Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
@bestmate @dai ano odmietla a nie nerozisli sme sa. Pretoze vsetko nie je len ciernobiele.
Zda sa ze je skutocne tazke pochopit ze nie kazda zena po svadbe tuzi. A nie netuzim po nej ani potajomky ani ked som opita ani v depresii ani nikdy. Kazdy ma na svoje pocinanie dovody ktore vsak vacsina nepozna preto jednoducho odsudzuje. To zasa ale chapem ja.
Zeny, posuny vo vztahu musia byt, ale su vyhradne vnutorneho charakteru, nie take na obdiv verejnosti. Obrad toto moze dokreslit ale nie vyplnit. Je to obal, nie jadro. Neznizujem vyznam ani obalu, hlavne u veriacich nabobuda svoj vyznam, cez to vsetko je to len prostriedok, ako prst ukazjuci na mesiac zamenit s mesiacom....co sa zial casto stava a vidno na 50perc. miere rozvodovosti.
Ked sa par vezme, aky bude jeho dalsi posun? Ci to uz je posledna stacia a potom uz posunov netreba? Ale treba, a nie takych ze kazdy rok obnovovat slub aj verejne.
Od zaciatku vztahu je to seria drobnych posunov od zamilovanosti k zrelemu vztahu zalozenemu na dovere, spolupraci, obete ale aj silnejsom prepojeni na roznych urovniach.
Sucasnu formalnu volnost vo vztahoch mozno aj zneuzit, a je fakt ze mnohi muzi to zneuzivaju, vidim vsak aj sancu, na rozdiel od minulosti kde zase naopak to formalne hralo prim nad naozajstnym, sa neschvoavat za "poistky" a "istoty" ale makat na vzajomnom vztahu aj naozaj, nielen formalne, co moze ucicikat. Muz totiz dokaze zneuzit aj formalne manzelstvo a urobit z toho pre seba vyhodnu ohradku, kde uz nemusi o nic usilovat. Kazda minca ma dve strany.
@marcelatje to je v dnesnej dobe take normalne odsudit bez toho aby clovek vedel cim si ten druhy presiel a preco ma take nazory ake ma :(
@zabkazelena007 kedysi ma to hnevalo viac ako teraz. Človek niekedy veľmi ťažko chápe veci s ktorými nemá skúsenosť a myslí že on by to robil inak a že jemu sa to nemôže stať. Tiež som mala obdobie že som všetko vedela lepšie ako ostatní 😀 vďaka Bohu človek sa vyvíja, učí a napreduje. Ak to tak nie je je to smutné 😒
@alenah31 Nerozumiem, co je problem, ze dedia rodicia po jej nebohom priatelovi. Kolegyna dostala od svojho priatela dar, daroval jej polku pozemku. Potom spolu stavali. Ona o svoju polovicu domu nepride, nemal ani ziadne deti. Je aj moralne a spravne, ze ak zomrel bezdetny, tak polka domu bude patrit rodicom (svokrovci im dokonca pomahali pri stavbe). Zomrel im zivitel, ktoreho vychovali a mal ich doopatrovat do smrti. Nebudte zase niektori tak sebecki a nehladte iba na seba ... Co keby ste boli v pozicii matky syna, ktory zomrel, nevesta vsetko berie a dovi dopo teta, rada som vas spoznala ...
@majkeel co ti ja viem....ved by neslo o svokrin majetok ale o majetok ktory partneri nadobudli pre spolocny zivot a svoje deti. Pre mna ako mladu vdovu by bolo dost nefer keby som sa este 30 rokov musela starat o svokru ktora vlastni polovicu domu mojich deti a este ak by som si nasla partnera to by len bolo veselo 😀
@majkeel a ja nerozumiem prečo riesis niečo co neriesim ani ja ani jej najblizsi priatelia. Moja starosť to nie je, nepriklanam sa ani k jednej strane keďže do toho úplne nevidim a nemam všetky informácie, aby som mohla súdiť. Jedine na co som tým poukazovala je, ze ak nechcem svatbu, ale chcem budovať spolocne tak si to pravne poriesim a vyhnem sa tak akymkolvek problemom. Pis k jadru témy.
@lenka2232 Osobne povazujem manzelstvo za dolezity vyvinovy milnik vztahu, akesi potvrdenie pred celym svetom, ze sa milujeme a nas vztah deklarujeme verejne a pravne. Po svadbe citim vacsiu priputanost, ale v dobrom slova zmysle. V kazdom pripade hovorim o manzelstve a nie o svadbe, na ktoru sa ludia (hlavne nevesty) radi upnu a po velkom dni D pride vytriezvenie, ze dokelu, preco som si vlastne vzala tohto cloveka.
Okrem toho tento krok povazujem za slobodne rozhodnutie tych dvoch, ktorych sa bezprostredne tyka a nejake natlaky zo strany okolia su irelevantne. Zrejme to spolu myslite vazne, ked idete stavat dom a partner ti venoval polovicu pozemku. No na druhej strane, budme uprimni, mat spolu financny zavazok v podobe nehnutelnosti, je menej zavazny krok ako uzatvorenie manzelstva. Kym "bez papiera" sa stale mozete ohanat moje-tvoje, v manzelstve existuje uz len "nase". Takze za manzelstvo rozhodne som, ale iba vtedy, ak je o tom clovek 100% presvedceny a nie donuteny okolnostami, ci natlakom zo strany rodiny.
@volavka4 áno, máš pravdu, ale ako partnerka a nie ako manželka nemáš nárok v prípade úmrtia partnera ani na vdovské, to len podotýkam...ber to ako krajný a dosť krutý názor...buď sa radi budete mať či už s papierom alebo bez...je pravda, že ak sa prestanete mať radi, je jednoduchší rozchod ako rozvod, aj keď bolí to myslím rovnako v jednom aj v druhom prípade.
ja som stará škola a konzerva...pre mňa svadba mala zmysel...sme spolu 17 rokov a neviem si predstaviť žiť inak, ako žijem🙂
podla mna je dolezita... zistis az sa nieco stane tebe, alebo peiatelovi napr...
Ja by som sa nikdy nevydavala.
Ked @cucoriedkacucoriedka ono to ma vsetko aj svoje vyhody aj nevyhody.
Kamoska ta mala zdravotne problemy a kedze neboli s muzom zobraty tak bol problem aj s tym, ze mu nechceli povedat o jej zdravotnom stave a kopu inych veci.

@majusik236 Mas pravdu ale niektori ludia si myslia ze sa nieco stane, zmeni...
Ale ako visvetlit co sa zmeni? Kam sme sa posunuli? Kazdy to ma inak... Ja viem kam som sa posunula aj co sa zmenilo ale neviem to visvetlit a nie kazdy to chce pochopit...