Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?
Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?
@ivusa1516 Ja jej to tiež tak hovorí. Jeho rodina jej vykrikuje (on s tým súhlasí, že je to z jej strany vraj špekulatívne) že jej ide len o peniaze a pritom ona to chce len pol na pol.
Necitala som komenty, ale ja som bola v situacii ako ten muz.. neboli sme este zobrati, cakala som dieta, byt bol po starkej, stvrt mi mama darovala, stvrt som vyplatila brata a polku uja, na to som si brala mensiu hypo. Kedze je to dedicstvo po starkej, tiez sme odmietli napisat mojho vtedy priatela na LV. Aj keby mi prispel polovicu.. jednoducho o tento byt nechcem prist za ziadnych okolnosti.. kedze chcel casom muz nieco vlastne, ideme stavat dom a byt sa prenajme.. vsetci budeme spokojni..
@lenkasarka No a tu je problém číslo 10 - že on nechce inú nehnuteľnosť. Navrhli sme také riešenie, že nech ten majetok on vráti svojej rodine, zbaví sa hypotéky (nechá mame dom aj hypo keď to chce) a nech sa kúpi po svadbe pre nich v BSM samostatne byt - ale to on odmieta, že on chce žiť v tom dome, ktorý je písaný na jeho mamu a ktorý postavil z peňazí čo má hypotéku na ten "ich" byt v rodine.
Spravila hlúposť,ale to uz asi vie. A ak neprepisu polku ako navrhuje ona(co zjavne nespravia) čo chce robiť ďalej ?
@h2 Ona sa s ním chcela vysporiadať, všetko na polovicu, nie len splátky dobuducna, ale aj tie minule mu chcela doplatit - proste pol na pol celá hypotéka a takisto vlastnictvo. Nechcela ho o nič obrať. Jeho rodina je ale za to, ze nech da radsej do nabytku..
@taynee Lenze on vlastni byt s hypotekou, ktoru ma 1 rok. Splatky hypoteky a aj peniaze, co mal cash mu chce buduca nevesta zaplatit na polovicu. Dom, ktory postavil je vlastnictvom svokry a aj pozemok pod nim. Takze Fero si s mamou kvazi zamenil nehnutelnost. Vlastni len byt s hypotekou, ktoru len teraz zacal splacat. Cize podobne nic ako nevesta.
Tak keď on nesúhlasí ani s takýmto (podľa mna dobrým nápadom) tak potom to bude mat žena v živote veľmi ťažké.
@lienka.7 Toto "@h2 a k tej polovice zaplatenych splátok hypo sa môže dostať v pohode, ako pise jedna v inej diskusii... akurát tak možno do dôchodku. Pokial nebude mat on peniaze, dá si splátkový kalendár a si v prdeli. Hm?"
Toto mi presne povedal rodinný právnik. Ze mal uz vela velmi vela pripadov, kde ten kto platil cast splatok na hypo to uz nikdy spat nedostal. Ze sa to tazko preukazuje a potom tie splatkove kalendare v minimalnej sume, co zozerie nasobne viac inflacia za tie roky.
@hopsas Ano presne tak ako pises, on nechce ist inde nez do toho domu. Hoc sa aj rozidu
To je teda rodinka. Už aj banku stihli odrbkat. Fiktívne kúpil byt v ktorom žije babka a za prasule dom postavili.
Od takých ruky preč. Nikdy nevieš kedy budú znova chytracit, možno aj dlhy narobia a tvoja sestra ich bude musieť splácať.
@taynee ale ved to je v poriadku. Ale splacala by si partnerovu nehnutelnost dalsich 29 rokov? a tebe by neostalo nic, je to takto ok podla teba?
@taynee Realne, ona ma 6tis. on mal 10tis do hypoteky. Zvysok si pozical (co budu splacat obaja)
čiže ona by jemu dala 5tis za to. Základ hypo by boli 1:1. On by ju zapisal ako spoludlznika - platili by hypo 1:1 a on by ju zapisal aj ako vlastnika bytu ktory je hypo 1:1. Všetko by bolo 1:1.
Domácnosť budú platiť tiež 1:1. Čo má ona viac mať? Však má na to, aby to mali 1:1 všetko.
@taynee ale peniaze su to spolocne po manzelstve. Zena ide na matersku, rodicovsku, tahat bude cely cas za kratsi koniec. Mne to pride nezmyselne. Ale to som ja. Aj keby si odklada bokom rovnaku ciastku ako manzel, tie penaize nebudu mat nikdy taku hodnotu ako investicia do nehnutelnosti. A bude na rodicovskej, odlozi si rovnaku ciastku ako manzel. A potom co? Ak jej nebude chciet dat penaize pre dieta? Tebe to takto vyhovovalo, je to v poriadku. Sestre autorky to nevyhovuje.
Nemyslím že tak závažný problém sa utrasie,ale držím sestre palce. Snáď nespraví totálnu blbosť
co sa ma utriast? ved vlastnikom bytu je on, co mu brani ju tam zapisat? ze mama nesuhlasi? a co ako? byt je jeho, mama si moze piskat
necakala by som na ziadne trasenie .. a uz vobec by som nesla byvat po svadbe do cudzieho domu
@radkaradix on už dom stavia, lenže vlastníkom je jeho matka. Budúca nevesta ma len všetko splácať a nič nevlastníte, lebo sa vraj ona o nič nepricinila... To len tak na okraj. Cize jej nebude nikdy nič, moze len a len platit.
@lienka.7 vravim, ze som necitala komenty.. ked ju chcu takto odstrcit a sama nikdy nic nebude vlastnit, tak by som do toho nesla.. dala by som ultimatum, nech kupia nieco spolocne alebo rozchod..
Veľmi som to nečítal podrobne, ale takéto vymýšľanie a kšeftovanie pred svadbou je veľká červená kontrolka. Spoločné hospodárenie (nie to ešte nejaké "pol na pol", to môžu Matovič s Procházkom, ale nie manželia!) nemá začínať svadbou, ale už pred svadbou to má k tomu smerovať - nie že nahrabať si čo najviac "vlastného" pred svadbou, aby do spoločného išlo čo najmenej...
Čo na ňom potenciálnej manželke imponuje? Ak nemajú spoločné dieťa, tak by som jej odporučil dať si naňho sakramentský pozor!

@anjelicek26 Len nechápem - ona má do svadby mesiac? Tak ako má stihnúť niečo kúpiť?
Tie peniaze mohla dosiaľ dať aj na invesitčný účet a by sa jej znásobili, to neurobila lebo čakala že ju tam zapíše, ona zaplatí jemu čo do toho už dal a bude to. takto len 2 roky neinvestovala, nevzala si hypotéku keď boli nižšie, čakala a teraz keš sú vysoké hypo, tak pochybujem, že jej dajú už pri cene nehnuteľností ---- má 1000 Eur plat, dajú jej z toho akú hypotéku? 1 izbák v prešove stojí od 90.000 hore.