icon

Je spravodlivé, že manžel necháva všetku starostlivosť o dieťa na mne?

19. feb 2024

Ahojte, napíšte mi svoj názor na toto prosím:
Manžel pracuje z domu, pracovnú dobu má pružnú, ale väčšinou je to 9-17.
Ja pracujem v kancelárii, tiež pružná pracovná doba, väčšinou chodim od 7-15, mám to 5 min od domu.
Dieťa chodí do škôlky, ktorá je od mojej práce 5 min.
A podľa manžela mám dieťa vodiť z a do škôlky ja, veď lebo aj tak idem už z domu. To znamená, že teda ho mám ráno aj vychystať, kým manžel ešte spí, nakoľko v škôlke majú byť do 8.00. Lebo veď aj tak som už ráno hore.
No podľa mňa je to nespravodlivé, ja si stojím za svojim, že ráno bude chodiť dieťa s manželom a ja budem chodiť vyzdvihovať z práce.

ljzozv
19. feb 2024

ak ja osobne by som nemala problém, ak sa bavíme o tom, že máš tú škôlku fakt tých päť minút od práce, tak by som zanášala bez problémov. Ale.... Ale vyhovovať by to muselo obom. Čiže ja zanášam a pán tvorstva robí niečo iné navyše, čo by tiež nemusel, ale tým by odbremenil mňa.
Čo si myslím, že u vás asi nehrozí, keďže ti to vadí a ockovi to nepríde čudné, že aspoň občas by mohol urobiť niečo on na úkor svojho komfortu.
Plus teda ja som tiež jedna z tých šťastných maminiek, ktorej dieťa bolo rado v škôlke a aj keď som bola doma o pol tretej, moje dieťa som vyzdvihovala posledné na školskom dvore, lebo ma nebavilo počúvať reči : maminkaaaaaa, ale ja ešte nechcem ísť domov, prečo si už prišla a potom som čakala v škôlke ešte niekoľko desiatok minút, kým sa milostivé dieťa konečne dohralo a zduté išlo so mnou domov. 😂

sashabb
19. feb 2024

@h2 a ešte len bude zaujímavé, keď dieťa nastúpi na školy. Dúfam, že ho otecko nechá chodiť samé 🙄 alebo teda bude musieť chúďa chodiť ešte do rannej družiny 🙈

lakebabe
19. feb 2024

Skôr by som sa ešte opýtala,keď je doma ,ci pokryje iné veci ako varenie ,pranie, nákupy kým si preč alebo to riešiš ty keď prídeš.
U nás je muž nonstop preč ,cely deň vybavuje v meste tak automaticky sám od seba rieši nákupy, lekárne ,vyzdvihuje balíky ,všetko čo sa rieši mimo dom. Ja som 99 percent času doma tak vždy len ja varím ,periem ,zehlim atď všetko co sa robí doma. Nebude mi teraz vykrikat , že si mám vytiahnuť auto a ísť sama do obchodu, keď on aj tak ide okolo, len aby to bolo spravodlivé. Takisto ja nečakám že príde a pôjde variť obed, keď som cely deň v dome.
To sú také drobnosti, že sa idete preto hádať. Ty si nevieš posunúť pracovnú dobu o hodinu neskôr že by boli všetci spokojni? Koľko chlapov robí v zahraničí alebo chodí na siestu že nepomôžu ozaj s ničím ráno

babatkoo
19. feb 2024

Dobre si to vymyslela, tak isto to mame my doma. Muz rano a ja poobede.

stvura
Odpoveď bola odstránená
milanemila
19. feb 2024

Za mna rano manzel a poobede ty na ceste z prace. Akoze naco dieta tak skoro budit, ked on ho vie zabiest na 8 a stiha este v pohode dojst domov aj kavicku pred pracou 🤷🏼‍♀️

petulda333
19. feb 2024

@sheila121 ale zas,naco budit dieta zbytocne o hodinu skor? Aby sli z domu okolo pol 7,ked moze ist s ockom neskor. Ja by som urcite nebudila dieta len preto,ze otcovi sa nechce

ljzozv
19. feb 2024

@stvura ak dobre čítam, hore je napísané do ôsmej, nie že doniesť len o ôsmej. Čiže od otvorenia škôlky do ôsmej hodiny kedykoľvek

ljzozv
19. feb 2024

@stvura ak ty požiadaš otca rodiny, aby išiel s deťmi, má s tým problém? lebo tu to vyzerá, že on nepôjde s dieťaťom ráno a basta /dokonca v tom čase spí/.
Čo by sa robilo v prípade, že matka povie, že aj ona bude ráno spať a basta?

jana_eyre_2
19. feb 2024

@stvura autorka je zrejme v práci a tak nemá stále čas sledovat diskusiu, to je podľa mňa celkom bežné.. a v neposlednom rade, ženy sa tu budú hádať aj keby pridávala príspevky každých 5minut, buď medzi sebou alebo priamo s autorkou.. takže hádky nevznikajú preto, že by autorka nekomunikovala..

vevesh
19. feb 2024

Autorka- ja len, ak by muz nebol pristupny argumentom (v com uplne suhlasim s tebou, naco ma byt dieta v zbernej triede, ked on ho vie s prehladom odniest), tak okej, zanesiem dieta do skolky a o hodinu skor ja, ale naranajkujem sa s dietatom a obleciem takym sposobom, ze pan stvoritel by uz urcite ani oko nezazmuril. A nech si dalsie dve hodiny cumakuje do plafona doma sam. Velmi rychlo by ho to preslo take vstavanie....

jana_eyre_2
19. feb 2024

Inak len tak pre zaujímavosť, u nás to funguje tak, že ja ráno vstávam o 4tej a idem do práce, urobím deťom len desiate.. môj muž robí zväčša z domu a áno, začína cca o 9tej.. keby mi povedal, že on chce ráno spat a mám obriadit deti ja, tak ho pošlem do zadku..
Ja riešim potom deti poobede a on teda rieši ich odchod do školy a večer zase rieši aby šli do postele v normálnom čase, lebo ja už zväčša spím keďže vstávam veľmi skoro..

Keby sme my dvaja nespolupracovali a nedohodli sme sa tak by sa to zjavne zdalo ženám na modrom koníku úplne normálne že by som riešila všetko ja.. naozaj ma tu vie vždy niečo prekvapiť.. už minule som si všimla že žena má akceptovať ak jej chlap chodí bez slipov a v roztrhanom tričku a ak chce zmenu, tak ma ona preto nieco urobít.. teraz zase vidím že žena by mala dopriať svojmu mužovi aj dlhý spánok a minimum starosti s deťmi, lebo veď on by mal loviť mamuty..

Potom tu čítame o mamankoch ktory doma nepohnú ani prstom.. a prečo? No lebo si mužov do tejto pozície staviame sami.. my im naložíme, my im upraceme, my im operieme.. a oni majú veľku výplatu, tak môžeme šúchať nohami a držať ústa..

Ach, idem dať svojmu mužovi pusu že je taký aký je.. a svokre tiež podakujem že vychovala normálneho syna..

ddaassuullaa
19. feb 2024

@stvura ...ty si uz nad autorkou zlomila palicu. Citala si, ze je v praci? Lebo ja ano.
Moj muz robi v zahranicnej spolocnosti, aj syn ked bol cez prazdniny doma. Tam sa meetingy planuju, prave kvoli interakcii viacerych zucastnenych stran. Tu pan manzel odmieta UPLNE odviest dieta do skolky. Na osmu hodinu rannu. Zacina o 9,00 hod. Moja dlhorocna skusenost - meetingy nezacinaju skor ako o 9,00-9,30, dokonca ani skolenia, webinare. Najcastejsie statisticky o 10,00....

h2
19. feb 2024

@stvura Ja nechápem, prečo mi to píšeš. Ja chápem, že veľmi veľa ľudí je v horšej situácii, pracujú nie 8, ale 8 a pol, alebo aj viac hodín, nemajú prácu 5 minút peši z domu, ale hodinu, či viac niekoľkými spojmi, že nemajú na starosti jedno, ale dve, tri a viac detí... Ale to nijako nesúvisí s autorkou a jej situáciou. Keby bola slobodná matka, jasné, že by zaviedla, aj vyzdvihla dieťa ona sama. Alebo keby jej muž chodil na týždňovky, alebo by dochádzal do práce a odchádzal kvôli tomu z domu skoro a prichádzal neskoro... Ale tak to nie je. Jej muž je len lenivý a pohodlný. Ona chce, aby dieťa vodil ráno do škôlky, lebo môže, nič mu v tom nebráni. Okrem vyššie menovaných vlastností.

h2
19. feb 2024

@ivik4 No veď ty ten fakt ignoruješ. Či prečo myslíš, že som to adresovala tebe? Pýtaš sa, či by z autorky ubudlo, keby dieťa vodila ona, keď aj tak ide do práce. No ale ona ide do práce na 7:00, zatiaľ čo dieťa tam môže ísť na 8:00. Skôr otec dieťaťa myslí len na seba a nie na dieťa, keď je mu jedno, že pre jeho pohodnosť dieťa vstane a ide z domu o hodinu skôr, než by mohlo.

ivik4
19. feb 2024

@h2 ja som pisala aj to ze jedine negativum zeby decko vstalo skor ,co autorku asi nehneva.
To si odignorovala ty
Ale je to blbost, neriesim pa

dada0902
19. feb 2024

Zvláštne obťažuje ta to vodiť dieťa do škôlky však to je jedno ci ty ci on keď ešte to mas cestou jasne ze aj on by mohol ale ja osobne keby to mam po ceste nerobí mi to problém dieťa tam dat

denithestrange1993
19. feb 2024

Dieta ma vstavat o 6 rano aby bolo uz pred 7 v skolke? To sa mi zda na skolkara priskoro,navyse ked ma oca doma.

h2
19. feb 2024

@ivik4 Ja si myslím, že práve to ju hnevá, že by dieťa muselo vstať skôr. Prečo myslíš, že nie?

h2
19. feb 2024

@dada0902 Už sa cítim, ako taký papagáj. 🙄 Nie je to jedno z dôvodu, že autorka ide do práce na 7:00, dieťa by mohlo do škôlky o hodinu neskôr.

autor
19. feb 2024

Ahojte, ďakujem za všetky názory, ani som nečakala, že vás tu toľko prispeje do diskusie.
Preluskala som vaše komenty teraz cez obed.pauzu a zhrniem to tu naraz, lebo veľa otázok ešte padlo.
Takže škôlka funguje od 6-16.30. Deti treba nosiť do 8, pretože nám na rod. združení prizvukovali, že neskorým príchodom už narúšame výchovno-vzdelávací proces a navyše škôlku o 8.15 zamykajú, potom treba zvoniť atď.
Ďalej áno, manžel aj naše dieťatko sú sovy, rána sú pre nich ťažké. Manžel stále vraví, že keby bolo na ňom, robí len večer. Ale to už je ich "problém" lebo rána sa v práci a škôlke/škole začínajú a musia to proste prežiť.
Áno, ja by som si mohla posunúť prac. dobu na 8-16, ale lepšie mi vyhovuje, keď prídem skôr a ešte si stihnem do 8 prejsť moje povinnosti, lebo o 8 už začínajú stretnutia/porady/telefonáty a keď len o 8 spotená dojdem do práce, už som v strese. A navyše a čo je dôležité, o 16 sú deti už v zbernej triede a je ich tam už len zopár. Neviem už ktorá tu písala asi @ivik4 že mi nejde o dieťa a jeho skoršie ranné vstávanie ma netrápi - nie je to pravda, trápi ma to a ako som písala v mojom prvom doplňujúcom komentári, záleži mi na tom, aby tam nebolo dlho, ale najlepšie len tých 7 hodín.
Ďalej tu padol návrh, že vodiť môžem ja na 8 a manžel si dá pauzu a o 15 pôjde vyzdvihnúť. Tak to je v praxi ťažko zrealizovať, lebo dosť často mávaju poobede skupinový hovor, niekedy ozaj aj 2 hodiny a nemôže povedať, že odpájam sa a idem preč na 20 min.
Takže stále mi to najlogickejšie vychádza na manžel ráno, ja poobede.
Niektorá tu písala, tuším že @stvura že z dieťaťa neubudne, ak bude aj 9 hodín v škôlke - áno, pravda, ale ja to tak nechcem, na to som študovala a vyberala si túto robotu, aby som nemusela dochádzať, makať nadčasy a pod. a mala na dieťa dostatok času.
Potom čo sa týka domácich prác - ak má manžel cez deň čas, vyloží umývačku, poveša bielizeň - takže nie, nečaká ma komplet vyluxovaný dom,navarené,nakúpené.
Ak som niečo zabudla, tak sa pýtajte, doplním. 😀

stvura
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
h2
19. feb 2024

@stvura Som veľmi prekvapená, aká si nepriateľská, poznám ťa odtiaľ, z koníka, ako úplne inú osobu. Autorku neobťažuje jej dieťa. Hnevá ju, že jej chlap nie je ochotný kvôli vlastnému dieťaťu vstať trošku skôr a zaviesť ho do škôlky, keď na to má čas a ideálne podmienky.

mateson
19. feb 2024

@tttbb to nemyslíš vážne , túto hlúposť 🤦

autor
19. feb 2024

@h2 presne tak, @stvura keby ma dieťa obťažovalo, bachnem ho do škôlky od 6 do 16.30, nech mám pokoj 😉

thoughtfulweirdo
19. feb 2024

Takže malé dieťa má vstávať o hodinu skôr, aj keď nemusí, lebo dospelý ocinko chce hajuškať? A u vás niektorých je inak všetko ok? 😅

autor
19. feb 2024

@mateson ozaj no, na tento komentar od @tttbb som aj zabudla reagovať, ale vlastne ani nemám ako, to nestojí za námahu 😀

stvura
Odpoveď bola odstránená
matkamirko
Autor odpoveď zmazal