieťa, sestra dve a sesternica dve. Na Vianoce, narodky, meniny dávajú x€ na dieťa. Čiže to logicky vychádza, že na to moje dajú menej, keďže je jedno. Nikto s tým nikdy problém nemal a nikto sa necítil nikdy ukrateny ci naopak.

autor
3. mar 2025

@softiesofie alebo vieš, čo? radšej neraď. dostala som tu veľa inšpirácií, ktoré ma povzbudili na rozdiel od tvojej, že mám dorovnať svoju sestru. však ty si ako moja mama, pomoc!😂

krasneleto
3. mar 2025

ale tu neexistuje ziadna pomyselna babkina spravodlivost.. vies kde by som bola keby som takto rozmyslala? dvom bratovi som krstna, tretej nie... myslis ze tej nedam rovnako? dam, lebo vsetky su mojho brata deti a vsetky milujem rovnako. takisto nasi rodicia... ved nikto nam neurcil kedy a kolko mame mat deti... to je cele... rodicia pomahaju rovnako... aj detom davame rovnako... ked u mna su deti, miniem 3x viac ako ked je moja u svagriny... mam jej to vyuctovat? kazda moja kamaratka ma dve deti a viac, kupuje mojej preto dvojnasobne? NIE... boze to radsej nic nedostat ako toto pocuvat...
ked babka chce dorovnat, nech tak urobi, v konecnom dosledku su to jej peniaze a jej vec, ale co to taha stale na svetlo sveeta, ako keby nikto nemal vacsie problemy...

krasneleto
3. mar 2025

@softiesofie a preco ona sa ma vyrovnat zo sestrou za dary jej matky? to nie je nejake z cesty?

softiesofie
3. mar 2025

@krasneleto Autorka uz odo mna ziadnu radu nechce, tak nebudem riesit.

krasneleto
3. mar 2025

@softiesofie ja som sa ta pytala, preco to vidis tak, ze by mala dorovnat sestru zrovna ona? ak to tak babka citi, nech si ju dorovna babka...

autor
3. mar 2025

@softiesofie tak nerieš mna ale prispievatelky, ktora sa ta pytala, hm..

mamina7070
3. mar 2025

Neriesila by som to zasmiala sa nad tym a jednym uchom dnu druhym von

babke najst brigadu do tesca za pokladnu ked rada pocita

autor
3. mar 2025

@krasneleto toto je presne model rodiny, ktorý sa mi páči a vždy som po takom túžila. no u nás nevídalo:(

krasneleto
3. mar 2025

este mi napadlo jedno riesenie, neviem ci babke sa bude ale pozdavat... zoberte vsetky vnucata.. zacat treba s najstarsim vnucatom... nech babka napocita vsetky investicie k dnesnemu dnu- verim, ze ma k tomu podklady... a ostatne vsetky deti dorovna do tejto sumy... a od zajtra moze davat vsetkym tak ako doteraz a moze kludne spat.. bude jej to v jej logike sediet...lebo vsetky vnucata dostali uz v tomto veku to, co najstarsie... ale co bude vykrikovat, ked to dorovna neviem? ze ju to vyslo viac ako chcela?

softiesofie
3. mar 2025

@krasneleto Babka citi ze podporuje autorku viacej. Co je vzhladom k poctu jej deti pravda. Babka jej to dava najavo, autorka s tym nie je spokojna pytala sa na nazor.
Moj navrh bol vyriesit podporu zo strany babky rovnocenne voci jej dceram, a pripadne dorovnat so sestrou. Ak nesuhlasi OK, ak nie nech je nadalej sfrustrovana.

negymama
3. mar 2025

na to nie je ziadne riesenie, tieto babky ci ini ludia, co takto prepocitavaju, vas chcu len dostat do pasce neustaleho prepocitania a vazenia celeho zivota.
je to cesta do pekla. Nemam prepocitavat aj to, ze moj 16 rocny pubertak sprace 2x tolko jedla ako jeho 18 rocna sestra? Nemam mu dat vyuctovanie, alebo nech doplati sestre co zjedol navyse?
kazdy vidi, ze toto je chore.
ja si chcem uzivat zivot so svojimi blizkymi a nie so zavarenymi koleckami v hlave pocitat cely zivot na peniaze.

krasneleto
3. mar 2025

@softiesofie mas pravdu, ale babka je ta , kto ma problem. autorka ma problem s tym vyhukovanim pri kazdej prilezitosti. ja by som mojej mame otrieskala vsetky investovane peniaze do koruny o hlavu a nech si ich napcha komu chce... toto je nonsesn

mamina7070
3. mar 2025

za mna mas autorka dve moznosti
bud sa nad to povznesies a nebudes si nic robit z psychickej obscesie tvojej mamy
alebo sa jej postav celom a odmietni akekolvek financne darceky ak ma to takto potom vypocitavat

krasneleto
3. mar 2025

@negymama mala by si ... nebude predsa zrat za viac ako sestra... nie? ved si mama a pekne spravodlivo... do nich tlacit rovnako :D teda podla logiky autorkinej mamy

autor
3. mar 2025
softiesofie
3. mar 2025

@krasneleto Suhlasim a mozno by pomohlo si s matkou sandut a pekne si to prebrat. Takto sa len nadalej moze vyplakavat na MK.

autor
3. mar 2025
autor
3. mar 2025

@softiesofie dakujem, vyplakávanie na MK mi pomohlo, hlavne som zistila, že sa nemám prečo cítiť vinne a že v tom nie som jediná. povzbudili ma tiež príklady, že v iných rodinách je to normálnejšie, funkčnejšie a že sa majú radi a sú spokojní. a že život sa nedá "naceniť" všetkým dakujem

autor
Autor odpoveď zmazal
miroslava21
3. mar 2025

Navrhni babke nech stopne starsie vnucata - teda ta je financna podpora,mladsie vnucata nech podporuje do veku tych starsich a bodka. Bude to z jej pohladu ako tak spravodlive a nech uz viac nedava peniaze nikomu. Co ine urobit? A nech sa nepozera na vnucata ze su od tej alebo od tej strany, ale nech sa na nich pozera ako na individulne deti bez ohladu ktorej dceria "patria".

betulinka1
3. mar 2025

Musíš pochopiť, že oni žili v inej dobe. Chce aby ste vedeli, ktorej koľko ide. Spýtaj sa jej ako to mala ona, ked bola mlada. Ci bola nejaka nespravodlivosť. Ja som do svojich 45 rokov nenavídela chodiť babke, lebo ona furt o jedle. Dala ti mama najesť, jedol si (na môjho syna). Akože do mna sto certov, lebo som v tom vyrastala. A teraz cez Vianoce rozpravala ako bola na internáte na strednej skole a rodičia jej nedávali peniaze a ona castokrat nemala co jesť. Domov chodila tak raz za pol roka a to len ked jej brat doniesol par korun na autobus. Lebo jej brat chodil na medicínu a druhý za Ing. a všetky peniaze isli im dvom. Akoze ti poviem, že z tých jej príbehov som pochopila, prečo stale to jedlo a ti poviem bolo to fakt hrozne. Čiže tvoja mama mohla tiež niečo v živote zažiť, čo sa vekom dostáva na povrch takýmto účtovaním. Ale ako ti tu jedna kočka písala, nebude to myslieť tvoja mama zle.

autor
Autor odpoveď zmazal