Je svadba až taká dôležitá?

lenka2232
14. mar 2016

Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.

mima4
14. mar 2016

@lenka2232

v prvom rade je to tvoje rozhodnutie a ty zan ponesies dosledky.

Pokial si to po pravnej stranke podelíte, je to cisto obchod a k tomu svadbu fakt neptorebujete, budete mat na papieri co je koho a v pripade rozchodu opat to len pravne poriesite.

Mat svadbu pre svadbu asi nema zmysel, pretoze svadba, ci skor sobas predstavuje slub a zavazok na cely zivot... toho druhého milovat a zdielat s nim nielen krasne, ale aj tie horsie dni, chvile.... Malo by to vychadzat zo srdca cloveka, ze ano... chcem aby sme boli svoji.

Za seba, podla mna je super, ked veci maju urcity poriadok, velmi to ulahcuje zivot... takze najprv manzelstvo, potom byvanie, deti...

zuzana_j23
14. mar 2016

@lenka2232 klasika na slovensku starat sa do inych.... zrobte to tak ako to citite vy a ne koli tomu ze to chce niekto iny...my uz spolu 2 roky byvame od zaciatku mame jeden ucet spolocny na platenie uctov atd...uz aj cakame babatko ale do svadby sa nam este nechce...urcite bude ale nie teraz a ostatny nech sa aj na hlavu postavia...:D

jana_eyre
14. mar 2016

aj my sme to riesili neskor po stavbe domu..

ale z pravneho hladiska a vybavovaciek dolezita je - pretoze realne si predstav co vsetko by si musela vybavit, ak by sa partnerovi nieco stalo a ty by si bola len polovicnou majitelkou domu - riesila by to banka, vsetko by pozastavili do nedajboze dedicneho konania a to nie je vsetko, len uz nemam cas moc pisat.. nasa spolocnost je jednoducho nastavena na to, ze veci sa lahsie vybavia ak ste manzelia, takze my sa bud mozeme prisposobit spolocnosti, alebo si to "vyzrat" v pripade nestastia..

je to vsetko na tebe, ale treba ratat aj s tym, ze zivot je niekedy nespravodlivy a musis hladiet aj na taketo moznosti..

podla mna ale svadba pre vztah dolezita nie je, pre mna to je len cisto pravna zalezitost.. to len tak pre vysvetlenie..

albao
14. mar 2016

Z právneho hľadiska odporúčam sa aspoň na matrike zaregistrovať ako druh a družka, aby ste v prípade nešťastia (napr. jeden zomrie pri autohavárii) mali aspoň aký-taký doklad o nároku. AJ keď asi ani to neobstojí, pretože zo zákona budú dediť polovicu domu rodičia, ktorý sú v prvej skupine a nedajú sa obísť ani nejakou zmluvou alebo podobne. Lepší prípad by bol, keby ste mali deti, v tom prípade dedia vaše deti a nemusíš vyplácať jeho rodičov ....

Ďalší extrémny prípad je, ak by v manželstve si zobral muž milión pôžičiek na nedostavaný dom, tak za tie pôžičky nesieš zodpovednosť rovnako aj ty. Bez ohľadu, že si o nich ani nevdela. To sa nemôže stať ak ste obidvaja majiteľom, vtedy je podpis obidvoch nutný a budeš vedieť o všetkom, čo sa s domom deje.

Hádžem extrémne situácie, pretože inak je to úplne jedno, záleží len na vás.

lenka2232
autor
14. mar 2016

Viem, že sú tam rôzne komplikácie. My svadbu chceme, ale nie teraz, ked nemáme kde bývať a k rodičom nepôjdem, ani k jeho, ani k mojim 😀

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misel0806
14. mar 2016

@lenka2232 riad sa svojim rozumom nie rozumom inych lebo potom to aj tak dopadneee... Myslis to dobre chces mat svoju strechu nad hlavou a o nikoho sa opierat ani spoliehat. Clovek nemoze mat naraz vsetko.. Je to tvoje rozhodnutie rozhodni sa spravne.. Vela stastia😄😄😄

seahorse27
14. mar 2016

Ak si vsetko pravne osetrite este pred stavbou, aj to uz spominane dedenie...tak nie je dovod sa brat len kvôli tomu a uz vôbec nie kvôli rodine...robte tak, ako to citite, len myslite aj na zadne vratka...Ak sa nieco stane a nebudete zobrati, tak sa veci tazsie vybavuju - na to treba mysliet uz teraz a povenovat sa tomu.

maslenka47
14. mar 2016

@lenka2232 vzdy sa mozete vziat v tichosti na urade a az bude dom pripraveny, potom spravit divadielko pre rodinu so vsetkym, co k tomu patri. Teda ak svadbu nechcete kvoli tomu, ze chcete najskor postavit dom a potom urobit velke halo so svadbou. Ak si nechas povodne meno nikto ani nemusi vediet. Lebo fak nikdy nevies, co vam osud nadeli.

Ak sa neplanujes na dom viazat a si stotoznena s tym, ze ak krachne vztah, tak "prides" (rozumej predate a peniaze podelite) aj o dom, potom naozaj svadbu, resp .specialnu pravnu upravu vztahu, nepotrebujete.

@alenah31 toto ale nie je o "svadbe" ale tvrdohlavosti zrejme vsetkych zucastnenych stran. A o robeni si napriekov. Keby kolegyna suhlasila s predajom, tak stale byva u matky (tj v tomto smere ziadna zmena), ale za ziaden "prazdny dom" platit nemusi. Navyse by mala peniaze na zabezpecenie si ineho byvania... "Svokrovci" zdedili podiel po synovi predpokladam spravne a takisto je uplne normalne, ze ten podiel chcu spenazit (tj bud vyplatit od "nevesty", alebo predat). Na co im polka domu, v ktorom byva niekto iny? Jednoducho je holt tvoja kolegyna tvrdohlava a blba sama voci sebe.

alexandramaria
14. mar 2016

@lenka2232 ošetri si to právne a hotovo. Radšej zaplať kvalitnému právnikovi nech pripraví kvalitnú zmluvu, ohľadne vlastníctva pozemku, domu a úveru, ak teda nechceš riešiť svadbu.

Ja toto nechápem. Neviem teda či si veriaca, ale svadba na úrade je záležitosť 20 minút. a hostina sa dá urobiť kedykoľvek. Ale každý nech si žije ako vie.

alenah31
14. mar 2016

@maslenka47 a máš pocit, že niekde riešim kto je v práve a kto nie?? Toto je jedna zo situácií, ktorá môže nastať pokiaľ si vopred právne nevysporiadajú aj toto. To ako kolegyňa rieši svoje problémy je irelevantné.

jana_eyre
14. mar 2016

a este som len chcela pridat vlastnu skusenost.. brali sme si vysoku hypo, kvoli stavbe domu - predali sme vlastny byt co sme mali, isli sme na cas stavby byvat k sestre.. stavba nas natolko financne vycerpala, ze po nastahovani sa do domu to bolo financne este horsie ako predtym - boli to nase najtazsie roky z pohladu financii..

po dvoch rokoch byvania /byvala na rok u nas sestra aj s rodinou, lebo si tiez stavali dom/ sa nam narodil syn.. stale sme nechceli minat zbytocne peniaze na svadbu, pretoze sa vzdy naslo nieco dolezitejsie - oprava auta, dokoncenie zahrady, babatko - cokolvek.. malu svadbu bez hostiny - to by moja svokra neprezila a ja ju mam celkom rada na to, aby som jej robila take soky, aj ked by mi taka svadba vyhovovala najviac zo vsetkych.. ked som zistila ze som znova tehotna, uz sme sa museli odhodlat, naozaj som sa obavala, co by somnou a s mojimi detmi bolo, keby sa muzovi nieco stalo..

svadbu sme teda mali aj s malym synom.. nakoniec chcela vacsinu veci financovat svokra, ale to znamenalo svadbu podla jej predstav - sice sme usetrili, ale svadba bola premna introverta dost narocna...

keby sa dal vratit cas urobime to uplne inak - z hypoteky by sme si zafinancovali uplne malu svadbicku podla mojich predstav este pred zacatim stavby domu /my sme z trosky penazi isli na dovolenku, lebo bola na 7 rokov nasou poslednou/ a mala by som uz uplny pokoj.. svadba pocas tehotenstva s malym dietatom, ktore revalo cely obrad, lebo chcel byt na maminych rukach, tak isto jedenie za stolom a cely cas /on bol na mna dost naviazany, introvertny, bal sa vo velkej spolocnosti v tom veku - mal 13m/

a co tym vsetkym chcem povedat? ze je jednoduchsie a financne menej narocne zazit svadbu este pred vsetkymi tymito zazitkami.. totiz, hypoteka sa bude musiet platit aj potom, peniaze nenarastu a dom si stale pyta..

su to len moje dojmy a skusenosti a samozrejme ma niekto na to iny nazor - je to len taka mala rada/vsuvka niekoho kto sa rozhodol rovnako ako ty..

duplessis
14. mar 2016

@lenka2232 to ty musíš vedieť, či je pre teba svadba dôležitá. Osobne si myslím, že keď ju budete odkladať, je dosť možné, že sa jej nedočkáš nikdy. Keď už budete mať všetko vystavané, zariadené a naporiadku, načo riešiť svadbu? Veď všetko funguje. Aspoň muži majú väčšinou ten názor. Možno mu potom budeš musieť hovoriť, že by ste sa mali zobrať ( ak to budeš chcieť ). No a doprosovať sa vlastnej svadby, to je také, hmm o ničom.
Čo sa týka financií, kebyže sa chcete zobrať a ide vám iba o svadobný list a nie o samotnú svadbu a veci ktoré sa s ňou spájajú, môžete sa vziať kľudne aj za 10 min. a zadarmo na úrade... podľa mňa je to tá najlepšia a najkrajšia svadba medzi dvoma ľuďmi (pre mňa).

adel222
14. mar 2016

@albao o registracii druha a druzky som nikdy nepocula. Ozaj to existuje?

lauricka
14. mar 2016

presne, urcite to treba mat pravne osetrene, ked uz svadbu nie. Alebo urobte len sobas na urade v tichosti a po postaveni domu mozete mat obrad v kostole s veselicou pre rodinu. Akoze len tak stavat s niekym by som asi nesla. Netreba byt naivna, moze sa to nevyplatit. Aspon si myslim.

womankc
14. mar 2016

@lenka2232 myslím, že svadba je dôležitá. Nielen právne, ale aj vzťahovo.... Neviem si predstaviť tento spôsob . Stavba domu, kúpa pozemku to predsa niečo svedčí o Vašom vzťahu, asi chcete byť spolu, tak nechápem prečo odkladať svadbu. Nie v zlom to píšem, ja som stará škola . Keď som si vybrala partnera , tak automaticky sme začali všetko robiť spolu, všetky rozhodnutia a bolo nám jedno kde a za akých podmienok ..... Však môžete mať krásnu malú skromnú svadbu ......... Pre mňa bol, je a bude sobáš prejav obsolútnej dôveru a odovzdania sa tomu druhému , nie tiáter pre ostatných ......

zsuzsuka
14. mar 2016

Mi sme to urobili podobne...najprv sme si kupili bytik, dali si ho do poriadku, o dva roky sme sa zobrali, ked sme si este trosku posetrili, lebo tiez sme si vsetko platili sami..a nic nam neuslo..vsetko pekne v klude sme si vychutnali..naco vsetko rychlo..pekne si postavte, zariadte, zabyvajte a potom budete uz len sustredit energiu v klude na deb D 😵

katuliena82
14. mar 2016

Mali sme sobas na ktorom bolo spolu 10 ludi, nadherny, intimny. Pracovala som v zahranici a nechcela som, aby manzel nemal v pripade zdrav.problemov\smrti narok na info, dedenie a pod. . Dva tyzdne po sobasi som zistila ze som tehotna. A bola som rada ze som sa vydavala v peknych satach, v klude a ze patrime k sebe aj oficialne. Pre mna je sobas dolezity z kazdej stranky, ten papier ma svoju vahu.Ak sa nechcete brat, vsetko pravne osetrite. Ale sobas sa da spravit a vybavit za par dni...dom riesite a sobas riesit nechcete? Drzim palce a jasnu hlavu, nech spravite len spravne kroky

melany_s
14. mar 2016

@adel222 neexistuje 😀

alaguema
14. mar 2016

@maslenka47 Aj keby ho chcela predať, nemuselo by sa zadariť hneď, stáva sa aj to, že dom je v predaji aj pár rokov, kým sa predá.
@lenka2232 nie je to ideálne riešenie z dôvodov, aké tu už boli spomenuté. A prečo vlastne najprv dom? To si nemusíte stavať dom, aby ste si skúsili spolu žiť 😎

albao
14. mar 2016

@adel222 samozrejme. Oficialne nie je v zakone nikde definovane, ale pravne sa to uznava. Aj v dedicskom zakone to najdes, je to ale pod manzelom/detmi a pod, nie je to vztah z "prvej urovne". Ide vlastne o vyhlasenie, ze spolu zijete viac ako nejaku dobu, uz si to nepamatam. Ak by ti napr. v nemocnici odmietli podat informacie o stave partnera po havarii, s tymto papierom by ta uz mali informovat. Podpisuje sa to na hociktorej matrike, dava vam to navzajom iste prava, aj ked nie velmi vyznamne.

majka99999
14. mar 2016

@alenah31 aj keby boli zobrati a nemali deti, tak by dedili rodicia, sice len polku z polky, ale dedili.

guglina
14. mar 2016

my sme tiez najprv poriesili spolocne byvanie, vsetko na polovicu, mysleli sme aj na to najhorsie a tak sme u notara spisali zavety, nestoji to vela casu ani penazi a v pripade nestastia to moze usetrit od neprijemnosti...a rok neskor bola svadba🙂

lenka2232
autor
14. mar 2016

baby a ako sa to da pravne osetrit? je to nieco ako predmanzelska zmluva? ci? 😅

volavka4
14. mar 2016

podla mna svadba nie je vobec dolezita 🙂 zit sa da spolu aj bez papiera

mysga
14. mar 2016

Citujem " Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme." Tu si si rovno odpovedala na svoju otazku. Nechcete sa svadbiť? Tak potom to pre vás NIE JE dôležité. 🙂 Ošetrite si to právne (aj my to tak máme) a berte sa kedy uznáte vy za vhodné. Je to váš život. 🙂

mary28
14. mar 2016

Moja sestra s pritelem mela nejdriv jedno dite, pak se nastehovali do pronajmu (aby nemuseli byvat u tchyne), pote meli druhe dite a az po tom si poridili domek.. A svatbu budou mit az ted v kvetnu, krom bab z vesnice to ale nikdo neresil.. Rozhodne bych rekla ze je tohle na vas, jak to chcete.. 😉

komplikovana
14. mar 2016

nech si každý zariadi tak ako mu vyhovuje. ja v tom mám jasno,,, určite svadba a stačí mi úplne s dvoma svedkami 😉

miriam11
14. mar 2016

@lenka2232 pre niekoho je, pre niekoho nie. Robte tak, ako to citite vy, nie to, co chce niekto iny. Ty si zijes svoj zivot, nie nikto za teba/vas. Ja povazujem svadbu za dolezitu v zivote paru. Vela stastia prajem 🙂

macamac
14. mar 2016

@lenka2232 určite sa to dá právne ošetriť, i keď podrobnosti neviem
ale mala som kamaráta, tiež staval dom s priateľkou
bohužiaľ, zabil sa na motorke mladý, deti ešte nemali a dom zdedila celý jeho priateľka
mali to vraj tak ošetrené, že v prípade smrti jedného z nich je výlučným dedičom ten, čo prežije
( inak na motorke bola s ním aj ona, ona skončila "len" dolámaná)
asi treba spísať závet...neviem, treba ísť za právnikom