icon

Je svadba až taká dôležitá?

lenka2232
14. mar 2016

Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.

meluela
14. mar 2016

@lenka2232 mne by sa teda tu hrbu papierov okolo vlastnictva nezosobaseneho paru nechcelo riesit a este aj platit pravnikov 😕
Neviem preco ludia robia so svadby taky fetis ... no tak nebude to trebars na plazi, budu chybat balony alebo neviem ake predstavy ludia o svadbe maju, bude to v restauracii rodnej obce ... svadba je spolocensky akt, par dava rodine a okoliu na vedomie svoj umysel byt spolu navzdy, dava verejny prislub sebe navzajom pred okolim .. ich su vsetky dni predtym aj potom.

zena77
14. mar 2016

@lenka2232 myslím si, že svadba je dôležitá.... a rodinu chápem, ale rozhodnutie je na Vás. 🙂

mariba77
14. mar 2016

@lenka2232 pozri, ked vam dvom nevadia tie papierovacky s tým spojené, tak je to vaše rozhodnutie a vy predsa sami najlepšie viete co chcete... Ja by som tiez do svadby nešla len preto, ze na to v danej situácii tlači rodina... A aby som ju narýchlo robila inak ako som si to predstavovala? Tak to uz vobec nie.... urob to tak ako to cítite a ako ste sa zhodli s priateľom, predídete možno v budúcnosti hádkam, kedy kto/co pokazil 😂😂😂

siska53
14. mar 2016

@lenka2232 my mame spolocny byt uz viac ako 8rokov. Mame dve deti,starsie ma 6rokov. Asi 2roky mame spolocny ucet.
Zobrati nie sme dodnes. Nam to tak vyhovuje.

lenka2232
autor
14. mar 2016

@meluela ja som NIKDE nenapisala, ze svadbu nechceme...ale ze TERAZ ju nechceme, po case ano

meluela
14. mar 2016

@lenka2232 vsak ja som pisala o odkladani svadby z dovodu ze musi byt "dokonala"
ale chapem ze tlak od rodiny vie znechutit vsetko, poznam to, nastastie my sme so svadbou aj s dietatom stihli prijst skor nez stihli zacat pilit usi 😀

cecil36
14. mar 2016

@majka99999 nemas pravdu, ak su zobrati, dedi len manzelka, urcite nededia rodicia ani cast. Manzelka je v tomto pripade jediny dedic, ak nemaju deti.

majka99999
14. mar 2016

@cecil36 kukni v zakone

Ak zosnulý nemal potomkov, v druhej skupine dedí manžel/manželka, rodičia poručiteľa a tí, ktorí žili so zosnulým po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti.

cecil36
14. mar 2016

@majka99999 ak je manzelka, dedi manzelka, ak nie je, dedia rodicia, ak nie su tak surodenci...atd.

cecil36
14. mar 2016

@majka99999 este dodam, ze staci zavet a rodicia a dalsie osoby su vybaveni 🙂

bluka2
14. mar 2016

@majka99999 ma pravdu

balsamea
14. mar 2016

@cecil36 pravdu ma @majka99999 je to tak ako pise, v prvej dedisckej skupine su iba deti, rodicia a manzel su na rovnakej urovni v druhej

luciferkax
14. mar 2016

Pre mňa osobne bola svadba veľmi dôležitá 🙂 bez svadby nie je rodina 🙂 toľko môj pohľad :D

terezka1947
14. mar 2016

@lenka2232 pre mna svadba bola dolezita...a vobec to nebolo kvoli materialnym veciam.
dolezite je,aky ma kto na svadbu nazor a na com sa ten nazor zaklada...ale ta " postupnost" mam pocit,ze chrani urcitym sposobom rodinu...

cecil36
14. mar 2016

@balsamea v prvej skupine je manzel/ka a deti v druhej manzel/ka, rodicia a surodenci. V prvej skupine su neopomenutelni dedici, ktorych sa neda vydedit zavetom. V druhej skupine to neplati. Ked napises zavet na manzela/ku, tak rodicia a surodenci nededia iba manzel/ka.

majka99999
14. mar 2016

@cecil36 nie kazdy spisuje zavet trebars v 30ke, ked je zenaty/vydata a nema este deti, kedze predpoklada, ze ich bude mat. 🙂

cecil36
14. mar 2016

@majka99999 no ak si taketo veci chcem osetrit tak su na to zakonne paky, ked chcem byt truba budem truba a potom sa budem cudovat, ze vychcanec z rodiny manzela ziada nieco, do coho nevrazil ani cent.

majka99999
14. mar 2016

@cecil36 to mam teraz bezat k notarovi, lebo ak zomriem pri autonehode zaroven s detmi, tak moji rodicia budu mat narok na moju polku bytu?

alaguema
14. mar 2016

@meluela zdieľam tvoj názor. Idú sa pototo... z toho, aby bola svadba do posledného detailu dokonalá, pretože ide o verejnú prezentáciu osôb, rodín, majetkov, vkusu, alebo aj nevkusu, "originality". Vymýšľajú sa čoraz väčšie prázdne stupidity na americký spôsob a rozvodovosť stúpa závratným tempom.

balsamea
14. mar 2016

@lenka2232 Tu budu vzdy dva tabory, tie vydate a stara skola ako som aj ja, ti povedia, ze dolezita je, tie co ziju "bez papiera" presny opak. To ci vobec a ako je dolezita si musis vyjasnit v sebe, musis vediet, ze ci je to tvoje presvedcenie ist do vsetkych tych veci bez svadby alebo si sa nejak tak nechala "ucicikat" od partnera. Tot pribeh mojej kamosky: S priatelom najprv spolu pol roka byvali, potom sa rozhodli nedavat peniaze do najmu ale postavit vlastny dom a nasledne mala byt svadba. Pozemok rodicovsky, vsetko na polovicu. Vybavili hypoteku, postavili dom. Styri roky v novom dome a svadba stale v nedohladne, vzdy sa naslo nieco preco akurat na nu nie je vhodny cas. Piatym rokom bol jej priatel uz ex. Rok a pol po rozchode s nou sa ozenil. Dnes hovori, ze ona tu svadbu aj chcela aj by pristala na obrad o dvoch ludoch ale tak nejak dala na partnera a jeho dovody. Ak by vtedy hned na zaciatku trvala na svadbe usetrila by si kopu starosti a vela rokov zivota. Nehovorim, ze toto je vas pripad ale v zivote to moze dopadnut akokolvek.

@cecil36 ano mas pravdu ale to nic nemeni na tom, ze pokial nie je zavet dedia aj rodicia

cervenaruza123
14. mar 2016

@alaguema To asi len my sme cudaci, ked sme sa sli brat, mali sme predstavu, ale hlavne sme chceli vediet predstavu rodiny, lebo pre seba sme sa brali a pre nich sme chystali svadbu. Sice na niektore blbosti sme nepristupili, ak sa tykali nas alebo sme to mali platit my, ale zeny v rodine sa v tom riadne vyzivali a bolo to mile, aj ked by sme si viac uzili svadbu asi na plazi. Bolo vela chaosu, ale rodinu to velmi utuzilo, taze sme sa sice nasmiali aj natrapili, ale stalo to za to 🙂
@lenka2232 Urcite sa nerozhodujte podla rodiny, musi to byt vase rozhodnutie, oni vas donutia sa vziat, ale nasledky budete niest vy. Je pomerne lahke sa vziat, ale horsie sa rozvadzat. Pravne by som to urcite poriesila, nechcela by som riskovat, ze niekde investujem a potom by som z toho mala problemy, nikdy nevies co sa moze stat. Ja osobne som zastanca svadby, z mnohych dovodov, ale dnes ludia bezne takto ziju, takze ak je to pre vas dobre, nemate o com pochybovat, ak si doverujete. Ale rodicia tiez maju pravo povedat svoje, asi si budete musiet zvyknut. Niektore veci proste nevysvetlis a to tak je cely zivot. Najprv svadba, potom zarucene rady ohladom vychovy deti a tak to ide stale

cecil36
14. mar 2016

@majka99999
@balsamea opakujem, ak nechcem, aby majetok ziskal niekto iny ako po zene manzel a po manzelovi zena, tak ano ten zavet spravim. Ak mi to je jedno, nechcem to riesit alebo co ja viem aky dovod, tak ho proste nenapisem. Je to kazdeho osobna vec. Ja som len chcela poukazat, ze ak nechcem aby dedil niekto iny, tak je moznost. Co napriklad v prvej skupine dedicov (deti) mozne nie je, resp. len vo velmi vymedzenych pripadoch, musia byt na to velmi vazne dovody.

cecil36
14. mar 2016

@majka99999 ak tebe nevadi, ze sa tvoj muz bude delit s tvojimi rodicmi, ktori napriklad do bytu nedali ani cent, tak v poho je to tvoje rozhodnutie...

balsamea
14. mar 2016

@cecil36 vsak suhlasim, to bola reakcia na tvoj prvy prispevok citujem "ak su zobrati, dedi len manzelka, urcite nededia rodicia"

cecil36
14. mar 2016

@balsamea myslela som samozrejme ked nie su deti a je zavet...

misscelaneous
14. mar 2016

Ja som urcite za manzelstvo. NIelen kvoli majetkom, to tu uz bolo popisane, ale aj kvoli detom. Manzel ma dieta z predchadzajuceho vztahu, neboli zosobaseni a z legalneho hladiska je jeho syn aj byvala znevyhodneni, ak by sa nieco stalo. Teda hlavne byvala, kedze syn je maly este a myslim ze z pravneho hladiska ma rovnake prava ako aj nase manzelske deti. Kazdopadne, pre mna silny dovod je aj napriklad pride k autonehode, musel by byt v nemocnici, na jiske alebo kde nedajboze, v bezvedomi, pustia k nemu iba rodinnych prislusnikov, daju informacie iba rodine, a tou podla zakona frajerka nie je. a je mnoho takychto zivotnych situacii, kde je manzelstvo zvyhodnenim. tot moj nazor, no je to kazdeho osobna vec, ako sa rozhodne. ak sa na to necitite, nenechajte sa do toho dotlacit, urobte si to podla svojho. Drzim palce a pevne nervy s rodinou 🙂

natalka13
14. mar 2016

po svadbe predsa nieje podmienka,ze musite ist byvat k niekoho rodicom?
preco nie teraz ale az neskor, aky mozete mat dovod na odklad svadby,ak ju chcete a budujete si buducnost stavbou domu?
Dom zozere vela penazi, radsej ich daj do domu ako na honosnu svadbu, za cenu takej svadby mas dnes dvere aj okna na mensi dom. A ver ze tie peniaze sa zidu pri domoncovackach,ak mas nejaky financny plan na dom, urcite ho prekrocite.

adka2011
14. mar 2016

No ked ste sa nezobrali doteraz, tak pre teba az taka dolezita nie je. Ci to na teba "pride" neskor je teraz hypoteticke, co ale treba poriesit, je jasne podelenie vlastnictva v suvislosti s domom. A to velmi dobre.

cecil36
15. mar 2016

@misscelaneous byvala manzelka a byvala frajerka maju na majetok dotycneho rovnake prava- teda ziadne. Samozrejme, za predpokladu, ze bolo po rozvode bsm rozdelene rovnako. V pripade partnerstva ma kazdy to co si zaobstaral sam a v)csie veci kupene spolu sa daju prave poriesit. Co sa tyka syna, ci je maly alebo velky ma rovnake prava ako vase deti- je neopomenutelny dedic. A co sa tyka lekarov, nie nemusia pustit, ale vacsina z nich byva normalna a ustretova + ako asi tak skontroluju, ze nie si manzelka ale iba partmerka? Do obcanaku sa to nepise a meno mozes mat aj po sobasi svoje. 😉

mysga
15. mar 2016

Ľudia, nežijeme vo filme, že vám nedajú informácie o vašom partnerovi po nehode :D :D to je už iný dôvod na svadbu. Alebo dedenie... v prvom rade dedia deti. Matka deti tento majetok spravuje do 18tky, pokial viem. Kazdopadne, brat sa, lebo po nehode mi nedaju info, alebo lebo nebudem mat vdovske ked umrie, alebo lebo rodina povedala je kravina. Ludia, co ostatnych nutia do svadby maju len tieto argumenty. Teda - za celozivotne bezsvadbove vztahy nie som ani ja, aj ja sa chcem vydat. Ale ja beriem svadbu trochu inak, ako len riesenje majetku a nemocnic a podobnych veci. 🙂