Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
Pre mňa je svadba dôležitá a v tomto duchu vychovávam aj svoje deti. S manželom sme nemali svadbu v kostole a tak nie pred bohom, ale sami pred sebou, sme si sľúbili stáť si po boku v dobrom aj v zlom. A obaja to chceme aj dodržať. Samotné uzavretie manželstva nikoho nezmení. Ak bol partner pre Vás ten pravý pred svadbou bude aj po nej. Ak nebol tak......
@marcelatje Sebestačná nie som, ale musím sa starať. Nemôžem sa spoľahnúť len na muža, mám taký tik alebo čo.
@marcelatje ale mozes ;-D byt sebestacna ked mas deti, ja dokonca zarabam viac ako moj muz (nehovor nikomu) a co? ved nie sme spolu koli peniazom, zili sme dakedy spolu v garzonke, v podnajme s inymi ludmi a teraz mame nieco svoje. Vztah a aj osobnosti sa vyvijaju a to ze dnes zarabam viac ja nemusi byt zajtra pravda nie? vsetko sa meni a nic nie je nemenne 😀
@natalym no vidiš a ona s 2 detmi na rodičaku je 100% sebestačna....a ty máš velke deti a sebestačna nie si...
@mimikas pravda 🙂
@wheelsonthebus keby uz islo len o to meno, tak jej novy manzel si tu dceru moze adoptovat a vsetci maju rovnake priezvisko... ked sa o nu nezaujima jej otec a ani neplati, tak mu to asi moze byt sumafuk, ze si jeho dieta adoptuje jej manzel, nakolko mu odpadne povinnost platit vyzivne, pretoze pravne uz nebude jeho... nechapem, co riesis. moju sesternicu si takto adoptoval moj ujo, kedze jeho zena ju mala z predosleho manzelstva a otec nejavil zaujem...
@sardinka335 úplne vidím ako ťa striasa pri predstave ženy/matky dvoch detí čo žije v harmonickom vzťahu aj bez sobáša a ešte je aj sebestačná. Fuj! Čarodejnica na hranicu so mnou 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 verím že keby si mala tú moc už tam horím toľko zloby v tebe je 😀 😀 😀 😀 😀
@sardinka335 sice som nepochopila na 100% vasu diskusiu, ale sebestacnost je relativna a v danom okamihu menna. Ako som pisala vyssie, to ze dnes zarabam viac zajtra pravda byt nemusi, moze moja firma skrachovat, mozem ochoriet a z mojej sebestacnosti mi neostane nic. tak isto zena co dnes ma rodicak 200e moze byt o 2 mesiace sebestacna ked bude musiet. Tieto veci sa menia velmi rychlo a velmi casto v zavislosti od situacie. Podla mna je normalne ze ked sa partneri (ci uz manzelia alebo nemanzelia0 rozhodnu mat deti, vzdy jeden taha za kratsi koniec, predsa je jasne ze matka ostane s dietatom doma a pride o prijem, tak ako ja viem ze o par mesiacov pridem ja o svoj a zo sebestacnej sa stanem cisto nesebestacna 😉. Ale to zas neznamena ze som celkovo neschopna sa postarat o seba, je to len dany stav prisposobeny nasej situacii a ja aj moj manzel predsa vieme ze prinasa mat dieta a ze ja budem bez prijmu a on zivitel. Tak isto ak by sa nieco stalo s mojim muzom a bol by bez prijmu, brala by som to ako normalnu vec, lebo aj jemu sa moze nieco stat a ako som pisala uz ja si ho vazim aj ako chlapa a otca nie len ako zivitela. Ale to si myslim ze to je normalne v kazdom normalnom a fungujucom zvtaju ktory nie je zalozeny cisto len na brani a materialne. Som sa neako rozpisala. A ano su aj chudobne rodiny a casto to bohuzial nie je ich chybou, staci choroba dietata a clovek pride o vsetko ☹
@marcelatje v pohode, respektujem
@mimikas ano, to ze je zena na MD a momentalne nemoze byt "sebestacna" neznamena ze je neschopna, mozno ma profesiu, ktora sa na MD z domu robit neda (ja mam taku) a v tazkych casoch som to bola ja, kto tahal domacnost a teraz je to zasa na mojom manzelovi. V kazdom fungujucom partnerstve/manzelstve to tak funguje. Zvlast, ak su tam deti, tam sa nemoze pozerat striktne na "moje" a "tvoje" ale zrazu su z toho "nase"
@katuliena82 presne tak, jednak sa stavaju aj situacie nepredvidatelne a jednak pri detoch sa meni vsetko a aj pohlad na partnersto, manzelstvo, moje tvoje uz naozaj nehra rolu a ano by nemalo ked uz su deti. Koniec koncov kazdy milujuci rodic predsa robi 90% veci prave pre dobro svojich deti a je len vyhra aj sa v tomto dokazu partnery spojit a tahat za jeden koniec.
@marcelatje myslím si ze my dve si nemame čo zavidieť. No, čo uz ti ine ostavalo ked si odchadzala od chlapa tyrana - klobuk dole, ze si to dokazala. Aj to mnohe vysvetluje prečo si tak proti sobašom.
A preto hovorím, ze neverim uz kazdemu prispevku lebo pod povrchom často niečo je...čo na celu situáciu vrhá uplne ine svetlo a vela vysvetluje.
@katuliena82 neviem kolko mas rokov no ja mam uz dost na to aby som mala aj nejake uspory. Neminiem predsa vsetko co zarobim ci? Nikto tu o striktnom rozdelovani financii nehovori.
@marcelatje maj to tak, ako chces. Ak sa chces pochvalit, mozes napisat aj presnu sumu, aby mal cely MK prehlad o tvojej sebestacnosti 🙂 a neviem preco ma spominas, so mnou sa o tvoje uspory nedelis 😁zelam pevne zdravie a vsetko skvele 🙂
@baklik no bohuzial to on nedovoli, on nesuhlasil ani so zmenou priezviska, ked jej ona chcela dat svoje, toto by nepredychal, niektori chlapi su jesitny alebo robia este naschvali vies?
@sardinka335 🙂
@katuliena82 jedna malickost......ja som o kralovskom zarobku nehovorila
@marcelatje ja ano, taky som mala a teraz som na MD a vsetko taha manzel. Zivot sa meni a ja sa necitim byt kvoli tomu menejcenna, raz taha jeden a raz druhy 🙂
@katuliena82 kazdy chvilku taha pilku 🙂 a co uzivaj si dieta, ved nie je pre zenu nic krajsie ako byt matkou, narobime sa este dost do 70 nie?
@mimikas jasne 🙂))
@baklik to je dost mozne... ako som pisala, nevyznam sa v tomto, len pocitovo som zaregistrovala ze nejaka ta pravna ochrana tam je aj v partnerstve... inak ludia s pravnym povedomim si vsetko vedia vyriesit aj bez sobasa...
ako som pisala - pre mna ma sobas uplne inu hodnotu ako tuto ochranarsku -mozno teda aj preto ze financne a materialovo sebestacna som...tu hodnotu ale ma...
suhlasim ale s prispevkami co tu boli napisane - parner sa vaecsinou sobasom nemeni, dokonca ani vztah... ak bol kvalitny a pekny predtym tak je obycajne aj dalej a naopak... verit v nejaku zazracnost okamihu aktu slubu manzelskeho je len naivita😉 suhlasim aj s tym ze tak ako manzelstvo moze dat z pohladu toho financneho , tak moze aj zobrat - vid situacia ktoru popisovala cecil36 - mojej babke sa stalo nieco podobne s manzelom alkoholikom a tyranom:-/pritom v case ked sa brali to bol clovek vzdelany a velmi slusny ( profesor na VS )
- mne osobne sa protivia kalkulacie pred vstupom do manzelstva - v tomto naivna asi radsej zostanem - pre mna je jediny dovod manzelstva laska a ucta a akesi prehlasenie tychto pocitov do sveta cim tu osobu svojho partnera davam pred vsetkymi na urcity piedestal...
@katuliena82 no vidis nakoniec sa aj dohodneme. Ty si spokojna ja som spokojna tak je vsetko tak ako ma byt.
@marcelatje ano 🙂
@katuliena82 a prečo by si sa koli tomu ze si na RD mala citit menejcenna? To je len chore zmyšlanie tejto doby. Ved sa staraš aj o ,,jeho dieťa,, to dieťa nie je len tvoje, je aj manzelovo a ty si ta ktora mu zabezpečuje celodennu starostlivost. To je malo? No to je dost...domácu prácu naša spoločnost vobec necení - ale my doma takto nepremýšlame pretoze bez mojej prace by toho vela nebolo..tak ako bez prace mojho muza by nebolo to a tamto. A nevidim dovod trepať sa počas RD do prace len preto aby som ,,si niečo dokazovala,, (nehovorim ze to robiš len zeny maju take sklony) ved je to jediny čas, ktory mozem byt s tym mrnusom a ak ma naozaj existenčne problémy netlačia tak nevidim dovod ist do prace ak nemusim. Moj muz by dokonca nebol proti kebyze som celkovo doma čo ale mne sa nechce lebo moja praca ma bavi a da sa sklbiť neskor aj s deťmi. Minule moj syn hovori, pred mužom ze ,,mama ty nepracuješ, nič nerobiš,, a moj muz mu na to hovori, ze ,,akoze nič nerobi,,? ved sa stara o Decko (krpatu volaju surodenci ze ,,decko,,) mame uvarene, oprane a citime sa doma dobre....to je nič?? No, potešilo ma to, ze si ,,moju pracu,, vazi a neberie to ako samozrejmost.
@sardinka335 absolutny suhlas!
@sardinka335 moj muz vravi: ,,tvoja praca je, ze nosis nase dieta a staras sa o nas,,
Dievcata prosi vas 🙂 ziadna si nezasluzi byt odsudzovana za to, ako zije. Ci uz v manzelstve alebo partnerstve, naozaj nesirte taku nenavist a opohrdanie ak zrovna ziju inak, lebo karma je zdarma ;) moja osobna skusenost: Nikdy som nebola nejak extra na svadby a manzelstvo ako take. Potom som stretla muza mojho zivota, osudovu a dozivotnu lasku. Jemu som prisahala v dobrom i zlom a myslela som to smrtelne vazne. Vdaka tomu muzovi sa moje vnimanie manzelskeho zivota zmenilo uplne od zakladov a manzelstvo vnimam ako vrchol vztahu,nieco posvatne. Napriek tomu po 3 rokoch prisiel rozvod, inicioval ho moj muz, nasiel si inu. Je to uz rok od rozvodu a ja sa stale s takym poslapanim hodnot neviem vyrovnat. Momentalne si ani len neviem predstavit sa znovu vydat,ja som uz svojho muza mala... Mam novy vztah, kupili sme si dom, papierovo vsetko na pol...s priatelom si viem predstavit spolocny zivot, majetok,deti, ale na svadbu uz nepomyslim....a ide predne o tie moralne hodnoty co tento zvazok predstavuje, nie o pravne vyhody...

@natalym veľmi to tu nepíš lebo budeš za nepokornú a arogantnú. A ešte to ani pravda nebude. Nemôžeš byť sebestačná keď máš deti 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀