icon

Je správne zakázať svokre dávať dieťaťu sladkosti?

16. nov 2025

Baby, som prehnaná?
Zakázala som svokre dávať našej 2-ročnej sladkosti, lebo to preháňa. Povedala som jej, že ak to poruší, nebude malé u nej spávať. Tvrdí, že som hysterka a že „raz za čas neuškodí“. Ako to máte vy?

Strana
z2
snowflakenel
17. nov 2025

Ja som rovno povedala, ze sladke nedavame. Teda myslim take toe kupovane somarinky: cokolady, keksy, lizatka....
Pochopila. Radsej donesie domacu strudlu, kolacik s.ovocim atd.....🙂 to mi nevadi....

stanzi
17. nov 2025

Autorka, nie neprehanas, a popravde cudujem sa tu odpovediam, kolko zien by s tym bolo ok...Dvojrocne dieta fakt nema co jest sladkosti, pokial sa bavime o kupovanych sladkostiach ako keksy, cukriky a pod., je na to proste este male a svokra by mala tvoje zelanie respektovat.
A k tvojej otazke, ze ako to mame my - presne ako pisem, ked mala dcera dva roky, nejedla nic taketo (a nie, nevyrastlo z nej dieta, ktore sa teraz ide umlatit za kazdou sladkostou), nastastie ani svokra, ani moja mama s tym nemali problem a nosili jej ovocie, ked uz.

anonym_ba13ea
17. nov 2025
@anonym_f94a1e

ja mam suplik so sladkostami ... mala k nemu moze kedykolvek a vziat si cokolvek ..ale tym,ze to neije zakazane tak ju to ani tak nelaka.. bola u mna na yzden kamaratka s rovnako starym dietatom.. s tym ze pre nu su sladkosti cista smrt .. a prve co spravil ze sa vrhol do suplika a vsetko vyjedol ... cim viac budes zakazovat tym viac to dieta bude chciet ... raz za cas nechaj nech dieta rozmaznava.. dolezite je aby mala stravu pestru a zdravu a cistila si zuby ...

@anonym_f94a1e Presne toto som zažívala s deťmi mojej švagrinej, ktorá im zakazovala slané - čipsy, tyčinky, oriešky, chrumky. Keď prišli ku mne na oslavu, rodičia sa ešte nestihli ani vyzuť, a deti sa vrhli na všetko slané, čo bolo vyložené na stole.

anonym_dc7811
17. nov 2025

Urobila si dobre, dobre a ešte raz dobre. Nerozumiem, v akom vesmíre by malo byť správne aby niekto iný rozhodoval o tom, čo bude jesť TVOJE malé dieťa. Ty sa predsa tiež nestaráš do jedálnička iných detí. Svokra to musí rešpektovať. Takéto jednoduché to je.

anonym_dc7811
17. nov 2025
@anonym_1b77eb

Ja tu budem asi za šibnutu, ale 2r nemá čo jesť horalku a pod sladkosti podľa mňa. Veď dospelý človek zje celú horalku, kebyže to idem poriadne potiahnuť, tak ak 15kg dieťa zje celú horalku, 60kg dospelý by mohol kludne 4 horalky za sebou.. ak chápete na čo narazam.. príliš veľa cukru, tuku, farbív a bordelu pre to malé dieťa a ono to fakt nepotrebuje. Ak chce veľmi, nech ochutná trochu, ale celá je veľmi veľa podľa mňa. A potom bude príspevok, že dieťa nič nechce jesť, keď pozná len také mega sladké umelé chute..
Neviem koľko toho dáva babka v príspevku, možno by to šlo dohodnúť, že nech babka radšej upečie domáci koláč namiesto kupovaneho alebo ponúkne kapsicku či niečo z DM v zdravšej forme.

@anonym_1b77eb múdro píšeš. Môj mal teraz v škole na obed zapekané cestoviny s brokolicou a náramne sa čudoval, že taká dobrota a deti to nechceli jesť. No prečo asi. U nás je brokolica bežná potravina od prvých príkrmov, ale niektoré deti ju zrejme videli prvýkrát.

anonym_dc7811
17. nov 2025
@michaela329

Ty si rodič a mala by rešpektovať, že jej sladké nedávate. Zas ženy, keď je tu téma ako nejaká žena pribrala, tak jej tu nakladate, že sa nevie kontrolovať, ale do malého decka by ste pokojne pchali stuzene tuky a cukor. Hlavne, nech sa staršia generácia neurazí, čo tam po zdraví a budúcich návykoch dieťaťa 🤦 Svokre navrhni, nech kupuje maliny, čučoriedky, nech urobí lievance - síce cukor, ale bez aditiv. Moja mam nosila sestrinym deťom uhorky, lebo ich zbožňovali. Všetko sa dá, ak si svokra len potrebuje tak trochu kupovať náklonnosť vnucata, dá sa to aj zdravšie. Na sladkosti má ešte čas.

@michaela329 dobre si to vystihla. 👍 Ja toto nepochopím. Však jasné, že jedna horalka dieťa nezabije, ale závislosť na cukre môže spôsobiť riadnu paseku. Svokra ju má rešpektovať a bodka. Tam nie je o čom.

Strana
z2