icon

Je správne, že rodičia neriešia pohrebné výdavky?

31. jan 2024

Len sa chcem opytat, ci si myslite, ze je to v poriadku. Sme obycajni priemerni ludia, moji rodicia su v dlhoch, niektore financne problemy sposobene vecami mimo ich kontrolu, niektore zbytocnym rozhadzovanim penazi, ked mali. Ziadnu rezervu nikdy nemali, a ani teraz. Je podla vas v poriadku, ze to rodicia neriesia? Asi automaticky ocakavaju, ze deti by pohreby zaplatili. Nerozpravala som sa s nimi o tom, mam normalne obavy, ze sa budu hnevat, ked si dovolim nieco take im vobec povedat. Len chcem vediet vas nazor, ci byt ticho, ci nie. Ako som vravela, sme obycajna rodina a pracujuca trieda, take vydavky by boli zbytocne zatazujuce. Dakujem za kazdy nazor

pribinak
31. jan 2024

Čo mas 4 roky? Však nirmalne ich posad k stolu a opýtaj sa ako si predstavujú veci s pohrebom?
Majú vek zdravotné problemy kopec dlhov, tak sa treba normálne porozprávať

Však si dcéra, nie cudzia, treba to otvoriť

autor
31. jan 2024

@vanilkovazmrzka Ano, my mame peniaze k dispozicii, ak by sa nam nieco stalo

pribinak
31. jan 2024

@vanilkovazmrzka napr naši majú nejaké úspory v banke a my deti a vnuci vieme, že sú určené na náklady spojené a pohrebom, rozlúčkou a všetkými tými vecami

Paradoxne je nás 6 súrodencov, vedeli b sme si náklady v pohode rozdeliť, ale naši to tak nechcú, sú z generácie, kedy sa myslelo na všetko a aj na takéto veci

gemerka17
31. jan 2024

@autorka
1. s rodičmi si kľudne prejdi aký chcú mať pohreb - to je normálna vec, nič morbidne ani nedôstojne
2. ty nebudeš po nich dediť žiadny majetok ?
3. ak je pre teba 2000 eur za pohreb veľa, tak tiež by si mala pouvažovať nad svojou finančnou gramotnosť

babulkomale
Autor odpoveď zmazal
autor
31. jan 2024

@pribinak Uz teraz mam z toho stres.... ja viem, ze nie som decko, ale oni ma tak stale beru. Raz sa so mnou hadali, ze nemam sa starat do ich financnych zalezitosti, a odvtedy to neriesim, co a ako pokryvaju. Viem len od surodenca, ze tam si pozicali uz viackrat, ale ja to neriesim, otec ma o to vyslovene poziadal. Tak vidis, ze ako oni vnimaju moj nazor :(

pribinak
31. jan 2024

@babulkomale ja sa reagovala na anjelicek, pri spopolnení netreba Jamu a ani pomník.

pribinak
31. jan 2024

Tak tuto tému otvor so súrodencom

stanislavicenka
31. jan 2024

@monicazbb to nemyslis vazne. Dieta sa same nepyta na svet. Je to zodpovednost rodicov starat sa o deti, ktore splodia🤦

autor
31. jan 2024

@pribinak Uz som otvorila, ze sa s nimi o tom porozprava, kedze este tam nemaju vyrovnane zalezitosti

zuzulka558
31. jan 2024

Mňa by veru nenapadlo šetriť na pohreb, naši majú odložené,, no dôchodok si treba aj užívať po odrobenych rokoch,,, u mňa rodina vie ze chcem spopolnit a to mam 34 no nikdy nevieš čo sa môže cesto do prace alebo inam stať

autor
31. jan 2024

Ale mne je strasne luto, ze su v takej situacii, ale su to dospeli ludia, no co zmozem. Kazdopadne vsetkym dakujem za nazory, nech sa pobavia so surodencom, ja si z toho asi stres nebudem robit. Ak sa ja s muzom nepominieme skor, pohreby im zaplatime. Dakujem este raz za vase nazory

zobaka
31. jan 2024

tazka tema, ak obcan nema na pohreb, moze poziadat mesto

viera27
31. jan 2024

Chces vediet co si myslim? Zurila som,ked som sa dozvedela,ze moja mama uzavrela nejake poistenie na pohreb. Poznala moj nazor,radsej nech si peniaze uziju,v plachte ich do hrobu nedame,tak naco to riesia. Aj tak budeme dedit. Takze asi tolko k tvojej otazke. Pride mi nechutne a morbidne toboz od deti vobec toto riesit. BTW k poistkam na pohreb,co sa tu spominaju. Ja som sa to dozvedela tak,ze ma pytala o pomoc s doriesenim tej poistky. Lebo cielova suma na nej bola 2000. To uz splatila. A chcela ju zrusit. Ale eeeee,lebo to je poistka. Takze az po jej smrti vyplatia pozostalym 2000. Keby to chcela teraz tie peniaze vybrat,tak by platila pokutu a dostala 1600. No a celkovo na tej poistke zaplatila 2500. Takze suma sumarum,cista strata!

pribinak
31. jan 2024

@zobaka ale to nie je len tak, že prídeš a povieš že nemáš prachy ns pohreb matky či otca. Tam sú podmienky ktoré oni evidentne nespĺňajú

zobaka
31. jan 2024

@pribinak samozrejme

monicazbb
31. jan 2024

@stanislavicenka však ano, napísala som snáď niečo iné?

drakvak
31. jan 2024

Len tak na okraj, áno, zostane vám nehnuteľnosť, ale peniaze na pohreb treba do týždňa, nie až po predaji nehnuteľnosti. Taktiež ak nie ste oprávnený disponent v banke k účtu rodiča, k peniazom sa dostanete až po dedičskom konaní. A áno, poznám ľudí, pre ktorých je problém dať za pár dní dokopy aj dve tisícky. Takže to pohrebné poistenie v našom prípade malo zmysel. V tom žiali a šoku (náhla smrť) to bola veľmi praktická pomoc.

sissy27
31. jan 2024

Moji rodicia mi pocas zivota davali a davaju tak strasne vela (a nemyslim zrovna peniaze) ze by som umrela od hanby, keby im tu poslednu cestu nezaplatim…

emma2782
31. jan 2024

Úprimne nikdy som toto neriešila. Som dospelá, mám odložené peniaze a počítam s tým, že môžem mať väčšie výdavky - pohreb rodičov. Ak majú na to odložené peniaze tak fajn no ak nie, nič sa nedeje. Sú to moji rodičia, vychovali ma a zaplatiť im pohreb aký si želajú je to najmenej po tom všetkom čo mi dali.
Zároveň sa ani so synom neplánujem o tomto vyslovene rozprávať, ako som spomínala, mám odložené peniaze, keby niečo kľudne ich môže použiť na pohreb. No snažím sa ho vychovávať tak aby mu väčšie nečakané výdavky nezobrali z chleba.

drakvak
31. jan 2024

@viera27 Áno, je to lotéria. Nedá sa odhadnúť, kedy človek zomrie a preto to môže byť aj nevýhodné. Moja mama do toho vložila reálne niečo cez 1000€, kým zomrela a vyplatili 2000€.

oliviakatka
31. jan 2024

Pohrebné vychádza na 20€/mesačne pri cieľovej sume 2000€, vstupný vek od 55-70 rokov 🙂 pokojne mi píš správu, je to poistenie ktoré dojednavame asi najčastejšie.

lija22
31. jan 2024

samozrejme, ze moja mama ma nasetrene ci uz na dovolenky, auto a mozno pohreb. Co pride skor. Preco to pisem tak s nadhladom? Lebo proste raz to pride a treba si na to zvykat. Ja som sa s mamou casto o tom bavila a obidve si pozname aj pesnicky, ktore chceme aby nam hrali na pohreboch. Vies aspon, ci chcu byt vasi spopolneni, ci pochovani a vobec kde? Takymito faktami zacni debatu hm

miadi
31. jan 2024

A ty planujes ze to bude nejaka autonehoda ze prides o oboch rodicov naraz ? Je vacsia pravdepodobnost ze tu prirodzenu smrt nebudu mat naraz . Zomrie prvy otec /mama a ten druhy zivy rodic mà dochodok a bude mat aj vdovske . Nejake peniaze na pohreb sa najdu.. ked Sa obaja pominiu zdedis po nich minimalne na tie ich pohreby. Prepac Mne to pride nechutne 60r pochovavat a spat ti Toto neda ? Ze sa bojis ze budes coskoro platit pohreb rodicom. Moj svokor mà 90 ani by ma nenapadlo ho za ziva pochovavat. Kludne tu moze byt aj 10+ rokov. Ved si setri a odkladaj ak ta to tak trapi. Par tisic by si mala mat tak ci tak odlozene pre nepredvidane surne potreby, Ak su socky a nemas o nich zaujem mesto ich pochova ..

mima172
31. jan 2024

Napíšem ti aj opačný pohľad. Moji rodičia vedia hospodáriť podľa mňa úžasne, majú úspory a nedávno som sa dozvedela, že majú kúpené už aj hrobové miesta. Možno si poviete, že som reagovala zle, no ja som normálne vybuchla a penila až to skončilo plačom. Mam skvelých rodičov, sme traja súrodenci, dali nám krásne detstvo a doteraz sa o nás krásne staraju, aj keď už sme "starí" a ja si myslím, žeby naozaj nemuseli riešiť, čo bude "po", veď my sa predsa s láskou postaráme. Mamin pohľad - nechcú robiť po smrti starosti. Ja sa pýtam aké starosti? Oni nám dali tak veľa a my sa nepostaráme o ich telo po smrti? Aj keby som si mala vziať nato pôžičku, tak mojich rodičov raz odprevadíme dôstojne a s láskou.
Autorka - za mňa je nepochopiteľné toto vôbec riešiť. Vychovali ta? Chýbalo ti niečo? Šatili ta, živili ta? Ak sú odpovede áno, tak snáď by malo byť prirodzené chcieť ich z vlastnej vôle dôstojne pochovat. A je úplne jedno ako aktuálne hospodária.

nerko
31. jan 2024

Chceš môj názor? Pre mňa je šokujúce, že si viac v strese z čoho zaplatíš pohreb, ako z toho, že Ti zomrú rodičia. Aby jedna dospelá dcéra, nemala cca 1000€ (bez pomníka), aby pochovala rodiča. So smrťou sa stretávam denne a aj chápem dôchodcov, ktorí si kupia hrobové miesta a našetria na pohreb. Niekto to robí preto, aby nezaťažoval finančne deti a niekto preto, lebo by ich deti dôstojne nepochovali. Nič Vám po smrti rodičov neostane? Len dlhy? Dúfam, že sa ma moje deti NIKDY neopýtajú, či mám našetrené na pohreb, tak ako sa to ja NIKDY neopýtam svojich rodičov.

autor
31. jan 2024

@miadi Nie, ja si myslim, ze urcite pojdu jeden za druhym, ze sa uzialia do umoru...
@nerko Myslim na to ako na komplexnu zalezitost
Tak padli tu aj take nazory, ze je to v poriadku mysliet aj na svoj vlastny pohreb, ja na to myslim tiez, neviem, co take nenormalne to je. Z mojho uhla pohladu to je tak, ze ja chcem mat ujasnene ako by to bolo, ak by som kedykolvek umrela, alebo manzel, alebo co bude s detmi, majetkom, usporami. Nie ze ja umriem a len placte, nieco tu po mne aj ostava, mam aj zaziva moznost take veci riesit a premyslat o nich, je to zodpovedne podla mna. Hoci nikto nechce ist predcasne a zanechat tu po sebe male deti, aj na to treba mysliet, lebo sa to moze kedykolvek stat. Ja som svojmu manzelovi vravela, co si prajem a aj aku mam predstavu, ak by som mala nehodu a tak dalej, aj s detmi, ked sa dozijem ich dospeleho veku, tak sa s nimi o tom porozpravam, dufam, ze ma za to nikto neukamenuje, ci rodicia, ci deti, ci manzel, ze to nenechavam len tak vo vzduchoprazdne, nech si to poriesia, ved mne to uz bude jedno.

autor
31. jan 2024

A ano, aj financie k tomu patria

euka210
31. jan 2024

Toto som v zivote neriesila a ani by som sa to rodicov nepytala...ani len svokry nie...hned by sa pytala, ci ju uz posielam do hrobu 😁 ...kedze zdravotne nie je ok.
Az taky drahy pohreb nie je...kar vobec nemusite robit ak su peniaze problem. Len...pri mojej babke bolo tak 20 ludi na kare, pri svokrovi na dedine asi 50...ine zvyky...

oslo1
31. jan 2024

Moj pohreb Bude hradeny z mojho dochodkoveho poistenie, tam Bude dost penazi.
Pohreb v UK stoji okolo £ 4-6 k. To Len zaklad.
Plus mam spisanu Poslednu volu, v nej mam aj pevne ukotvenych synovych porucnikov, kto sa Bude start o synovi majetok a kolko Bude jednorazova odmena vyplatena porucnikov, aby bolo na Vratkovu starostlivost.
Je to normalne vypracovane pravnikom, takze je to tazko napadnutelne.