Je správne žiadať príspevok od partnera na bývanie?
Ahojte prosím o radu...bývam s priateľom 6 rokov.. býva v mojej chalupe do ktorej nevlozil ani jeden cent.. platí polovičku elektriny , vody, plynu. Prosím vás myslite ze v poriadku keď sa chdem dohodnúť na nejakom finančnom vyrovnaní. ze chcem od neho aspoň 100-150 eur na mesiac aj spätne. ( on si mysli ze je v poriadku to takto mat nastavene , ze je to moja chalupa tak ze on nebude prispievat na nic ina na energie..lenze ja na to aby som to mohla predtym robit som musela setrit odopierat si. On si všetky peniaze minul neodlozil nic. Neminul na mna..zeby mi cosi kupil niekam ma vzal, pozval.Poviem vám nejde mi o tom peniaze ale o ten princíp . Ako by ste s s ak tomu postavili..plánujeme tu byvat on nechce ísť nikde aj ked som mu to navrhla ze teda nech ideme teraz bývam tam kde on to vybaví bude všetko platiť a ja sa budem podieľať len na energiach a zatiaľ nasetrim..ja neviem rozmýšľam správne..co myslíte , poradte
@zmrzlinka2021 tak načo je s ňou
To je ale poriadny vychcanec. Minimalne ked uz byva v tvojom dome, opotrebúva jeho vybavenie. To by sa asi kazdemu pacilo prezit zivit tak, ze ta ubazovanie stoji 150e mesacne a cele svoje zvysne prijmy mozes minut na ine veci. Co vlastne zenu na takomto trapnom prizivnikovi pritahuje.
Strasne chaoticky pises, neuplne, utrzkovito a vzdy ina informacia, necudujem sa tym komentarom a uprimne, myslim ze pises len co ti vyhovuje. Po uvodnom prispevku kazdemu napadne, co to za prizivnika chovas. Po dalsich, cisty zmatok... najprv plati polovicu za energiu, potom "od hypoteky plati polovicu hypoteky", potom splaca za auto, ktore si mu kupila za usetrenu hotovost. To ze mate spolu dieta; nejako islo do uzadia. Ak chces normalne rady, vypis tu presne SUMY za co ti plati presne. A inak, platit enegie len za seba, aj ked mam dieta, cosi skvele.
@lonely66 by sa čudovala aké sú ženy naivne. Švagriná zobrala pôžičku 20000€ na kúpu auta ale prečo toľko neviem . Auto stalo 8000€ napísala ho na frajera bola s nim niečo cez pol roka vidina že sa zoberú a budú mať deti . Zvyšok peňazí minulý po výletoch. Pol roka bolo ok keď ešte boli peniaze potom sa zmenil v správaní a chovani . Potom sme jej hovorili akú debilne urobila s autom takže na naše tlačenie žiadala od neho plnú moc ne prepis auta .našťastie sa podarilo a nerobil problémy. A peniaze jej nedal žiadne ani za pár ks nábytku čo nakúpila k nemu do izby u jejo rodičov. Niektoré ženy sú proste slepé
Ale tak , vy asi celkovo nemate v poriadku vztah. Za manzelku si ta vziat nechce, investovat do tej tvojej chalupy nechce...je on vobec stastny v tej tvojej chalupe ? Je stastny s tebou ? Chce on vobec byt tam kde je ? Este aj zarobis viac jak on....on je bud total neschopny vychcalek ktoremu je v podstate jedno ze nic nevlastni alebo je nejaky nestastny s tebou a tam kde je. Neviem, tak mi to nejak pride z toho co pises.
Akože načo si auto ktoré si kupovala ty písala na neho???ty sa čudujes že on je nezodpovedný a toto bol podľa teba rozumný a zodpovedný krok???
Využíva Ťa. Ver mi, viem, o čom hovorím. Toto nie je partner pre život, ale parazit.
Nech rozmýšľam ako chcem, nechápem, že si toho parazita uz roky chovas. Zbaliť a vymeniť zamky. Mne je z neho zle uz len po prečítaní par tvojich príspevkov.
Tak nech prevezme celé platby plyn, elektrina, voda, internet on a ty údržbu domu. On nech urobí veľké nákupy potravín a ty spravíš fasádu domu, keďže je tvoj dom. Nejako sa treba rozumne dohodnúť.
@lonely66 cca 6 rokov dozadu . Bol to hajzel foťák. Hulil marišku. No proste niektoré ženy majú tie ružové okuliare
Tak prepis polku na neho a pak skemraj peniaze
@sasa1310 je to nesprávne, kde by takto reálne býval? Ak by mal svoj byt/ dom, tak by mal pravdepodobne určite hypotéku, takže náklady by neboli polovica z energií a ak by mal vlastný podnájom, určite by to nebola polovica energií. Ale takého chlapa by som nechcela, to nie je zrovna muž, o ktorého sa vieš oprieť a stará sa o rodinu. Podľa mňa autorku využíva, vyhovuje mu to.
Ja nečítam celú konverzáciu, ale niektoré názory sú tu fakt mimo. Prečo by mal u nej bývať len za energie? Prečo? Hocikde v nájme musí platiť za užívanie nehnutneľnosti a opotrevanie zariadenia atď, to nejde len o energie…Nepríde mi to ani trochu fér, ani ak by to bolo opačne. Mal by prispievať každý mesiac niečo navyše za to že u nej býva.. to že je priateľ nestačí. Spatne by som to neriešila, ale do budúcna určite zmeniť nastavenie.
Takze od neho chces 10 800€ spätne. (150 mesacne) za 6 rokov. Zijete spolu,mate spolu dieta tak sa starajte spolu o svoje byvanie. Daj mu záruku že ho nevysackujes s holym zadkom ked na to pride. Tym ze investuje by sa mal stávať spolumajitelom,nie sponzorom.
@silvike Preco vychcalek? Ved sa len sprava ako vela zien))) Minule tu bol opacny pripad a vsetky jej radili,ze nema nic kupovat ani investovat do cudzieho..........ze si ma ona kupit investicny byt a mysliet na zadne vratka. Myslim,ze kazdemu treba rovnako poradit
@betulinka1 A mate sex?😀😂 mozno sa mylis a nic neusetril,lebo sex nieje v cene
@david1202 Kde sa da taka zohnat?😂😀
@martin96321 nespráva sa ako žena, ta sa stara väčšinou komplet o dieťa a domácnosť.Tento akože chlap platí len energie ,keby sa rozišli dieťa zostáva žene na kompletnú starostlivosť okrem 2 víkendov v týždni, žiadne OCR, ucenie a pod. s dieťaťom nebude riešiť. Ktovie ci vôbec vie akú veľkosť nosí, kde ma pediatra a pod.
To auto si s mala napísať na seba, ked si naň dala peniaze. Priateľ je špekulant. On plánuje s Tebou žit celý život, máte spolu dcéru ste rodina bez sobáša a on má výhody. Aj keď je to tvoj byť mal by prispievať. na opotrebenie zariadenia, býva tam predsa aj jeho dcéra.
@gribka1 @dextersk má pravdu. Ani ja by som neinvestovala do cudzieho domu. Neviem také divné celé. Ja si ani neviem predstaviť že žijeme spolu máme dieťa, ale nie sme manželia, nemáme spoločný majetok, bývať v cudzom dome, alebo naopak mať tam niekoho, kto je akoby "návšteva" Divná doba. Dakedy sa zobrali a išli do spoločného, stavali, kupovali a podobne...
On ta len využíva, to nie je chlap, ale príživník..
Má kde bývať za málo peňazí, nemusí nič investovať, nič prerábať...A ty kúpiš auto pre neho a on nie je schopný ti nič pomôcť, nie je jeho, nebude opravovať..ale bývať áno...to sa nezmení..jemu je jedno, je sebec...myslí len na seba, aby jemu bolo dobre...
Určite by som si vypýtala viacej, ako nájomné...všetko sa časom opotrebí a bude sa musieť kúpiť nové...a kto to kúpi...ty...
Veď sedenie môže zaplatiť, toto si vie v prípade núdze zobrať so sebou.
Podla mna by niečo prispievať mal . Ved veci sa opotrebovávajú a on ich predsa užíva tiež ....taká práčka, chladnička (celkovo spotrebiče) ale aj malovka nevydrží večne. Ak býva 6 rokov tak napríklad také maľovanie by mal uhradiť tiež na polovicu. Taniere , vaňu sprchu , batérie tiež užíva a tiež nevydržia večne.
autorka, mrzi ma situacia, v ktorej si sa (ciastocne aj svojou vinou) ocitla. nikto nie je neomylny, ucime sa na vlastnych chybach a je super, ze si sa to rozhodla riesit.
myslim, ze to, co Ta najviac frustruje je neochota Tvojho partnera o probleme diskutovat a riesit ho.
Po spravnosti by to malo byt urcite tak, ze by prispieval aj najom. Ak je cena komercneho najmu napr. 400€, tak by mohol Tebe davat polovicnu sumu.
Dalsim riesenim je napr to, ze drahsie polozky uhradite na polovicu, s tym, ze si budete viest zaznamy a v pripade rozchodu ho z pomernej casti vyplatis. Je pravdou, ze to je investicia do Tvojej nehnutelnosti, ale kedze mate spolu dieta, tak je to sucasne investicia do dietata.
kazdopadne, chce to uprimny rozhovor medzi vami dvoma, lebo tak, ako je to nastavene v sucasnosti Ti nevyhovuje, takze treba urobit zmenu. v klude. pokial to partner odmieta, tak ano, dalsim krokom moze byt odstahovanie sa partnera, nech si teda zvazi, ze ci byvanie sameho v najomnom byte by sa mu oplatilo viac.
autorka, myslis, ze keby sa tento problem vyriesil, ze by ste si k sebe nasli cestu? lebo mam pocit, ze ste v suboji, partnerstvo je o hladani kompromisov, nie o tom, kto si dokaze presadit viac svoje.
drzim palce.
Treba prepisat to auto na teba, a poslat ho do teplych krajin. Nepotrebujes v amokoch zit. Je to tvoj dom, tak nech ho opusti, ked nie je ochotny sa prisposobit. Podla teba to ok nie je a vybavene. hadat sa budete do nekonecna

Úplne ťa vyciciava využíva ,to čo je za mentalitu že budem bývať u teba ale zadarmo zaplatím polovicu energie a dosť čo spí na zemi nepožíva nič v dome je divné že mu to toleruješ