icon

Je svadba až taká dôležitá?

lenka2232
14. mar 2016

Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.

katuliena82
15. mar 2016

@mysga ak som s tym clovekom zila s vedomim ze je to navzdy, riesili sme spolu starosti, zdielali sme vsetko spolu, tak riesit vdovske NIE je kravina. Mozno zijeme v rozdielnych svetoch, ale pre mna alebo manzela by aj tych par desiatok eur bolo dolezitych. To nie je mamonarstvo, ale normalne rozumne zmyslanie. A ak nemas nikde potvrdene ze ste partneri, tak ver ze sa deje uplne normalne, se ti info o zdrav.stave neda nik 🙂 v kazdom pripade sa to da aj inac, nie len sobasom, ale v tom pripade je to rovnako zlozite ako ist na matriku a bez velkeho cirkusu sa potichu vziat a neskor robit svadbu

cecil36
15. mar 2016

@katuliena82 ake potvrdenie mas na mysli?

katuliena82
15. mar 2016

@cecil36 z matriky druh-druzka, manzel-manzelka

cecil36
15. mar 2016

@katuliena82 no ak z martiky druh a druzka, tak svadbu nepotrebuju 😀 btw moja mama bola v nemocke kazdu chvilu a otca sa nik ani len nespytal ci su manzelia nieto ziadat nejaky papier. Predstavil sa ako manzel (co aj bol) a nik neriesil.

katuliena82
15. mar 2016

@cecil36 neriesil a kludne mohol...vsak hovorim ze to mozu riesit aj inac, sice rovnako zlozito ale nebudu zobrati 🙂

sardinka335
15. mar 2016

Samozrejme, ze svadba je dolezita....pre mna ano, ja nerodim deti priatelom ako je to teraz moda vytvoriť si zaväzok na cely zivot - dieťa, ale je ho matku si záväzne ,,nezobrať,,. priatelom ani neperem trenky a nevražam peniaze do priatelovho bytu....samozrejme ako manzelka mam vyššie postavenie ako nejaka družka, konkubina...pravne aj spoločensky - tak je to v našej spoločnosti nastavene či sa to niekomu pači a či nie. Ja toho človeka milujem, chcem byť s nim v dobrom aj v zlom so všetkých čo k tomu patri...to som ,,tam slubovala,, a to zatial klop klop klop zijem...uvidime samozrejme nikdy nehovorím hop, človek nikdy nevie čo mu ešte osud prichysta. A samozrejme nedajboze by sa niečo stalo tak som aj ako tak pravne kryta atd.

bestmate
15. mar 2016

No my sme si najprv kupili byt, potom bola svadba a potom babo. A takyto postup je podla mna super. A okrem toho svadba bola pre mna osobne dost dolezita, aby sa babo narodilo do kompletnej rodiny. Mojho som do svadby ani netlacila, jednoducho on vedel co chce, a uz po troch mes. chodenia vravel , ze raz svadba a hotovo. Najlepsie su reci typu vsak sa lubime tak nepotrebujeme papier, neriesime svadbu, atd. Som zvedava keby dotycny poklakol s prstienkom ci by bol odmietnuty, asi nie. No a kedze chlapovi sa nechce, je jedno z akeho dovodu, tak dotycna to musi uhrat vyhovorkou ze naco papier ... Kazda normalna baba "sniva" o svadbe, lebo byt stale len frajerka, hmm to je take divne.

vroni
15. mar 2016

No, dolezita.... To snad ani nie, ale ked uz s niekym planujem spolocnu buducnost, majetky a rodinu, tak je to najjednoduchsia a najlacnejsia forma pravnej i spolocenskej ochrany seba i majetku. Neplati to vsak absolutne a treba si sakra dobre rozmysliet, s kym to vlastne tu svadbu planujem 😉 a nie rutit sa do svadby sialenou rychlostou, lebo co by inak povedala rodina.....

jana_eyre
15. mar 2016

@bestmate ja som teda asi dost divna a nenormalna, lebo neznasam svadby a nikdy som o nich nesnivala 😅 .. uz som to raz na mk pisala, bolo by super, keby nasa spolocnost nebola taka konzervativna a rodina by vedela prezit, ze sa ludia zoberu bez mecheche okolo toho..

katuliena82
15. mar 2016

@jana_eyre ja som mala sobas bez mecheche a bolo to super. Vsetci to nakoniec predychali 🙂 co uz mali robit

jana_eyre
15. mar 2016

@katuliena82 suhlasim, ale chcem oponovat s tym druhom a druzkou - pokial viem, tak nase zakony toto u nas neupravuju.. u nas je proste len manzelstvo..

marcelatje
15. mar 2016

@bestmate nie, každá o svadbe nesníva 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

natalym
15. mar 2016

@jana_eyre My sme mali tiež bez mecheche a to bolo pred 20 timi rokmi. Rodina na ňu spomína ako na čudnú, modernú a časť aj na ako najhoršiu svadbu.
Ale nám to nevadí, my sme to tak chceli, nám sa to veľmi páčilo a naším kamarátom tiež, veľmi na to spomínajú. 😀 😀 😀

jana_eyre
15. mar 2016

@katuliena82 no, ja viem, ze u nas by to nepredychali, hoci tak som si to predstavovala.. ja som chcela hostinu len s najblizsimi pri obede a rychlo domov, ale ked to svokra pocula, skoro ju porazilo 😅 co by povedala tetka betka z tretieho kolena.. a tak to dopadlo tak, ze prisla cela rodina z manzelovej strany, tetky ma poohovarali, ze mam biele saty hoci uz cakam druhe, a z mojej strany prisla len najblizsia rodina.. som rada, ze to uz nemusim opakovat, dufam.. 😅 😅 😀

katuliena82
15. mar 2016

@jana_eyre myslim ze druh-druzka staci pri prave na informacie, ale s majetkom to neriesi nic, to tteba riesit s pravnikom a notarom ...v kazdom pripade za mna, ak riesim taky dolezity krok ako dom, tak nie s clovekom, s ktorym nechcem riesit sobas.

jana_eyre
15. mar 2016

@natalym ja aj na svoju spominam ako na najhorsiu 😀 😀 ale s tym som ratala.. to je super, ze ste sa na to odhodlali, ja som nemala odvahu sa hadat so svokrou, hoci som sa snazila oponovat dostatocne dlho, nepomohlo.. este aj priestory isla vybavit za nas, aby to bolo podla jej predstav.. ale nestazujem sa, fakt ju mam rada, len toto bolo nieco co som nechcela.. co uz 😀

alaguema
15. mar 2016

@vroni presne. Súhlasím.
@sardinka335 právne máš iné postavenie ako družka, ale nemyslím, že by manželky mali spoločensky vyššie postavenie. Status manželstva stráca na dôležitosti, svedčí o tom počet párov, ktoré ho obídu. Mne osobne je napr. úplne jedno, či si manželka, alebo družka, frajerka, alebo konkubína - nevnímam tieto detaily ako dôležité v rámci mojich spoločenských kontaktov. V porovnaní s minulosťou, keď boli družky kdesi na okraji spoločnosti, je dnes diametrálne odlišná situácia. Dnes sa dá ísť aj do vysokej politiky a žiť s niekým len tak. Viď príklad Sulík. To hovorí za všetko. Pred desiatimi rokmi by ľudia takého človeka na vysokom poste neprijali, bola by to prekážka. Dnes nie je. Podotýkam, že som vydatá 😎

natalym
15. mar 2016

@jana_eyre No na moje prekvapenie práveže vtedy boli svokrovci ticho a vôbec nepindali, alebo teda o tom neviem. Dnes si myslím, že boli takí radi, že sa berieme, že boli radšej ticho. My sme dosť dlho spolu chodili, bývali a bolo to také všelijaké. 😀

jana_eyre
15. mar 2016

@katuliena82 ono to podla mna len vidia tak ako vtedy my - ze sa urcite vezmu potom, ale ked si dokoncia dolezitejsie.. my sme vedeli, ze sa urcite vezmeme, boli sme spolu uz dlhe roky, dlho sme spolu zili, ale tym ze som vedela, ze budem musiet absolvovat kvoli rodine mecheche, sme to odkladali /a moznmom autorka sniva o velkej svadbe neviem/ ale neratali sme s tym, ze po stavbe domu budu financie na tom horsie ako predtym.. je to podla mna jednoduchsie predtym sa vziat ako potom.. tak ale kazdy sa rozhoduje podla seba, ja som bola tiez v tom case alergicka na otazky, "a kedy sa budete brat?" 😀

natalka13
15. mar 2016

@jana_eyre a co by robili? ale dychali by dychali.
My sme svokru koly vzdialenosti pozvali na presny termin telefonicky, bola chvilu urazena,ale prezila to.
Nemali sme cas ist osobne, kedze svadbu sme dohodli za 4t a kazdy vikend sme boli niekde odcestovani. Nakoniec pri svadbe dalsieho jej dietata skonstatovala,ze sme to vymysleli dobre, bez starosti,nahanaciek a pripiteho pribuzenstva.

najviac ma bavili jej reci,ze kolko by sme vyzbierali penazi na redovom tanci a takto o ne prideme 😀

jana_eyre
15. mar 2016

@natalym 😀 😀

jana_eyre
15. mar 2016

@natalka13 tak je to mozne, ze by to preslo, ale nie som typ co sa na take veci odvazi.. neznasam hadky s rodinou, urazanie a tak.. som potom z toho strasne rozhodena, to som radsej prezila to jedno poobedie a predychavala som ja par tyzdnov 😀

natalka13
15. mar 2016

@jana_eyre presne ako pises, zili sme spolu 3 roky, neviem ci dlho kratko, ale vzali sme sa pred stavbou domu, lebo potom tie dokoncovacky stoja majland, nie samotna stavba. a popravde radsej dokoncenu zahradu,piesok pre deti a hojdacky ako hostit kopu ludi na svadbe. alebo tie peniaze vrazit do peknej dovolenky len dvaja.

katuliena82
15. mar 2016

Ja som mala krasne kratke saty ktore mi manzel kupil ako darcek a ja ze ,,jeee, to budu svadobne,, fotil nas kamarat fotograf v parku pri mestskom urade a fotky boli nadherne, isli sme sa najest do restiky ktoru sme si rezervovali 2 dni predtym, boli horucavy vtedy 35 stupnoveca poobede sme sa isli uz v civile s detmi prejst a kupat k priehrade...velky humbuk som zazila pri prvej svadbe, ktora bola v svokrinej rezii, NIKDY viac...nic som z toho nemala. Toto bolo o NAS a nasej rodine. Celkovo len 10 ludi a nemenila hy som. Ani to, ze manzela predstavujem manzel...zasluzi si to. V kazdom pripade, kazdy ma vlastnu predstavu o sobasi a mal by si ju splnit podla seba

bestmate
15. mar 2016

@jana_eyre no myslim, ze si mozme ruky podat, co sa svokey tyka, no a hadaj sa teraz s nou, ... vsetko organizovala, nedala sa zastavit, aby nahodou neohovarali. Vsetko musi ona. Tolko k tomu.

natalym
15. mar 2016

Podľa mňa svadba nie je dôležitá, ale manželstvo je dôležité.

jana_eyre
15. mar 2016

@natalka13 ano, presne tie dokoncovacky su najviac.. my vlastne este stale po 6 rokoch byvania nemame dokonceny predok.. stale nieco ine riesime..

natalym
15. mar 2016

@bestmate Možno ona chcela organizovať tú svoju a tiež jej ju organizovala svokra........... 😢

jana_eyre
15. mar 2016

@natalym presne toto si myslim aj ja..

svadba je nic, ale manzelstvo je proste dolezite v nasej spolocnosti - je to jednoducho tak.. da sa vsetko urcite aj obist, ale je to zlozitejsie a zdlhavejsie.. /myslim, ze je jednoduchsie podpisat jeden papier na urade o manzelstve ako obehat notarov, matriky pri narodeni deti a podobne/ tak ale ako som uz povedala, kazdy ako uzna za vhodne..

sardinka335
15. mar 2016

@alaguema mne je jedno ako si ziju druhy v tomto smere - ked chcu zit na hromadce a byt nizšie lebo pravne nižšie su tak nech su...je to ich vec. Ja osobne sa s takymi parmi určite kamaratim a mne je to jedno ako si to oni zariadili, to na mojom vztahu k nim nič nemeni...Dnes je sice spoločnost tolerantna, ale často ked pride na ,,lamanie chleba,, tak mnohí uz premýšlaju inak..
Sak kazda o svadbe nesniva, ale o akej takej stabilite a istote určite ano...nehovorim ze manzelstvo je zaruka štastia to určite nie, ale iste vyhody stale ponuka. Svadba je o tých dvoch, ziadne mecheche ak ti dvaja nechcu tak netreba. Ale poznám aj takých čo sa brali narychlo na urade, ze ved potom bude svadba uz poriadna - lebo kočka bola tehotna....A myslite ze poriadna svadba bola? Aaale kde...a pritom peniaze maju o tom to nie je.