Je spravodlivé platiť navyše za bývanie u rodiča?
ahojte čo si myslite o situacii- byvam v byte s dcerkou, ktory patri mojej mame. za tie roky co tu byvam, som to tu dala nejak dokopy a aj pekne zariadila. to co jej odchadza z uctu za byt( vratane internetu, elktrika plyn vsetko vsetko) jej v plnej vyske platim. teraz mi volala, aby som jej platila este navyse 150€ , lebo ze chce posielat mojmu bratovi a sestre, ze oni su ukrateni… brat a sestra maju vlastne byvanie daleko daleko odtialto. su bezdetny. som dost v pomykove a neviem co si mam mysliet….
@lienka.7 ach jaj, nechce sa mi to tu s tebou rozoberať, moji rodičia mali nájomcov a normálne by si našli aj ďalších. Akože prečo by som mala za smiešnu sumu bývať v ich byte keď zaň kedysi dali dosť peňazí? Tak isto bývajú v dome a majú hypotéku. Pre nich by bolo výhodnejšie tu mať niekoho iného. Túto sumu nikdy nezvýšili. Máme internet v tom, televíziu, (elektrika, voda, plyn) a parkovacie miesto.
Samozrejme ze je to spravodlivé a kľudne mohla pýtať aj viac. Tiež by sa mi nepáčilo, keby si moja sestra zadarmo užíva aj byť, ktorý raz bude patriť aj mne a ja by som napríklad musela niekde ďaleko makať, aby som si zabezpečila bývanie, platila hypo atď. .tvoja mama ma pravdu a daj jej aj navyše.
@123kika1234 pokial zarábam viac ako dosť (to píšeš ty) tak si kúpim vlastný byt a rodicia tak maju plus 300€ navyse.. A nepísala som, aby si platila smiešnu sumu, napisala som, že by si im davala co ja viem 100€ navyše. A nie platila 2x toľko ako je reálny najom. To za mna nie je šetrenie, ako píšeš ty. Ale ok. Tvoja/vaša vec. Len ako som napisala, nezabudni potom aj ty im "uctovat "pomocne" , keď budu potrebovať pomoc od teba oni. Samozrejme so zľavou, ako dali oni teraz tebe 👍
@lonely66 Som rada, že to aspoň niekto chápe. 🙏
@dekys načo vôbec si tam investovala prachy na zveladenie? Mala si od začiatku len prispievať adekvátne za bývanie, rozumne si s mamou pol na pol podeliť náklady a hasla fajka. Teraz je už pozde, radšej sa co najskôr odsťahuj do podnájmu, nebude to nadosmrti... Mama sa raz pominie a o ten byt sa budete traja bit.
@lienka.7 akože o čom píšeš? O akých vzťahoch? V inej téme,ti príde normálne,keď macocha ,ktorá nie je schopná sa postarať sama o seba,vyžaduje peniaze od manželovho syna. A ajhľa,tu sa ti zdá zvláštne,keď dospelá, dobré zarábajúca dcéra s mužom,dobrovoľne matke platia polovicu komerčného nájmu. Naozaj zvláštne,ako obracias kabát🙃. Príde mi to maximálne normálne.najma,keď má matka viac detí ,tak aj spravodlivé. Kebyže sa jedná o potomka s problémami ,ktorý sa potrebuje dostať z nejakej kaše,dočasne ok. Inak nevidím dôvod,aby proste jedno dieťa užívalo byt a druhé si môžu platiť. A nakoniec matka má tiež právo si nadobudnuty majetok užívať,či? Nakoniec tie peniaze pokiaľ ich rodičia neminú,podedia deti.
@123kika1234 ha úplne rozumiem,stačilo mi mrknut nájmy v Žiline....
@dekys ja tvojej mame rozumiem. V rodine mame taky pripad, ze teta ma jeden maly byt (okrem toho, kde byva). A ma 2 deti, dospeli, bratranec pracuje druhy rok, sesternica studuje v inom meste. Bratranec byva v tom byte. Sesternica si plati privat v inom meste. Teta to vyriesila tak, ze bratranec plati male najomne, ktorym potom teta prispieva sesternici na ten privat. Takto platia obaja nejake naklady, ale obom sa dostava pomoc. Ak by to teta takto nevyriesila, mal by vyhodu len bratranec. Co by bolo voci sesternici nefer.
Hm, mne zas ine napada, dajte vase nazory... Rodicia boli sikovni, maju nazvys byt ktory prenajimaju, a s tym prijmom rataju na dochodku. Tu zrazu pride dospele dieta, ze ten byt chce. Cely, alebo ako najom za energie.
Co ma ten rodic robit? Nie kazdy predsa musi kupit byt pre dieta. Niekto ho chce ako investicny na dochodok 🤔
@maciatkolulu k tej inej téme, ta macocha od syna nevyzadovala platenie komerčného nájmu, len toľko k tomu. A je veľký rozdiel neplatiť nic, alebo platit 2x tolko ako sú realne náklady na byt. Ale dobrý pokus. 😉
@lonely66 par don, zle som sa vyjadrila, platí im raz toľko, ako je reálne najomne v byte. Zvyšok sa už fakt nebudem opakovat. Každý to ma v rodine nastavene inak.
A je zaujímavé, že v iných témach, tu píšete (nielen vy 2 ale aj ine), ze v žiadnom prípade neplatiť frajerovi nic viac ako pol nákladov na byt (ak je byt jeho). V žiadnom pripade neplatiť nič navyše, vsak je to predsa frajer, nie nájomca. Pričom na druhej strane je to iba frajer, ziadna rodina. Ale u dcéry je to už ôk. Naozaj zaujímavé 🤔
@lonely66 nechce sa mi hádať...fakt nie. Ale ok. Ako matka si s mojim bytom môžem robiť čo chcem ja, pokial sa rozhodnem, ze jedno dieťa bude u mňa bývať zadarmo, je to iba moje rozhodnutie a druhe dieta nema do toho co vravieť. Prečo? Lebo je to moje rozhodnutie. Aj keď zase budeš oponovať aká som nespravodliva a bla bla bla... a zase opačne, ani vo sne by ma nenapadlo pýtať od súrodencov peniaze za to, ze oni bývajú u mamy lacnejšie ako ja, nech mi to dorovnavaju🤦♀️ bolo to predsa moje rozhodnutie platit si svoj byt. Ešte raz zdôrazňujem svoj. Ti druhí nemajú nič. Ale ako som napisala, ide "iba" o vzťahy v rodine. A my ich mame nastavene tak, že si vzájomne pomáhame.
Na rovinu … tvoji surodenci si zabezpecili byvanie pred detmi. Ty mas dieta (jeho otca nespominas… tak asi to nebolo nic moc) a ziadne byvanie. Ano je to nespravodlive voci tvojim surodencom (pokial im byvanie nezabezpecila mama). Ak by si platila komercny najom tak ta moze slak trafit. Dala si byt do poriadku, vsak v nom zijes🤷🏻♀️ keby sa mama rozvedie tak ako budes fungovat … je to stale jej byt. Mas 2 surodencov … mozno od Mami kazdy dostane 50€ … a ona si necha 50€… preco nie. Ked sa Ti nepaci zober si hypo a platis len svoje. Mama moze aj hocikedy predat byt a rozflakat peniaze kade tade … takze bud rada, ze mas strechu nad hlavou a zamysli sa nad buducnostou. V pripade dedenia a vyplacania z bytu . Keby tvoja mama prenajala byt cudziemu ma vyssi zisk, to ze ho prenechala tebe je jej dobra vola …
@lienka.7 ja neviem o Tom,že by som niečo také písala. Dotyčná ani zďaleka neplatí komerčný nájom.
@lonely66 je len otázne, pod akým vplyvom sa tak zrazu rozhodla... pokial jej to doposiaľ nevadilo, zaujimave, ze jej to začalo vadiť zrovna teraz. A ako pise
@biba_18 my nevieme, čo je spravodlivé... ale ok. Nemienim sa tu kvôli tomu hádat. Mame proste iný pohľad na to a aj ine vzťahy v rodine. To je všetko.