Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?
Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?
Zalezi, aka je cena bytu, kolko je uver. A ci je ochotna splatit polovicu rozdielu cena bytu a terajsia vyska uveru. Lebo byt je jeho a cena bytu nie je len uver, ale skutocna hodnota, za co by ho predal. Zaplatit len polovicu z 10% uveru a pol dplatok za rok je asi malo
@gribka1 len či pri dnešnej tohoročnej inflácii 10% je to narovnako.
Idem to rozpísaný podrobné nech chápete siruaciu
Tento aktualny byť prenajať a zobrať niečo spoločné .
@beata_k aj keby sa rozviedli dva mesiace po svadbe. Je to jeho byt a nemusí ho predávať. Vyplatil by jej polku splátok za dva mesiace a vec vybavená. V prípade že by investovala aj do zariadenia tak aj z toho.
Odporúčam túto záležitosť konzultovať s právnikom( ktory vie podat relevantnu odpoved na to, čo bude s " takýmto" majetkom v prípade- rozvodu, smrti manžela). Je dost možné, že tá nehnutelnost vobec nie je jeho- prípadne je na ňom ťarcha/vecné bremeno a práve preto, nechce jeho matka/ rodina, aby sestra figurovala na nehnutelnosti.
Čo mam ja vedomost, tak na polovicu sa delí majetok ktorý manželia nadobudli počas manželstva. Nie ten ktorý nadobudli pred ním.
Tým že by platila jeho hypotéku nemá žiaden nárok na tú nehnuteľnosť, jedine by MOŽNO mala nárok na tie splátky- otázka je či by jej to mal z čoho vyplatiť ak by nastal rozvod.
Priklad, byt ma hodnotu 200 tis, ale uver je len 100 tis.
10% vklafu na uver je10 tis, a povedzme, ze za rok splatil 5 tis. Na slatkach - zo zaplateneho je polovica j5 tis+2.5tis.
A kde je zvysok z tych 100 tis, co nesli na uver? Musela by mu priplatit aj z toho polovicu- teda este 50tis, tak ze celkom 57 500 eur. Potom by to bolo fifty fifty
@mk1111111111 presne to som mala na mysli. Keď som písala,že ja by som na jeho mieste do toho nešla.
Je to odrb. Porozmyslala by som aj nad tou svadbou.
Btw, keď je raz niečo moje, nechápem, ako mi rodina môže "rozkazovat", na koho co mozem/nemozem cokolvek prepísať
@lenkasarka Ak by 1/2 prepisal na nu som myslela.
Nechcela som to upresnovat ale tak je to anonymné tak dúfam že poradíte lepšie keď to bude presnejšie.
Budúceho manžela nazvem Fero. Budúcu manželku Anna. Jeho mamu Linda. Jeho babku Anežka.
Takže ide o to, že Fero si vzal hypotéku na byť, ktorý mu previedla jeho mama Linda (a ktorý ona dostala od svojej mamy Anezky, jeho babky). On si vzal na byt hypotéku aby mohol postaviť dom. Toto sa stalo tak dva roky spätne.
Fero následne postavil dom. Postavil ho za peniaze z bytu po rodine, ktoré spláca a postavil ho na pozemku mamy Lindy.
Mama Linda je teda vlastníkom domu aj pozemku v ktorom majú mladí bývať.
Fero sľúbil pred dvoma rokmi že keď postaví, tak prepise polovicu na Annu a tiež na ňu napíše hypotéku. Za tie dva roky spätne sa vyrovnajú zvlášť a zvyšok buď mať už spolu.
No a tu nastáva problrm. Fero je písaný ako vlastník bytu kde je hypo na stavbu domu. Hypo sa nedá preniesť na dom. A mama Linda nechce aby Fero napísal Annu do listu vlastníctva na byť.
Mladí majú bývať v dome, ktorý vlastní Linda, Fero má mať vo vlastníctve byt na ktorý bral hypotéku
Nie v žiadnom prípade. Už tu dnes podobná téma bola.
Svadbu zrušte a polku faktúr pošlite k svatkovcom, nech toho odrbkavaca sanuju pre slepicu čo sa nechá oklamať.
@mk1111111111 áno, tak to ona presne chcela ako píšeš, fifty fifty po porade s právnikom aby nikto z nich nebol na skodu. Ale on nesúhlasí kvôli máme.
no, asi by som nesla do vztahu s muzom, ktory si necha pomahat od rodicov a potom prijima to, ze bude babkou v ich rukach.. ak chcu mat vsetko pol na pol a aby to bolo 'spravodlive', tak nech ten byt vrati a gazduju si len za svoje vlastne.. bude to asi tazsie, ale aspon si teda nebudu mat co vycitat
a este by ma od svadby odradilo to, ze ma jeho rodina vlastne neprijima.. ked sa uz dopredu rata s tym, aby on neprisiel o nieco 'svoje', ked sa rozideme.. za mna toto nie je partnerske, rodinne chovanie.. potom to kvoli tomu vo vztahoch skripe
My sme sa vzali,muz mal dom po rodicoch, tam aj byvame.
Lenze dom potreboval kompletnu rekonstrukciu...
To je nadlho...
Ale skratka, robilo sa nove uplne vsetko-okna,strecha,kurenie,podlahy,kupelne,terasa,balkon,mur,oplotenie,elektrina,fasada,zariadenie.,nieco sa aj prestavovalo,.burali sa priecky,zamurovali sa nechcene okna...proste vela toho..nehovoriac o zahrade..
Ja som mala tiez uz dost nasetrene a velky obnos sme dostali od mojich rodicov.
Kym na mna neprepisal polovicu domu,neinvestovala som tam ani cent.
Ale vzali sme si aj pozicku-ta bola spolocna,a predtym sme si vzali hypo,na ktoru bol zalozeny dom mojich rodicov.
Ale proste vsetko sa riesilo spolocne.
Budovali sme nas domov,nas zivot.
Chapem,ze rodicia darovali chlapovi byt,tak v podstate nevesta nepriniesla nic.
V tom pripade musi ona,presne ako navrhuje,platit spolocne hypo,aj predosle a v podstate vyplatit asi polovicu toho majetku...tak nejak.
Skratka aby to fakt bolo pol na pol.
U mna to bolo uplne automticke,lebo ja som do domu priniesla a investovala vela penazi,plus rodicovsky dom v zalohe,spolocne splatky ...
Proste kym to nebude vyrovnane,je logicke,ze na nu byt neprepise.
To zas tak hlupy by nebol nikto.
S laskou to nema nic spolocne,to su normalne fakty.
Tu nejde o 50 ani 500 eur...
Najlepsie by bolo byt predat a uplne iny spolu kupit a spolu budovat vlastne zazemie.
A toto riesit mesiac pred svadbou....to je non sens...
Nemaju vydiskutovane zivotne dolezite veci,stanovene priority...a idu sa brat.
No...drzim palce
Hanba bude ak sa ukáže že spravila hlúposť a po svadbe to bude ešte horšie. Do toho doma ja by som nešla.
Normálme to nie je. A sa čudujem sestre, že vôbec riešila ďalej budúcnosť sním.
Ja by som partnerovi tiež neprepisala nehnuteľnosť,co mam od maminy.. môj muž tiež dedil po rodičoch a po starkych a ja s tým nemám nic😅🤣 Nase deti podedia...stačí,že nás dom je spoločný..
toto je cele zle.. aby mladi byvali v dome, kde vlastnikom je svokra.. ak to chlapikovi pride normalne, tak nech si tak zije.. svadbu s nim by som zrusila, radsej chvilka hanby , ako trpiet cely zivot
@reanda jeho mama na ňu kričala, že jej ide len o majetky. On sa jej pritom nezastal.
Ja som tiež vravela že nech vráti majetok a vezmú si hypo sami. Spolu a bude po probléme. To on nechce lebo že mala rátať s tým že kde on chce bývať.
Ja ako jej sestra som na neho asi nahnevaná viac než ona. Vidím to tak, že stratila dva roky s chlapom ktorý nedrží slovo. Keby jej toto bol povedal na začiatku, možno by hľadala iného ktorý s ňou v živote ráta viac.
@osky no veď toto. Ale vieš oni to riešili pred dvoma rokmi a niečo sa dohodli a on to teraz mesiac pred svadbou začal meniť lebo že on to nediskutoval s rodinou. Že urobil chybu a také omáčky.
@zara1357 doteraz tvrdil že všetko bude pol na pol. Až teraz zmenil názor keď ide do tuhého a trebalo začať pomaly riešiť papiere.
Autorka po tom podrobnom opisuje situácie a jeho vyjadreniach a svokrinych obvineniach jej svadbu neodporúčam...už teraz to nevyzerá na šťastné manželstvo a to ešte ani nie su zobratí
kaslat na dva roky.. aspon to zistila este pred svadbou.. a tu nejde ani tak o majetky, ako skor o charakter, co sa kvoli tym majetkomm aspon ukazal
Budúca manželka je pre tú rodinu len mulica čo na to bude robiť. Jej príjem pôjde na splátky hypo ktorá je mužova. Z jej príjmu sa bude udržovať svokrin dom a pozemok. No dobre to majú premyslené špekulanti.
Dalo by sa to vyriešiť napríklad,
Linda prepíše dom s pozemkom na Fera a Annu. Fero dá na byt ťarchu s právom dožitia pre Lindu.
Ak nezáujem, hanba nehanba svadba sa ruší a treba na plnú hubu všetkým vysvetliť prečo.
Ten byt, ktorý zdedil, s tým bytom sa teraz čo deje? Tam býva, kým stavia dom a potom sa byt predá, nech sa môže vyplatiť hypotéka?
Prečo by mal byť dom písaný na "Lindu" (jeho mamu)? A prečo pozemok nenapísala na syna?
Ak ten dom bude písaný na "Lindu", a aj ten pozemok je písaný na ňu, kde majú istotu, že svokruška to jedného dňa neprepíše na niekoho iného (či už iné dieťa, synovca atd..?)
@katka700 Svokra má bývať s nimi? To som nejak nezachytila.
Dosť zapeklite. Tu asi jedine spravodlivé riešenie je,aby si kúpili nieco spolu. Zariadili vsetko pól na pól a nik nebude mat na vrch a nik nebude ukrátený.

V každom prípade keď sa už teraz toto rieši neviem si predstaviť čo bude neskôr ..tu babu už teraz úprimne ľutujem