icon

Je správne pripomínať finančné dary vnúčatám?

3. mar 2025

predstavte si takú situáciu, že sú v rodine 2 deti, ktoré už majú vlastné rodiny. Jedno má 2 svoje deti, druhé 3. Babka vnúčatám prispieva pravidelne na meniny, narodeniny nejaký finančný dar. Lenže vždy z času na čas nezabudne spraviť "zúčtovanie", že do rodiny A išlo toľko financií a do rodiny B toľko... všetko sú to peniaze, ktoré idú pre vnúčatá, žiadny z ich rodičov nefajčí, nepije, nehrá hazardné hry, klasická rodina. Len babka má silnú potrebu pripomínať, koľko financií už dala. Nikto tie financie nežiada na narodeniny a meniny, nepýta, ani nežiada, čiže je to dar. Ale tento dar je pomerne často pripomínaný, koľko ona komu dala a ako je to veľa. je to podľa vás ok?

Strana
z4
daniellkka
3. mar 2025

Moji rodicia ani svokrovci to nerobia ale mame v rodine podobny priklad :D dar by som odmietla s tym ze tie deti to nepotrebuju, nech si babka necha a kupi nieco sebe. Toto nie je davanie nezistneho daru. Darceky vacsinou davame aby sme toho druheho potesili. Ak sa chce babka vychvalovat kolko komu dala tak nech si to radsej necha.

ceresna17
3. mar 2025

Dostávate spravodlivo, jedným uchom dnu a druhým von. Ja som to vnúča ktoré vždy dostalo menej lebo som bola jedináčik, ostatní boli 4 a dostali nepomerne viac. Keď som bola malá veľa som kvôli tomu plakala lebo som si myslela ze ich majú radšej. Keď som bola väčšia, pochopila som prečo to tak bolo. Pretrváva to doteraz. Neriešim /pritom sama už mám viac detí/, ale rozdeľovanie sa nezmenilo. Ruky zdravé mame, zarobíme si.

kitycat
3. mar 2025

Nechapem preco si z toho robis tazku hlavu.
Jednym uchom dnu a druhym von, pretoze tvojej mame uz z toho prepina a lepsie to nebude.

Nech to rata na osobu/ dieta a nie rodinu vsak jasne, ze to nebude sediet pri nepomere.

Ona uz nema co robit a na dochodku pocita hovadiny

wilkova
3. mar 2025

A co by sa napr. dialo ako v nasej rodine, kde brat "vyzenil" dcerku, ale prijali sme ju vsetci, dostava darceky ako aj jeho biologicke deti, dokonca aj od babky a dedka (mojich rodicov), hoci teda nie je "ich"...?

Ako sa vobec moze takto v rodinach kalkulovat a prepocitavat, mne to hlava neberie 🤔

autor
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
3. mar 2025

Ale vies starí ludia, neviem kolko ma tvoja mamina, ale moj otec po tej 65 uz je totalne citit, ze ten mozog starne a to moj otec este pracuje hlavou. Ze opakujú rovnake príhody 100x, ze niektore veci z minulosti vidia uplne inak ako sa stali. Uz to ide tak z kopca celkovo. Ale posielat ju na terapiu, to asi nie. Skus to skor pochopit a pytat sa jej ci aj jej mama im tak spravodlivo rozdeľovala? Ci vtedy necitila krivdu. A mozno jej tak uznať, ked mate den vyúčtovania, ze mama, ze ty si taka spravodlivá. My vieme ze davas vnúčatám rovnako. Vies, ze jej das istotu ako dietatu. Mozno tomu prestane davat tu pozornost.

makodob
3. mar 2025

No ono by si to tvoja mama mala v hlave trochu usporiadať, lebo ak to dáva vnúčatám tak je to spravodlivé, jednej dcére dá pre tri a druhej pre 2, teda dáva jednej síce ,,viac”, ale má viac detí 😅Veď výdavky na deti sú dnes ďaleko viac ako nejaký dar. Alebo sa jej spýtaj na narovinu blbo, že či máš nejaké svoje dieťa ,,odstrániť”, aby sa to jej zdalo dostatočne spravodlivé. Ak chce može rovnakú sumu rozdeliť pre tvoje deti a rovnakú pre sestrine a má po probléme. Je to jej voľba koľko vám dá. Na druhej strane, ak by sa to opakovalo, tak by som finančný dar určite odmietla.

hedviga2
3. mar 2025

Bože ved jej povedz nech to nespomína. Je to zanedbateľna suma. A kašli na to.

rozculena
3. mar 2025

mnooo takto....keby to neustále omieľala,tak ako sa poznám,by som sa raz určite nasrala a vytiahla peňaženku a tie peniaze jej hodila do ksichtu a odišla by som....a možno by som jej povedala,nech si ich zožerie,to by záležalo od toho,že aký je ten vzťah medzi nami......ale ja som extrémista v niektorých veciach.😂Verím tomu,že viac by žiadne peniaze nedala a mala by som svätý pokoj

angeli121212
3. mar 2025

@softiesofie ak ma dakto dorovnať nech dorovná mama sestre... Inak je to debilné celé... Mne ak by chcel niekto z rodiny dorovnať za to že ma viac detí tak ho ešte zvozím či sa zbláznil...

kristinka92
3. mar 2025

toto mi príde choré. chápem dobre teda že ty si ta sestra čo ma viac deti (3) a sestra menej (2), cize tvojim deťom dala “viac”- no ale čo by bolo podľa nej spravodlivé? že sestrinym deťom dá po 50€ a tvojim po 33,33€? Veď to je choré. Tie peniaze nedava vam ako rodicom, ale vnúčatám. To sa nedá vyrazavat na centy, ale očividne to robí a tebe konkrétne to vyčíta roky 🙈choré… tak nech potom radšej nikomu nič nedava.

zuzana111984
4. mar 2025

@oblecenieavecicky skôr by som jej povedala, či mám jedno svoje dať preč, aby to bolo vyrovnané, nech sa spamätá

Strana
z4