icon

Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?

12. apr 2024

Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?

mamina7070
13. apr 2024

vypocitava je mama Linda lebo ona ma pozemok a dom a Fero na hypoteku a byt s babkou

Anna je blba ak do tohto ide, ak Fero robil taketo ksetky naco sa ide zenit s Annou ked buduje pre Lindu ?

jhalena
13. apr 2024

Este moze mama darovat synovi pozemok. Syn preda mame babkin byt a oni spolu kupila mamin dom so spolocnou hypotekou.

mamina7070
13. apr 2024

a vysledok z toho celeho je ze Fero si nemoze zobrat hypoteku s Annou aby mohli budovat nieco spolocne

toto je problem a nie tie podiely na majetkoch

sasa1310
13. apr 2024

@zmrzlinka2021 ja rozumiem dôvodom prečo sa nebrať. Všetky sú ale finančné. Pokiaľ je šikovná a samostatná vie sa vynájsť aj v takomto manželstve. Ja, ako žena, ktorá sa vydávala z lásky, si neviem predstaviť, že by som si nezobrala svoju lásku len kvôli tomu, že nenapíše na mňa byt, ktorý mi sľúbil. Veď to sa nedá len tak ľahko odlúbiť a nájsť rýchlo niekoho iného

kristiii
13. apr 2024

@mamina7070 prečo mama? Veď to Fero chcel silou mocou bývať v dome, na ktorý nemal. Aj za cenu, že nebude jeho a vezme si hypo na byt, v ktorom býva babka. Celé odveci.
Mňa by zaujímalo, o akých "starých" ľuďoch sa tu bavíme. Teda vek sestry a Fera.

mamina7070
13. apr 2024

@kristiii mama keby chcela synovi dobre darovala by mu pozemok na stavbu a hypoteku na stavbu domu by si uz zobral spolu s manzelkou (snubenicou)
aby podporila syna
alebo mu proste povie nech si zaobstaraju to co mozu tj maly byt

reanda
13. apr 2024

@sasa1310 odlubit sa mozno tak rychlo neda, ale da sa do toho zapojit rozum a povedat si, ze lubit cloveka, co ma klame, podvadza a nerespektuje, co chcem ja, iba, co chce on, asi nie je pre mna to najlepsie do zivota.. a na zaklade toho aj robit zavazne zivotne rozhodnutia, ako je svadba a spolocne deti

sasa1310
13. apr 2024

@reanda zas až tak ju nepodviedol, nepripravil ju o jej majetok. Dohodol sa normálne s jeho rodinou, nakoľko jeho rodina dala do jeho majetku tiež nemalé peniaze. Ona to môže len rešpektovať a zariadiť sa podľa toho. A keď sa nevydá za neho, to znamená, že celé to nemalo zmysel a je jedno či ten byt by prepísal alebo nie.

sasa1310
13. apr 2024

a teraz si to baby zoberte z druhej strany. Vy máte syna (dcéru to je jedno). Na syna napíšete váš byt, ktorý máte po svojich rodičoch. Syn ten byt založí, aby si postavilo dom na Vašom pozemku a žilo tam svoj život. Syn sa zamiluje, ide sa ženiť a čo urobíte? Vám by sa páčilo aby napísal na ňu polku bytu, ktorý bol po vašich rodičoch len preto, aby si vášho syna jeho priateľka vzala? Len na základe toho, že jej to raz sľúbil, lebo mladý asi nevie ako to všetko môže v reálnom živote dopadnúť.
Poprípade dáte peniaze vášmu dieťaťu, aby si mohlo kúpiť na hypotéku vlastnú nehnuteľnosť ešte pred svadbou a on aby prepisovať na manželku polovicu z toho bytu, lebo manželka nebude mať celý život na nič nárok.

reanda
13. apr 2024

@sasa1310 "ona to moze len respektovat" - to je presne to.. fero si zariadil svoj zivot tak, ako jemu vyhovuje a ona to moze len respektovat.. vlastne naroky a poziadavky nesmie mat, lebo to fero neakceptuje.. a este ju obvinuje, ze ma tie poziadavky len preto, lebo jej ide o to, osklbat ho o majetky.. navyse, ako spravne pises, tie majetky ani nie su jeho, ale jeho rodiny.. takze dotycna sa ma vlastne vydat ani nie tak za neho, ako za jeho rodinu.. s ktorou je on proste financne spaty..
ja neviem, co je podla teba ucelom partnersta a rodiny.. a o co tam vlastneide.. len o lasku? a co je to ta laska? ako sa prejavuje? nemala by sa nahodou laska prejavovat vzajomnym respektom? ja tuna ziadny respekt k anne nevidim.. ano, presne ako pises, ona moze akurat tak vsetko respektovat a drzat hubu a krok.. za mna velmi zla startovacia ciara do manzelstva..
a bohuzial si myslim, ze sa to netyka len tych majetkov a ze fero bude takto v manzelstve pristupovat k vsetkemu, ked mu to pride normlane - ja to takto chcem a ty to respektuj..

reanda
13. apr 2024

@sasa1310 precitaj si diskusiu, tato otazka tu uz bola a bola aj zodpovedana

autor
13. apr 2024

@kristiii približne 30 rokov.

autor
13. apr 2024

@sasa1310 ak sa nevydá, tak len kvôli jeho klamstvu. Nie kvôli peniazom.
Keby ju na začiatku neoklamal, ona by si kúpila garsónku, on by mal svoje tiež zvlášť a vzali by sa.
Ak sa teraz nevezmú tak len preto, že jej klamal. Doslova roky.

sasa1310
13. apr 2024

@reanda áno láska sa prejavuje vzájomným rešpektom a ide sa aj cez mŕtvoly ako sa vraví. Či sa vám to páči alebo nie, ale čo sa týka financií v tomto vzťahu majú právo čo to povedať aj jeho rodina, nakoľko jeho rodina mu pomohla, aby vôbec nejakú nehnuteľnosť nadobudol. Treba pochopiť, že autorka príde do manželstva bývať s igelitkou do jeho domu. Ja fakt nevidím dôvod, aby na ňu prepisoval polovicu toho bytu. Ono fakt niekedy by pomohlo aj jeho pohľad a nie takto sprostredkovane len jednu stranu a to aj cez sestru a k tomu ešte aj cez autorku. Už dávno sestra autorky mohla vidieť signály, že nechce aby boli spolu na hypo a pod. Už dávno mohla riešiť svoju hypo alebo mohla už dávno riešiť iný vzťah a nedotiahnuť to takto až pred oltár. Nechce ma na hypo, oki zariadim sa ináč. O tom to je celé. Či naozaj čakala celý čas, že z ničoho nič bude na LV ako 50% vlastník len tak, lebo jej to raz sľúbil?

kristiii
13. apr 2024

@mamina7070 ako som písala už predtým, nevieme, aké sú v rodine vzťahy, aký je Fero, aká je sestra autorky, možno sa svokre od začiatku nepozdáva, ktovie, čo všetko je za tým. Možno vidí, že syn si nevie nič zadovážiť sám, dostal byt alebo teda neviem ako presne k nemu prišiel, keďže veľa príspevkov od autorky je tu pomazanych, prečo by mu zas mama mala všetko naservírovať? Ešte keď vidí, že polovicu majetku sľubuje prepisovať priateľke. Ono by to chcelo vidieť aj pohľad druhej a tretej strany, takto je to ťažko posudzovať. Každopádne, do svadby by som v takejto situácii nešla.

mamina7070
13. apr 2024

@sasa1310 autorka nepride s igelitkou do ferovho domu ale do domu jeho matky

a ma prispievat na zariadenie domu svojej svokry

zakladny problem je ze Fero uz teraz uprednostnil matku pre nou v tak klucovej oblasti

a hej blba bola ze mu verila ked videla co robi mala sa na neho davno vykaslat

autor
13. apr 2024

@reanda presne ako píšeš. Ako keby ona nemohla nič mať, nemá mať na nič nárok. Má byť dobrá len na spoločne strávené chvíle (sex a výlety, ktoré bude spolovice financovať), na nákup nábytku a zariadenia (ktoré má spolovice financovať), na polovicu nákladov na domácnosť (ktorú má spolovice financovať) a na porodenie deti (lebo to Fero asi sám nedá). A ak sa dieťa nepodarí a ona ho po rokoch prestane baviť tak ktovie ktovie čo to bude.

sasa1310
13. apr 2024

@mamina7070 to je úplne jedno, kde tu igelitku nakoniec položí

autor
13. apr 2024

@kristiii svokra ju nazývala dcéra, bola vždy milá nikdy nič nepovedala.
Príspevky ktoré boli len čiastočne (alebo sa dalo z nich niečo identifikovat kvôli ich ochrane) som zmazala

zmrzlinka2021
13. apr 2024

@sasa1310 to klamstvo voči nej je u mňa na úrovni nevery. Manželstvo je najväčší záväzok v živote človeka. Deti odídu, ale s partnerom ostavas až do smrti.
My keď sme kupovali prvý byť, koncila som školu, mali sme dva mesiace pred svadbou. Hypotéku bral len manžel a automaticky dal na lv aj mňa. Byť už dávno splatený, dokonca aj druhý byť už kupovaný v manželstve.

autor
13. apr 2024

@sasa1310 vieš ako sestre je v takom prípade lepšie si nájsť muža s ktorým do všetkého pôjdu pol na pol. Lebo láska je jedno ale po rokoch sa najviac vzťahov rozpadá najmä na majetku - v stave kedy by sa kvôli nejakým hádkam dali spory ešte urovnať sa tie vyostria na nevysporiadanom majetku (potvrdené rozvodovým právnikom).
Stále má sestra relatívne ešte biologicky čas. Tak uvidíme ako sa nakoniec rozhodne.

reanda
13. apr 2024

@sasa1310 ja by som do vztahu s nim nesla vobec, uz na zaciatku.. ked mal taketo plany.. a myslim, ze anna dostala darcek od zivota v podobe toho jeho klamstva, aby si svadbu rozmyslela, lebo tento vztah by asi nefungoval, aj keby ju do toho lv zapisal..
ale tak ja nie som anna.. ja by som neakceptovala ani taky vztah, kde kazdy bude mat svoje a v 'spolocnom' sa budu rozraavat fifty fity.. som zvedava, ci by si dala anna teda preplatit tehotenstvo, porod, dojcenie a podobne veci.. alebo ako by to dali 'fifty fifty' 😀

sasa1310
13. apr 2024

@zmrzlinka2021 ale veď áno, ale nech autorka potom nepíše, že keby vedela, tak by si kúpila už vtedy garsónku. A čo nevedela sestra? Že nie je na hypo? Veď to je blbosť. Vedela už dávno aký je, len čakala zjavne do poslednej chvíle, že ten byt na ňu napíše.

mamina7070
13. apr 2024

@sasa1310 no neni to uplne jedno si zober ze tam ma trvaly pobyt tak svokra jej ho zrusi coby dup ale manzel kym trva manzelstvo tak nie, potom dedenie atd

autor
13. apr 2024

@sasa1310 ty si nejaká nechápava, už neviem ako ti to vysvetliť. 😄 Dám príklad ako pre deti: Keď ti manžel povie že ti kúpi 12l mlieka tak s tým budeš rátať alebo nebudeš a pôjdeš a just si kupiš svoje? Asi počkáš či ti kupiz keď ste sa tak dohodli a nebudeš ťahať domov ďalší kartón..
Ona mu verila. Verila. Chápeš. Nazýva sa to dôvera. On ju oklamal. Nie ona jeho.

sasa1310
13. apr 2024

ako dlho má hypotéku?

sasa1310
13. apr 2024

nie, nie som nechápavá. Nechápaví ste vy aj so sestrou. Keby môj priateľ vzal hypo 2 roky pred svadbou len sám, tak v tom momente beriem hypo tiež sama na malú garsónku a nespoliehala by som sa na to, že možno niekedy raz napíše na mňa polovicu. Áno vzťahy sú o dôvere, ale on jej svojimi činmi ukázal už na začiatku, že všetko chce riešiť sám. Mne to stále príde tak, že v podstate vedela, že nič mať nebude, ale stále dúfala, lebo on jej to možno tvrdil, že napíše na nu polovicu, že to tak aj bude. A že ju oklamal? No tak ju oklamal, sorry, ale radšej oklamať ako písať na niekoho polovicu bytu.
Si to uvedom aj z druhej strany, Tvoji rodičia by na ňu napísali byt a ona by tvojmu budúcemu švagrovi sľúbila, že po svadbe mu tu polku na neho napíše. No tiež by sa to asi vašim rodičom nepáčilo a sestra by si to po rozhovore s nimi zjavne tiež rozmyslela.

katkazuz
13. apr 2024

@sasa1310
Stále píšeš tento príklad, že by to bol náš syn a náš byt, ktorý by sme mu darovali atď. V tom máš pravdu, ak by syn v tom čase žil sám a nemal žiadnu vážnu známosť. Ale ak by som ja, ako mama vedela, že syn má vážnu známosť a plánujú svatbu a takéto čachre- machre s bytmi a pozemkami robila a vynechávala z toho budúcu nevestu a netrvala na nejakom spoločnom kompromise- akože prepáč, to by rovno znamenalo, že nevesta nie je pre mňa prijateľná a v podstate so svadbou nesúhlasím.

sasa1310
13. apr 2024

@katkazuz no áno, ale teraz si daj aj ty otázku. Čo robila tá nevesta 2 roky? Spala na vavrínoch? Veď od začiatku žiadosti o hypo musela vedieť, že on si to chce všetko riešiť sám a sľubuje len hory doly. Keby chcel od začiatku, aby mali na polovicu, tak by boli od začiatku obaja na hypo. Tak ako ju oklamal? Videla 2 roky že majetky rieši s jeho rodinou a nie s ňou. Mohla sa zariadiť sama, a nie že teraz čaká do poslednej chvíle do svadby či bude prepis alebo nie

autor
13. apr 2024

@sasa1310
Pozri takmer nikto tu s tebou nesúhlasí, tak asi nie sme všetky trubky 🙂
Mala si syna nechať žiť si svojím životom a nedovoliť mu stavať ti na záhrade dom a zadlžiť babkin byt.
Áno, získala si tak novostavbu na svojej záhrade, ktorá ti patrí, ale asi si aj zničila synovi život.
Snáď ti tie majetky pridajú k dobru na dôchodku. Len neviem či budú stačiť, lebo keď je raz niekomu malo, bude mu malo vždy.
Pekný zvyšok dňa Linda.